Православни пости - 4 тема

• 48 750
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
.

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 12:54 от hjkl;

# 586
Извинявайте, споделяли ли сте някъде готови купешки храни, които са подходящи за пости? Имена, марки... На първа страница не видях. Много ми се е прияло нещо като пудинг, кремче, нещо такова, от много дни вече, а не се сещам за заместител. Вие сещате ли се за подобен продукт, по възможност - купешки? Embarassed

# 587
  • София
 calopsita, аз лично не се сещам за купешки пудинг или кремче. Иначе, постните храни, които се продават готови в магазините, са толкова много, че няма как да ги изброим тук  Hug За кремчето си мисля, можеш да си направиш много лесно и сама. Например нишестен крем с вода, захар и ванилия(то пудингът е това, но с мляко), можеш да прибавиш и ядки, сладко... каквото пожелаеш. Киселът също е вкусен, например с компот от кайсии или праскови. Като му сложиш бадеми или орехи отгоре... мммм  Simple Smile Продават се пудинг и кисел в пакетчета. Прочиташ как се приготвя, само вместо мляко, слагаш вода.

Такааа... да си задам и моя въпрос. За първи път си купувам кокосово мляко в консерва. Отворих я, но вътре има нещо, което прилича по- скоро на масло, отколкото на мляко. Гъсто е и доста мазно. Така ли трябва да бъде и какво да го правя? Давайте идеи, моля!

# 588
  • София
Предлагам да ограничим медицинските дискусии и препоръки и да си продължим по съществото на темата.

# 589
  • София
calopsita
 Такааа... да си задам и моя въпрос. За първи път си купувам кокосово мляко в консерва. Отворих я, но вътре има нещо, което прилича по- скоро на масло, отколкото на мляко. Гъсто е и доста мазно. Така ли трябва да бъде и какво да го правя? Давайте идеи, моля!

За кокосовото мляко - не знам дали тук или във веганската тема имаше рецепти за палачинки, а също може да се добавя в крем супи като заместител на сметаната, ако не е посладено.

P.S. намерих рецептата за палачинки:

Постните палачинки на brazilka, които промених по мой вкус-
2 чаша брашно
200 мл. вода и 300 мл. кокосово мляко
5 с.л. олио
1 – 2 ч.л. захар
1 щ. сол
1 щ. сода бикарбонат

# 590
hjkl;, аз съм вегетаринка от 12 години анемия нямам . Това не са неща , както за  спина се смяташе , които ходят по определени прослойки хора . Да не вадя източници и етикети , какво и къде има в растителните храни , няма да го водя спора. Щом казвам , че го има в растителни източници , значи го има , дори в бирената мая , която не е от месо .В полемики повече  няма да влизам ...

# 591
Привет!
Кокосово мляко аз ползвам в супи- към червена леща, към гъбена. Вчера си задуших малко лапад, коприва и лук и добавих две-три лъжици от кокосовото мляко- много вкусно стана.
Мисля, че може и към десерти да се добавя, защо не.
От една страна, угаждането не върви много-много с постите, но от друга, когато си приготвиш нещо с внимание, с любов, с благодарност, някаква проста, жива храна, е толкова хубаво. Без да се прекалява, все пак. Simple Smile

Връщам се, да споделя с вас, че днес за първи път ще се опитам да направя хляб с квас, отгледан лично от мен. Квасът ми изглежда твърде съмнително, мирише още по-съмнително, а аз съм специалист крайно съмнителен и изобщо, схванахте вече, работата е много съмнителна. Grinning Но съм сама у дома и евентуалният потърпевш ще бъда само аз. А вие ще знаете какво се е случило с мен, ако не влезна повече в темата. Laughing

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 12:24 от Мора

# 592
  • София

Преди няколко дни ви показах питка направена от тесто за просфори. Характерното за не я е сравнително дългата издръжливост (не изсъхна около четири пет дни).

Сега ви показвам следващата модификация като към тестото съм добавил сварен картоф и малко олио. Естествено тестото вече не става за просфори, но пък за сметка на това питките имат превъзходен вкус и структура.

# 593
С кокосово мляко правя мъфини Grinning.
Колкото до морските дарове и на мен са ми много вкусни. Пробвала съм консерви с октопод, а също и миди в сос. От мидите и аз не съм много очарована, но октоподът определено ми харесва Peace.

В близките дни предвиждам да правя суши.
Купила съм си вече специален ориз и водорасли. Мисля да сложа в тях и парченца октопод. Сосчето ще е "Терияки". Опитвала съм и "Уасаби" (лют) - много е приятен също.
Ще се надявам да стане вкусно Grinning

А днес менюто ми е ориз с лапад и мнооооооооого мазнина. Вкусно е Peace.

# 594
Салата с боб: нарязват се на едри кубчета домати и краставици, нарязва се лук на едри квадратчета, добавят се магданоз, маслини и добре изцеден варен боб. Овкусява се с лимонов сок и няколко лъжици сусамов тахан.

Днес за пръв път собственоръчно чистих калмарчета. Сложих ги да се варят. ... Много са вкусни!

аделинда,
Скрит текст:
щом си вегетарианка, значи ядеш животински продукти. Всички те съдържат Б12.

Последна редакция: вт, 01 апр 2014, 17:47 от hjkl;

# 595
calopsita, аз лично не се сещам за купешки пудинг или кремче. Иначе, постните храни, които се продават готови в магазините, са толкова много, че няма как да ги изброим тук  Hug За кремчето си мисля, можеш да си направиш много лесно и сама. Например нишестен крем с вода, захар и ванилия(то пудингът е това, но с мляко), можеш да прибавиш и ядки, сладко... каквото пожелаеш. Киселът също е вкусен, например с компот от кайсии или праскови. Като му сложиш бадеми или орехи отгоре... мммм  Simple Smile Продават се пудинг и кисел в пакетчета. Прочиташ как се приготвя, само вместо мляко, слагаш вода.

Наде, много ти благодаря!  bouquet

# 596
  • The point of no return
С кокосово мляко си правя капучино по време на постите. Също и с бадемово става  Peace

Тези дни правих спагети със зеленчуци и сурова ядкова торта за десерт  Simple Smile

За тази вечер имам накиснат стар боб  Grinning

# 597
  • София
 Здравейте, моя приятелка иска да ми даде да си направя Ватикански хляб. Има ли проблем да го правя по време на пост?

# 598
 Shocked Разясни ни само какво е това "Ватикански хляб" и какви са му съставките?

Ако е нещо като "арабски" хляб (т.е. ако е само кулинарно изделие и не се влага в него някакъв религиозен или магически смисъл, не е проблем. В такъв случай зависи само какви са му съставките. Бях чувала за подобен хляб, в който обаче имаше мляко и яйца. Но си спомням, че в него имаше и нещо магично - замесваш хляба с някакъв ритуал, после си длъжен да дадеш от маята на 10 души (за числото не съм много сигурна), за "благословение"...

Спомням си, че моя колежка ми предложи да ми даде "мая" от такъв хляб, но успях да се измъкна от предложението й с оправданието, че е пост и не мога да ям такъв хляб.

И все пак най-важният въпрос си остава - защо ти е нужно да го правиш?  newsm78

(Това много ми прилича на поверието за онези писма, които трябва да препишеш Н-брой пъти и да ги изпратиш на Н-брой хора, за да ти се сбъдне някакво желание, или да не те сполети зло...)

# 599
Добро утро и от мен! Спазвам си поста засега безпроблемно, сладкото тотално го забравих, не съм си приготвяла нищо специално за ядене. Не съм купувала нито кокосово, нито соево мляко. Хапвам си салатки и съвсем обикновени неща Simple Smile За вечеря съм предвидила салата (домати, краставици, царевица и маслини) и каша от кислец Heart Eyes, а днес за обяд имам спанак с ориз. Хубав и ползотворен ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт