Православни пости - 4 тема

  • 48 723
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
  • Мнения: 485
Броколите направих точно както беше писала арт мама и станаха невероятни! Препоръчвам с две ръце.

# 631
  • Мнения: 124
В Пловдив, в магазин Триумф в Тракия (бивш Сани) предлагат нова услуга. На щанда за ядки, машина за фъстъчено масло. Отмерват ти каквото количество фъстъци желаеш и ти го приготвят- 100гр- 0.99лв.

# 632
  • Мнения: 0
Здравейте,

да споделя и аз моят постен Пататник, който аз наричам Лападник, защото е направен с лапад и ароматни подправки.

Ето линк към рецептата:

http://healthycookingbya.blogspot.com/2014/04/patatnik-with-dock … -dock-phyllo.html

Ще правя тия дни постни мафини и ще споделя и тях когато ги направя.

Хубава вечер.

Поздрав:

Антония

# 633
  • Мнения: 9 992
Непостен пататник няма , като е интересна разновидността , която си измислила  с лапада. Също и не мога да съглася ,че оригинала е мазен .

# 634
  • Мнения: 1 110
Пататника наистина не е мазен, но в оригинал не е и постен. Има сирене и мнооого масло, обожавам как го приготвят в Пампорово и Чепеларе Heart Eyes(и с домашни продукти).

# 635
  • Мнения: 9 992
Пататника наистина не е мазен, но в оригинал не е и постен. Има сирене и мнооого масло, обожавам как го приготвят в Пампорово и Чепеларе Heart Eyes(и с домашни продукти).

Ще си позволя да не се съглася . Масло и сирене се слага, ако искаш , както и лапад , и предполагам така се прави за туристите. В оригинал не  е така.

Разточени 2 кори , настъргани и измити картофи , 1 глава лук /и тя е по желание/ , подправки по желание , за благост , може да се сложи масло или олио в картофите, не са задължителни , еле количеството , никой не те кара да слагаш половин чаша. Сиренето е най-нетипичното и  по стандарт не се слага . Аз го ям с кисело мляко ,но това е въпрос на вкус , а не стандарт.

Стандарта не е как се прави в Папорово и Чепеларе по заведенията, а как се прави традиционно в една родопска къща Grinning По заведенията се прави и на тиган , за по- бързо , в домашни условия не .

# 636
  • Мнения: 1 110
Е, явно говорим за различни варианти. В случая при мен става дума за ''Родопски пататник'', който няма лапад, но освен масло и сирене има и яйца.  Peace Спирам със спама Wink Освен това имаме приятели, които живеят в едно родопско село, правят го по същия начин, но без яйца.

# 637
  • Мнения: 9 992
Е, явно говорим за различни варианти. В случая при мен става дума за ''Родопски пататник'', който няма лапад, но освен масло и сирене има и яйца.  Peace Спирам със спама Wink Освен това имаме приятели, които живеят в едно родопско село, правят го по същия начин, но без яйца.

Говоря за баш родопски пататник , защото имам роднини в родопите и стандарта ми не е как се прави на Банско , а как го е правила баба ми примерно  Laughing Също в различните къщи се прави различно.

# 638
  • Мнения: 114
И аз се бях присетила точно за пататник тези дни, но не става за пости, тъй че ще почака. Затова пък спретнах лимец със спанак на фурна , стана много добре. Simple Smile

# 639
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
а може ли някое предложение за пърленка или нещо подобно от лимец, хапнахме със съпруга ми нещо такова в едно заведение и много ни хареса, както и на него, а той много, много не уважава такива неща
ние тази седмица сме на строг пост, в началото на седмицата направих една доматена супа без олио, както и леща яхния без олио, обаче нямах много продукти, тъй като се върнахме от провинцията, та лещата я направих само леща, лук и нарязани на парченца печени стирилизирани чушки от буркан, накрая застроих с малко брашно и ръснах чубрица и джоджен /нали това беше, дето се слага на боба, че все му бъркам името с дивисила/. Стана много вкусно и ароматно. Вече ще е задължително ядене за строг пост

# 640
  • Мнения: 5 221
Здравейте! От време на време надничам в темата, та като стана въпрос за пататник, преди години  постната тема някой беше пуснал рецепта за постен пататник (да ме прощава, че не си спомням кой, но все го споменавам с добро). Настъргват се картофите, смесват се с малко сол, олио и джоджен, слага се в тава на тънък пласт и се притиска. Пече се във фурната, докато се зачери. Става хрупкав и страшно вкусен, любим ни е и извън постите.

# 641
  • София
  • Мнения: 8 500
Аз се извинявам, че закъснявам с мнението си, но ме нямаше два дни.

Обърнете внимание, че има няколко различни варианта на пататника в Родопите. Аз например този с корите за баница не го приемам. В Смолянско съм ял пататник само от настъргани картофи с подправки без нищо друго. Пак там обаче съм ял и пататник с яйце. В село Гела !!! в пататника имаше сирене, а накрая отгоре и кашкавал и т.н. да не ви досаждам. Онези от Вас, които са разглеждали снимките ми във фейса са видели, че аз съм правил пататници без кори за баница в техния постен и блажен вариант. Пататник съм правил и в микровълнова печка.

# 642
  • Мнения: 1 110
Този пататник опатати темата  Laughing.

Влязох да пиша за ориза "Баланс" на Крина. Много ми хареса като вкус и се приготвя значително по-бързо от кафявият ориз. Ще повторя покупката.
Предупреждавам само - ако го ползвате за сгъстяване на супи - слагайте малко по-малко от нормалното. Много набъбва.

И все пак да е съвсем по темата - вчера си правих сандвич с черно хлебче, авокадо, сол и черен пипер. Много повече ми се услади от сандвича с масло  Laughing.

Тази вечер ще приготвям нещо с тиквички. Не ми се ще да са пържени, не искам и с ориз на фурна, че скоро правих. Мус също няма да е - времето е за топличка храна.
Симпатикония беше писала преди време, че смесва тиквичка и картофи за постен пататник. може би това ще пробвам.

# 643
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
а авокадото в сандвича смачкано ли е, като на пюре, или нарязано по някакъв начин

# 644
  • Мнения: 1 110
Намачках го, общо взето няма никакво значение как точно ще го направиш - вкусно е.
Ако имах време бих натрила препеченият хляб със скилидка чесън, бих сложила и печена чушка, маринована с оцет, но бързах за работа и си остана в основен вариант. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт