Православни пости - 4 тема

• 48 722
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Късно се сетих да се проверя за "постна тема"  Simple Smile
Но вместо запис ще предложа две рецепти. Ако вече са предлагани съжалявам, за повторението.
1вта- Булгур-пилаф:
 Една чаша булгур и една чаша ориз се киснат 1-2 часа във вода.
После се изцеждат и се задушават в малко олио. Прибавя им се куркума, чер, пипер, сол, може индийско орехче и джинджифил на прах- всичко това на вкус. Към тази смес се прибавя един пакет замразена царевица. Слага се в подходяща тава. Добавят се три-четири чаши вода и се пече във фурната. Става много приятно на вкус, особено като е по-изстинало. Аз ориза го обичам с кисело мляко, но поради невъзможността да се яде мляко по време на пост го замествам с лимон.
2ра- рецепта.
Сандвич с Тофу:
Правя си нещо като песто. Сега ми трудно да намеря босилек и използвам копър, магданоз, мента.
Слагам тези подправки ситно скълцани в два пръста зехтин, добавям 1 скилидка чесън и малко лимон или оцет и пасирам.
С тази смес намазвам хлебчета- може и домашни-содени питки, или ръжени хлебчета с тиквено семе, които се продават в Кауфланд и Лидъл. Добавям тънко нарязано тофу и ситно нарязана маруля, може и резенче домат. Ако хлебчето преди това се запече така както е на две, става още по вкусно.
 Остават малко дни до края на постите, но някой може да има нужда от идеи:)

# 646
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
Намачках го, общо взето няма никакво значение как точно ще го направиш - вкусно е.
Ако имах време бих натрила препеченият хляб със скилидка чесън, бих сложила и печена чушка, маринована с оцет, но бързах за работа и си остана в основен вариант. Simple Smile

ще го пробвам

# 647
Симпатикония беше писала преди време, че смесва тиквичка и картофи за постен пататник. може би това ще пробвам.

Peace Непременно.
Толкова ще ти хареса, че напълно ще забравиш за пататника само от картофи  Grinning
Да напомня само, че слагам към сместта и 1 скилидка чесън, ситно нарязана и намачкана с ножа, малко магданоз, сол и олио.

Само не очаквай да се получи накрая оформена "палачинка".
Периодично се разбърква в тигана и няма как да се слепне и да придобие постоянна форма, а и не и нужно Grinning

# 648
Благодаря ти за напомнянето, simpatikonia  Hug.
Ще се прави в събота, днес много късно се прибрах и бяхме на готова храна.

Това тофу така да не можах да го харесам на вкус (колкото и добре да е овкусено). Нито пък нито един соев продукт. Що така - не знам. Пък не е като да не съм пробвала.

# 649
Да, краят на постите наближава, а мен напоследък ме преследват не особено "постни" мисли  Grinning
За да не ви съблазнявам открито, слагам в:
Скрит текст:
Тези дни си правих постен сладкиш с ябълки - нещо като кекс, макар че не успя да бухне защото сложих повечко ябълки. Стана вкусно, а и вътре има много полезни съставки - ябълка, орехи, стафиди. Ще има да го ям до Цветница, защото направих доста.

До тук добре, само дето напоследък се улавям, че покрай сладкиша ми се прияжда и ... кисело мляко. Така че, моето изкушение напоследък си има име ...  "кекс с кисело мляко". Crazy

# 650
  • София
 simpatikonia, ето още една причина, заради която обичам постите- човек започва да оценява малките неща, които в друго време са му ежедневие и не им обръща внимание  Grinning

Хареса ми тази рецепта и особено събуди любопитството ми постното зехтиново бутер тесто. Малко е връткаво (все пак е бутер тесто  Laughing), но е определено интересно.

# 651
  • Варна
И мен ме зарибихте с този постен пататник. Аз до сега не съм яла пататник. Мисля довечера да направя с тиквичка и картоф, но разбрах, че е в тиган. Има ли вариант да е на фурна?

# 652
  • тук
Честит Лазаров ден. Всички да сте здрави и в семействата ви да има радост и любов.
Ако няма изкушения, няма да има пости, казваме ние у дома. Но с времето на човек вярно разни неща му се похапват вече. Моята мъка са яйцата Simple Smile Дано не се натровя на Великден от лакомия.

# 653
  • София
Честит празник! Simple Smile

# 654
  • София
И мен ме зарибихте с този постен пататник. Аз до сега не съм яла пататник. Мисля довечера да направя с тиквичка и картоф, но разбрах, че е в тиган. Има ли вариант да е на фурна?

До сега пататник на тиган не съм правил, само на фурна.

# 655
Честит Лазаровден на всички! Бъдете много здрави и щастливи!

Моите първи пости преминават много добре и най-вече не ми се яде от нищо от това, което не мога. Аз обичам много мляко и сирене, но дотук нито веднъж не съм усетила липсата им.  Simple Smile

# 656
Здравейте и честит празник.Все следя темата ,но не сам писала досега.Постя от много години и намирам тук страхотни рецепти.Не ми липсва ништо от непосните храни. Grinning Не знам дали сте готвили посно монестроне .ммммммммммм страхотна е съшто и фокача с маслини и розмарин обожавам я.Не мога да спра да хапвам докато не сварши. А пататник за парви пат правих днес и стана страхотен .БЛАГОДАРЯ ЗА РЕЦЕПТАТА.

# 657
Постно минестроне си готвя често, всеки път е различно от предното, но никога с боб. Обожавам ги тези доматени супи.

# 658
До сега пататник на тиган не съм правил, само на фурна.

Ако знаеш аз как се изкалпазаних - слагам такива ястия в една касерола с по-дебели стени и дъно, сготвям на котлона, после слагам капака на малка ел. фурна и запичам готовото ядене. Става си като на фурна, без да се пече там  Wink.
Скрит текст:
Не е за тая тема, та за това скривам текста. Странното е, че по този начин даже и суфлета стават. Пък те са едни капризни ... и обикновенно не ми стават във фурната.

Та по този начин ще направя и пататника днес. Дребното си изпроси бобена чорбичка за обяд, та пак ми се отложи пататника  Grinning.

# 659
Пататника го сготвих тази вечер и аз. Още се наслаждавам на послевкуса  Simple Smile Hug........Чудесен ансамбъл от подправки,катрофи и коричка, която се получи.  Peace
  bouquet  bouquet  bouquetЗа автора на рецептата! Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт