Православни пости - 4 тема

• 48 716
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • Vienna
Един постен сладкиш по грузинска рецепта:
Продукти: 5 ябълки, корите от 2 лимона, 70гр. стафиди, 70гр. орехи, 300гр. захар (на мен ми се видя адски много и сложих 200, пак стана сладко), 400 гр. брашно от спелта, две пакетчета ванилия, 1 ч.л. бакпулвер, 80мл зехтин.
Ябълките се белят и стържат и се смесват с останалите продукти. Орехите трябва то са сравнително едри. Тестото се слага в тавичка и се пече при 175 градуса 50 минути.
Моя не бухна много, но стана много ароматен и хрупкав.

# 661
  • В царството на игрите:)
Какво е брашно от спелта? Embarassed

# 662
# 663
  • Vienna
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D1%82%D0%B0
Става естествено и с пълнозърнесто пшеничено. Това от спелта стои някак си по-бяло. Пък и с бяло брашно няма как да не стане....

# 664
  • тук
В офиса като няма какво да хапвам на крак, все квасен хляб от спелта с мармалад и орехи ям. Не знам как би изглеждало менюто ми, ако го нямаше него Simple Smile

Аз исках да питам по-компетентните - в петък вода и хляб или само вода?

# 665
  • София
В офиса като няма какво да хапвам на крак, все квасен хляб от спелта с мармалад и орехи ям. Не знам как би изглеждало менюто ми, ако го нямаше него Simple Smile

Аз исках да питам по-компетентните - в петък вода и хляб или само вода?

Нищо не се яде в петък.  Peace

# 666
В Типика пише, че в петък не се полага да се яде нищо. За болни и немощни - само хляб и вода.
Трябва да се знае, че постът в петък продължава до службата на Опело Христово. След нея започва съботния ден. Всъщност службата на Опело Христово е утринното богослужение на Велика събота, нищо че се отслужва в петък вечер. Подразбира се, че и началото на петъчния пълен пост е от вечерната служба на Велики Четвъртък - Последованието на 12-те Евангелия.

Последна редакция: пн, 14 апр 2014, 19:53 от simpatikonia

# 667
  • София
Тази седмица е без олио нали?

# 668
  • София
Тази седмица е без олио нали?

Понеделник, вторник и сряда са без олио.

# 669
Въпрос:
 Тези пости, като без олио Страстната седмица  и въздържание от вода и храна на Велики Петък не е ли по-скоро предназначено за монаси. Ние светските хора, миряните не би ли трябвало да сме на по облекчен режим?

Освен това вчера чух коментар, че монасите от Атон на Велики Петък ядат леща с много оцет. Оцетът е нещо като съпричастност. Някой от вас чувал ли е подобно нещо. Стана ми много интересно и за това питам.

# 670
За първи път чувам за тази практика на Атон Shocked.

Типикът, по който се водим е доста облекчен  Grinning
За монасите е още по-строго. Те например в ден, когато се пости строг пост, се хранят само веднъж.
Колкото до Атон  -  сигурна съм, че има монаси, които през Страстната седмица изобщо не вкусват храна или се хранят през ден... Който е чел "Червеният Великден" сигурно му е направило впечатление, че Оптинските новомъченици през Страстната седмица не са хапвали нищо.

Разбира се това не е самоцелно - строгостта на поста зависи от духовното състояние на човека.
Ние сме миряни и за нас всичко е по-олекотено, но това не ни дава право да нарушаваме Типика.

На мен лично ми е много трудно да спазвам пълния пост, дори когато съм си в къщи. Все пак се старая по силите си да се въздържам от храна и вода поне до 15 часа, когато според Преданието Христос е умрял на кръста. А на този Велики петък ще бъда и на работа. Няма как да се лиша напълно от храна и вода, но по силите си ще се опитам да спазвам въздържание колкото ми е възможно.

# 671
Откакто на Разпети петък ми стана лошо и не успях да отида на служба вечерта, я карам по -полека.
Просто съм забелязала, че не ям ли започва страшно главоболие с повръщане. Sick Много ми е зле, ама много.

И от друга страна- все не мога да разбера какъв е смисълът на тази строгост, а след Великден- 'елате ни вижте' smile3508 newsm55  cook cook cheers Drunk
??
Вярно, че празник, но лично за себе си и лично мое мнение е, че човек трябва да е що-годе еднакъв.Някак си не ми се връзва цял пост да не гледаш ТВ, а после да си наваксаш.Или постиш супер строго, а после изведнъж от всичко.Мисля, че и за организма не е полезно.  И изобщо голямо отпускане после. Някъде четох/май св.Йоан Кронщадски/ Че започваме духовно и свършваме плътски празниците си Cry

# 672
Откакто на Разпети петък ми стана лошо и не успях да отида на служба вечерта, я карам по-полека.

Да, това е разумно.
И аз задължително хапвам нещо преди да отида на службата за Опело Христово.
Великопостните служби са доста продължителни и изтощителни, и ако човек е постил неразумно, няма как да има сили. Много често явление е в храмовете по време на служба да се вика Бърза помощ за някоя припаднала жена - или е постила до прилошаване, или не си е пила хапчетата преди причастие (свещениците допускат да се взимат жизненоважни лекарства и преди св. Причастие).

Nil desperandum!, както е казал Еклесиаст, за всичко си има време под слънцето - и да постим и да празнуваме, но мярката във всичко е задължителна. Няма нищо лошо да се повеселим, да похапнем повечко дори, но да го правим с благодарност и осъзнаване, че празникът е дар Божи. Така няма да сгрешим и няма да бъдем далеч от Бога.

# 673
И все пак по-трудно е духовното постене. Вчера чистихме храма след Цветница. Ама цял ден го чистихме. Восък, восък.... ужас- празно местенце нямаше останало. И тъкмо помислиш, че си изчистил и хоп още петна изскачат пред очите ти. И едно от момичета, което също помагаше каза. " И в душата е така, мислиш, че е вече чисто, а като се вгледаш още е мръсна".

И мене ме боли глава като не ям. За това няма да мога да съм в телесно въздържание. Ама духовното очистване... това ме съкрушава, че нямам сили да го постигна.

# 674
И едно от момичета, което също помагаше каза. " И в душата е така, мислиш, че е вече чисто, а като се вгледаш още е мръсна".

Природата на  човека е дуалистична /както и на всичко останало , ин и ян , доброто и злото , любов -омраза/ , за това са казали хората прекаления светец и Богу не е драг или всеки светец си има тъмно минало и всеки грешник бъдеще.

Общи условия

Активация на акаунт