Православни пости - 4 тема

• 48 709
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
Природата на човека е двусъставна, а не дуалистична, ако трябва да сме съвсем точни - състои се от тяло и душа. Дуализмът е учение, което не е християнско в същността си и учи, че доброто и злото съществуват от вечност и са в непрекъснато противоборство.

Човекът, според християнството е сътворен добър и за да живее в блаженство. Грехът е нещо вторично в него и злото не е заложено в природата му.

Мисля, че това уточнение беше необходимо Simple Smile.

# 676
simpatikonia, изключително удоволствие ми прави да чета мненията ти  bouquet

# 677
Благодаря,Arde!

Малко се отклонихме от темата, която е преди всичко кулинарно-постна, затова ще предложа една рецепта, която научих тези дни. Подходяща е за строг пост.

ОРИЗОВИ ТОПКИ

ПРОДУКТИ:
2ч.чаши сварен ориз
1с.л. пресни или сушени подправки
1/2 авокадо
1 морков, сварен на пара
1/4 краставица
1/4 ч. чаша грах, сварен на пара
лимонова кора
сол, ч. пипер (на вкус)
1ч.чаша запечени сусамови семена
соев сос (или сос "терияки")
лук - за пълнеж (по желание)
рибно филе (по желание)

ПРИГОТВЯНЕ:
Зеленчуците - авокадо, моркови, краставица се нарязват на кубчета. Авокадото се поръсва с лимонов сок, за да не потъмнее.
От сварения, изстинал и овкусен ориз се оформя върху фреш фолио оризова топка. В средата й се поставят нарязаните зеленчуци, няколко зърна грах и подправките. С фолиото се загъва и оформя топка. Всяка една се овалва в запечените сусамови семена. Поставят се в хладилник за около час.
Сервират се със соев или друг сос по избор, напр. "терияки".

За сос "терияки":

2-3 с.л. соев сос
1с.л. мед или захар
1с.л. оризово вино "мирин" (или вода)
1ч.л. балсамов оцет
1каф. л. лимонов сок, пресован чесън, ч. пипер и джинджифил на вкус
1каф. л. натурално нишесте

Нишестето се размива в 1ч.л. вода. Всички продукти се смесват, след което се поставят на котлона и се варят до леко сгъстяване. Ако е необходимо се добавя още вода за регулиране на желаната консистенция.

# 678
  • София
Аз съм си направил една овесено-картофена „кайма“ и мисля днес и утре да карам на нея. Правих вече „принцеси“, вечерта метнах едни „кюфтета“ на фурна, па утре ще видя.

# 679
Природата на човека е двусъставна, а не дуалистична, ако трябва да сме съвсем точни - състои се от тяло и душа. Дуализмът е учение, което не е християнско в същността си и учи, че доброто и злото съществуват от вечност и са в непрекъснато противоборство.

Човекът, според християнството е сътворен добър и за да живее в блаженство. Грехът е нещо вторично в него и злото не е заложено в природата му.

Мисля, че това уточнение беше необходимо Simple Smile.

Няма човек ,който да не е извършил грах на земята, колкото и чиста да е душата. Всички сме Божи създания . "..И не води нам в изкушение .."  това исках да кажа, да не влизам в философски размисли и страсти в готварска тема.

# 680
Чета ви и си размишлявам... Hug, това е добре, че провокирате този сложен, мисловен процес в мен... Simple Smile
А кулинарно, тази седмица направих едни сухи фалафелчета без олио, че имах накиснат нахут. Е изядохме ги, сухи не сухи, това беше. Сега направих пастета с печени чушки, патладжан и сусамов тахан, та да мажем на филии. Този пост съм особен фен на този пастет.

# 681
  • The point of no return
katelinka   bouquet мерси за идеята за пастет, ще пробвам тези дни!

Снощи забърках зеленчукова крем-супа и отделно пекнах малко ядки с фурми за десерт.

Не остана до края на този пост  Peace

# 682
Не е много за готварската тема, но днес срещнах двама миряни постещи по йерусалимския типик и ме нападна чувство за вина...

Много ми хареса рецептата за пастет с тахан.

# 683
Не е много за готварската тема, но днес срещнах двама миряни постещи по йерусалимския типик и ме нападна чувство за вина...

Защо се чувстваш виновна?
Постът е преди всичко послушание. Да се пости не по послушание не е похвално, нито за завиждане. За миряните в БПЦ  е задължителен Цариградския типик. Само монасите постят по Иерусалимския.
Тези твои познати имат ли благословение за това и от кого? Иначе си е чисто своеволие.

# 684
  • София
Постът е към своя край. Вчера издържах само на вода и съм горда от себе си! Благодаря на всички в темата, бяхте ми подкрепа. Наистина се оказа,  че най-трудното е да обясняваш постоянно на другите, защо постиш и не може ли да си хапнеш малко днес, пък от утре...Ще се радвам да съм успяла поне два- трима от моите приятели, да ги приобщя към поста и мисълта за него, пък дори и за последната седмица! Весели празници!

# 685
Аз също следих темата през целия пост. Искам да ви благодаря за споделянето и да ви пожелая весело посрещане и светъл празник!

# 686
Пожелавам на всички ви светли празници!
И успешно разговяване  Grinning!

# 687
# 688
# 689
ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Идва ред на тежките трапези Grinning
Нека да се подкрепим и телесно без да губим духовната радост в пресищане!
Трудна работа, но ще се опитаме  Hug

И не забравяйте темичката ни, моля.
След Светлата седмица отново ще си имаме по два постни дни в седмицата - сряда и петък.
От сега започвам да ги чакам с нетърпение Wink.

Общи условия

Активация на акаунт