Гозбите на Нана

  • 126 682
  • 100
  •   1
Отговори
# 60
  • София
  • Мнения: 12 554
Огретен с гъби

У дома аз съм любителят на гъбите. Но някак взе да ми омръзва да въртя едни и същи манджи, в които гъбите не са основният главен герой. Затова реших да направя един огретен, но без картофи, а вместо тях с гъби. Получи се нещо, което ще влезе в семейното меню за дълго време.

Необходимите ви продукти:

1 кг гъби
250 грама кашкавал
5 яйца
500 мл прясно мляко
200 грама сирене
2 супени лъжици брашно
80 грама масло
сол, черен пипер, магданоз

Гъбите се измиват и нарязват. Задушават се за кратко време в разтопено масло.
В тиган тип уок се запържва до златисто брашното в масло и се добавя прясното мляко. Слага се сол и черен пипер. Като се посгъсти, се сваля от котлона, добавя се настъргания кашкавал и се разбърква. След това към сместта се добавят и разбитите яйца.
В намаслена тавичка се слага ред гъби, върху тях натрошавате сирене, заливате със сос и така редувате докато свършат продуктите.
Печете на умерена фурна, като след като огретенът почервенее го поръсвате с още настърган кашкавал и допичате. Поръсвате с магданоз и сервирате.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:53 от nana77

# 61
  • София
  • Мнения: 12 554
Гъбена каша

За да продължа гъбената тема от предната рецепта, реших да направя гъбена каша - често подценявано ястие, което обаче е много вкусно Simple Smile) В същото време е лесно и бързо за приготвяне.

Продукти:

600 грама гъби
6 с.л. брашно
1,2 л вода
100 грама масло
чубрица, сол, черен пипер


Гъбите се измиват, нарязват и сваряват предварително с малко сол и от бульона им се отделя необходимото количество за приготвянето на кашата. Бульонът обаче трябва да изстине.
В дълбок тиган тип уок или тенджерка се стопява половината масло. В него се запържва до порозовяване брашното. С черпак се налива гъбеният бульон, като се бърка енергично, за да не се получават бучки. Когато се прибави цялото количество бульон, се добавят гъбите, останалото масло, сол, черен пипер и накрая чубрицата.
Бърка се до сгъстяване и се сервира, когато леко се охлади.

# 62
  • София
  • Мнения: 12 554
Козунак със заквасена сметана

Рецептата за този козунак е от блога на Кулинарен еликсир, но малко я преработих по наш семеен вкус. Първото е, че увеличих захарта, второто - че ползвам мас и олио, а не масло и не на последно място, че макар да меся тесто в хлебопекарната, захващам прясната мая, а не я слагам както бе описано направо с останалите продукти.
Така с моите козметични подобрения, се сдобих с пет прекрасни козунака за Великден, които явно бяха фенове на Никълъс Кейдж и "изчезнаха за 60 секунди"  Mr. Green

Продукти:

3 яйца, 200 грама захар, 200 грама заквасена сметана, щипка сол, 30 грама прясна мая или 11 грама суха, 3-4 ванилии, 60 грама разтопена мас и 40 грама олио, 800 грама брашно, настъргана кора от лимон и по желание стафиди.

Приготовление:

Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се сметаната, ванилиите, солта. Ако се ползва прясна мая - се захваща с малко прясно мляко, захар и брашно. Замесва се меко тесто, като мазнината се добавя бавно накрая и се меси до пълното й усвояване. Тестото се втасва около час - час и половина до удвояване на обема. Плете се и се оставя отново да втаса. Маже се с разбит с олио жълтък, поръсва се със захар и се пече на 160-170 градуса до готовност.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:38 от nana77

# 63
  • София
  • Мнения: 12 554
Кодрит кадир

От много време се каня да направя този сладкиш, но все не стигах до него. Отскоро обаче имам домашни яйца и прясно мляко и дойде и неговият ред. Всъщност няма нищо сложно в приготвянето, по-скоро трябва да се внимава с печенето.

Необходимите продукти са:

За карамела
7 супени лъжици захар

За сместта за крема

800 мл прясно мляко - леко затоплено
5 яйца
2 ванилии
1 чаена чаша захар

За кексовото тесто

1 яйце
по половин чаена чаша олио, захар и прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 с.л черно какао

Стопявате захарта на дъното на кексова форма, за да стане карамел. Оставяте да изстине.
Върху него изливате разбитата смес за крем карамела.
След това разбивате кексовото тесто и го изсипвате в сместта за крем карамела.
Слагате кексовата форма в тава, наливате студена вода и печете на водна баня за около час, може и малко повече на 170-180 градуса.
Не трябва водата да завира.

След като кексовото тесто е опечено, изваждате сладкиша и го оставяте напълно да изстине, след което го слагате в хладилника заедно с формата за няколко часа.
Обръщате в тортена чиния и поднасяте с чаша кафе! Simple Smile))

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:39 от nana77

# 64
  • София
  • Мнения: 12 554
Солена торта

Дълбоко в маминия тефтер открих тази рецепта за солена торта с картофени "блатове" и вкусна плънка.
Приготовлението не отнема много време, а резултатът е много, много вкусен и напълно подходящ за предястие, когато имате гости.

Продукти

2 кг картофи
1 опаковка майонеза
3 варени яйца
200 грама шунка
300 грама снежанка
100 грама масло
морков, маслини, сол, черен пипер, копър

Картофите се сварят, обелват и намачкват с вилица или с ръчна преса. Добавя се маслото, сол, черен пипер, копър и се омесва. Разделя се на три равни части.
За сглобяването аз използвах тортен ринг с Ф24.
На дъното се слага първата част от картофената смес. Покрива се с майонеза и нарязаната на кубчета шунка.
Следва вторият пласт картофи, който се намазва със снежанка.
Третият пласт картофи се слага отгоре и се намазва с майонеза, върху която се настъргват трите яйца.
Украсява се по избор. След което се слага в хладилник поне за 2-3 часа.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:41 от nana77

# 65
  • София
  • Мнения: 12 554
Пълнено кюфте с кашкавал и кисели краставички и картофи с риган, самардала и магданоз

Необходими продукти за кюфтетата

1 кг кайма
2 яйца
1 голяма глава лук
сол, черен пипер, кимион, магданоз
кашкавал и кисели краставички

Каймата се омесва и се оставя в хладилника да стегне. Кюфтетата се оформят като разстилате върху дланта си каймата, слагате по една лентичка кашкавал и краставичка и завивате плътно. Нареждат се в намаслена тава, поръсват се с малко червен пипер и се пекат на умерена фурна до готовност.

Картофите се обелват и нарязват в тава. Добавя се олио, риган, сол, черен пипер. Разбъркват се и се слага вода до средата им. Пекат се първо на долен реотан с вентилатор на 200 градуса, а след това тавата се премества на по-горно ниво и печката се превключва на грил, като градусите се намаляват. Пет минути преди да ги извадите от фурната ги поръсете със самардала и магданоз.

# 66
  • София
  • Мнения: 12 554
Зелен фасул с яйца и сирене на фурна

Опитвайки се да измисля друго "приложение" на зеления фасул в домашната ни кухня, сътворих тази лека и приятна вечеря, която бе силно одобрена от семейния съвет  Grinning
Много бързо се приготвя, като може да бъде направена както с пресен, така и с консервиран зелен фасул.

Продукти:

Около 1 кг зелен фасул
6 яйца
300 грама сирене
сол, черен пипер, чубрица
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
олио

Ако фасулът ви е пресен, го бланширайте предварително. В тава сложете зеленият фасул, нарязаните на ситно лук и чесън и подправките. Разбъркайте и овкусете с олио. След това разбийте яйцата, натрошете в тях сиренето, добавете към фасула. Разбъркайте и печете на умерена фурна до готовност.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:41 от nana77

# 67
  • София
  • Мнения: 12 554
Сметанов десерт с бисквити, ягоди и киви

Необходими продукти

400 грама заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
200 мл прясно мляко
2 желатина
100 грама пудра захар
половин пакет бисквити Закуска
ягоди
киви

Плодовете - аз лично използвах около 500 грама ягоди и също толкова киви - се почистват и нарязват. Сметаните и млякото се смесват с около 100 грама пудра захар. Желатинът се разтваря по указанията на опаковката и се добавя към сметановата смес.
На дъното на кексова или плътна тортена форма нареждате ред от плодовете, върху тях натрошавате бисквити и заливате със сметаната. След това повтаряте, докато не свършат продуктите. Оставя се в хладилник поне за 4-5 часа.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:43 от nana77

# 68
  • София
  • Мнения: 12 554
Торта Къртичина

Синът ми имаше рожден ден и исках, въпреки поръчаната торта, да му направя и аз. Рових, търсих, накрая в няколко немски сайта открих рецептата за това къртичо изкушение. Резултатът беше чудесен, въпреки че лично аз следващия път ще напоя блата, тъй като ни се стори малко сух.

И така необходимите продукти са:

4 яйца
150 грама захар
100 грама пудра захар
100 грама брашно
1 пакетче от 50 грама царевично нишесте
2 с.л топла вода
2 с.л натурално какао
1 бакпулвер
1 ванилия
3 банана
400 грама заквасена сметана
200 мл сладкарска сметана
1 желатин
1 черен шоколад

Първоначално в миксера разбивате на сняг белтъците с 2-3 лъжици от захарта, докато станат твърди. В друга купа разбивате жълтъците с топлата вода, захарта и ванилията.
След това внимателно смесвате белтъци и жълтъци, като бъркате със шпатула или лъжица, за да не спаднат белтъците.
Към тази смес прибавяте брашното, какаото, нишестето и бакпулверът. Готовото тесто се излива във форма за торта с диаметър 24 и 26 см. В случая аз използвах по-малката форма.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути. Проверявайте за готовност с клечка.

Изпеченият блат се оставя да изстине напълно. След това с нож и лъжица издълбавате средата му, като оставяте ръб от около 1 см. Издълбаните трохи отделяте в друг съд.
В така получената дупка подреждате нарязаните по дължина банани.

Кремът ще направите като разбиете сладкарската сметана с миксера, докато се втвърди. Добавяте я към заквасената заедно с пудрата захар и настъргания шоколад. Разбърквате и добавяте разтопения по инструкция желатин.
С така получения сметанов крем заливате бананите, като оформяте връх.
Тортата се посипва с трохите от издълбания блат. Оставя се в хладилник поне за 3-4 часа.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:44 от nana77

# 69
  • София
  • Мнения: 12 554
Сладка пита от рози с локум

Необходими продукти

1 кг брашно
375 мл прясно мляко
42 гр прясна мая
135 грама пудра захар
130 грама домашна мас/или ако нямате равни части масло и олио
3 яйца+три жълтъка за намазване
4 кутии локум

Замесва се меко и еластично тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си.
Разделя се на две части. Всяка част се разточва и с малък ринг или обикновена чаша се изрязват кръгчета. Наслагват се три кръгчета, като второто застъпва първото, а третото - второто. В края се слагат по едно парче жълт и червен локум. Завива се и с нож се реже през средата. Така се получават две розички. Процедирате по същия начин до приключване на тестото.
Розичките се нареждат в намаслена тава или тава с хартия за печене. Оставят се да втасат, намазват се с разбитите с олио жълтъци и питата се пече на 170 градуса за около 40 минути.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:46 от nana77

# 70
  • София
  • Мнения: 12 554
Панакота с праскови и мента

По време на морската ни почивка, в една малка пицария в Ахтопол опитахме този невероятен италиански десерт, който моментално стана фаворит в предстоящите готварски опити у дома. Има много рецепти и съчетания между сметана, кисело и прясно мляко за панакота, но аз я направих със заквасена и течна животинска сметана. Резултатът е прекрасен крем, който с ментовата нотка е чудесен десерт за лятото (и не само  Mr. Green)

Необходими продукти

1 литър течна млечна сметана - 35 процента
500 грама заквасена сметана
200 грама пудра захар
100 мл сироп от мента
2 ванилии
3 пакетчета желатин
2 големи праскови

Течната сметана, ванилиите и пудрата захар се слагат на котлона при непрекъснато бъркане, докато захарта се стопи. Отстранява се и се оставя да се охлади. Заквасената сметана се разбива с миксер и се прибавя на струйка към другата сметана. От така полученият крем се отделят 500 мл, а към останалото количество се добавят разтворени 2 пакетчета желатин.
В чашките, в които ще сервирате панакотата, нарязвате прасковите на дребни парченца. Заливате ги със сметаната и оставяте в хладилника за около час и половина да стегне.
Към отделените 500 мл сметана добавяте ментовия сироп и третото разтворено пакетче желатин и наливате в чашите. Оставяте панакотата в хладилника за още няколко часа и украсявате по избор.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:49 от nana77

# 71
  • София
  • Мнения: 12 554
Пиле "Жулиен"

Тази много вкусна рецепта всъщност се приготвя много бързо и е много подходяща, както за бърза вечеря, така и да бъде поднесена на гости.

Продукти

300-400 грама бяло пилешко месо
2 кисели краставички
400 грама гъби
200 грама заквасена сметана
100 мл бяло вино
1 ч.л вегета
50 грама масло
100 грама настърган кашкавал
сол, черен пипер
магданоз

В тиган тип уок запържвате предварително свареното пилешко месо в маслото. Като се зачерви, добавяте гъбите. След около пет минути слагате виното и лъжичката вегета (аз ползвам Вълшебен вкус на Маги) и оставяте, докато се изпари виното.
През това време разбивате заквасената сметана с около 100 мл топла вода и я добавяте към месото и гъбите. Оставяте на тих огън около 10 минути. След това прибавяте киселите краставички и кашкавала, разбърквате и поръсвате с магданоз.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:48 от nana77

# 72
  • София
  • Мнения: 12 554
Пита на цветя

Обичам да намирам нови начини за сплитане на пити, особено когато сме канени на гости. Така хем нося нещо вкусно и красиво, хем то е направено от мен.
Тази пита можете да направите и по повод и без повод, просто за да се позабавлявате в кухнята  Mr. Green

За тестото

2 яйца
400 мл прясно мляко
2 ч.л. сол
1 с.л захар
100 мл стопена домашна мас
2 пакетчета суха мая
брашно - около 1 кг - трябва да стане меко и еластично тесто

Замесвате тестото и го оставяте да втаса, след което го разделяте на две.
Разточвате едната топка и с малък ринг или чаша изрязвате кръгчета.
Вземате три от тях, намазвате първото с олио. Върху него слагате второто и пак мажете с олио. Слагате третото без да мажете.
Сгъвате кръгчетата и с бамбукова пръчка или пръчица за шишче натискате в средата. След това сгъвате на обратната страна и пак натискате с пръчицата.
Получава се цвете.
Слагате в тавата и "произвеждате" цветя от цялото тесто.
Накрая слагате по топченце тесто в средата на всяко цвете.

Оставяте питата да втаса още 30-40 минути и печете на умерена фурна.

Да ви е вкусно!





# 73
  • София
  • Мнения: 12 554
Пандишпаново руло с шипков мармалад

Когато бях малка, моята баба много често правеше това руло.
Досега не го бях приготвяла, защото предпочитанията бяха към козуначеното руло с мармалад. Вчера обаче реших, че не ми се меси, но пък ми трябваше бърз и лесен десерт. Приготвянето на пандишпановото руло като цяло отнема около 20 минути. Но и изчезна за толкова  Mr. Green

Продукти:

4 яйца
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
бурканче шипков мармалад

Разбивате яйцата със захарта, прибавяте брашното, бакпулвера и ванилиите и разбивате добре.
В правоъгълна тава слагате хартия за печене и изливате сместта. Пече се не повече от 15 минути на 180 градуса, като внимавате да не го препечете, защото трудно ще го навиете и ще се счупи.

След като блатът е готов, го обръщате върху кухненска кърпа. Намазвате с мармалада и с помощта на кърпата завивате на руло. Поръсвате с пудра захар.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:50 от nana77

# 74
  • София
  • Мнения: 12 554
Кашкавалки

Всички тестени изделия у дома се тачат много и се търсят много. Затова и гледам да разнообразявам менюто от кренвиршки и соленки Simple Smile))
Тези кашкавалки са много вкусни, а направата им не отнема много време.

Продукти за тестото:

400 мл прясно мляко, затоплено
1 яйце
100 мл вода
100 мл стопена домашна мас
2 ч.л. сол
1 с.л захар
1 пакетче от 11 грама суха мая
около 800-850 грама брашно

За плънката

300 грама сирене
100 грама кашкавал+още около 100 грама за поръсване
2 яйца

Тестото се омесва и се оставя да втаса. Аз ползвам хлебопекарна за тази цел. След като го извадите се разделя на що годе равни топчета (на око  Mr. Green)- при мен излязоха 7 броя. Ако обаче искате кашкавалките да са по-малки, разделете на още топчета.

Всяко топче се разточва, слага се от плънката, която предварително сте разбъркали от яйцата, натрошеното сирене и настъргания кашкавал.
Навива се на рулце и рулцето се завива на охлювче.
Всяка приготвена кашкавалка се слага в застланата с хартия за печене тава.
Оставят се още 30 минути за второ втасване, след което се намазват с жълтък и олио и се поръсват с още настърган кашкавал.
Пекат се на умерена фурна от 170-180 градуса за около половин час.

Да ви е вкусно!


Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 11:56 от nana77

Общи условия

Активация на акаунт