Мама на Априлчето говори:"Хайде с дупето нагоре!"

• 41 029
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
Има един малък трик. Не трябва да се плашите от неизвестното. Ако усетите, че ви е страх, концентрирайте се над това, колко много искате да си гушнете бебето, каква огромна л#бов изпитвате към него. Така стартирате правилните хормони Simple Smile, които спомагат нещата да протекат по-леко.
А когато все пак си гушнете бебето, светът е вече различен. Simple Smile

# 301
  • София
При мен емоциите покрай раждането са доста противоречиви. Понякога си казвам " ей голяма работа, ще боли ясно е.. ама ще мине и все пак резултата ще бъде сладкото бебенце"  Heart Eyes В други моменти си казвам: "ами ако моето раждане продължи 20 часа с нечовешките контракций, че и накрая да не излезе нормало и да ме срежат и ако нещо се обърка?!?!"  #Crazy Нямам представа каквоо ще се случва и то мнооого скоро. ooooh!  Много ми се иска само с бебка всичко да е наред и да я извадят по най- нешокиращия начин за нея и най-вече да е здрава. Да няма ситуаций..." губим тоновете, няма кислород, оплетена пъпна връв..." Искам и мен да ме боли по-малко , че прага на болката ми е наистина много нисък и се съмнявам силно да родя без епидурална упойка. Даже си мисля да си предупредя лекаря, които ще ме изражда, за да има впредвид, че съм голяма лигла и хич не мога да търпя болка.  Blush Но знае ли човек, може пък по време на раждането да имам някакви супер сили и да се справя лесно... Blush

# 302
  • София
На няколко лекции и в няколкото научни труда, които съм чела по въпроса се набляга на едно нещо. При наистина естествено раждане, не просто вагинално, организмът отделя естествен окситоцин, който е всъщност виновникът за контракциите, но той се отделя бавно във времето и постепенно, за да има възможност организмът и психиката на жената да се настроят, съответно разкритието да стане постепенно. Освен това, организмът си отделя и ендорфин, който има значително обезболяващо действие (затова и много жени споделят, че не са усетили контракции). Не че няма да боли, но няма да е нечовешко. Въпросът е, че ендорфинът много лесно се неутрализира от адреналина, а той се провокира от стрес, грубо отношение и всякакви неща, които ни карат да се стегнем все едно сме на изпит, а не на раждане. Затова според мен голяма роля има нагласата на бременната жена, воля, психика и всичко накуп, за да запазим максимално спокойствие и да се концентрираме върху самият процес и най-вече крайният резултат. Много си е трудно, имайки предвид и че сме емоционално по-лабилни, но си давайте кураж, момичета. Aludra е права.

# 303
Хм. Аз се надявах на епидурална упойка.. Първо раждане ще ми е и някак ми се ще да не се травмирам толкова, че да не искам втор, а защо не и трето. От това, което видях в държавните болници не слагат такава? Някой знае ли за МД дали със сигурност е така? Аз още не съм говорила по такива въпроси с моя доктор.

И друго нещо се питам - в началото на март като ходя на жк ми казаха да си занеса всички документи за излизане в 45-дневен болничен. Някой може ли да ми каже кои са тези всички документи?

За ходенето до тоалетна знам, че сините сливи помагат, както и тиквата и изобщо многото плодове, зеленчуци и вода.

# 304
  • София
Момичета каквото и да е раждането после се забравя.Вярвайте ми.Казвам го от личен опит.Вече нямам спомен боляло ли ме е, колко точно ме е боляло и т.н Просто като гушнеш малкото човече и си забравил за всичко останало:)

# 305
охх всички майки така казват ,тъй че ви вярвам  Heart Eyes просто искам всичко да е в рамките на нормалното

# 306
Момичета наистена най добре не го мислете
Раждането ми продължи 15 часа не беше лесно никой не е казал че няма да боли
Аз също съм с нисък праг на болка но издържах и след раждането си помислих веднага
Пак бих го направила и то още поне два пъти
И ако можех пак естесвено
Мислете за момента  след това
Той е вълшебен, невероятен , велик
Тялото ви си знае как да се справи с този естесвен процес не мислете за усложнения и пр
За се спокойствие кажете си ако се наложи че искате упойка за да ви предупредят когае момента за слагането
Доверете и слушайте внимателно док или акушерката кога да напъвате много е важно благодарение на това че ме предупредиха да слушам и изпълнявам имам 2-3 шева
 и всичко ще  е наред   bouquet

# 307
Дао е обяснила научно, това, което аз имах впредвид. Наблягайте на ендорфините, ограничавайте адреналините Simple Smile)).
И ако имате избор, естественият окситоцин е за предпочитане пред синтетичния:).

# 308
Хм. Аз се надявах на епидурална упойка.. Първо раждане ще ми е и някак ми се ще да не се травмирам толкова, че да не искам втор, а защо не и трето. От това, което видях в държавните болници не слагат такава? Някой знае ли за МД дали със сигурност е така? Аз още не съм говорила по такива въпроси с моя доктор.

И друго нещо се питам - в началото на март като ходя на жк ми казаха да си занеса всички документи за излизане в 45-дневен болничен. Някой може ли да ми каже кои са тези всички документи?

За ходенето до тоалетна знам, че сините сливи помагат, както и тиквата и изобщо многото плодове, зеленчуци и вода.

Със сигурност слагат епидурална упойка в Майчин дом  и със сигурност питат дали искаш. Обаче до разкритие макс 7см. ако до тогава не си решил да ти сложат после и да искаш не могат да ти сложат. Една приятелка роди там преди две седмици, та за това го знам със сигурност, че е така!

# 309
  • Sofia
Дао го е обяснила много хубаво. И аз точно след няколко такива лекции реших, че искам да пробвам естествено(т.е. не секцио). Това си е естествен процес и природата се е погрижила да сме подготвени за него, имено затова е много важна позитивната нагласа, избягването на излишния стрес и да си осигурим максимален комфорт и спокойствие. Аз все пак мисля да искам епидурална упойка, ей така за всеки случай, да не стане късно като заискам.

# 310

Със сигурност слагат епидурална упойка в Майчин дом  и със сигурност питат дали искаш. Обаче до разкритие макс 7см. ако до тогава не си решил да ти сложат после и да искаш не могат да ти сложат. Една приятелка роди там преди две седмици, та за това го знам със сигурност, че е така!

Много благодаря, gerryy3. При следващото ходене вече може да попитам доктора за някакви детайли покрай раждането...

# 311
  • София
и в Токуда като ходих на лекции казаха, че епидурална има смисъл да се слага рано, защото вече при напреднало разкритие няма смисъл, а и се слага трудно - самата поза на слагане на катетъра в гръбнака е специфична (ембрионална) и надали всеки може със силни болки от контракции да стои така сгънат, за да може анестезиологът да си свърши добре работата; те реално слагат катетърче и през него периодично пускат конкретна доза медикаменти, поне така обясни анестезиологът; в идеалния вариант би трябвало вливането на болкоуспокояващи да спре при пълно разкритие, за да може да си чувствате напъните после, но знам, че не във всички случаи е така; освен това самите лекари си казват, че епидуралната не значи, че няма да боли, а че болката става по-поносима; затова според мен зависи от конкретния анестезиолог, до колко си разбира от нещата; след епидурална може да имате няколко дни главоболие, да са ви безчувствени краката и да имате нужда от раздвижване и други работи; по принцип епидуралната не е като спиналната - слага се в долната част на гръбначният стълб, където няма опасност да се навреди гръбначният мозък; отделно лекарят каза и че не е противопоказателно при дископатии и дискови хернии; за сметка на това в организма на бебето влиза част от химията и за да излезе от организъмчето му са необходими 30-40 дни (ако не ме лъже паметта); епидуралната удължава процесър на раждане с няколко часа, според едно последно медицинско изследване цитирано в ню йорк таймс раждането може да се удължи с до 6 часа;  аз смятам да се въздържа от епидурална, но каквото сабя покаже

# 312
Здравейте, момичета  Simple Smile
Вчера бяхме на ЖК на преглед и да си взема 45 дневния болничен. Бебка е добре, разположена главично, както беше и предния месец. Голяма е вече цели 2400 гр.  Hug , а мама е качила 3 кг за последния месец, с които стават общо 11 кг.
Относно раждането, нормално е с първо раждане да ни е страх...по-скоро от неизвестното. Че ще боли е ясно, но колко...при всеки се възприема различно. Аз за сега съм за естествено раждане, без упойка, но ако се наложи да е друго...ок...само да сме живи и здрави и двете. Това най-силно желая и се моля. Каквото се налага ще изтърпя.  Heart Eyes
Пожелавам на всички безпроблемна бременност до края, който е съвсем близо....поне на мамите в началото на април   Praynig

# 313

На мен ми поискаха единствено амбулаторна карта - нямах, защото не съм ползвала болничен до сега, така че си я купих за 1 лев от една книжарница, ходих при ЛЛ да я завери и после обратно при АГ да попълни данните за болничния. Други документи не са ми искали  Peace

# 314
Имам въпрос, някой ако може да ми отговори ще съм благодарна. Днес си взех последния болничен, който ми е за 11дни до 45дневния и на него пише, че до момента съм ползвала 149дни, та въпроса ми е дали съм си надвишила дните, аз мисля че да. До колкото знам с болничния по майчинство трябва да са общо 180. А мойте ще са 194, но вече ми дадоха болничния готов, написан.  newsm78 Дали ще ми направят някакъв проблем от ной?  Sad

Общи условия

Активация на акаунт