Знаете ли какво ядете? Експерти ще отговарят на Вашите въпроси.

• 15 040
  • 140
  •   1
Отговори
# 45
Това с маслините ме разсмя честно казано Rolling Eyes
какво значи в Гърция черните маслини са забранени Shocked
Вие знаете ли как гърците правят черни маслините ooooh!
а,че тук ядеме боядисани такива,това е вярно Tired

по другите въпроси...явно отговори няма Mr. Green

Основа им слагали да махнат горчивината , после киселина да си върнели цвета или боя . На натуралната маслина саламурата и няма цвят. Най-близко до черното, което съм виждала е стафидовата маслина и тя пак не е такава вакла, а с отенъци на кафяво , лилаво и тн.  в Гърция и маслина под 6 евро не съм и виждала да се продава. Технологичния процес на махане на горчилата е много прост, кисне се във вода която се сменя всеки ден , след което се соли и консервира. Но това отнема време и с киселини и химии им е по- лесно и евтино да работят. Живяла съм там , консервирали сме маслини , яла съм ги в обилни количества , този вкус на кашон на черната я няма. Най-боядисаните и преработените са турския по принцип.

# 46
Здравейте!

Интересува ме следният въпрос:

Длъжни ли са ресторантите, които ползват продукти от доставчици, да предоставят на клиентите си всички съставки на продуктите, които включват в дадено ястие?
Примерно - аз съм клиент и искам да знам, какво е включено в моя клуб сандвич, пиле в нещо си и т.н. При положение, че собственикът има документи от доставчици и всички разрешителни за своята дейност, длъжен ли е той да ми предостави детайлна информация за съдържанието на хлебчетата, сиренето, кашкавала, месото, зеленчуците, които ползва?

Благодаря!

# 47
Явно на моите въпроси отговори няма .  Thinking Crossing Arms Confused Да се смееш ли да плачеш ли !!!

# 48
  • Велико Търново
Или са твърде заети,за да пишат,или въпросите станаха неудобни Wink

# 49
Длъжни ли са да изписват в състава сухо мляко или то може да влиза в понятието краве мляко?

# 50
Сухо е но е мляко и го изписват като 100 % мляко. МСВ СВМ

# 51
  • Пловдив
Длъжни са да го изписват. А ако киселото мляко е по БДС, тогава не трябва да има сухо мляко вътре.  Peace

# 52
  • Пловдив
Кога контрола ще спре да е предимно за производителите, а ще стане контрол и за търговците?
Защо регламентите и наредбите за хигиена на храните, етикетиране и т.н. са само за производителите?
От 7 години работя в хранителната промишленост и когато излезе нова наредба или регламент контрола е на производителите. Междувременно:
1. В голяма търговска верига през 2009 г. се продава австрийски колбас, които няма никакъв етикет със състав (нищо не пише дори и на немски, за български да не говорим).
2. Голяма външнотърговска фирма внася месо в България за преработка, което е етикетирано само на холандски и е придружено от документ на немски, английски и български. как пратката се обвързва с документацията си никой не знае?
3. На пазара (руски или цигански) в Пловдив всяка неделя на открито се продава свинско пърлено месо с неизвестен произход.
4. Някакви хора пекат кюфтета и кебапчета, които стоят на открито покрити с наилон, но не и в хладилник, след това се обработват на скарата и после пак се съхраняват на открито по цял ден. Иначе изискванията за хигиена при производството на кюфтета и кебапчета са ...
5. В 14 часа баби и дядовци продават сурово краве мляко в някакви бутилки, които са съмнително чисти и съмнително кога напълнени (кравите се доят сутрин и вечер, а часа е 14).
6. В голяма търговска верига стоката се преоценя 2 дни преди изтичане на срока, етикета за понижена цена покрива целия състав на стоката и първоначалния и срок на годност.
Като се сетя за другите неща ще ги напиша и тях.
БАБХ да не забравят да проконтролират производителите за "новото" етикетиране на храните. Горните въпроси не са интересни за бАБХ. За БАБХ дори не е интересно, кое му е "новото" на регламента. За тези, на които им е интересно новото не е произхода на месото, защото произход се пише от 2008 г. насам, новото не са и Е-тата, защото и те се пишат с групите си от 2008 насам, новото в регламента е енергийната стойност и алергените.
Знаем ли какво ядем?
Някой знаем.
БАБХ ли ще ни каже кое е добро за нас?
Едва ли!

# 53
  • Пловдив
На принципа, че сухото мляко е мляко производителя може да реши да не го отбележи на етикета. доколкото аз знам доказването дали пордукта е от прясно мляко или сухо такова в нашата действителност е невъзможно. Това ни води, че дори и нещо да е извършено в нарушение на закона, то не може да бъде доказано, съответно санкционирано.

# 54
Скоро гледах , че колбасите колко били вредни , с консервантите които слагали в тях. Работеща в сферата каза, че в зеленчуците нямало по малко от същите. Извода беше , че са вредни , да се ядели по малко , но с много зеленчуци . Е те т'ва е главоблъсканица.

Сетих се за пилетата, които ги тъпчат с прогестерон за бърз растеж. Гледат се само женски пилета. Интересно като се яде в подрастваща възраст , без значение пола как се отразява на децата. Имам идея , но и експертите да кажат.

# 55

Сетих се за пилетата, които ги тъпчат с прогестерон за бърз растеж. Гледат се само женски пилета. Интересно като се яде в подрастваща възраст , без значение пола как се отразява на децата. Имам идея , но и експертите да кажат.
Без да съм експерт - цикълът им идва в първи клас, така им се отразява.

# 56

Без да съм експерт - цикълът им идва в първи клас, така им се отразява.

И да и отделно, когато се вземе толкова много външно , организма за да уравновеси започва да отделя тестостерон . На мъжете биещи си анаболи им растат цицки .

# 57
  • Пловдив
Не се гледат само женски пилета.
Това е масова заблуда ,както и това, че се продават само леви бутчета.
Пилетата са и от двата пола. Според вас какво правят с мъжките пилета, ако гледат само женски?
На каква възраст може да се определи пола на пилешкия ембрион.
Ето малко теоритично.
Пилешкото яйце се излюпва на 21 дни.
На кой ден се определя пола пилето.
Понякога е трудно пола да се определи дори на излюпено пиле, камо ли на такова в яйцето.
Както и да е определяме пола в яйцето или на малкото пиле и о ужас оказва се, че е мъжко и какво правим, ако сме решили да гледаме само женски. Изхвърляме мъжкото яйце или мъжкото новоизлюпено пиле. Предвид, че 50% от пилетата са мъжки каква загуба е това, като едно яйце струва 20 ст., ако 50% от оплодените яйца след вложена енергия (електричество) за излюпване се изхвърлят.
Другото е, че всъщност мъжките пилета стават по-едри.
Не се начудвам, защо хората вярват в такива очевидни измишльотини, ане вярват, че цялостно средата е много химически замърсена и компрометирана и каквото и да си вземеш, то е почти винаги някак замърсено.
Чистата среда е малко, възможността за биопродукция е малка. Биопродукциите са ниско продуктивни и много скъпи, заради това. Населението на Земята е голямо и има твърде много гладуващи (умиращи от глад), за да се спре индустрията и да може реално да се даде възможност на Земята да се очисти. Навярно просто еволюцията ще се примири с това, че храната ни не е това, което е била, когато природата е била чиста и ще се справим и с това някак, вкл. последиците могат да бъдат, че на 7 г. децата вече са в пубертета.

# 58
Убиват ги мъжките пилета още прясно излюпени . Не ме карай да търся клипове в нета, че не са никак приятни. Или ги задушават и ги продават за храна на змии или ги мелят живи . Не са им изгодни да ги хранят.

# 59
  • Пловдив
Аз лично съм си купувала бройлер, който имаше тестиси. Зная как изглеждат птичите тестиси (при бройлера, понеже е не достигнал полова зрялост - малки, бели бобовидни обазования залепнали от вътрешната страна на гръбнака над зоната на бъбреците, които пък са тъмно червени и лентовидни). Популистки клипчета не гледам. Гледам, какво има в моята тава.
Виж RT и LT на първия кадър. Така изглеждаше закупения от мен бройлер.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт