Счетоводител в нужда се познава 6

• 38 580
  • 734
  •   1
Отговори
# 525
Страхотни сте,благодаря Ви! Hug

# 526
здравейте може ли да ми кажете полага ли ми се платен отпуск за времето котато съм била в отпуск по чл 167 кт

# 527
  • София
Отпуска за бащата - 15 дни се изплащат от изписване на бебето нали така?
Т.е. ако бебето е изписано на 27.04.2014, то утре-12.05.2014 таткото трябва да е на работа?
И в какъв размер се изплаща обезщетението от НОИ 80% или 90%?
31 май /събота в случая също ще е работен ден за бащата нали така и ще трябва да отиде на работа?
Благодаря предварително!

# 528
  • В полите на Пирин планина
здравейте може ли да ми кажете полага ли ми се платен отпуск за времето котато съм била в отпуск по чл 167 кт

Да, полага се.

Отпуска за бащата - 15 дни се изплащат от изписване на бебето нали така?
Т.е. ако бебето е изписано на 27.04.2014, то утре-12.05.2014 таткото трябва да е на работа? - да
И в какъв размер се изплаща обезщетението от НОИ 80% или 90%? - 80% от брутния осиг. доход, но не повече от нетния на база предходните 18 месеца
31 май /събота в случая също ще е работен ден за бащата нали така и ще трябва да отиде на работа? - това си е официален работен ден - да
Благодаря предварително!

# 529
Здравейте,  искам да попитам един малко нестандартен въпрос - може ли с мобилен касов апарат брат ми да се извършват услуги в друг град. Това да става на майка ми от фирмата (фирмата има право на всички дейности незабранени от закона). Тя ще го наеме на работа. Но в същото време когато се наложи той ще връща касовия апарат и касовия апарат да се ползва на мястото, където майка ми извършва дейност? Т.е. за да стане по-ясно - майка ми ще продава от дома си през сайт, а брат ми понякога ще пътувам до друг град, за да извършва авто-ремонтна дейност, за която ще издава касов бон.
Много благодаря предварително за отговорите ви Simple Smile

# 530
  • Балчик
Здравейте,  искам да попитам един малко нестандартен въпрос - може ли с мобилен касов апарат брат ми да се извършват услуги в друг град. Това да става на майка ми от фирмата (фирмата има право на всички дейности незабранени от закона). Тя ще го наеме на работа. Но в същото време когато се наложи той ще връща касовия апарат и касовия апарат да се ползва на мястото, където майка ми извършва дейност? Т.е. за да стане по-ясно - майка ми ще продава от дома си през сайт, а брат ми понякога ще пътувам до друг град, за да извършва авто-ремонтна дейност, за която ще издава касов бон.
Много благодаря предварително за отговорите ви Simple Smile

Няма пречки така да работите , така си е и редно.  Peace

# 531
Благодаря, спондж боб Simple Smile
Значи един вид това е и предназначението на мобилния касов апарат, така ли е? - да се ползва не само в един обект от хората, които работят към фирмата?

# 532
Благодаря, спондж боб Simple Smile
Значи един вид това е и предназначението на мобилния касов апарат, така ли е? - да се ползва не само в един обект от хората, които работят към фирмата?

Мобилния касов апарат се използва без стационарен обект, а не че просто се мести от място на място.

# 533
Здравейте !
Имам един казус и се надявам,ако имате възможността,да ми помогнете.
В момента съм отпуск по майчинство с бебе на 4 месеца,като управител на ЕООД/собственик съм/ и фирмата на този етап не извършва никаква дейност т.е. само аз съм на тепиха без касови апарати и т.н.Разбрах за злоупотреби от страна на счетоводителката ми и искам да се прехвърля или /в идеалния за мен случай/да поема сама счетоводството.Въпросите ми са два:Каква е процедурата,за да се махна от старата счетоводна къща и мислите ли,че ще мога да се справя сама със счетоводството,при положение че съм само аз /в майчинство/ във фирмата и тя не извършва дейност от април тази година?
Искам да ви благодаря много предварително,тъй като проблема е доста неприятен,а искам да видя разрешение !
Лек и успешен ден на всички Simple Smile

# 534
Ако трябва да спазим буквата на закона / ЗСч / лицето, което осъществява счетоводната отчетност трябва да има определена професионална компетентност / образование+стаж /.
Спокойно можеш да си намериш друг счетоводител, който да ти подготвя документите за пред НОИ - декларации, придружителни писма. Според мен, ако нямаш поглед и опит, или пък някой познат, който да ти помогне в тези неща, едва ли ще справиш сама.

# 535
Ако трябва да спазим буквата на закона / ЗСч / лицето, което осъществява счетоводната отчетност трябва да има определена професионална компетентност / образование+стаж /.
Спокойно можеш да си намериш друг счетоводител, който да ти подготвя документите за пред НОИ - декларации, придружителни писма. Според мен, ако нямаш поглед и опит, или пък някой познат, който да ти помогне в тези неща, едва ли ще справиш сама.
Благодаря за отговора,ще си потърся друг счетоводител,но не ми е ясно каква е процедурата ,за да се махна от стария Simple Smile

# 536
Благодаря за отговора,ще си потърся друг счетоводител,но не ми е ясно каква е процедурата ,за да се махна от стария Simple Smile

Имаш ли договор?

# 537
Здравейте!
Имам следния казус:
Съпругът Х тегли заем от банка на името на ЕТ с част , от който ще погаси заема на ЕТ-то на съпругата си У. В договорът за заем между двете ЕТ лихвата мисля да е колкото е лихвата на банката. Правилно ли е? Трябва ли задължително да има погасителен план? При погасяване на заема между съпрузите плащанията задължително ли трябва да са по банков път или може да са с касов ордер? За платената лихва задължително ли се издава фактура / фирмите са по ДДС/?
Предварително благодаря!

# 538
Здравейте!
Имам следния казус:
Съпругът Х тегли заем от банка на името на ЕТ с част , от който ще погаси заема на ЕТ-то на съпругата си У. В договорът за заем между двете ЕТ лихвата мисля да е колкото е лихвата на банката. Правилно ли е? - за мен трябва да има поне 0.5 пункта повече, един вид да се реализира + резултат; включила ли си и другите разходи по кредита - такса за отпускане, за управление, т.е. един вид да се види колко е ГПРТрябва ли задължително да има погасителен план? - не е задължително; не е проблем да има краен срок за погасяване - примерно до еди кога си най-късно При погасяване на заема между съпрузите плащанията задължително ли трябва да са по банков път или може да са с касов ордер? - какъв е размерът на кредита? ако е над 15000.00 лева трябва плащанията да са по банков път, защото и погасителните вноски не се третират самостоятелно, а като една цяла сделка За платената лихва задължително ли се издава фактура / фирмите са по ДДС/ - според мен ф-ра не се издава - това не е облагаема сделка по ЗДДС?
Предварително благодаря!

# 539
Здравейте!
Имам следния казус:
Съпругът Х тегли заем от банка на името на ЕТ с част , от който ще погаси заема на ЕТ-то на съпругата си У. В договорът за заем между двете ЕТ лихвата мисля да е колкото е лихвата на банката. Правилно ли е? - за мен трябва да има поне 0.5 пункта повече, един вид да се реализира + резултат; включила ли си и другите разходи по кредита - такса за отпускане, за управление, т.е. един вид да се види колко е ГПРТрябва ли задължително да има погасителен план? - не е задължително; не е проблем да има краен срок за погасяване - примерно до еди кога си най-късно При погасяване на заема между съпрузите плащанията задължително ли трябва да са по банков път или може да са с касов ордер? - какъв е размерът на кредита? ако е над 15000.00 лева трябва плащанията да са по банков път, защото и погасителните вноски не се третират самостоятелно, а като една цяла сделка За платената лихва задължително ли се издава фактура / фирмите са по ДДС/ - според мен ф-ра не се издава - това не е облагаема сделка по ЗДДС?
Предварително благодаря!
Благодаря за изчерпателния отговор!

Общи условия

Активация на акаунт