На 20 и без перспектива

• 3 020
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте. Ще се опитам да бъда кратка. Става дума за сестра ми. На 20 години, трудно детство... още като малка замина за чужбина, заедно с родителите ми. Адаптацията беше трудна за нея, макар че научи езика много бързо. Дали заради това, че е чужденка или защото беше по-свитичка и различна от другите деца, но в училище стана обект на агресия и подигравки. В началото не знаехме нищо, не споделяше, но непрекъснато се оплакваше от болки в корема и търсеше повод да не ходи на училище. Това ни накара да се усъмним, че нещо не е наред. Родителите ми я преместиха в друго училище и като че ли нещата малко по малко се нормализираха. Винаги й е било трудно в училище и се е справяла с много помощ от родителите ми, които дълго не знаеха каква е причината за тези проблеми. Едва на 15 години научихме, че има дислексия и това е довело до повечето й проблеми с ученето. За съжаление много късно разбрахме за това, а ситуацията вече се беше усложнила ужасно. Ще спестя дългите обяснения, но дали защото през цялото това време й е било толкова трудно заради дислексията, тя просто изгуби всякаква мотивация за всичко. След много проблеми, уговорки, молби и т.н., в крайна сметка спря да ходи на училище и не успя да завърши средно образование. По-лошото е, че не иска, каквото и да правим. В крайна сметка решихме да й дадем време, за да може сама да узрее за идеята, че липсата на образование ще е в нейн минус през целия й живот. През това време очаквахме да се захване с нещо друго - курсове, работа, каквото и да е. Не мисля, че изобщо опитва да си намери работа. Майка ми й направи CV и се опитва да намери някаква възможност за нея, да започне каквато и да е работа, но кризата е ужасна там където са, а и тя няма никаква квалификация, та ми се струва почти невъзможно на този етап.

Опитвам се да й внуша, че ако не друго, поне може да използва свободното време, за да се образова сама, да се захване с нещо, което й харесва и да го развие... не знам, каквото и да е. Но няма мотивация за нищичко и това ме убива... Освен всичко това е доста асоциална, няма приятели, няма гадже, почти не излиза, ужасно напълня в последните 2-3 години. Опитвахме многократно консултации с психолог, да сподели какво я тревожи, да й помогне по някакъв начин... но до момента не мисля, че има ефект.

Моля споделете какво мислите, какво може да се направи според вас...
Сестра ми е и искам да е щастлива, да се развива, да постигне нещо в този живот. Не очаквам от нея да завърши Харвард, разбира се, просто се тревожа, че възможностите й са ужасно ограничени без никаква професия и никакво желание за развитие Sad Sad Sad

# 1
Е учителите как не са разбрали,че детето има проблем.Трябват и приятели и по някакъв начин да я мотивирате. Не знам,много е сложно.А защо не намерите учител, в къщи да се занимава с нея

# 2
Дислексията в случая е най-малкият проблем. Тук говорим за някаква депресия и асоциалност, която най-добре може да бъде определена от психолог.

Има професии, които не се вляят от дислексията.

Например, ако оправи фигурата може да се реализира в някакво промоутърство, барманство, еротични танци  Embarassed Опитах се да се сетя за някакви свястни примери, ама мъжката ми глава това успя да измисли за 20 годишно момиче без опит и образование  Embarassed Паралелно с някакви месечни курсове по квалификация, щом не й се образова.

В смисъл, има начини, по-скоро е въпрос на мотивация.

Последна редакция: вт, 11 фев 2014, 20:11 от Grimm

# 3
Дислексията се преодолява с помощ от логопеди, специални педагози. За съжаление сте изпуснали момента, но може и да не е късно. Не знам в коя чужбина са, но потърсете социални услуги. В България има такива центрове, както и помощните училища, които паралелно със специализираната работа, извършват и професионална подготовка за хора с проблеми. А там може да си намери и приятели, които ще са като нея и няма да й се подиграват. Мисля, че за повечето нискоквалифициран труд - напр. да работи в някое кафене или заведение за бързо хранене, почистване, редене на стоки в магазин, помощник-готвач и други подобни би могла да се реализира, ако няма дискалкулия може да се измислят и други.

# 4
Здрав дух в здраво тяло.

Може и да звуча налудничаво, но е възможно депресията и летаргията да не са причинени от мозъка, а от тялото. Проверете физическото функциониране. Хората подценяват, че депресията може да е резултат от повишена токсичност в организма (особено тежки метали) или някакъв дисбаланс. И понеже цялостните изследванията са скъпи, биорезонанс може да помогне като жокер какво конкретно да се провери. Когато се премахне депресията, стимулът за живот ще се появи. Има и безлекарствени методи за лечение, но трябва да се знае какво и как точно да се адресира.

# 5
Здравейте, на всички. Благодаря за отговорите. Прави сте, че за съжаление момента е изпуснат. Ще ми се да вярвам, че все още не е късно и има какво да се направи, за да се подобрят нещата.
И аз това се чудя - как никой толкова време не разбра, че има такъв проблем?!? При все, че много трудно проговори и от малка не е спряла да ходи по логопеди. Но явно не може да се разчита на добри специалисти в малките градове... Когато заминаха също доста време никой не се усъмни, докато една от учителките не се досети,че може това да е проблема и започна обикаляне при специалисти, които потвърдиха. Сега се говори много повече за дислексията и слава богу родителите вече знаят за какво да внимават. Но ние тогава не знаехме нищо, просто усещахме, че има някакъв проблем.

Иначе ходи психолог, но до момента не сме забелязали някакъв голям резултат. Работила е и със специален педагог, и с логопед /всъщност много логопеди през годините/. Но дали защото е депресирана или друго, резултат не виждам. По-големия проблем е, че в следствие на всичко това тя загуби вяра в себе си, загуби мотивация, загуби всякакво желание да се развива. А вече е голяма, не е дете и не можем да й казваме какво да прави... И аз много харесвам идеята за частен учител вкъщи и многократно се опитвах да я убедя за нуждата от такъв. Но не иска и това си е Sad(

becky bloomwood, това е интересна теория, не бях разглеждала нещата от този ъгъл. Истината е, че тя изобщо не се грижи за тялото си, всъщност за себе си като цяло не се грижи...
Може ли да разкажеш малко повече за този биорезонанс? Изобщо ще съм благодарна на всякакво инфо.

# 6
А да се прибере в БГ. Твои приятелки да станат нейни такива, и да говорят с нея с течение на времето те да и повлияят. Може и да и помогне външен човек, които не е и лекар постепенно да и помогне.

# 7
http://dyslexia.vivacom.bg/bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0 … 0%BD%D0%B8%D0%B5/

Последна редакция: ср, 12 фев 2014, 14:32 от becky bloomwood

# 8
  • София
Според мен намирането на работа е най-малкият проблем.
Защо родителите ви не са обърнали внимание по-рано на сестра ти - щяха да й спестят много проблеми, които с течение на времето са се задълбочили?

Като начало не й е нужна работа, колкото психотерапия. Някой трябва да й вдъхне кураж, увереност, самочувствие. Представям си колко "смачкано" се чувства това момиче.

# 9
 tonkabonka, как по-точно стигна до извода, че не са й обърнали внимание? Напротив, винаги са се опитвали и все още се опитват да й помогнат по всякакъв начин. Ходили са къде ли не и са правили какво ли не, учеха с нея, опитваха се да помагат както могат. Ходи на психолог отдавна.

# 10
Аз пък бих посъветвала консултация с добър психиатър, който да изпише подходящ медикамент за депресията. Имам около себе си хора, чиито проблем изглеждаше значително по-лек от описания от авторката, на които психотерапевт не помогна.

Позволявам си също да посъветвам авторката и родителите й да не залитат към алтернативната медицина.

# 11
  • София
tonkabonka, как по-точно стигна до извода, че не са й обърнали внимание?
Извинявай, може и да не съм вникнала достатъчно в поста ти.  Peace Просто ми направи впечатление фактът, че дислексията на сестра ти е открита чак когато е била на 15 години.

# 12
Ами то си е за впечатление, да Simple Smile Всички се обвиняваме за това, че не знаехме толкова дълго време.
Още повече като се има предвид, че е посещавала логопед, не е като да е оставена на самотек.

За психиатър не знам, звучи ми малко прекалено, макар че е факт, че терапевта до момента не помага /сменила е 3ма/.

# 13
Разкажи ни за един обикновен ден на сестра ти.
Има ли поне някакви интереси и занимания?
И в коя държава живеят би било полезно да знаем..

# 14
Не мисля, че има значение в коя държава са, не искам да изпадам в конкретика.
Да, има интереси в областта на музиката и готварството, компютри.
Един ден ... все пак не живеем отдавна заедно и не мога да съм точна, но мисля, че ако не помага в домакинството и готвенето вкъщи, основно стои пред компютъра. Рядко излиза.
От няколко месеца е доброволка в една неправителствена организация. Ангажираността е основно през уикендите.

Общи условия

Активация на акаунт