НВ-ВМХ, част 73

• 37 926
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
да ама с хляб лютеница и салам ще изкараш с 2.50 на ден.
Това някак не си го представям, като знам цените и на лютеницата и на саламите и на хляба Peace
Намерих на една борса замразени пилешки бутчета на 2.60 лв. кг. Вярно, кой знае какви са, но бих яла тях вместо по-горното.

# 631
Зизу, всеки си подрежда приоритетите и съответно си разпределя финансите. За мен е по-добре да изям една пържола за 2 - 2,50 лв, отколкото да дам същите пари за хляб и лютеница. Когато човек има по-малко пари, трябва да си направи добре сметките и да помисли как да спести. Например може да се купува храна на промоция или от по-евтини магазини и да се замразява. Може да се купуват яйца от пазара вместо от магазина. Може да се яде повече карантия, отколкото пържоли и котлети. Другите разходи също са от значение. Например може да се говори повече по Скайп и по-малко по мобилния. Може да не се отиде на кино, а на разходка. Може да се обиколят магазините за втора употреба, вместо да се пазарува в мола. Искам да кажа, че ако има желание, се намира и начин. Нисковъглехидратното хранене предполага повече ситост, отколкото да ядеш хляб и лютеница - тогава ще огладняваш по-често, така че не знам дали в крайна сметка ще излезе по-евтино, а със сигурност в дългосрочен план ще си платиш за икономисването на парите от храна.

# 632
Аз съм много евтина, сигурно 5-6 месеца съм яла само по 2 яйца на ден и пържола с домати вечер Mr. Green А, и 2 буркана кокосово масло за периода.

Момичета, голям съм заплес, питах ви за палмовото масло заради този пробиотик, дали е добре или не да има вътре палмово масло.
http://www.flp.bg/bg/P_Probiotic_bg.htm

# 633
  • Варна
За 2.50 ще си направя 500гр пилешки или свински дроб плюс една глава лук и връзка магданоз. Това става и за 2 хранения ако се налага. Аз бих го изяла и на едно  Blush

# 634
Lemy, всички лекарства и добавки съдържат и други неща, както знаеш. Например в този пробиотик има и соев лецитин Wink В много добавки има нишесте, в някои има лактоза. Това не е причина да се откажеш от добавката. Влиянието на соята или на палмовото масло едва ли ще е съществено. Не вярвам да е най-чисто и натурално палмово масло, но едва ли ще ти навреди.

# 635
  • SA
Аз сьщо не мисля, че ВМ-НВХ трябва задьлжително да е скьпо.
За 2,50 например могат да се измислят доста неща за ядене от яйца, извара, дроб, сьрца, шкембе и др. дреболии, сланина, зеленчукови ястия с яйца, могат да се направят палачинки, кексчета от яйца и кокосови стьрготини...
Да, ако човек разполага с по-малко финанси, ще трябва да отдели повече време и изобретателност за намиране на подходящи и евтини храни, както и комбинирането им.
Но както и Шоки казва, важна е и правилната мотивация за това.
И аз като Леми спокойно мога да преживявам с по няколко яйца , парче месо ( или субпродукти), малко масло и някой зеленчук на ден.
А банички, вафли, кифли, сьщо мисля не са особено евтини - последно си спомням, че 1 баничка струваше колкото 3-4 яйца.
Друг е вьпросьт, че изхранването с брашно, ориз и картофи ще е най-евтино.
Е, след десетина години, ще започнеш да даваш повече пари за лекарства, отколкото за храна.

# 636
  • Пловдив
Зизу, ВМ НВХ съвсем не излиза скъпо, стига човек да се храни оптимално. Под оптимално имам предвид да не залита например по разни млечни деликатеси, които не само, че са по-скъпи, не наяждат, а даже разяждат. Също ако всеки ден се правят режимни десерти, храненето се оскъпява излишно...
Колкото по-семпло е храненето, толкова по-добре, съответно се минава с по-малко храна.
Също е важно качеството на храната. Едно е да се изяде 1 салам със салата, друго пържола със салата. След първото ще се чувствам още по-гладна, след второто - сита и доволна поне за няколко часа.
Оризът и картофите мен също ме разяждат и след манджа с тях съм гладна след 1 час, така че като цяло количеството храна, оттам похарчените за хранене пари, всъщност стават повече...
Пример:
1 кг пилешки сърца - 4,5 лв.
1 ден: ядох част от сърцата на фурна в йенска с гъби, лук и заквасена сметана
2 ден: ядох варените сърца, нарязни в зелена салата
3 ден: останалите сърца ядох с бъркани яйца.
Не съм смятала колко излиза едно хранене, но по груби сметки не е никак скъпо.
Проблемът със стандартното хранене е, че човек, който има метаболитни проблеми, не само няма да се чувства заситен при този начин на хранене, ами ще се чувства постоянно гладен и ще яде много повече. Например: баничка+айрян за закуска, за обяд манджа+хляб+десерт, междувременно ще похапва това-онова и не излиза никак евтино.
Да не говорим, че ако човек не се храни нездравословно, реално пак яде манджа, само дето дава допълнително пари за снаксове, вафли и подобни. Аз и преди винаги съм обичала яйца, месо, към всяко ядене салата, но отделно и хляб, и банички, и вафли, и разни други глезотийки, които сега не ми се прияждат изобщо.
Така че здравословното хранене и ВМ НВХ, откъдето и да се погледне, не е скъпо само по себе си!Оскъпяването идва от това как точно се разбира и се следва режимът...
От личен опит да споделя, че в началото хапвах много масло, което не е никак евтино, по 1 пакетче за 2 дни... Embarassed Но реално режимът не го налага, аз си имах разни страхове, че няма да съм сита без хляб и подобни...С времето това отшумя и сега с 1 пакетче мога да изкарам и седмица.
На манджата може да се добавя и зехтин, и масло, но може да се готви и с мас, която е по-евтина.
Освен това при този начин на хранене се връща загубеното усещане за глад/ситост, човек става по-осъзнат, знае кога му се яде "на уста", кога се е нахранил действително и няма нужда от повече и с времето, с изчистване на всички тези неща, обичайно количествата храна и броят хранения намаляват.
Ох, децата само ме занимават, та не мога да се изкажа, хаотичен пост се получи, но дано става ясно какво искам да кажа... Embarassed
Ще се връщам да ви чета при възможност, че многооо сте изписали тези дни...  Crazy

Последна редакция: нд, 02 мар 2014, 14:01 от yulinga

# 637
Юли, баничките са минимум по 1лв бройката! А сандвичите са минимум по 2,50 лв (тези на Бъргър, полуготовите). Ако ядеш дюнер ти е минимум 3 лв на брой (малките). Да не говорим за всичките скъпи боклуци като кутии вафли по 3-4 лв, сладолед кутия за вкъщи 5-6 лв, шоколади по 2-3лв. Всичко е скъпо! А хората купуват като разпрани. Всъщност НВХ е страшно евтино, особено като знаеш какво трябва да ядеш: 1 баничка=4 яйца, 1 чипс е равен на 500гр сурови пилешки дробчета, кутията сладолед е колкото 1 кг свинска плешка на промоция, да не говорим колко зеленчуци и риба може да се купи. Скъпи са консервите с риба и месо, както и млечните (сметани, кашкавали), също ядките излизат доста солено, освен ако се купуват от пазара.

Аз например си пълня чантата с 1-2кг месо, 20 яйца и айсберг, тиквички, краставици, масло за 20лв. Това се яде вкъщи 3-4 дни, а яйцата конкретно отиват за 2-3 седмици (няма как да ги изядем всичките толкова бързо). Въпросът е, че ние пазаруваме почти всеки ден по-малко и не мога да преценя колко всъщност отива на седмица за храна.

Също проблем може да възникне, ако ядете на ресторанти - там режимната храна е доста скъпа, под 5-6лв за салата не пада, а за основно минимум 10лв. Тогава вече трябва много внимателно да се прави сметка!

# 638
Шоки мерси за отговора. Нямам намерение да давам толкова пари за пробиотик, просто го обсъждахме в една друга тема.  bouquet

# 639
И аз смятам че НВД е напълно достъпно в България, особено като си спомням че преди 2 години един хляб беше около 1.5лв, нямам идея другите цени, аз съм типа хора дето нямат навик да гледат кое колко струва и винаги закръглят към по-ниско. Тук например месото е супер евтино, прасешко, дори телешко (американско) , пилешкото май е по-скъпо. Вътрешности без пари, вчера съм купила сертифициран телешки черен дроб, от нашият регион от една кланица за 1,5$ килото, е това го закусвам 5 дена, освен това една кора яйца 5$ горе долу от масовите, не от свободните  Twisted Evil
Хляб за справка между 3-5$ и въпреки всичко хората с не големи възможности ядът хляб, не месо. Въпрос на нагласа и желание, не на пари е.

Момичета хелп, какво да ям със зверско разстройство съм, според мен е нещо стомашно чревно, не ми пречи, тамън ще се прочистя, но една глътка вода да пия и търча в вц-то и вече ме боли ужасно стомаха. Всичко което гледам в нета е въглехидратно, а не искам, по-добре гладна да си седя. Някакви идеи за храни в такъв случай, аз само за варено яйце се сещам, ама ми се повдига от миризмата не знам защо  newsm78

# 640
Може би варено пилешко, варени тиквички, варени моркови. Преди в такива случаи пиех малко оцет с лъжица брашно и веднага ми спираше тичането до тоалетна. Но сега това брашно....опитай само с оцет.

# 641
  • Пловдив
Джоя, и само с оцет става, поне на мен лъжица оцет ми действа запичащо!

# 642
Благодаря момичета, и нашите точно оцет ми казаха, и сега лапнах една лъжица  Hug

# 643
Ако не стане с една, може да повториш.

# 644
  • Пловдив
По повод темата за храненето и парите, искам да споделя още нещо. Преди имах голям страх от глад, някаква неясна постоянна тревога, че ще остана без храна (от детството в недоимък  Confused). Съответно постоянно се презапасявах, за да имам режимна храна за когато ми свърши заплатата. Но понеже поради презапасяването давах повече пари за храна, съответно постоянно похапвах, заплатата ми свършваше бързо. Получаваше се омагьосан кръг. Откакто осъзнах откъде идва всичко, и храненето, и бюджетът за храна ми се оптимизираха доста. Сега вече знам, че и със значително по-малко пари човек може да се храни режимно! Peace

Общи условия

Активация на акаунт