НВ-ВМХ, част 73

• 37 915
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
Аз също смятам, че човек може да си позволи да се храни режимно, тъй като пакетираните храни гълтат доста пари, а реално нямат хранителна стойност за организма и не засищат. Така че е въпрос на избор.

Пазарувам точно един път седмично - купувам около 3-4 кг месо /бяло, червено, риба, дроб/, овче сирене, 10-тина кисели млека, 16 яйца, масло, зеленчуци - моркови, айсберг, чушки, патладжан, тиквички. Напълно достатъчно ни е това количество.

# 646
yulinga, супер си го написала!  bouquet

Lemy, и на мен ми се видя скъпичък този пробиотик Embarassed

А иначе и аз щях да кажа същото за глезотиите от рода на маскарпоне, заквасена сметана, тахан, фъстъчено масло - това е първото, което може да отпадне, ако се търси бюджетен вариант Peace Струва ми се, че ако таханът се замени с орехи или бадеми (сурови), примерно една пълна шепа, това ще засити повече, отколкото 1-2 лъжици тахан. Но всъщност дори и ядките могат да отпаднат и да дадат предимство на месо, яйца, сирене и зеленчуци. И дробът, и сърцата, и воденичките са евтини, а много вкусни и полезни. Пържоли също пускат на промоция понякога (е, няма да са био, това е ясно). Яйцата са наистина много добър вариант. За готвене наистина маста излиза евтино, така че зехтинът може да остане само за салатите, когато се яде салата, защото пък зеленчуците могат да се ядат и готвени, не само сурови. Както за всяко друго нещо - иска ли човек да го направи, ще намери начин.

# 647
Нов пост, понеже предишният е от снощи Laughing

joya, много благодаря за линка със слайдовете за витамин Д и йода!  bouquet  По въпроса за йода се замислих много сериозно Embarassed От една страна попадам на твърдения, че недостигът на йод всъщност може да се прояви като поликистоза, защото второто място, където имало най-голямо количество йод в организма (след щитовидната жлеза), били яйчниците. От друга страна със сигурност е доказано, че приемът на йод повлиява добре т.н. фиброкистозни промени в гърдите (мастопатия с други думи), които си имам от няколко години. Така че наистина се заинтересувах от йода и ще търся и мисля още.

(В един форум за жени с поликистоза четох, че една приема йод няколко месеца, като спира противозачатъчните, и за тези месеци не само кожата й е идеална, а и цикълът й е редовен - това също е много впечатляващо. Но все пак е anecdotal evidence Embarassed)

# 648
  • София
Добро утро момичета, честит ни празник! Мир и просперитет на държавата ни!

Относно финансовата част на НВХ - не съм правила точни изчисления, но мисля, че хранене като това излиза най-малкото на същата цена като ВВХ.
Например не е нужно да се ядат пържоли или месо със салата, може да се сготви 1 кг месо (по-тлъстото е най-евтино за наше щастие Wink ) с някакви зеленчуци и да се хапва поне три-четири дни. Другото хранене ще е от две - три яйца и ето ти го, дори по-евтино излиза.

Яйцата определено са един изключително достъпен продукт, съчетан с дреболии или само яйца - нищо скъпо няма в това.

А и когато човек престане да заглежда и да купува боклуците в магазина (защото по принцип всеки купува месо и яйца, но покрай тях се купуват още куп други боклуци), също и боклуците по улиците или в моловете, то тогава осъзнава, че харчи дори по-малко пари за храна, отколкото преди този вид хранене.
Да си разтопиш мас е равно на 1 бутилка олио, дори и по-евтино излиза.
Зехтина се ползва само за салатата, но повечето хора и при ВВХ си купуват зехтин ...

Има ли желание - има и начин.

Сега да ви споделя колко съм горда със свекъра си!  Embarassed
Вчера ходихме в тях за прошка, та аз седнах малко да си поговоря с него, да ми разкаже как се чувства. И за моя огромна изненада той е решил да премахне захар и тесто от храненето си  Shocked Преди да стане внезапният пристъп е чел книгата за Пшеницата, около 50 страници прочел и още тогава осъзнал, че това му е огромен проблем и му вреди страхотно (редовно има хипогликемии, със стойности под 1 ). Дори разказвал на невроложката в болницата за мен и книгата  Laughing
Вчера много, много обяснявах, всака подробност, която зная, всяка тънкост, която съм прочела, опитах се да му предам нещата, така че да разбере с логиката си (той е много интелигентен и начетен човек). Обясних и за олиото, маргарина ... Слуша лекцията ми почти час  Laughing
Когато дойде и сестра му, и постоя при нас слушайки ни какво говорим, дори в моя подкрепа се включи, че гледала по ТLC филм за кето хранене на дете с епилепсия и как се излекувало, колко благотворно влияе върху мозъка ...
Накрая ми стана много мило, когато свекър ми ми каза, че направо го е срам, как е можел да има такава снаха, с такива знания, а той да стигне до тук ... Защо досега не ме е чувал?!?  Blush
Не мога да не се радвам, въпреки че вчера няколко пъти забрави решението си и си хапна и компот, и баница (свекърва ми изобщо не му помага, дори му вреди, защото му предлага неща от навиците му по принцип), и когато го подсетя, че това е еди какво си, казва - ооо, вярно!  Simple Smile Но дори и така, аз съм доволна, защото това е човек, който е чел с разбиране и е мислил, а това е първата стъпка. Самият факт, че слуша толкова време мен, и самият факт, че е разбрал вредата на кръвната захар, за мен е достатъчен. От тук нататък, дори и да не стане от раз, все пак ще се върви в някаква по-нормална посока с храната. Само дано свекърва ми не саботира желанията му, защото тя пазарува, готви и т.н.
Тайно го посъветвах, че когато няма какво да яде  - да яде яйца с масло и някой наличен зеленчук  Laughing

# 649
Вивиан, дано да успее да се възстанови добре свекърът ти, да направи промяна в храненето и да си подобри здравето!  Hug Да, близките често са в ролята на саботьори Rolling Eyes Те са много добронамерени, разбира се, искат най-доброто за нас, страх ги е, че правим глупости, искат да ни помогнат Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 03 мар 2014, 09:11 от Cioccolata

# 650
  • SA
Вив, радвам се за свекьр ти!  Hug
Очевидно е много интелигентен човек, просто му е трудно да преобьрне на 180 гр. представите си. Но щом се е замислил и иска да научи повече, значи надежда има.
Браво и на теб за убедителността!  Hug

# 651
  • София
Дано, момичета, дано! Пък да вземе и мъжа ми да се поучи от баща си, няма да е лошо Crazy
Че напоследък взех да му меря кръвното всеки ден, а то никога не е под 130, което хич не е добър знак, а е на 40 г. все пак. Ама много твърдоглав и инатлив, а и страхлив, та трудна работа ще да е при него.
Лошото е, че повечето хора се хващат да търсят решение чак когато проблема стане факт, а понякога цената е твърде висока.

# 652
Вив, това са чудесни новини
Дано да е все така
А на свекито и скръцни със зъби и и вземи страха, та да те пита преди всяка манджа за мъжа си какво да слага в нея

# 653
По отношение на финансите, аз съм смятала как се хранех преди и сега. Ами, да, едни ядки наистина са 2-3 лв за 100 грама, ама ме държат сита поне 6 часа. На работа преди харчех поне по 5-6 лв за солетки и сандвичи, отделно ядене у нас после, защото огладнявах през 2 часа. Сега си нося по 4 яйца и 2 моркова, да речем, като с тях изкарвам целия работен ден без проблем. Вкъщи, като съм закусила с 2 яйца и лъжица тахан (8 лв/700 гр и стига за 10 дни), прибера се, вечерям 200 грама пържолка, също за около 2 лв... Ами, яденето ми излиза под 10 лв в рамките на целия ден. На кафе, вместо предишното кафе и кола, сега пия чай/вода/кафе, айде още една разлика. За ден не е кой знае какво, ама като го сметнеш за месеца, на мен си ми идват едни около 60 лв разлика.

# 654
  • София
Хихи, Уасп ... представяш ли си как ще стане  Laughing Въпреки, че ние сме приятелки и си се обичаме, гордостта няма да й го позволи, най-малкото  Grinning

# 655
Виви браво на свекъра ти, дано успее да се справи  Hug

Шоки, за мен това с йода също е странно, например при Хашимото и в Бъглария и в Канада, лекарите на които съм ходила, забраняват йод, подтискал действието на жлезата, от друга страна вече на много места чета, че точно дефицита на йод може да докара този проблем, и че трябва да се приема, най-добре с храната, защото добавките май са опасни или така ни е насадено newsm78
Например бях чела, че тест за йод дифишънси се прави много лесно, мажеш колкото монета, от вътрешната страна на ръката, както се прави тест за боя за коса на пример, и ако до сутринта се е абсорбирало значи имаш недостиг, ако седи петънце, значи си ок.
Преди си спомням че солта се йодираше и предполагам от там е идвал йода, основно, но аз лично йодирана сол не съм купувала от 15 години, само морска, основно, в нея не знам какви количества има.
Ще чета и аз, защото определено се интересувам, не знам дали има и кръвен тест за йод, но от прочетеното оставам с впечателнието че лекарите се отнасят към йода, както преди години към Витамин Д-то, интересно ако точно липсата на такива елементи са причина за големият брой автоимуни заболявания (наред и с храненето разбира се) колко години ще отнеме и колко хора ще страдат, докато догмите в медицината се променят.

# 656
И ...този ден край -няма,цял ден не мога да спра да ям.Позволявам си малко въглехидрати заради изследването с гликоза утре но нещо не се чувствам ок цял ден съм гладна изнервена,позволих си вчера банани днеска и сладкиши но да идва утре и да се свършва.Да си започвам режима ,май ще му изпусна края аз така лесно залитам.Искам да споделя и аз за разходите по режима сега мие по добре защото по принцип сме месоядни и винаги сме купували по много месо и зеленчуци ,но вече не купувам допълнителни боклуци като сладки и пакетирани неща .Ако моите хора ги науча без картофи и ориз ще е чудесно.

# 657
radost17, напълно е разбираемо да си гладна и изнервена с повишаването на въглехидратите Embarassed

joya, точно същите мисли ме спохождат и мен - дали не става въпрос за изоставане с информацията, както е било по отношение на витамин Д. Не знам, и аз имам страх от йода, но ще се поинтересувам повече. Определено не консумирам много храни с йод Embarassed От 2 години ползвам хималайска сол, за която четох, че била естествен източник на йод, но иначе морски храни не ям дори веднъж седмично... (Морската сол всъщност не съдържала йод, защото тя се получава чрез изпаряване, а тогава се изпарявал и йодът. Thinking) А другите режимни източници са прекалено бедни (яйца, кисело мляко, извара, моцарела). С орехите не знам как стои положението, предполагам, че те са нелош източник, но аз и орехи почти не ям. Поне тях бих могла да ги увелича Thinking А и се замислям за келп - това все пак са водорасли, японците ги консумират и тях, и други водорасли редовно, така че едва ли някаква нормална дневна доза от тях може да навреди Thinking

Аз съм далеч от мисълта, че точно евентуален дефицит на йод може да ми е най-същественият проблем. Нещата със сигурност са комплексни. Убедих се, че и храненето е от голямо значение, и витамин Д. Но е възможно йодът да е още едно парченце от пъзела.

Последна редакция: пн, 03 мар 2014, 18:20 от Cioccolata

# 658
Отивам на обедна конференция в работата за здравословното хранене, хехе. Ще ви държа в течение какви са тенденциите  Wink Засега е анонсирано - 5 плода и 5 зеленчука на ден  Joy Joy

А според вас авокадото плод или зеленчук е ? Къде го класирате в личната си класация ?
Тук смятат домата за плод  Crazy

# 659
Формално погледнато и авокадото, и доматите, и тиквичките, чушките и краставиците са плодове Wink

Общи условия

Активация на акаунт