Отговори
# 15
Здравейте, пиша този пост за да помогна на други майки, както бе помогнато на мен.
Втората ни дъщеричка се роди със счупена ключица поради големите си размери. В родилното казаха, че минава от само себе си и няма нужда да се прави нищо. Минаха около два месеца и започна да ни прави впечатление, че спи с главичка обърната само на ляво. Питахме личния лекар, каза че сигурно така си предпочита от позата, която е заемала в корема ми. Мина още време и забелязахме, че главичката и е станала плоска от ляво. Водихме я при двама ортопеди, казаха - споко, нормално е, ще се оправи. После решихме да викнем физиотерапевт и тя видя, че има спазъм на мускулчето на вратлето и явно я боли като си мести главата на дясно. С физиотерапия се оправи мускулчето, но тя вече така си беше свикнала на ляво, че каквото и да правехме( подпирахме я как ли не на дясно) все се обръщаше пак на ляво. Вече на 4 месеца решихме, че не може повече така, защото главата и стана много плоска и ходихме последователно при проф. Слънчева, др. Кирил Георгиев, доц. Ралица Георгиева и проф. Божинова. Проф. Слънчева и доц. Георгиева казаха просто, че може да се оправи от само себе си, може и да не се оправи, но щяло да и порасне коса и да не си личи. Др. Кирил Георгиев беше тотално неадекватен и изключително тихо, монотонно и несвързано( почти му четяхме по устните) започна да ни говори за хидроцефалия, умствени изоставания и т.н, след което разплакана звъннах на проф. Божинова и тя ни прие без час и видя същите снимки от ехографията, прегледа детето и каза, че си е напълно здраво и това е просто позиционна плагиоцефалия. Каза, че според нея др. Геориев не е говорил конкретно за нашия случай а просто бил говорил нещо теоретично и ние не сме го разбрали, което е възможно предвид това, че само мънкаше, но категорично не го препоръчвам защото по проблема с плоската глава той каза следното: "два пакета с брашно от двете страни на главата и си решавате проблема" - ние кой век сме питам аз!? След целия ужас, който преживяхме от висене по болници и шокиращи некомпетентни мнения, решихме да проучим как подхождат към проблема с плоската глава в чужбина. Прочетох във форума за едни каски, които се слагат в Германия, направихме доста проучвания и предприехме тази стъпка. Писахме им имейл, веднага ни отговориха ( по всяко време, дори в почивните дни) и си насрочихме час за след една седмица. На 23 февруари отидохме, направиха 3 Д снимка на главата на малката и казаха, че има отклонение 2,3см, както и асиметрия. Увериха ни, че ще се оправи напълно за 6 месеца стига да сме стриктни в носенето на каската. На другия ден отидохме и ни сложиха готовата каска. Пред кабинета се разговорихме и с други родители, от цяла Европа, чиито деца също имат подобни проблеми и всички казаха, че има страхотен прогрес. Едно от децата дори тъкмо беше завършило 8 месечния си курс на лечение и излезе от кабинета без каска и имаше перфектна глава. Все още е рано да кажа какъв е ефектът от първо лице, но за мен това е най-правилното решение, просто не бих могла да бездействам и да се оставя на случайността. За това съветвам всички, които имат възможност да го направят. Не де доверявайте на лекари, които са спряли да се развиват и дори не са чували за съвременните методи на лечение на този проблем. Те ще ви съветват да сложите два пакета с брашно или да бездействате. Но истината е, че времевия прозорец, в който може да се направи нещо е кратък - най-късно до 1г., а колкото по-рано се сложи каската, толкова по-малко се носи.
Цената и е 2300 евро, което включва всички последващи посещения.
Сайтът е : www.cranioform.de
Единствения недостатък е, че тукашните аборигени ще ви зяпат с нескрито любопитство и ще си шушукат като видят детенцето с каската, но това е още едно доказателство колко сме ограничени като нация и как трябва да се почерпи опит от по-развитите цивилизации.

# 16
Здравейте отново. Доста майки се свързаха с мен след последния ми пост и видях, че е хубаво отново да споделя опит година по-късно. При последното ми писане тъкмо бяхме сложили каската.
Истината е, че вече нямам толкова позитивно мнение за тези каски. Малката я носи точно 10 дни, като на 10тия ден й излезе един ОГРОМЕН гноен цирей отзад на главата(колкото монета от 1лв), който няколко дни видимо пулсираше и адски много я болеше, защото лежеше на него. Личният лекар буквално истеряса, защото на толкова малко бебе, при отворена фонтанела, да има толкова много гной на главата.... Чакахме го няколко дена да набере и после хирургически го спукаха, като бяхме в ужас тази инфекция да не тръгне по кръвта. Има нещо недомислено в тези каски, защото адски много запарват главите на децата и започват всякакви гъбични и бактериални процеси - да не описвам в подробности как миришат... Равносметката е, че за тези 10дни детето се измъчи, освен всички кожни проблеми (охлузвания по вратлето, дребни обриви, които се инфектират и стават като рани, както и въпросният цирей), изпитваше и голям дискомфорт, тъй като трудно си намираше поза, в която да й е удобно да лежи и спи.
Историята ни продължава с това, че трябваше да изчакаме докато изчезне напълно раничката от този цирей, което беше около 3 седмици. След този период като пробвахме да сложим каската се оказа, че тя вече не й става. Отново ходихме до Берлин и й взеха размери за нова каска, само че този път решихме да направим консултация и с неврохирург там, тъй като др. Кирил Георгиев с неговите приказки за хидроцефалия ме беше травмирал и исках някой по-добър специалист да я прегледа. Отидохме в болница Charite и при прегледа на ехографа категорично отхвърлиха да има хифроцефалия, но видяха някакъв хематом и казаха, че трябва да се направи ЯМР. Няма да ви описвам какъв ужас изживяхме(това е и причината толкова дълго време да не се реша да пиша, защото не ми се връща към това) и зарязахме и каска и всичко и още на другия ден се прибрахме в София и направихме ядрено магнитен резонанс в Токуда. Оказа се, хематомът не засяга мозъка и няма да даде отражения в развитието, но до скоро не живяхме спокойно дали детето ни е ок. Нямаме обяснение от къде се е получил, но честно казано предполагам, че детегледачката има връзка с това. Във връзка с този хематом ни посъветваха да не слагаме каска, за да не го притиска и така дори се почувствахме облекчени, че няма да я слагаме отново.
Предвид това, че аз не мога да бездействам, намерих една жена, която е кинезитерапевт и работи с бебенца още от кувиозите и реално тя ни оправи проблема. Упражненията й бяха свързани с много разпъване на вратлето, защото реално всички проблеми с плоската глава идваха от скъсения мускул. Идваше докато малката навърши годинка и съм изключително доволна - още след първия сеанс видях как изведнъж започна по-свободно да си върти главичката. Ако сте от София ми пишете и ще ви дам нейния телефон.
Като обобщение искам да посъветвам майките на деца с плагиоцефалия - преди да се хвърляте на каски в чужбина, пробвайте с активна рехабилитация от професионалист! Каската ще реши проблема с кривата глава (въпреки всички съпътстващи мъки), но ако проблемът с вратлето не се оправи, след сваляне на каската отново ще има регрес и дори да не се сплеска отново главата, предвид това че вече ще е твърда, има голяма вероятност да се получи лицева асиметрия, тъй като дори ако има 2 мм наклон на едната страна - гравитацията действа по разлучен начин на двете страни на лицето.
В момента дъщеря ни е на 1,5г. и главата й си е съвсем нормална. Не е перфектна, но е нормална. Няма видимо кривости, няма лицева асиметрия, каквато имаше преди. Връзвам я на две опашки и си е съвсем нормално момиченце.
Надявам се да съм била полезна. Още нещо, за което се сещам е възглавничката Babydorm - струваше около 100лв и се поръчва по интернет - от нея имаше ефект и смятам, че при деца, чиито главички са плоски фронтално отзад би имало супер резултати.
Успех на всички притеснени родители и да знаете, че всичко ще се оправи, просто за съжаление не става бързо.

Общи условия

Активация на акаунт