Енгин Акюрек в „Kara Para Aşk”, нови и стари проекти – Тема 252

• 33 631
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
v_stefano  Hug

Общата трапеза, за която разказа Тануша...

Аз имам въпрос за тази снимка - от филма ли е, и ако е така, накъде откарва вещите на Текин г-ца Ейлюл?

Снимката е извън кадър. КОМЕТ  Hug, вече ти е отговорила, аз само потвърждавам.  Grinning

# 211
Благодаря, Тануша. Simple Smile Не ми се вместваше в повествованието, но допусках, че мога и да греша. Сега вече съм наясно. Simple Smile

Веднага се възползвах от колажа в спойлера... мисля, че е отлична илюстрация на това, което се случва с Ейлюл при разрешаването на нейния малък проблем...

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 12:21 от marytza

# 212
barisea, според мен и си права и грешиш. Текин успешно продава творбите си - той е известен карикатурист, макар да държи да остане извън светлината на прожекторите. Просто е избрал да бъде отшелник, тъй като смята, че не му се отдава да се разбира добре с хората. А това, че обществото ни се превръща в общество на консуматори и егоизмът преобладава в мисленето и действията ни, е така. Затова казах, че Текин стои без броня под прицела на цинизма на модерния свят. Ейлюл (доколкото разбрах) работи в сферата на рекламата, а тя е свързана и с изкуството, с умението да оцениш това, което е добро, което ще се продава с успех. Ейлюл е оценила таланта и успешната му реализация в лицето на "лудия Думур" (? така либеше името?), затова заявява, че ще се омъжи именно за него. И го мисли сериозно. Но го мисли отново като консуматор. А Текин... той е от онази порода хора, за които думи като любов и красота не са изгубили своя първоначален смисъл, не са девалвирали... И това е философската дилема, заложена във филма. Решението и е ясно - печелейки своята свобода да се изявяваме, да живеем/консумираме живота си, ние губим смисъла на този живот - истински ценните неща като любовта и себеотдаването на тези, които обичаме и ни обичат...
Ейлюл е жестока, защото с пълно съзнание подвежда Текин. Тя има приятел на континента, но си позволява да изживее своя летен роман, без да се интересува от това какво ще причини нейното желание за приключение на Текин... Късно разбира, че нахлувайки в живота на Текин, тя е променила себе си...
Марица Hug, и аз така - хем съм съгласна, хем не съм. Ако Текин е осъзнал, че не се разбира с хората и затова доброволно е избрал отшелничеството, тогава би бил малко по-подозрителен към Ейлюл, не би я приел така безрезервно. Защото съзнателното оттегляне от света обикновено е в резултат на жестоки травми, нанесени от хора. Такива хора обикновено са не само странни, но и подозрителни, враждебни. Докато той е просто една чиста душа - не мрази никого, не подозира никого, не забелязва подигравката в очите на Ейлюл. Или я забелязва, но тя не го обижда. Наистина дете - голямо, невинно дете.  love001
   А дали Ейлюл наистина иска да се ожени за него? newsm78 Аз лично силно се съмнявам. Жена от този тип няма да бърза с брака, ще подходи към него като към бизнес сделка - внимателно ще избере човека без излишни емоции, водена от стремежа си към стабилност и независимост, а не от чувства.
   Но... май много философстваме без да сме изгледали целия филм. Wink Нищо чудно след това да останем с други впечатления.

# 213

newsm51

ТЕКИН НЕ БИВА ДА УМРЕ!
Или не поливайте троскота…

Но… той умира.
Отхвърленикът Текин умира, нарочен от природата и обществото за „грозник”, откъснал се от мегаполиса, така както Бозджаада се е свлякъл в морето от сушата.
Умира, заради небрежността на обществото, което не си прави труда за погледне навътре, към това, което се крие зад външността. Точно това общество в лицето на Ейлюл с нейната фриволност, пренебрежителност, блясък и жестокост, с ампутираната душа и закърняло сърце нараняват, а после убиват всичко живо около себе си. Любов ли? – пита се Ейлюл. Какво беше това? А, нямам време да се замислям. Купонът тече!
Текин и Ейлюл са образи в криво огледало, където стойностите са безвъзвратно разместени: красивото е станало грозно, а чудовищното, уродливото минава за красота.
Няма по-естествен и логичен завършек на филма. Текин трябва да умре, принесен в жертва като „агнец” пред олтара на разярената тълпа, за която „милост” е мръсна дума. Океанът ще го приеме в обятията си и ще му даде единственият възможен покой.
А Ейлюл? Не я мислете. Тя е жилава като троскота и оцелява при всякакви условия. Ще потъгува и ще й мине. После ще се залепи за първия срещнат и ще лочи от живителната му струя. Около нас е пълно с такива. Керем Дерен е поредният, който ни призовава да ги изкореним, докато не е станало късно. Или поне да не ги поливаме…
Какво ще кажете за още едно послание: Няма милост за различния. На екрана. Дано в живота има милост за Енгин Акюрек…
Жестоко…
Ха сега добър ден!

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 12:36 от loveofmine

# 214
Скрит текст:

И продължавам да се чудя - колаж ли е това, или част от новия трейлър?

Аз, като не специалист залагам на колаж. Още щом го видях, реших, че е колаж.
Ти, като специалист, може да имаш съмнения, а би трябвало да е обратното.  Joy Joy Joy
Да видим кой ще познае ? Grinning Heart Eyes
Скрит текст:
И аз не съм специалист - но си мисля, че е колаж.

Тя много разголенка, а той доста навлечен!!!!

Аз се върнах да си задам въпросчето към Тануша, когато се появи
- В каква сцена са под водата - той с дънки и блузка, тя по бански
и когато той протяга ръцете си към нейните под водата???

Може и да е писано, а да не съм го прочела Embarassed Embarassed
[/quote]

Цитат
Паула, според мен, тук е когато Е. се опитва да го накара да преодолее страха си от водата:
ПАУЛА  Hug, и на този въпрос е отговорено правилно.  Grinning  bouquet

# 215

Любов,    newsm51

Благодаря!   Дано в живота има милост за Енгин Акюрек.   newsm10

# 216
Самоизолацията не винаги е резултат от травма. Има и такива хора, които са интроверти до степен, в която не усещат нужда да са приети в обществото, предпочитат да живеят в собствения си свят. Мисля, че Текин е точно такъв тип човек... Той е намерил баланса на своя начин на живот - изразява вътрешния си свят чрез карикатури на това, което вижда във външния (успешна реализация от гледна точка на социума, щом е известен, публикуван, платен) и си осигурява средства да продължи да поддържа живота си в комфорт така, както той го разбира - близо до природата и съществата, чийто език разбира - животните. Същества, лишени от притворство, егоизъм, цинизъм... И ето, че се случва... Ейлюл... както сам той казва. Ейлюл в неговите очи е изключително красива и привлекателна с жизнеността си (нещо, което няма начин да не очарова човек като него), със способността си да се забавлява, да поема живота... Той, всъщност (предполагам), е видял и тази страна на душата и, която е останала скрита и за самата нея - способността и да приеме първичното очарование на живота... това, което е оценил и избрал и самия той. Точно тук се срещат тези два така различни характера. Това е пресечната им точка. И от тук те започват да търсят своя общ път... но Ейлюл не успява да преодолее предразсъдъците на своето общество, не успява да преодолее страха си от това да бъде ранима, открита... И следва трагедията. Текин не може повече да живее сам. Ейлюл не може вече да върне това, което сама си е отнела... Но тя никога повече няма да е същата... Текин винаги ще се връща при нея с морските вълни.
Така виждам аз нещата във филма.

Подадоха ми още няколко кадъра, заснети в киносалон... Споделям ги.

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 12:50 от marytza

# 217
  • Пловдив

Скрит текст:
barisea, според мен и си права и грешиш. Текин успешно продава творбите си - той е известен карикатурист, макар да държи да остане извън светлината на прожекторите. Просто е избрал да бъде отшелник, тъй като смята, че не му се отдава да се разбира добре с хората. А това, че обществото ни се превръща в общество на консуматори и егоизмът преобладава в мисленето и действията ни, е така. Затова казах, че Текин стои без броня под прицела на цинизма на модерния свят. Ейлюл (доколкото разбрах) работи в сферата на рекламата, а тя е свързана и с изкуството, с умението да оцениш това, което е добро, което ще се продава с успех. Ейлюл е оценила таланта и успешната му реализация в лицето на "лудия Думур" (? така либеше името?), затова заявява, че ще се омъжи именно за него. И го мисли сериозно. Но го мисли отново като консуматор. А Текин... той е от онази порода хора, за които думи като любов и красота не са изгубили своя първоначален смисъл, не са девалвирали... И това е философската дилема, заложена във филма. Решението и е ясно - печелейки своята свобода да се изявяваме, да живеем/консумираме живота си, ние губим смисъла на този живот - истински ценните неща като любовта и себеотдаването на тези, които обичаме и ни обичат...
Ейлюл е жестока, защото с пълно съзнание подвежда Текин. Тя има приятел на континента, но си позволява да изживее своя летен роман, без да се интересува от това какво ще причини нейното желание за приключение на Текин... Късно разбира, че нахлувайки в живота на Текин, тя е променила себе си...
Марица Hug, и аз така - хем съм съгласна, хем не съм. Ако Текин е осъзнал, че не се разбира с хората и затова доброволно е избрал отшелничеството, тогава би бил малко по-подозрителен към Ейлюл, не би я приел така безрезервно. Защото съзнателното оттегляне от света обикновено е в резултат на жестоки травми, нанесени от хора. Такива хора обикновено са не само странни, но и подозрителни, враждебни. Докато той е просто една чиста душа - не мрази никого, не подозира никого, не забелязва подигравката в очите на Ейлюл. Или я забелязва, но тя не го обижда. Наистина дете - голямо, невинно дете.  love001
   А дали Ейлюл наистина иска да се ожени за него? newsm78 Аз лично силно се съмнявам. Жена от този тип няма да бърза с брака, ще подходи към него като към бизнес сделка - внимателно ще избере човека без излишни емоции, водена от стремежа си към стабилност и независимост, а не от чувства.
   Но... май много философстваме без да сме изгледали целия филм. Wink Нищо чудно след това да останем с други впечатления.
А работейки Ейлюл в развлекателния бизнес, може да се е запозната предварително с комиксите на "Лудия Думур" - да и трябва точно такъв човек за бизнеса и. Възможно е точно затова да е отишла на почивка в Бозджаада - да го открие /естествено, че не е очаквала точно Тек да е той/, защото какво казва в трейлър №3:
Т: "Тези комикси, аз съм ги рисувал."
Е: "Значи ти си „Лудия Думур”. Мъжът, за когото ще се омъжа."

При превода на този момент, се чудех - каква връзка има...., но докато не изгледаме филма с превод, така ще е. Ще предполагаме.

# 218
Според мен не е Текин този,който  не се разбира с хората и затова живее като отшелник,а другите не могат да го възприемат,като равен. Хората толкова трудно приемат различните ,тези които не се вписват в техните уродливи представи за нещата от живота и най-лесно е да ги дамгосат. Именно затова Текин си е изградил свой собствен, стерилен свят, далеч от  шума и покварата. И пак защото е толкова чист е лесно уязвим и раним, болезнено чувствителен и попада в оня  убийствен водовъртеж на едно общество,където хората са лишени от чувства. Той няма сили да се бори с тях,защото не познава правилата на играта. Когато среща любовта той и се отдава напълно и точно като в онази келтска легенда за птичката,която в песен излива чувствата си,пробождайки сърцето си,той се слива с необятната шир на океана. Всеки друг завършек на филма щеше да бъде нереален и измислен за мен.

# 219
Според мен не е Текин този,който  не се разбира с хората и затова живее като отшелник,а другите не могат да го възприемат,като равен. Хората толкова трудно приемат различните ,тези които не се вписват в техните уродливи представи за нещата от живота и най-лесно е да ги дамгосат. Именно затова Текин си е изградил свой собствен, стерилен свят, далеч от  шума и покварата. И пак защото е толкова чист е лесно уязвим и раним, болезнено чувствителен и попада в оня  убийствен водовъртеж на едно общество,където хората са лишени от чувства. Той няма сили да се бори с тях,защото не познава правилата на играта. Когато среща любовта той и се отдава напълно и точно като в онази келтска легенда за птичката,която в песен излива чувствата си,пробождайки сърцето си,той се слива с необятната шир на океана. Всеки друг завършек на филма щеше да бъде нереален и измислен за мен.

newsm10 newsm10 smile3525 Абсолютно съм съгласна...

# 220

Цитат
Долу,  вдясно, обаче, има кадър, в който Текин пише на пясъка...
Този кадър, дано да не греша, е когато излязоха от водата, след като ТЕКИН се научи да плува.
Той написа на пясъка ТЕК ОБИЧА ЕЙЛЮЛ!
Това, мисля, че е нейна реплика: "... Това което написа, водата ще го изтрие! "
А, това негова: "НЕ ... където и да си, вълните ще го донесат до ТЕБ!"

# 221
   Марица, newsm51
   И аз така виждам пресечната им точка. Единствено по отношение на Ейлюл май съм по-склонна да цитирам Любов - "жилава като троскот"- Да, много ще страда, но ще оздравее и Текин ще остане като един красив тъжен спомен, един житейски урок, който тя един ден ще преподава на децата си. С това много ми напомня Роуз от Титаник - много страдаше, когато възлюбеният й се удави, но после живя над 100 години и беше щастлива. А той си умря на 20 години. В този смисъл, май съчувствията и симпатиите ми са повече към Текин - за него няма втори шанс. Умира нещастен, с мисълта, че е изоставен завинаги. Ех, ако само беше потъгувал още няколко седмици преди да... smile3518

# 222
Няма начин Текин да потъгува няколко седмици. Simple Smile Неговата любов е веднъж и завинаги. На него няма да му "мине". Докато стои на брега и взема решението да прегърне морето, той си дава сметка именно за това - няма да му мине. Текин не е пълен наивник, или идиот. Той само е особен. Единичен, ТЕК. Той познава себе си и сърцето си. Ако той беше останал жив, щеше да умре от самота и несподелена любов. А Ейлюл щеше да си остане завинаги на континента, в мрежата на заблудата за истински живот, който си е избрала. Ако той не беше умрял, тя нямаше да се върне на острова - в това съм сигурна. Загубата му я кара да осъзнае това, което не е направила, докато го е имала - че светът е нещо повече от лъскава витрина с играчки...

Скрит текст:

Последна редакция: пн, 17 фев 2014, 13:05 от marytza

# 223
Искам да ви споделя и друго, което ми направи силно впечатление. Нали от нейните разговори по телефона той разбра доста неща за отношението и към него. И всеки път, когато тя си спомняше преживяното, в моментите, когато и звънеше телефона, той се променяше до неузнаваемост. Молеше я с цялото си сърце да не отговаря на повикването.

# 224
Искам да ви споделя и друго, което ми направи силно впечатление. Нали от нейните разговори по телефона той разбра доста неща за отношението и към него. И всеки път, когато тя си спомняше преживяното, в моментите, когато и звънеше телефона, той се променяше до неузнаваемост. Молеше я с цялото си сърце да не отговаря на повикването.
newsm51
Ох, че е хубаво това... Благодаря ти за всичко, което направи за нас...

Общи условия

Активация на акаунт