На каква възраст, какви потребности имат децата и с кои от тях сме съгласни?

• 13 977
  • 213
  •   2
Отговори
# 75
  • най-шареното място
Тук се приписват на деца и младежи "права" и "потребности", които всъщност не са никакви необходимо-присъщи права и потребности, че и на всичко отгоре са залегнали като забранени за непълнолетни.

Не, не им се приписват права, а се отчита фактът, че абсолютната забрана е неизпълнима задача и се търси реалистичен компромис.
Не е въпрос на забрана или на компромис. По-скоро е изграждане на ценностна система.
То е като хранителната култура - формира се дълго и отрано, а се носи дълго и има ефекти десетилетия напред.

# 76
В другата тема или в тази, вече не помня в коя, се разписаха потребителки, които разказаха от собствен опит на каква възраст са "тръгнали по живот", както беше едновремешното клише, и как 13-14-годишните са навътре в секса, как се пие и пуши, че са употребявали всякакви субстанции, и то в ученическа възраст. Това като доказателство, че няма смисъл да се ограничават децата и да им се забранява, защото е "масово".

А в една реклама се разказва как един мармот... Grinning
И да е казала някоя колежка нещо такова, съвсем не е преобладаващо мнение, а пък в тази тема съвсем го няма. В тази тема видях само премерени изказвания с доста реализъм в тях. А ти, ако не си била съгласна с онези колежки, да им беше опонирала на място в онази друга тема, а не да привнасяш нещо от там и да ни го стоварваш на главите, все едно е наша позиция.

# 77
Не е въпрос на забрана или на компромис. По-скоро е изграждане на ценностна система.
То е като хранителната култура - формира се дълго и отрано, а се носи дълго и има ефекти десетилетия напред.

На 16 годишна възраст каквото е направено за ценностната система вече е направено и формирано. От тук нататък вече се налага да се съобразяваме с реалностите.

# 78
Няма как да съм сигурна, освен ако не притежават свръхорганизационни способности и да са изпечени лъжци, та да се крият толкова добре, че да не ги усетя. Или аз да съм толкова аут оф ордер, че да не забелязвам нищо. В повечето случаи родителите просто не искат да забележат знаците, защото ги крепи мисълта "моето дете не е такова".

Добре де, Андариел, твоите деца не са такива, знам, както и че никога няма да ти се случи.
Но представи си, само заради спора, че една вечер някое от тях се прибере подпийнало (хайде, да не е съвсем пияно). Или минеш случайно край училище и го видиш, че пуши край оградата.
Любопитно ми е какво ще направиш?  Simple Smile

# 79
Като гледам част от потребителките колко са наясно с наркотици и наргилета, авторитетът им в тази област пред чедото ще се срине с трясък. Ти възпитавай от най-ранна възраст как всички наркотици водят до наркомания, пък като види тийнейджъра как връстниците му след един джойнт не са нито пристрастени, нито затъпяли, нито нищо и цялото нравоучение ще отиде на кино. А пък да обясняваш колко е вредно плодовото наргиле е повече от смешно. Ако някой се притеснява, че тайно ще се сложи тревица вътре, по-скоро трябва да се притеснява, че ще сипят нещо в пиенето на чедото (алкохол, безалкохол, все тая). Доста по-опасно е.

Само за инфо - не пуша нищо, никога не съм пушила, защото като съм пробвала не ми е харесало. Пия само с повод и премерено.

# 80

За съжаление, познавам много повече деца наркомани и алкохолици ( и не само деца) чийто родители не са "пипвали".

Така че, по-спокойно със слагането на всички в една графа и лепенето на етикети.

# 81
  • София
Никъде не съм писала, че няма и не може да се случи. Трябва да съм малоумна, че да смятам, че "моите не са такива". Защото зная как средата оказва влияние. И не се ограничавам до заклеймяване, а и обяснявам откъде и как се случват зависимостите и пр. И на НГ има много хубава поредица - Наркотици ООд, също и Арестувани зад граница - много полезни за нахъсани пубери, дето си мислят, че всичко им е до колене.
Да, и за сипването в пиенето съм казала. Така да се каже ,старая се аз да свърша моята част от работата, пък нататък ще разчитам на късмета и акъла им.

# 82
Hailie,
щях да пиша нещо подобно в другата посока - много деца на заклети пушачи никога не хващат цигара, защото органично им се гади от цигарения дим, с който са били обгазявани вкъщи от малки.

Не съм сигурна с алкохола как стоят нещата, но с горното имам много примери.

# 83
  • където ми харесва
Hailie,
щях да пиша нещо подобно в другата посока - много деца на заклети пушачи никога не хващат цигара, защото органично им се гади от цигарения дим, с който са били обгазявани вкъщи от малки.

Не съм сигурна с алкохола как стоят нещата, но с горното имам много примери.
И аз това казах за моята дъщеря, ама пак ме захапаха за плодовото наргиле.
Много моля дамата, която твърди, че то е не по-малко вредно от други субстанции, да се обоснове.
Защото със същата сила, аз мога да кажа, че минералната вода е не по-малко вредна от кока-колата.

# 84
Но моля те, Адел, в нея има минерали!  Crossing Arms Освен това може да й се присипе нещо вредно, без дъх, цвят и мирис, което я прави вредна сама по себе си.  Peace

# 85
Това, че се горят билки, съвсем не прави дима полезен. При горенето се образуват всякакви вредни неща, така че и плодовото наргиле не е полезно. Но децата ще се надишат с толкова дим, колкото и край лагерния огън или на автобисната спирка. Така че вредата не е кой знае каква. Но я има все пак Peace

# 86
  • където ми харесва
А факта, че всичко това минава през филтър (вода), и повечето вредни "изпарения" остават в нея, брои ли се?

# 87
Две сестри, на към 45 г., израснали с двама заклети непушачи - и двете пушат!
Баща им беше пияница, алкохолик.... не знам кое е по-вярно от другото - ни едната пие, ни другата!

Двама братя - израснали с родители пушачи - и двамата не пипват цигара!
С алкохола е идентична ситуацията.

И много, ама много лоши примери имам с деца, чийто родители са били строги с тях, забранявано им е и пр. Съсипаха си животите, ей тъй!, напук на родителите си, нищо, че нито пият, нито се друсат.

Затова, според мен е важно да се обяснява на детето кое, защо и как, а не да се заклеймяват хора, ситуации и т.н. Превенция, с една дума.

А факта, че всичко това минава през филтър (вода), и повечето вредни "изпарения" остават в нея, брои ли се?

Ц! Naughty

# 88
Разбира се, че не е полезно дишането на дим. Аз затова го сравних с автобуса, но ми казаха, че не било същото.  Laughing Да, ама автобусът го дишам ката ден /за вида и количеството отрови дори не искам да споменавам, като гледам как се чете и интерпретира тук и как се взема отношение по непозната материя фриволно/, минимум по два пъти пред мен. Децата и те- няма като как. За разлика от горкото низгвернато наргиле, което големият опитва 3-4 пъти годишно вкъщи.  Cry
Затова и писах, че около нас постоянно има вредни неща. Кое повече, кое- по- малко. Да се очаква родител да реагира по принцип и по еднакъв начин спрямо всички тях е най- малкото несъстоятелно. Бой по марихуаната и по зрънчото! То и от НК нямаме нужда, в този случай- да пишем едно наказание за всичко и работата ще е песен. Що средства ще се спестят, що време и нерви... Laughing

Та затова и пиенето на кола и на минерална вода е също удачно сравнение. Все пак и минералната вода не е съвсем полезна. Ей- на и докторите го казват- с тази подробност- ако се пие редовно.

Последна редакция: вт, 18 фев 2014, 14:07 от Judy

# 89
Разбира се, че не е полезно дишането на дим. Аз затова го сравних с автобуса, но ми казаха, че не било същотоLaughing Да, ама автобусът го дишам ката ден /за вида и количеството отрови дори не искам да споменавам, като гледам как се чете и интерпретира тук и как се взема отношение по непозната материя фриволно/, минимум по два пъти пред мен. Децата и те- няма като как. За разлика от горкото низгвернато наргиле, което големият опитва 3-4 пъти годишно вкъщи.  Cry
Затова и писах, че около нас постоянно има вредни неща. Кое повече, кое- по- малко. Да се очаква като родител да реагира по принцип и по еднакъв начин спрямо всички тях е най- малкото несъстоятелно. То и от НК нямаме нужда, в този случай- да пишем едно наказание за всичко и работата ще е песен. Що средства ще се спестят, що време и нерви... Laughing

За съжаление, автобусите, колите, камионите, самолетите - ги дишаме денонощно!

И как ще е същото - за цигарите и алкохола можеш да го накажеш. За другото - ще му спреш дишането ли?

Общи условия

Активация на акаунт