На каква възраст, какви потребности имат децата и с кои от тях сме съгласни?

• 13 943
  • 213
  •   1
Отговори
Темата е провокирана от другата тема за парите на децата.
В нея се разказва от няколко потребителки, как деца в ранна възраст/ преди пълнолетие/ пушат наргилета и със съгласие на родителите си.

Аз, наистина, не познавам това чудо и не мога да твърдя вредно ли е или не.Винаги съм го мислела за вредно.

Бих искала да поговорим за това- на каква възраст какви потребности от ежедневието, от бита, такива които граничат с пристрастявания сме склонни да приемем  за децата си и кои категорично-не.

Не казвам, че забраната е метод, но къде е границата на толерантността към навици и занимания, които не одобряваме?Какво приемаме и какво не?
Може и за по-малки деца да поговорим.

# 1
  • София
Не казвам, че забраната е метод, но къде е границата на толерантността към навици и занимания, които не одобряваме?Какво приемаме и какво не?
Може и за по-малки деца да поговорим.

Аз съм късметлийка засега, детето на 15 все още няма вредни навици или "потребности" (как пък на някой би му хрумнало точно това да нарича "потребности"), иначе не знам как бих реагирала и как бих се опитала да го спра. Моето отроче е свръхинатливо (точно като мене на тази възраст, та чак до към 30-годишна ме държа този инат, на 14 вече пуших, понякога пиех, само дето по мъже не съм ходила), и наистина се радвам, че досега точно с разговори и лични примери още от ранна възраст съм успяла да я предпазя, защото с наказания и забрани с нея доникъде няма да стигна.

# 2
Аз съм пробвала наргиле от любопитство. Интересно е, ама нищо особено. Мисля, че не пушихме тютюн, а някаква ароматна плодова смес. При този вариант не виждам нищо толкова вредно (кока колата сигурно е по-вредна), нито пък пристрастяващо. Като за шоу по време на купон става. И естествено всеки със свой мундщук. Специално наргилето изисква време за подготовка и честно казано едва ли някой ще седне да си подготвя наргиле за да пуши сам. Емоция има само ако сте група и ако се прави за купона. Та не е проблем, ако не зареждат с тютюн.

# 3
  • София
Аз съм пробвала наргиле от любопитство. Интересно е, ама нищо особено. Мисля, че не пушихме тютюн, а някаква ароматна плодова смес. При този вариант не виждам нищо толкова вредно (кока колата сигурно е по-вредна), нито пък пристрастяващо. Като за шоу по време на купон става. И естествено всеки със свой мундщук. Специално наргилето изисква време за подготовка и честно казано едва ли някой ще седне да си подготвя наргиле за да пуши сам. Емоция има само ако сте група и ако се прави за купона. Та не е проблем, ако не зареждат с тютюн.
Има тютюн, разбира се.
И купон с наргиле -за мен окей. За 13-16 годишни деца -абсурд.

# 4
Специално за наргилето - не съм привърженик на това деца 14-16 години да пушат, но и моето пуши, сега е на 15 и половина. Изобщо не ми се харесва това, но поне ми казва, не ме лъже и не го прави прекалено често. Намерили сме някакъв баланс. Цигари не пуши, но това не ме успокоява много, тъй като според някои пушенето на наргиле е дори по-вредно от цигарите.

# 5
# 6
  • София
Благодаря, Черна станция. Не знаех, че има абсолютно билкови смеси. Peace

# 7
Извън темата "наргиле", за която научих от форума подробности .

На мен ми се струва ,че прагът на толерантност към "потребностите"/ така е по-точно, в кавички/ на децата е твърде нисък.Не ми пречи възпитанието на останалите деца, но все пак "сверявам часовник" и има опасност да изпадна в другата крайност.Но ми е откровено странно,че-

-няма проблем да регистрираш дете на малолетна възраст във ФБ.Пак от тукашните теми го разбрах.Правиш го, защото нещо много наложително възниква, че да се нарушат поставените изисквания.
-няма проблем да се пуши марихуана/ също от форума го видях/Била по-безвредна от цигарите
-няма проблем и да се пуши.Това никой не го твърди, но детето ми учи в една сграда със средно училище, непосредствено пред входа се пуши на воля, дори май не вижам не пушещи
-няма проблем дете да си хрупа зрънчовци и т.н.Дори парите, които се дават са точно с тази цел/ за нашето училище говоря, защото наистина няма никаква друга причина децата да носят пари/
-няма проблем да има алкохол на рожден ден на непълнолетни- еее, какво пък толкова така правят всички, то ако е под контрол не е опасно

И така, въпросът ми беше наистина ли приемате тези прищявки на децата и защо?Това някакво съобразяване с другите, с даденостите ли е или наистина няма проблем от това да се опита всичко newsm78

# 8
-няма проблем да регистрираш дете на малолетна възраст във ФБ.Пак от тукашните теми го разбрах.Правиш го, защото нещо много наложително възниква, че да се нарушат поставените изисквания.
-няма проблем да се пуши марихуана/ също от форума го видях/Била по-безвредна от цигарите
-няма проблем и да се пуши.Това никой не го твърди, но детето ми учи в една сграда със средно училище, непосредствено пред входа се пуши на воля, дори май не вижам не пушещи
-няма проблем дете да си хрупа зрънчовци и т.н.Дори парите, които се дават са точно с тази цел/ за нашето училище говоря, защото наистина няма никаква друга причина децата да носят пари/
-няма проблем да има алкохол на рожден ден на непълнолетни- еее, какво пък толкова така правят всички, то ако е под контрол не е опасно

И така, въпросът ми беше наистина ли приемате тези прищявки на децата и защо?Това някакво съобразяване с другите, с даденостите ли е или наистина няма проблем от това да се опита всичко newsm78

Ти нали си била ученичка? И спазваше ли всички забрани? Аз и моите съученици не сме ги спазвали. И затова от личен опит знам, че е нереалистично да налагаш забрани за неща, които все едно ще станат. И затова е добре човек да си избере да забрани само няколко наистина важни неща.  Аз поне съм се запънала категорично против цигарите и всякакви наркотици. Малко алкохол колкото "за адет" на купон не ми пречи. Все пак говоря от височината на моята камбанария - за деца над 16 години. Кока кола или чипс, ако се случи, също не са фатални. Няма как да спреш децата. И за ФБ не съм против, но и детето ми като мен го намира за тъпо.
А ако ти говориш за много по-малки деца едва ли изброяването на алкохол, цигари и марихуана изобщо е уместно, защото няма родител, разрешаващ това на 10 годишни деца.  Та малко си манипулативна в изброяването Wink

# 9
Смятам, че на такава поставения общ въпрос едва ли някой ще се наеме да отговори конкретно и изчерпателно. Аз не бих могла, например. Толкова много неща има, от които се нуждаят децата за покриване на различни техни потребности. И тези им потребности не са вашите потребности. Често не можете и да ги разберете. И аз не винаги мога.
А и толкова са различни децата, че потребността за едно може да е просто гивезлък за друго и недопустимост за трето. За родителите им- тоже.
Когато някоя "прищявка" не пречи на мен, на околните и на детето, не я намирам за вредна и не ми е пряко джоба и силите да я изпълня- да, ще я уважа. Какво ми пречи?
Да ги изброя в една тема и да разделя всяка според възрастта- това не бих се наела да сторя.
Така, както си започнала темата, Светкавица, всъщност си задала отговор- твой, личен, наричайки "прищявки" най- различни желания, които могат изобщо да нямат общо едно с друго.

......................................
Да поясня за неразбралите, но пък отричащи и забраняващи- в тютюна за наргиле, който масово се продава в повечето магазини, не се съдържа нищо от растението тютюн, няма никотин и катран. Влезте в един такъв магазин, прочетете поне един етикет, преди да се хванете за главата и да отречете нещо, за което не знаете много.
Цитат
Има тютюн, разбира се.
Нито "се разбира", нито е вярно.
Тук нямат място за сравнение алкохолът, цигарите и марихуаната. Нека не сравняваме несравними величини, защото бягаме от обективността твърде далеч.
Когато едно дете расте с много и често пъти безсмислени забрани, то си намира път да ги преодолее и, повярвайте, вие може да сте от последните разбрали за прескочената поставена от самите вас граница. Може даже и да не разберете.
Това го схващат родителите на по- големите деца по- често. Тези, с малките, които още имат постоянен съпровождащ възрастен, ако не целЯт особено обективност, често биват /само/заблудени с някакви илюзорни розови виждания и мечти.
...............
Не позволявам цигари, марихуана и алкохол. Толкова забрани са достатъчни. Ако ги удвоя, едва ли ще постигна и двойно съобразяване с тях. Дори напротив- при забраните количеството им се отразява обратно пропорционално на изпълнението. Предпочитам да има малко, но за наистина опасни неща.

# 10
  • Варна

Само тази "прищявка" мога да коментирам, предвид възрастта на дъщеря ми. Не виждам нищо лошо в царевичните пръчици "Слънчо", например, съдържат пшеничен грис, рафинирано слънчогледово масло, сол - коя от тези съставки е вредна?! Постарала съм се да науча детето, че е по-важно да избира такива пръчици, а не от онези с играчките, които са от неизяснена марка и с неясен състав, но, все пак, ако много иска пръчици заради подаръка, по изключение може да си купи и такива. Peace Като цяло с парите, които получава, си купува хот-дог или пица (това предлага лафката в училище и не бих казала, че някое от двете е по-полезно от пръчиците).

Странно ми е, че деца на по 9-10 години имат ФБ, засега дъщеря ми няма претенции за такъв, въпреки, че е виждала някои от съучениците си, че имат.

# 11

Зле звучи, но още по-зле изглежда пълнолетен, който за пръв път пие алкохол без да знае къде трябва да спре. И моя праг на толерантност ще бъде нисък, защото знам аз как съм живяла като тийн и какъв човек станах. И смятам, че е по-добре родителите да са в течение на простотиите на децата си, отколкото да полагат неимоверни и напразни усилия да ги предпазят. Все едно ако забраниш на един тийн да пуши наргиле, след това ще разбереш, че е пушил. Просто ще си в неведение.

# 12
На мен ми е по-интересно какво се случва, когато разберете, че детето е извършило нещо, което е недопустимо за вас и за което многократно сте изразявали своето несъгласие.
Например сте разбрали (от него или страничен човек), че е опитало цигари, алкохол, наргиле, правило е секс и т.н. - някое от всички тези неща, които толкова много потрисат родителите на по-малки деца.
Нещо по-лошо - представете си, че златото на мама се прибере пияно, вонящо на цигари (дъхът, не дрехите) или дрогирано.
А след това какво? Какви са (ще са) вашите реакции? Simple Smile

# 13
  • Варна
Според мен трябва да се внимава със забраните. Съдя за това по себе си, когато бях ученичка. Родителите ми никога не са ми казвали "забранявам ти алкохол, цигари и марихуана". Смятам, че е за добро. Точно обратното - когато са си сипвали да пийнат нещо са ми предлагали да опитам - бира, вино, концентрат. Е , опитвала съм, и може би за това съм стигнала сама за себе си до извода, че алкохолът не ми харесва на вкус. Това + допълнението от гледката на мои пияни съученици навремето доведоха до това, че сега мога да кажа, че никога не съм се напивала( алкохол не консумирам). За цигарите - пуша, но не съм крила от нашите никога. Бяха ме научили, че ако пропуша, по-добре да им кажа, а не да се правя на шут, да лъжа и да се крия. Просто не искаха да пуша пред тях.Е, смятам, че са се справили добре с възпитанието ми.
 За марихуаната няма да говоря - не мисля, че има ученик, роден след 90-та година, който да не е пушил. И това е най-малкото зло, на което може да се надявате. ..
 Малко дълго пописах, но като цяло мисълта ми е , че думата " забранявам" не трябва да съществува в речника относно тези неща. Когато детето е на 14-17 години много добре знаете, че няма значение какво говорите вкъщи. Вие сте родителите, които нищо не разбирате, старомодни сте, задръстени - враг номер 1. Приятелите са много по-важни. Каквото правят те - прави и вашето дете. ...
  Каквото и да говорите, в каквато и среда да е отрочето ви, какво ще прави и какви навици ще има зависи от него - колко е податливо на чужди мнения, колко е отговорно и колко добре разсъждава. Помислете какви сте били вие преди 10-15 години ...

# 14
Нещо по-лошо - представете си, че златото на мама се прибере пияно, вонящо на цигари (дъхът, не дрехите) или дрогирано.
А след това какво? Какви са (ще са) вашите реакции? Simple Smile

Сакън. На мама златото няма възможност да прави такива неща, защото не ходи по такива места и не е в такава компания Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт