Халит Ергенч "Великолепният век"(Muhteşem Yüzyıl) и новите проекти на екипа-84

• 81 316
  • 730
  •   1
Отговори
# 45
  • Обетованата земя
Да, от Vbox беше май, няма значение. Simple Smile
Михримах като я гледам на разни снимки, извън филма, ми изглежда много прибрана, дръпната, студена като човек сякаш.  Grinning

# 46
Рустем паша е велик везир 2 пъти - от 1544 до 1553 г. и от 1555 до 1561 г., когато умира. През двете години след смъртта на Мустафа, велик везир е Кара Ахмед паша.

# 47
# 48
[color=black]Като знаех какво ще се случи в 123 еп. реших да не се правя на мазохист
и изчаках превода за да го гледам само веднъж.Наистина много тъжен епизод.
А само  колко още ни чакат?Най ми беше мъчно за Махи.Решението на сценаристите
Сюлейман да бъде пряк свидетел на убийството на сина си/за разлика от Ибрахим/ и да крещи "побързайте" с такава голяма злоба никак не се връзва с последвалата сцена на болка от това
което е извършил.Според мен.
Не мога да разбера сценаристите, защо една от най-значимите личности в
историята на Османската империя Сюлейман Великолепни трябваше да го
представят като кукла на конци,а Мустафа да го идеализират толкова много.
Какво излезе,че великия , умен,образован султан го работят както си искат.
 Историкът лорд Кинрос отбелязва: „Той не само е велик военачалник, човек на меча, каквито са били баща му и прадядо му преди него. Той се различава от тях по това, че той също е и човек на перото. Той е велик законодател, стоящ в очите на народа си като възвишен суверен и великодушен изразител на правосъдието.“[31]
Много материали бяха качени от подготвени, знаещи хора,които са се интересували
и изучавали турската история и знаем,че няма никакви доказателства,че Хюрем
участва в заговора за убийството на Мустафа.Това са само предположения и догадк
и.[/color]
Разбира се може и да има дял,но със сигурност не е така явен.
Няма доказателства, и че Мустафа е невинен и той  далеч не е бил това ,което ни показват.
А заговора е толкова елементарен.С лекота взеха печата на много сериозния и отговорен Мустафа ,а отговора на Тахсман е точно по поръчка.Като по ноти.
Любопитна съм да видя как ще ни представят смъртта на Баязид, за който със сигурност се знае,че избягва при Тасман,вечния враг на Османската империя.

[/color][/b]

# 49
# 50
# 51
# 52
Наде, споделям мнението ти. В художествената измислица, каквато е филмът, само датите и имената са верни Wink Баязид къде да избяга от смъртта ? От това, което съм чела, той е чакал да бъде приет при Тахмасп, с когото ОИ сключва мирен договор няколко год. преди това.
Благодаря за  всички снимки, колажи, клипове,преводи   bouquet

# 53
  • София
И аз не вярвам СС да е бил толкова манипулируем и подвластен на Хюрем. Това си е филм. А пък че жените в ОИ са били толкова могъщи, с такава власт, така освободени, слаби и високи Crazy, и облечени по западен "тертип" грам не го вярвам. Може би само Валидето да е имала такава власт. Имам предвид всяка Валиде, не само тези в нашия сериал. Това няма смисъл да го обсъждаме, филма е направен така за да се понрави на днешните вкусове и да си пропагандира някаква идея. Карай.  Peace

На мен за Махидевран никога не ми е било жал. Още като почнах да гледам сериала, някъде по средата беше, ми се стори много прекален този образ на мъченица, който и налагат. Сестрите на СС също не ги харесвам хич. Особено тази, измъчената жена на Ибрахим паша (изхвръкна ми името й от главата  Embarassed), изпитах истинско злорадство, когато накрая се отрови. Пууу...
Вчера изгледах първите 3-4 епизода от първи сезон и установих, че мнението ми за Махито е точно. Още по-противна ми стана.

А коя е тази женица дето върви в комплект със сестрите. Една дето все е нещастна и гледа тъжно. Май се казва Гюлфем. Нещо с Гюл беше със сигурност. И тя ли е сестра на СС?

# 54
Гюлфем е първата жена на Сюлейман,но детето и умира

# 55
ТоНи и Надежда,...  bouquet
Гюлфем е първата жена,от която СС е имал дете-момче. Умряло е още много малко,но тя живее в двореца. Първо много ми харесваше,сега-никак! Grinning
Хубава сряда! Hug

# 56
  • София
За мен са показателни 2 сцени, които много точно определят съдбата на Мустафа, а и мнението ми за майка и син:

1. Хюрррем, с прясно изгорено лице, цялото в рани, Махидевран и вдига гири- още тогава Хю каза на злото М "Твоите злоба и омраза ще повлекат и Мустафа с теб". М-то откачи, вдигна ръка да я удари, но се появи Сюлейман и я принуди да се извини. Махидевран се върна в стаята си, там Мустафа я попита защо пак плаче, а тя излъга и по този начин Мустафа изпадна в първият от многото конфликти с баща си.

2. Султанското семейство отиде на гости на Мустафа в Маниса, за кръщенето на сина му. Мехмед беше ранен по вина на Мустафа. На тръгване Махидевран заплаши Хю- " И аз, и синът ми ще се върнем в Истамбул" . Единственото, което Хюррем и каза беше, че синът и има голям проблем- не е случил на майка.

И е така - цял живот други и водеха битките, нейният птичи акъл само в проблеми я забъркваше. Реално и мъжа си загуби заради своята глупост, а Хю просто се възползва.

А Мустафа- лесно манипулируем, елементарен, надъхан с омраза и страх, напомпан с излишно самомнение, дадено му от мама , Ибрахим и лелите. Той беше убеден, че ще управлява, а направи толкова много грешки  в годините..''веднъж стомна за вода"....

Последна редакция: ср, 19 фев 2014, 23:10 от Moonglow

# 57
  • София
И аз мисля,че сценарият е доста изопачен,изобщо не се връзваше сцената как им викаше да побързат и после взе да плаче върху тялото,съвсем неправдоподобно!
И естествено,че не е било всичко така,както го гледаме във филма,затова се чудя-уж великолепен век искат да ни покажат ,а султанът май хич не е великолепен накрая.По-добре да бяха свършили филма преди детеубийството поне.

# 58
  • Обетованата земя
Султанът според мен казваше да побързат, защото е започнал вече и ако избяга ще стане много лошо, плюс това не издържа на гледката и иска по-бързо да се свърши всичко. Но като цяло сценарият беше доста натъкмен. Simple Smile

# 59
  • Велико Търново
Султанът според мен казваше да побързат, защото е започнал вече и ако избяга ще стане много лошо, плюс това не издържа на гледката и иска по-бързо да се свърши всичко. Но като цяло сценарият беше доста натъкмен. Simple Smile

Точно така е. За да не излезе от палатката, но и за да не продължава да гледа агониятя на сина си. А екзекуциятя е била неизбежна, в противен случай е щяло да има  сваляне на правителството по особено жесток начин Wink

Общи условия

Активация на акаунт