КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС С РИСУВАНЕ

• 154 015
  • 1 483
  •   1
Отговори
# 30
  • Мадрид / София
Не съм се интересувала от висше образование след завършено средно училище с рисуване в детайли, но според мен нещата с кандидатстването са се променили. Казвам го на базата на мой проучвания за чужбина. Пък и най- важното е детето да харесва това, което учи и то да е негово желание, а не болна родителска амбиция. На мама таланта...... Simple Smile Laughing
Абсолютно, лично аз много обичах да се занимавам и имах щастието да имам възможност да уча в тази насока. С огромната финансова помощ на родителите ми продължих доста време да се занимавам със създаването на текстилни гоблени след завършване на училище. После вече трябваше да започна да работя нещо друго за да поема издръжката на семейството ми, но творенето не е изчезнало. Продължавам да се занимавам. То ме уравновесява.

# 31
  • Мадрид / София
Казвате, че е скъпо да се издържа дете в такова училище. Защо?
Заради материалите, които трябва да се закупуват за практическите занимания, а и за взимане на уроци ако е необходимо. Аз съм завършила Приложни изкуства специалност " Текстил" и доста материали трябваше ние да си ги набавяме и закупуваме. Училището също закупуваше някои материали. Сега не знам как е, но предполагам, че много не се е променило имайки предвид икономиката на страната.

Ние бяхме 17 девойки  Joy в следващите години имаше вече и момчета.
Във твоя клас имаше ли момчета или бяхте само девойки?

# 32
  • София
Знаех си. А нашия учител ни обяснява, че тази специалност не е само за момичета.  Tired

# 33
  • Мадрид / София
Знаех си. А нашия учител ни обяснява, че тази специалност не е само за момичета.  Tired
Просто ние бяхме първият випуск на Текстил от СХУПИ "София" , в наследство на Техникума за Занаяти и бяхме опитни зайчета, защото нямаше още някаква конкретна програма за обучение. Така обаче научихме много интересни неща и техники.

# 34
  • София
А според Вас защо няма специалност Художествена керамика? Нали това също е български занаят. Thinking

# 35
  • Мадрид / София
А според Вас защо няма специалност Художествена керамика? Нали това също е български занаят. Thinking
В София я нямаше, но в Троян я има. Защото там се смята за традиция керамиката. А за да кандидатства с рисуване е добре детето да вземе уроци предварително. Ще се чувства по - уверено, а и би научило доста как трябва да го прави, за да изглежда така както иска да изглежда.

# 36
  • София
Допреди да взема решение да поощря сина си виждайки го, че го влече рисуването, нищо не знаех за потенциалните възможности, който биха се отворили пред него. Разбира се при условия, че наистина го влече и има талант. Много перспективни професии тръгват от на пръв поглед невзрачното рисуване в училищна възраст. От графичен, компютърен, рекламен, пространствен, индустриален дизайнер.........до ландшафтен архитект / озеленител и планировчик  / например.  Simple Smile
само с рисуване не става,трябва и математика за тези така перспективни професии...а там сме зле Wink
Зависи, графичен, компютърен, рекламен, пространствен, индустриален дизайнер математика не трябва.
Архитектите - там друго нещо Simple Smile
Аз съм завършила Приложното - дърворезба, но пък завърших 2000, все пак ако има с какво да помогна, пишете.
Иначе поне тогава изпита беше рисуване и склуптура. И по двете посещавах уроци в у-щето, в 7 клас.

# 37
  • София
Допреди да взема решение да поощря сина си виждайки го, че го влече рисуването, нищо не знаех за потенциалните възможности, който биха се отворили пред него. Разбира се при условия, че наистина го влече и има талант. Много перспективни професии тръгват от на пръв поглед невзрачното рисуване в училищна възраст. От графичен, компютърен, рекламен, пространствен, индустриален дизайнер.........до ландшафтен архитект / озеленител и планировчик  / например.  Simple Smile
само с рисуване не става,трябва и математика за тези така перспективни професии...а там сме зле Wink
Зависи, графичен, компютърен, рекламен, пространствен, индустриален дизайнер математика не трябва.
Архитектите - там друго нещо Simple Smile
Аз съм завършила Приложното - дърворезба, но пък завърших 2000, все пак ако има с какво да помогна, пишете.
Иначе поне тогава изпита беше рисуване и склуптура. И по двете посещавах уроци в у-щето, в 7 клас.

Мерси за коментара. Защо избра дърворезба за специалност? Тя е доста нетипична за момиче?

# 38
  • София
Като бях 6 клас в старото ми у-ще имаше курс дърворезба, един майстор ползваше ателието там и в замяна даваше уроци, та записах се, хареса ми Simple Smile Не е типична, но се срещат момичета, ние бяхме 2, в долния випуск също имаше 2, в горните няколко класа също се срещаха...все финни девойки бяхме, не е непосилно. Като цяло обаче в у-щето момичетата бяха много повече Simple Smile Момчетата се радват на внимание Simple Smile
Иначе за висше продължих с графичен дизай, кандидатствах и за интериорен също...
Предвид, че учехме и склуптура също беше вариант за лесно кандидатстване след това и зъботехника, междо другото. За там трябват български, биология и изпит моделиране. Това като нещо по-практично ако детето не желае да продължава по пътя на творчеството Simple Smile

# 39
  • София
Това за зъботехниката си го записвам. newsm10 

# 40
  • София
Имай предвид обаче, че ако реши детето да кандидатства с нещо различно от рисуване (подобен специализиран изпит), със сигурност ще трябват много сериозни уроци, специално в приложното, понеже е към мин. на културата програмата е различна и от 11 клас още отпадат много предмени, а в 12-ти май оставаше само българския(за чужд език не помня, но и без друго  те бяха крайно несериозна история), дори математика нямахме, другото бяха само специалните предмети.

# 41
  • София
Това за зъботехниката си го записвам. newsm10 
Да, има деца от НГПИ, които кандидатстват зъботехника и това е перспективна специалност. Г-жата по биология специално обърна внимание и каза, който се е насочил натам да й се обади, за да помага в подготовката по биология.
Иначе в "приложното" (София) си учат всичко от задължителната програма по общообразователните предмети. Но нямат профилирана подготовка по тези предмети, учат по учебниците за ЗП. В 12-ти клас почти нямат общообразователни предмети (само български, английски и май още нещо  Embarassed), защото са си взели материала предишните години. Те нямат "подготве" и съответно в 8-ми клас учат физика, химия и т.н. по учебниците за 8-ми клас. Съответно в 12-ти клас няма какво да учат по тези предмети. В езиковите гимназии в 12-ти клас учат разказвателните предмети по учебниците за 11-ти, но в други училища, в това число художествените, това не е така.  Peace

# 42
  • София
mamamilk - да, вярно няма подготве, но когато аз учех там в 11 клас имаше само математика в повече от 12 клас, химия, физика, биология, география и подобни бяха до 10-ти вкл. Разбира се може да са променили програмата Wink

# 43
  • София
mamamilk - да, вярно няма подготве, но когато аз учех там в 11 клас имаше само математика в повече от 12 клас, химия, физика, биология, география и подобни бяха до 10-ти вкл. Разбира се може да са променили програмата Wink

Мисля, че родителите се интересуват повече какво е сега, а не какво е било Peace
В 11. клас учат история, философия, физика и биология. Географията е до 10. клас, май и химията е до 10. Както вече казах, учат всичко от програмата за ЗП (задължителна подготовка) и по учебниците за ЗП.
В езиковите гимназии има паралелки с профилирана подготовка по някои предмети (например профил математика и информатика или химия и биология или хуманитарен профил). Те учат профилираните предмети по други учебници и имат повече часове по тези предмети.

# 44
  • София
Супер, радвам се, че са го променили  Peace

Общи условия

Активация на акаунт