Операция на щитовидната жлеза - 9

• 138 050
  • 995
  •   3
Отговори
# 90
  • Bourgas, Burgas, Bulgaria
Здравейте момичета,
днес ми е осмия ден от операцията и си махнах стери стрипа. Бях си взела Контротубекс, намазах се , след което мястото започна невъобразимо да ме сърби, изтраях половин час и го измих. Явно няма да е това мазилото за мазане, ще си взема да изпробвам Репарил гела. Мисля че в темите беше писано за някакво кремче с невен и мас, ще питам и за него в аптеката. Иначе мястото около разреза все още ме боли, подуто е и безчувствено, имам и все още лека болка при преглъщане.
tanq84, моите хормони също бяха наред и нямах никакви оплаквания, възела ми беше с размери колкото твоя. Бяха ми казали че възлите могат да се наблюдават, че операцията не е наложаща, макар че е желателна. За мен най доброто решение е операция, защото това е единствения начин да се разбере какъв е възела на 100% и ако е злокачествен да може да се проведе необходимото лечение навреме. Не се разколебавай, това е правилното решение, така или иначе въпреки честите ехографии, туморен маркер или биопсия притесненията около възела ще си останат, докато не се махне. Лека и безпроблемна операция ти желая  Hug

# 91
От контратубекса често се получават алергични реакции.За това белега се маже с крем,съдържащ невен.Може да е домашно приготвен,но може и от аптеката.В бебешката козметика на Веледа има такъв крем,лично използван и с доказан добър ефект.
ann,завишените стойности е възможно да се дължат на ниски нива на вит.Д,фосфор и магнезий.Пиши за становището на проф.Пандев.
Момичета Hug

# 92
Благодаря ти Alex 308 за отговора.Няма как ще се оперирам,малко ме е страх,тъй като това ми е първата операция в живота(надявам се и последната),но щом трябва и така ще е най-добре ще го направя.Сега на 07.04. ми е операцията,като се прибера в къщи живот и здраве ще пиша,тъй като тогава със сигурност ще имам много въпроси.Пожелавам на всички скорошно възтановяване! Simple Smile

# 93
Ann, благодаря, че се включи! МЕА, толкова съм ти благодарна, че преди година ме насочи към Проф. Пандев.  Hug
Радвам се, да те видя отново, въпреки, че не пиша в темата, понякога чета и не съм забравила помощта, която получих от вас момичета.  Heart Eyes

Днес както писах направих консултация с Проф. Пандев, Вчера почетох малко, и днес успях да пусна някои допълнителни изследвания -  Нивата на Ca в кръвта, йонизиран - Са++, които дават отговор но не пълен.  При мен  Са++ е завишен.  На ехографията нещата не изглеждат категорично, защото няма динамика в находката, необходими са още изследвания -  25 (OH) Vit D3, Mg, Ca, P, Cа в 24 часова урина.

Според него в 90 процента от случаите, при млади жени се касае за ниски нива на Витамин Д, което се компенсира с прием на капки.

Втора стъпка ако не се касае за недостиг, изследване  - Локализационна диагностика - MIBI-SPECT -CT  За да се конкретизира коя от 4 - те паращитовидни жлези излъчва този хормон, за да се действа адекватно ако се наложи операция.

При мен конкретно - имам 4 -ри възела според него, най-често възлите в долната част, които се визуализират на ехо изследване е възможно да са всъщност от паращитовидната жлеза.

Ann,  симптоми, които ми спомена могат да са чупливост на косата и ноктите, раздразнителност,  апатия, мускулна слабост...  При мен последните 3-и липсват. Профилактично можеш да пуснеш изследване на Вит. Д и да започнеш прием, който ще компенсира недостига ако има такъв разбира се.

Спокойна вечер на всички!  

Последна редакция: ср, 02 апр 2014, 20:44 от deep

# 94
deep,обещала съм си да помагам,когато и с каквото мога.Знам какво е да си уплашен и в безпътица,знам колко е трудно да се ориентираш и да получиш отговори на хилядите въпроси.Знам какво е да четеш и при липсата на медицинско образование да се опитваш да отсяваш нужното и полезното.Знам какво е да направиш обратен завой по отношение на храненето и изобщо на режима си.
Витамин Д-не е нужно да се купуват скъпите му форми,Вигантол върши същата работа,дори може да се обедини седмичната доза в един прием,защото знам,че се забравя.
Момичета  Hug

# 95
  • София
Благодаря ти Alex 308 за отговора.Няма как ще се оперирам,малко ме е страх,тъй като това ми е първата операция в живота(надявам се и последната),но щом трябва и така ще е най-добре ще го направя.Сега на 07.04. ми е операцията,като се прибера в къщи живот и здраве ще пиша,тъй като тогава със сигурност ще имам много въпроси.Пожелавам на всички скорошно възтановяване! Simple Smile

tanq84, не се страхувай! На 7 април, когато ще те оперират теб, ще станат точно 3 седмици, откакто ме оперираха мен (разказах историята ми малко по-нагоре, можеш да прочетеш). Сега почти съм забравила за операцията, единствено белегът ми напомня, че наистина се е случила.
Аз също много се колебаех, защото възелът ми беше относително малък (около 17 мм) и не съм имала никакви симптоми и проблеми - казвах си, добре де, аз съм здрав човек, за какво ми е да се подлагам на всичко това?
Сега обаче съм убедена, че взех правилното решение. Ако не се бях оперирала, оттук-нататък трябваше непрекъснато да го нося в ума си този възел, редовно да го изследвам и да живея в постоянно напрежение "ами ако...". Освен това загубих само 20% от жлезата ми и вероятността да се наложи да пия хормони е минимална (скоро ще си пусна изследвания, за да се уверя). Ако бях продължила да го отглеждам този възел, със сигурност щях да загубя повече жлеза.
Разбира се, всеки случай е индивидуален, всеки решава сам, а и последната дума имат лекарите. Но от гледна точка на моя личен опит, напълно те подкрепям за операцията и те уверявам, че няма от какво да се страхуваш.
Може да те понаболява това-онова после, но всички тези болежки са преходни, минават бързо и изобщо не са непоносими. Лично мен най-много ме болеше главата и врата, е, и раната, разбира се - първия ден след това не бях в най-добрата си форма. Но 24 часа по-късно вече си бях вкъщи и се възстанових изключително бързо, буквално с часове. Гласът ми се върна за около 3 дни, а след седмица вече дори можех да вдигна 6-килограмовия ми котарак. Simple Smile
Всичко ще мине като насън, ще видиш!

# 96
  • През девет земи в десета
Здравейте момичета, изчетох Ви и тотално се обърках Laughing

При мене значи, са изрязани паращитовидните жлези, заради това калция в кръвта е нисък, защото паратхормона ми е под нормата и имам недостиг на Витамин Д, съответно организма не усвоява калция. Ако случайно сутрин забравя да си изпия калция и вит. Д, положението става трагично, един лекар ми казва да пия през ден по 6 капки вит. Д, друг всеки ден по 20, а според МЕА може да е един път седмично.
Чета обаче, че при deep и Ann_ e обратното. Изтръпване при завишен паратхормон и калции. Трябва явно да си пусна отново изследвания, въпреки, че ги правих в две различни лаборатории последните пъти newsm78

МЕА, какво е количеството Вигантол, което трябва да се приема веднъж в седмицата. Ако е възможно да го пия 4 пъти в месеца "шапка на тояга" Laughing, че съвсем се ошашавих с тия хапове по часовник Rolling Eyes

Що се отнася до Контрактубекса, явно в началото кожата е раздразнена и мене също ме сърбеше невъобразимо, сега обаче нямам проблеми. Иначе съм изключително алергична.

# 97
Чета обаче, че при deep и Ann_ e обратното. Изтръпване при завишен паратхормон и калции. Трябва явно да си пусна отново изследвания, въпреки, че ги правих в две различни лаборатории последните пъти

Здравейте, аз също мисля, че при нисък паратхормон, т.е нисък йонизиран калциий има тези симптоми като изтръпване, мравучкане и т.н.Обикновено е нисък и вит.Д, при мен например при резултат 19,5 ендото ми изписа по 10 капки на ден Вигантол за 3 месеца, не съм ходила на контрола все още и не знам как се е повлияло. За висок паратхормон обикновено в нета се говори за "хиперпаратиреоидизъм", ето какво намерих по въпроса:

Хиперпаратиреоидизъм

Определение
Околощитовидните жлези са 4 на брой. Те представляват малки образувания, разположени по задната повърхност на щитовидната жлеза и отделят хормон, който се нарича паратхормон и регулира калциевофосфорната обмяна. В човешкия организъм паратхормонът регулира задържането на калция в костите, всмуквнето му от стомашно-чревния тракт и обратната му резорбция в бъбреците. По такъв начин хормонът регулира концентрацията на калция и фосфора в извънклетъчните течности.
Трайно повишената секреция на паратхормона - хиперпаратиреоидизъм - е много странно нарушение, свързано с първичен процес в околощитовидните жлези или с вторични компенсаторни промени в тях при други заболявания.
Първичният хиперпаратиреоидизъм предизвиква характерни отклонения в обмяната на калция и фосфора и се изявява с различни органни поражения. Обикновено заболяването се изразява с отлагане на калциеви камъни в бъбреците или с увреждане на храносмилателната система. Боледуват лица от двата пола, по-често жени, предимно в зряла възраст.
Вторичният хиперпаратиреоидизъм е много по-чест и настъпва при заболявания, които протичат с нарушения в калциево-фосфорната обмяна - двустранно-бъбречни болестни процеси (гломерулонефрит, пиелонефрит) с бъбречна недостатъчност, стомашно-чревни заболявания с нарушено чревно всмукване.

Клинична картина
На хиперкалциемията се дължи понижаването на нервно-мускулната възбудимост, намаляването на мускулния тонус, усилването на стомашната и панкреасната секреция. Повишеното излъчване на калция и фосфора с урината увеличава денонощната диуреза (обема на отдеяната урина). Наситеността на урината създава условия за образуване на калциеви отлагания в пикочните пътища и в бъбречната тъкан.
Прякото действие на паратхормона върху функционалната активност на костните клетки (остеобластите) предизвиква деминерализация на костната тъкан. Ефектът върху скелета е повече или по-малко разпространен, но в ограничени участъци достига до пълна деструкция на костната тъкан и образуване на костни кисти, изпълнени с безформена материя. Наслагането на кръвоизливи в тях ги превръща в кафява маса с вторично разрастване на съединителната тъкан, т. нар. кафяви тумори. На местата с по-голямо разрушаване на костната тъкан могат да настъпят деформация и счупвания. Когато засягането на костите е на преден план първите прояви понякога наподобяват ревматичен процес - костно-ставни болки, предимно в доните крайници особено при движение. Липсват възпалителни изменения по ставите - оток, зачервяване, затопляне. Болезнеността е предимно по хода на костите, най-често в тазовата област и гръбначния стълб. Постепенно тези оплаквания се засилват, походката се затруднява, става неустойчива. При по-тежко засягане на гръбначния стълб ръстът се намалява. Честа проява на първичния хиперпаратиреоидизъм е уроколиката. Камъните нарасват в кратки срокове и запълват бъбречните легенчета и чашки (отливъчни камъни). Съставът им е от калциев оксалат и калциев фосфат, и това ги прави рентгенопозитивни. След оперативно отсраняване те бързо се образуват отново.
Относително чести са нарушенията в храносмилателната система - понижен апетит, тежест и болка в епигастриума, гадене, повръщане, метеоризъм, запек. Откриват се язви в стомаха и дванадесетопръстника. Често се образуват камъни в жлъчния мехур и се развива остър или хроничен панкреатит.
Нерядко в някои органи и тъкани, като стомах, бели дробове, панкреас, околоставна тъкан, се установяват отлагания на калций.
Промененото протичане на процесите в централната нервна система вследствие нарушения в минералната обмяна се проявя ва с отклонения в поведението и реакциите на болните. Понижената нервно-мускулна възбудимост е свързана с намаляване на мускулния тонус. Наблюдават се нарушен сън, апатия, главоболие, психически разстройства. Понякога е намален слухът и е затруднено фиксирането на погледа.
Вторичният хиперпаратиреоидизъм е допълнителен елемент в болестната картина на основното заболяване, което най-често е придружено със състояние на напреднала хронична бъбречна недостатъчност. Промените в скелета рядко достигат до тези, характерни за първичния хиперпаратиреоидизъм. По-често налице е общо раздеждане на костната структура с деформации, редки са счупванията. Такива изменения се наблюдават по-често при съвременното хемодиализно лечение, което удължава значително средната преживяемост на бъбречно-болните.
Неразпознатият и нелекуван първичен хиперпаратиреоидизъм бавно прогресира, като задълбочава първоначалното органно поражение или включва други органи и системи към него. Когато измененията в скелета достигнат по-значителна степен движенията на болните се затрудняват. Патологичните счупвания ги приковават на легло, а обездвижването ускорява деминерализацията на костите. Образуваните бъбречни камъни сравнително бързо нарастват, а след отстраняването им рецидивират в кратки срокове. Пиелонефритът е почти неизбежно усложнение, трудно поддаващо се на лечение. Възможна е появата на язва на стомаха или дуоденума и засягане на панкреаса.
Особено сериозно усложнение в протичането на болестта е хиперкалциемичната криза, която се дължи най-вече на повишена концентрация на формените елементи на кръвта, предизвикана от загуба на течности. Кризата се проявява с бързо влошаване на общото състояние, главоболие, световъртеж, силна жажда, неспирно повръщане, метеоризъм, чревни колики. Високото съдържание на калция в кръвта наушава сърдечната дейност, появява се аритмия, увеличава се склонността към тромбоемболии. Болните за кратко време изпадат в състояние на вцепененост, която понякога се прекъсва от периоди на възбуда и делир, а след това настъпва кома.

Лечение
Първичният хиперпаратиреоидизъм изисква оперативно отстраняване на аденома (или аденомити) на околощитовидните жлези, а при хипертрофия - отстраняване на по-голямата част от жлезата с оглед да остане не повече от 200 милиграма добре кръвоснабдена жлезна тъкан. По време на предоперативната подготовка се органичават храните, богати на калций и фосфор, главно млечни продукти.
Лечението на вторичния хиперпаратиреоидизъм е предимно с лекарствени средства. Основното изискване е да се определи подходящ диетичен режим, свързан както с отклоненията в калциево-фосфорната обмяна, така и с основното заболяване.
Заплашващата живота хиперкалциемична криза в хода на хиперпаратиреоидизма изисква енергични мерки за понижаване на съдържанието на калция в кръвта. За целта се прилагат големи количества течности във венозни вливания (главно 5%-ов глюкозен разтвор). Ако състоянието на болните позволява се дават изобилно течности през устата (лимонада, плодови сокове, чайове).
При хиперпаратиреоидна криза от решаващо значение е бързото предприемане на опе ративна намеса и отстраняване на аденома, който в такива случаи обикновено е с големи размери и е лесно достъпен. Когато диагнозата е своевременно поставена - преди да настъпят по-тежки поражения на скелета и бъбреците, откриването и отстраняването на патологичната паратиреоидна тъкан води до пълно излекуване. Възстановявнето на нормалната костна структура изисква няколко месеца. Отклоненията в бъбречната функция, свързани с повишеното отделяне на калций и фосфор с урината, се нормализират по-рано, но калциевите отлагания и по-тежките тъканни увреди остават или дори прогресират.
За успешна борба с уроинфекцията е наложително отстраняване на бъбречните камъни и системно антибактериално лечение.

# 98
За хора,които нямат нашите проблеми с усвояване на калция, седмичната доза вит.Д е 25 капки.
Аз пиех по 10 капки дневно,комбинирани с Омега3.Махната ми е едната паращитовидна жлеза.Когато мравучкането и крампите отшумяха, продължих с приема,но вече веднъж седмично.
Зличка,пий си витамина веднъж дневно,на обед,защото той се усвоява по-добре с по-мазна храна(това не значи пържено и сланина)Операцията ти е била наскоро,имаш нужда от ежедневното му набавяне.След време,когато се почувстваш по-добре,можеш да мислиш за седмичен прием.

# 99
За хора,които нямат нашите проблеми с усвояване на калция, седмичната доза вит.Д е 25 капки.
Аз пиех по 10 капки дневно,комбинирани с Омега3.Махната ми е едната паращитовидна жлеза.Когато мравучкането и крампите отшумяха, продължих с приема,но вече веднъж седмично.

MEA, разбирам, че при теб е имало мравучкане, какви бяха нивата на хормоните и вит. Д?

Аз също се замислих дали моите симптоми са свързани със завишения паратхормон, имайки предвид, информацията, която прочетох още преди да се срещна с Проф. Пандев.  Нивото на магнезия също има отношение, в хода на търсене на отговор, чисто инстинктивно си самоувеличих дозата на магнезия и симптомите намаляха.

Ще пиша като направя изследванията.  

Хубав, слънчев ден!   Nature Sun With Face

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 10:58 от deep

# 100
Два дни след втората операция в Ендокринологията получих стряскаща криза.Трептеше цялото ми тяло,а най-неприятно беше това,което ставаше с лицето ми.Толкова скоро след операция каквито и изследвания да се направят няма да са достоверни,за това и нямам идея за нивата нито на вит.Д,нито на калций.Веднага започнах калциев глюконат,а след 3 дни и ударни дози калций.
Мина доста време преди да отзвучат крампите,въпреки що-годе нормалните нива на калций.
В случай,че крампите те мъчат,купи си магнезиево олио и вечер прави разтривки на краката.Усвоява се по-бързо и ти гарантира спокоен сън,защото отпуска мускулите.

# 101
МЕА, съжалявам, звучи наистина ужасно, добре, че е отминало и си се възстановила.

При мен няма крампи или поне не такива, каквито съм усещала, когато бях бременна - схващания на краката и т.н.  Сега има трептение, мравучкане в областта на глезените и стъпалата,  изтръпване по време на сън на ръката от страната, на която съм заспала ( това отминава като се обърна ).

При трима невролога правих прегледи и тримата са на мнение, че няма неврологичен проблем, според тях случая е заради тревожност.  Едва третата лекарка, след като и обясних за пореден път симптомите, които продължаваха  след едномесечно лечение,  назначи изследване на паратхормон.  Сега пия ксанакс в малки дози, магнезий - магнерот 3х2табл. и милгама. Дозата магнерот си я назначих аз, пряко мнението на невролога, защото едната таблетка  и  от 243мг. Биолекта Магнезий форте усещах, че ми е твърде недостатъчна.

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 14:39 от deep

# 102
Благодаря ти Анна Димова,така или иначе,страх не страх,в неделя ме приемат и в понеделник ми е операцията.Направих си всички необходими прегледи и изследвания,всичко е ок,и се надявам и операцията да мине добре.Вече съм се настроила и искам по-бързо да идва деня Simple SmileКогато ме изпишат и се прибера ще пиша как е минало.Благодаря за отговорите. Simple Smile

# 103
Вече имам час за доц.Пандев за 24.04. Чакам с нетърпение да чуя неговото мнение.
Чета за паращитовидните жлези и много се шашнах. Дано не се разбутат и те че тогава незнам....
По принцип ако се наложи да се махнат много ли се скапва организма. Много ме е страх да не стане нещо на психическа основа, защото прочетох че има и такава опасност. Дано всичко е наред. Веднъж само съм правила изследване на парадхормон и беше в норма. Нямам такива оплаквания освен че не мога да спя нощем, но то може и да е оп друго. Бързо оздравяване на оперираните, на всички останали здраве.

Последна редакция: пт, 04 апр 2014, 23:45 от 4eri.

# 104
Аз пак съм в притеснения, този път заради медикаментозния тест при алерголога. Там стоях 20мин и ми се подуха 2 мехурчета за 2 от упойките. Половин час след това се прибрах и като си вдигнах ръкава имаше още 2 мехурчета на други 2 проби. Звънях на стационарния тел на алерголога, но никой не вдигна. Трябва ли да се притеснявам? Може ли след 40 мин да се прояви непоносимост? От утре имам предписан 5-дневен прием на антиалергични. Ако ги започна, не мога да повторя теста. Ако пък не ги започна и няма основание за нов тест, няма да съм готова за операцията на 10-ти.... На всичкото отгоре е петък и идните 2 дни няма кой да попитам.
Някоя от вас да се е сблъсквала с подобна чуденка?

Общи условия

Активация на акаунт