Операция на щитовидната жлеза - 9

• 139 066
  • 995
  •   1
Отговори
# 720
  • Bourgas, Burgas, Bulgaria
Здравейте момичета,
Във връзка с последните ви публикации, искам да споделя и моето мнение по повод премахването на възлите. От това което изчетох преди да си направя моята операция си направих следните изводи: Няма природен лек който да премахва възлите, може да има такива при хипо или хиперфункция на жлезата, но възела освен чрез операция няма как да се премахне, даже и с лазер се премахват само малките възли ; малките възли могат да се проследяват и ако растат трябва да се премахнат, колкото по-рано, толкова по-добре, с оглед премахването на малка част от жлезата и вероятнността да започне да произвежда нужното количество хормони без лекарства; не на последно място възможността за израждане на възела в злокачествен. За мен само по себе си последното беше достатъчно за да се реша на операция, даже  процента за злокачественост да е минимален и лечението почти винаги успешно. За страха от пиене на хормони до живот – не е задължително, по принцип жлезата, ако я има разбира се, трябва да започне да си ги произвежда сама, както стана при мен. Да, действително има и много хора при които това не се случва. По принцип всички лекарства които се приемат по един или друг повод, особено които се приемат редовно си имат своите минуси, помагат на едното и вредят на друго.
За това как се появяват възлите има различни причини, при мен впоследствие разбрах че възела ми е резултат от фиброаденом на гърдата. А по малките други възли бяха се образували заради този големия, който ако бях разбрала че го имам и го бях премахнала по рано щях да имам повече от половин жлеза. Но добре че тя все пак се справя с хормоните.
Така че за мен плюсовете са определено повече от минусите за една такава операция. Разбира се при подходящия лекар, който няма да те накара да си носиш последствията от решението цял живот. А подходящия лекар сега се избира не много трудно, информация и мнения колкото искаш.
Успех в решението на все още неоперираните   Hug

# 721
Моля за съвет всички дами който са се сблъскали с моя проблем . През 2013 г бях на профилактичен преглед при моята ендокриноложка М.Христова . Направиха ми ехография и се оказа ,че имам образувания едното с размер около 1 см.,, а другото по-малко . По тяхно мнение кисти . Преа 07,2014 г.бях на  профилактичен преглед при хируг-онколог се видяха възли . Веднага бях при ендокриноложката , пак ехография  възли са. Следва приемане в ендокринология СВ.Марина и биопсия . Мога да кажа само ,че съм много недоволна от работата им бях държана 3-ри дни за нищо и изписана преди да са излязли резолтатите от биопсията. Резултата от нея - медуларен карцином . Насрочиха ми операция след месец , но аз бях притеснена  , а и заради работата им до този момент реших да отида в друга болница. Свързах се с д-р Славов от гръдна хирургия в СВ.Анна Варна той ми насрочи дата за след седмиза . В понеделник ме приеха , вторник операцията  , в четвъртък изписване, по самата операция всичко добре. След седмица отивам за епикриза резултат - фоликолярен карцином ,насочиха ме към онкология. Отивам на комисия ,а там докторите се чудят къде трябва да ме пратят да се проведе лечението. Насочиха ме към ИСУЛ. Беше ми казано така и така ще си плащаш поне да си при най - добрата д-х Хаджиева . Така и направи записах час за нея , искаха ми изследване на тириоглобулин и ТАТ и хистологичните препарати с които да  отида в патоанатомията на ИСУЛ при д-р Терзиев .  Гледа д-дТерзиев , пак гледа и казва аденом ще живееш . Как е възможно да има такива разминавания , как да приема и да вярвам на тези изследвания .Моля ако някой е имал моя проблем да ми пише какво да направя и къде да отида за потвърдение поне на една от диагнозите.Благодаря предварително. newsm78

# 722
Dobkata ,

Минала съм по твоя път, с разликата, че още в Света Марина знаеха вида на карцинома, но "за добро" ми бяха написали недиференциран, за да ми дадат по- ранна дата за операция. По принцип патоанатомите в Терапията са добри.Лабораторията им е добра, имат имунохистохимия и т.н.Там съм по-склонна да вярвам в резултата.Терзиев в ИСУЛ е един от най-добрите обаче.На мен той ми гледа хистологията и после се потвърди при още двама.Моят съвет е  ако търсиш друго мнение то да е на Радина Иванова ( Ендокринология майчин дом -София) или Красналиев ( Света Марина).Не знам кой ти е правил биопсията и кой ти я е гледал, но ако е някой стажант в терапията нищо чудно да пишат глупости.Лиляна Петкова е другото име в Св.Марина, което ако видиш може да си спокойна.Успех  bouquet  bouquet  bouquet

# 723
  • София
Dobkata, на мен в ИСУЛ не можаха да ми определят стадия на тумора, класифицираха го като рТ1, но проф.Пандев настоя, ако имам възможност да дам материала за изследване в чужбина, защото се съмняваше за транскапсулна инвазия, която в ИСУЛ колкото и да се стараха не можаха да видят. Пандев се притесняваше, защото по време на операцията се беше оказало, че малкото 1см туморче е захванало хранопровода и дори го е преместило, това го караше да мисли, че туморът е тръгнал да излиза от жлезата, но патоанатомите в ИСУЛ не го видяха и останах с въпросителни в Онкорешението за по-нататъшно лечение. От университета във Виена дадоха становище, че туморът е рТ3 и има транскапсулна инвазия. Последва втора операция за махане на остатъка от жлезата и сега съм с назначена радиойод терапия.
В моя случай нямах никакви оплаквания, всичките ми кръвни изследвания бяха в норма, направих си профилактичен преглед просто, защото ехографиста, при който си преглеждах гърдите, правеше прегледи и на щитовидна. Първоначално туморът беше 7-8мм, след една година беше нараснал на 10мм. Ехографистът, който е и онколог, ме посъветва веднага да се оперирам. Проф. Пандев и д-р Начев казаха да направя биопсия и двамата смятаха, че по-скоро не съм за операция. Биопсията показа наличие на ракови клетки и проф. Пандев ме оперира. Както съм споделила и в по-ранен пост, нямам никакви оплаквания и след 2-те операциии, освен изтръпванията, които преминаха и за които Пандев ме беше предупредил и ми беше назначил Калций. Не съм си губила гласа, не съм имала силни болки при преглъщане И след двете операции не съм отсъствала от работа повече от седмица и не съм се ограничавала в нищо - гледам си детето, лятото ходихме на 2 морета, животът ми си тече с нормалния ритъм, само внимавам да не забравя хапченцето сутрин  Wink

# 724
  • Варна
Е направо ме разбихте,честно.Аз взех да се съмнявам в диагнозата си.
Как така веднъж медуларен,после фоликулярен и накрая нищо.
Мемчо не разбрах при тебе смяната на стадия промени ли по някакъв начин лечението.Аз съм уж(вече не съм сигурна) 1 ,но процедурата е същата-премахната изцяло жлеза и йод лечение.

Последна редакция: ср, 21 яну 2015, 18:00 от Глухарче

# 725
  • София
При рТ1 можеше да остана с половин жлеза и без последваща терапия, при рТ3 се наложи да махнат останалата половина и задължително трябва да мина на радиойод терапия.
Тогава коментирахме с Пандев, че патоанатомите в България работят с много стара техника.

# 726
  • Варна
Абе стара,стара ама да се объркат два съвсем различни карцинома ми идва малко в повече.Все пак и лечението е различно и всичко.
Ами аз съм рТ1,но  заради разсейките в лимфните възли и аз минавам задължително през йод терапия.Но иначе ти се възхищавам с какво спокойствие говориш за него,аз още съм пред изперкване.

# 727
  • София
И аз бях пред изперкване като ми го откриха, но проф. Пандев и Хаджиева ме успокоиха, че радиойод терапията ще ме излекуав напълно, ако е останало нещо от тумора. В момента по-скоро се радвам, че открихме тумора преди да е направил по-голяма беля.

# 728
  • Варна
Dobkata само за информация да ти кажа.В Терапията има отделение за тези заболявания.Има си и петскенер,сцинитография,провеждат и лечение с йод.И няма такъв вариант така и така си плащаме,ние сме  регистрирани като онкоболни.Мен също комисията в окръжна ме засили направо към София.Където аз ще отида,но след лечението за консултация на частен прием при проф.Хаджиева.
До колкото разбрах,от слухове разбира се
поради някаква причина двете болници се конкурирали.Но все пак първо трябва да си изясниш ситуацията.

# 729
  • Варна
Какво да кажа,след всичко което прочетах,мога само да се моля диагнозата ми малко от малко да е вярна.Медуларен и фоликуларен......те са с различна морфология,имат различно оцветяване,има разлика в амелоиди и колоиди.......какво да кажа,и какво да мисля?!

Двама различни патоанатома гледаха пробата ми,дано да са прави.....
А това което се случва с варненските комисии е най- малкото  неетично спрямо пациентите,в крайна сметка ние не сме с ангина а с рак!

# 730
Когато трябваше да се оперирам и търсех мнения къде да го направя ендокриноложката, която сега ме лекува ми каза. Оперирай се някъде където има добри патоанатоми, от това няма по-важно нещо и хирурга разбира се, но за нея патоанатомите бяха от решаващо значение. И ми каза, Александровска болница и Ендокринология Майчин дом. Аз попитах, а Исул, тя каза - не и това наклони везните да не избера Пандев, бях се насочила към него. Патоанатомите са много важни и за правенето на гефрира по време на операцията, за да няма последващо рязане, както писа тук едно момиче. На мен лично не са ми правили, защото са я отстранили цялата и не е имало нужда, но задължително правят. После пак патоанатомите правят и хистологията, Мисля обаче за момичетата със съмнения, че можете да изискате материал, трябва да се пази и да си поръчате изследване, за да сте сигурни в резултата, но не знам как става. Мисля че Гелика беше писала за нова хистология, защото се съмняваше, че е без паращитовидни жлези, май после беше написала , че няма клетки от тях значи са й налични, такова нещо съм чела, може и да се бъркам, но тя трябва да знае как става повторното изследване.

# 731
Отива се в болницата,  в която сте оперирани и търсите лабораторията за хистологични изследвания. Носите си личната карта и епикризата в нея са записани номерата на препаратите.  Дават Ви 3 бр.  стъкълца поне при мен бяха толкова,  записват Ви името и телефон за връзка в една тетрадка,  оставяте определената от болницата парична сума,  за да са сигурни,  че ще върнете препаратите и ги носите където Вие желаете да ги проверят.  Освен стъкълцата има и парафиново блокче,  което също може да поискате,  ако има нужда да се прави нов препарат. По принцип само стъкълцата са достатъчни.  След като се   консултирате и  с друг патоанатом връщате препаратите и съответно  си вземате парите,  които сте оставили като гаранция.  Препаратите се пазят и никой не може да Ви откаже да Ви ги даде.  Аз моите ги вземах два пъти.

# 732
  • Варна
Да,точно така е.
При мен така се случи,че не бяха написали точно вида на карцинома и ми се наложи да се разходя няколко пъти между хирурга и патоанатомията,защото си прехвърляха вината кой е пропуснал да го впише в епикризата.Та имах възможност да си поговоря с патоанатомката.Всичко се пази 8 години,абсолютно никакъв проблем не е да се вземат стъклата и да се изследват на друго място.Въпроса е къде.
Dobkata на твое място бих вдигнала малко герлотия,това е недопустимо.В тези болници се лекуват хиляди.Има хора,идващи от далеко,които просто се доверяват и през акъла не им идва да се усъмнят.Леченията на тези болести са доста тежки и нанасят вреди,ако е неоправдано ....

# 733
Благодаря на всички за съветите и подкрепата, наистина незнаех на какво да правя вече. Когато д-р Терзиев и д-р Хаджиева ми казаха резолтата според тях бях в еофория , но после започнах да си задавам въпроса кой греши. Сега си мисля дали нещата нямаше да са други ако в терапия не бяха ми  поставили медуларен карцином или в окръжна на гефрира не беше излязло фоликолярен дали щяха да ми оставят част от жлезата . Забравих да пиша , че на епикризата от окръжна болница пише четвърти стадии. Сега отново тръгвам по болници , немога да се примиря трябва да разбера имам ли рак или не .Отново ви благодаря момичета . Hug 

# 734
  • Варна
Аз ще ти дам един малък съвет ти ако искаш ме слушай.Отиди при д-р Чаушев в Терапията(ако искаш на лични ще ти напиша номера му да се уговорите).Много позитивен,млад и добър доктор,няма да те върне.Говори с него, занеси му всички документи от всички болници - епикриза,биопсия и това което са ти дали в София. Помоли го за съвет какво да правиш и как да си решиш проблема.Няма да те върне и вярвай ми ще ти влезе в положение  Peace
И моля те дръж ни в течение,защото това нещо засяга много хора.

Общи условия

Активация на акаунт