Мнение от специалистите по български език

• 5 502
  • 39
  •   1
Отговори
Възникна един спор относно пренасянето на малко тире(дефис) на нов ред.
Изречението е "Той е ученик в 3-ти клас". Можем ли да разделим "3-ти"?
Или казано по друг начин, правилно ли е да се пренесе 3-ти така: на горния ред 3-, а на долния ти?
Ако да - защо, ако не - защо?
Бая граматика изчетох, но за случая не открих конкретно правило.

# 1
  • София
без да мога да се аргументирам в момента, смятам, че не може.
пренасят се думи, като се разделят на срички. това не е дума.

# 2
А ако не е дума, какво да е? Питам, за да знам как да го потърся из граматическите правила Simple Smile)

# 3
  • София
Не е правилно. 3-ти изобщо не е граматически правилно писане, независимо дали се пренася или не,  и се съмнявам изобщо да го има в граматически правила. Правилното е "трети", изписано с букви, без цифри.

Последна редакция: чт, 20 фев 2014, 00:16 от Alexandria*

# 4
Не е правилно. 3-ти изобщо не е граматически правилно писане, независими дали се пренася или не,  и се съмнявам изобщо да го има в граматически правила. Правилното е "трети", изписано с букви, без цифри.

На същото мнение съм.

# 5
Alexandria*, замислих се. Но защо да не е правилно? Тогава би следвало и IV-ти да не е правилно.

# 6
  • София
Alexandria*, замислих се. Но защо да не е правилно? Тогава би следвало и IV-ти да не е правилно.

И IV-ти не е правилно. Ако пишеш за векове, примерно, пишеш: В края на  IV в., без -ти.

# 7

И IV-ти не е правилно. Ако пишеш за векове, примерно, пишеш: В края на  IV в., без -ти.

Може. Проверих го току-що в някакво издание "Принципи и правила на правописа и пунктуацията
в българския език"

.. При изписване на числителни редни с арабска цифра и букви от края на чис-
лителното редно, които не съвпадат със съответното числително бройно:
-ви, -ри, -ти, -ти, -ти, -ата, -ия, -ият, -те.

Понеже дадох копи/пейст от пдф, не се четатцифрите. Та според тях може да се изпише 3-ти. И тогава се връщаме на първия въпрос Simple Smile))

# 8
  • София
Аз такова изписване съм виждала само във форуми и чатове. Никъде в научна или художествена литература не се пише така. За мене е толкова правилно, колкото да напишеш "чета" като "4ета".

# 9
Арабските цифри могат, римските - не.

# 10
Ей тук и аз прочетох, че може да се пише 3-ти.
http://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&so … bv.61725948,d.bGE

Но нека се върнем на въпроса. System error, ти какво мислиш?

# 11
Не знам, нямам спомен в речника да има регламентиран точно такъв казус Laughing. Аз бих се опитала да избегна пренасянето, ако е възможно.

# 12
Колко категорично си правите изводи за тея ми ти правила, само защото не сте ги срещали някъде си... 3-ти си е съвсем граматически правилно написано. Имаше го и в матурите.

Без да съм сигурна, ако третираме "3-ти" като дума, трябва  да може да се пренесе.  newsm78

Интересен въпрос.  Peace

# 13
Не си ги правим сами тези изводи, такива са правилата. Числителните имена в писмен текст се изписват винаги с думи. Изключения са само някои числителни редни - векове, години, римски цифри.

# 14
Без да съм сигурна, ако третираме "3-ти" като дума, трябва  да може да се пренесе.  newsm78
Интересен въпрос.  Peace

Едната страна в спора е на същото мнение със същия аргумент.

Hellymod, малко по-горе извадих цитат от граматически учебник на БАН - числителните могат да се изписват като комбинация цифра/текст.

Да се върнем на основния въпрос.
Понеже и на мен ми стана много интересно, мисля да потърся телефона за справки. Имам спомен, че имаше такъв в СУ или БАН - ако някой има номера, да го пише Simple Smile)

Общи условия

Активация на акаунт