Как са разпределени задълженията вкъщи?

• 20 812
  • 253
  •   1
Отговори
# 180
  • В полите на Пирин планина
Чета и стигам до извода:Ако успеха на едно съвместно съжителство се измерва по броя на свършените задължения,а компромисите се явяват ,като отстъпка -то тогава излиза,че обичтта е една формалност,която може да те съсипе.А,уж била най-възвишена точно в този си вид!

Не обичта е формалност, а дребните житейски проблемчета формални-неформални могат да съсипят любовта. Ако няма всеотдайност и от двете страни точно в ежедневието, в обикновените семейни задължения за каква възвишеност си говорим. Как обичаме - така просто на думи, обаче ужасно ни мързи да си мръднем задните части да отсервираме една чиния?! И пак любовно и възвишено чакаме повинката да реже салати, да сипва ракийка и да тича след децата, докато си лежим хармонично на дивана  Whistling Mr. Green Задълженията са си задължения - няма сами да се свършат, независимо от силата на любовта. И когато товарът се носи от двамата някак има баланс, нали?  Peace

# 181
Чета и стигам до извода:Ако успеха на едно съвместно съжителство се измерва по броя на свършените задължения,а компромисите се явяват ,като отстъпка -то тогава излиза,че обичтта е една формалност,която може да те съсипе.А,уж била най-възвишена точно в този си вид!

Обичта е възвишена, но и най-възвишените неща могат да се съсипят, когато се съпътстват от едностранни действия, без насрещен отговор.

# 182
Интересно,интересно,ама много интересно!
Значи насила карате да ви обичат. newsm78

# 183
Значи ,ако мъжът помага, значи не ни обича?!  smile3532

# 184
На къде се извъртя темата smile3533

# 185

И к'ва е връзката между обичта и насилването  newsm78
Или има връзка между насилването и метенето  Thinking

Не мога да схвана, честно  Crossing Arms

# 186

Нещо не те разбрах какво точно ме питаш.
Никой нищо не съм карала, за мен това е абсурдно, просто обичам човека до мен като съвкупност от външност, аромат, отношение, виждания за живота и т.н. И намирам за съвсем нормално да създам дом с такъв, чиито възгледи съвпадат с моите, така не се налага да се караме насила.

А ти как разбираш нещата - жената по подразбиране е длъжна да вършее из къщи, и това не е насила, щото й се полага, но ако някой каже, че в тоя дом има още 2 свободни ръце, тогава е насила?  Laughing

# 187

А ти как разбираш нещата - жената по подразбиране е длъжна да вършее из къщи, и това не е насила, щото й се полага, но ако някой каже, че в тоя дом има още 2 свободни ръце, тогава е насила?  Laughing

Така ще да е  Mr. Green

# 188
........а компромисите се явяват ,като отстъпка -то тогава излиза,че обичтта е една формалност,която може да те съсипе.

А компромисите не са ли точно отстъпка? newsm78

Много е яко любовта да не влезе в релсите на битовизмите, щото само жената се разправя с тях  Mr. Green

# 189

А - то по тази логика и ходенето на работа е глупости. Важното е да се обичаме.

# 190
Като се паркирам в един такъв

с около 100-на души персонал, ще имам най-АМА-най възвишената любов на света!     Grinning
Дотогава, и двамата Ше трЕбе да си кОсим тревата и да скубем плевелите.      Laughing

# 191
  • Варна
Много ми е странно като чета някакви супер точни разпределения - чинниите за нея, боклука за него, готвенето за нея, прахосмукачката за него, или пък 4 дни от седмицата еди кво си го правя аз, останалите 3 - той. Звучи ми сякаш имате разпечатан и нотариално заверен договор с график и графа неустойки.  Mr. Green
Домакинската работа е за това, за да се върши от домакинството, което се състои както от мъжа, така и от жената. В противен случай щеше да се нарича по друг начин... Нормално е да се поделят задълженията, но е глупаво да се говори за едва ли не желание всичко да е 50 на 50. Еми няма как да стане...
Според мен например ако само мъжът работи и изцяло финансира семейството, е нагло от страна на жената да очаква той да помага колкото нея. Или обратно. Нагло е също и една майка с 1 - 2 - 3 бебета да ги гледа по цял ден (и нощ!) и да върти къщата и мъжът да се прибере, горкия, уморен от работа, да си събуе калните обувки по средата на коридора, да се пльосне на дивана и да каже - сипи ми да ям  Sick щото жена му цял ден си е била вкъщи нали, не ходи на работа като него, няма от какво да се е изморила...

Да не говорим пък за онзи тип "жени", които целенасочено се опитват по всякакъв начин да се покажат големи чистници в очите на мъжете си и свекървите си, да парадират с изкуствено поведение и престорено старане и приказки само в тяхно присъствие, но когато са сами нищо не подхващат... и само се разпореждат с "общите" парички.  (Оф, май съм извън темата вече...

С приятелят ми живеем заедно от почти 2 години, аз съм студентка, той е завършил и вече работи. Смените му са изключително кофти, 6 дни от седмицата става в 3:30, за да ходи на работа... и като се върне си доспива, към 4 излиза отново на работа и се прибира в 9:30... А моята програма е доста лека... е как да искам нещо от тоя човек? И аз работя летата, но основно той ни издържа. Изхвърля боклука на излизане, след като му го приготвя, старае се да не разхвърля и не цапа много, ако го помоля да свърши нещо, в 90% от случаите го върши, в останалите 10% го върши след малко мърморене  Laughing Но на мен така или иначе не ми тежи нищо от това, което върша. Може би защото като малка не ми даваха да пипам нищо и сега ми е интересно и се чувствам голяма  Mr. Green а и обичам като правя нещо, да не ми се бъркат, или ако друг го прави, се дразня като трябва да проверявам дали е добре/перфектно свършено  Mr. Green

# 192
  • София
Ужасна домакиня съм, самата дума дори винаги ми е била неприятна  Crossing Arms

В готвенето се редуваме, готвим през 3-4 дни.
Чиниите отиват в миялната, на никой не му се губи време до мивката.
Той мрази да бърше прах, а аз да се мотая с прахосмукачка и парцал. Съответно мирно сме разделили въпросните дейности и никой не се оплаква.
Аз оправям прането и пускам сушилнята.
Той глади, аз не мога, така и не се научих.
Винаги той къпе детето, освен когато сме на море.
Той води сутрин детето на детска градина, аз я взимам на обяд.

Никога не сме се карали за т.нар. домакинска работа. Баща му винаги е помагал на майка му, и за мъжа ми е съвсем естествено да прави същото  Wink

# 193
Мъжът ми готви с голям кеф. Аз поемам останалото, пазаруваме заедно, а понякога чистим заедно.

# 194
Прочетах част от темата само, но ми е ясна, тъй като не е първата тук.
Винаги съм намирала подобни спорове за безплодни, защото няма едно и също семейство. При нас например са се изредили всички модели.
Когато се запознахме, живяхме две години сами без дете и двамата работихме. Домашна работа почти нямаше, защото се прибирахме само да спим. Отнемаше ни по около 2 часа през почивните дни и я вършехме заедно.
После се роди синът ни и аз останах в къщи. Вършех всичката домакинска работа, но трябва да призная, че родих без проблеми и на втория ден бях ОК, детето беше супер кротко и аз се радвах, че когато мъжът ми си дойде нямаме задължения и можем да се радваме един на друг и на детето.
После започнах работа, много натоварена, свързана с пътуване поне по два дни в седмицата и по 1-2 седмици на всеки три месеца. Мъжът ми поемаше всичко сам и не е имало камари с мръсни съдове и дрехи като се прибера.
После сменихме държава. Пак сменихме темпото. Първо аз работих, а той беше по-свободен и пак е домакинствал. Когато започна да работи далеч от нас го нямаше по три седмици и се връщаше за една. Аз тогава правех всичко, че и басеин в двора "построих".
Сега и двамата сме на еднаква натовареност, детето е голямо и си делим ежедневните задачки. Имаме домашна помощничка, която се справя с основното почистване, а на нас ни остават ежедневните неща, които не са много - да си сложим чиниите в миялната и мръсните дрехи в пвралнята.
Детето е научено да прави всичко - момче е.

Общи условия

Активация на акаунт