6 годишните на предучилищна - 3та тема

• 43 800
  • 747
  •   1
Отговори
# 645
mimka_8, жива и здрава да е рожденичката. Simple Smile Един страхотен и изпълнен с изненади празник и пожелавам.

Заниманията на щерката през лятото ще са ходене от време на време на село. Моите родители си взеха една къщичка с двор и ги гони ентусиазма да си човъркат по нещо в градината. Сега пак е с тях, но кофти време случиха. Занимава се да сади цветя, полива ги, обикаля с колелото. Като деца само да свършехме училище и веднага бяхме изпращани на село....3безметежни месеца си бяха. Simple Smile

Dive, децата понякога са по-ориентирани от нас. Simple Smile

Аз се колебаех дали да не запиша Калина в паралелка с хореография. Но тя не е много навита на танците, има периоди, в които хич не и се играе.
Аз ходя на народни танци и разговарях там с преподавателя....каза че най-благодатната възраст за започване на народни танци е 7-8г. Когато децата вече са минали 1ви клас, научили са се да внимават известно време, да могат да изпълняват инструкции и т.н.
Така че сега няма да я натискам.

# 646
  • София (Възраждане)
Мимка, честит празник. Здраве, късмет и щастие на рожденичката и на вас!

# 647
  • София
Мимка, да ти е жива и здрава рожденичката! С радост да започне училищния път, да има много успехи, приятелства и ентусиазъм!

# 648
  • Sofia
Мимка, честит рожден ден на Стефи! Присъединявам се към пожеланието на Марини, много ми хареса!

Dive, радвам се на развоя с ИИ! Дано попаднете да 'хубава' учителка! Както и всичките ни деца, разбира се!

# 649
  • София
mimka_8, да ти е жива и здрава рожденичката!

Какво ви е мнението за ранното учене на чужд език ( от 1-ви клас)? Имам предвид в школа, където се очаква, че наистина се учи по-усилено.  Малкия и сега учи в детската градина английски, но според мен е по-скоро за забавление и разнообразие. Аз смятам, че в първи клас са достатъчно натоварени с писане, смятане и имат достатъчно нови неща, за да учи усилено и друг език. Вече, когато научи да пише и да чете може да се запише в школа, където да започне да учи и друг език.
Какво е вашето мнение?

# 650
  • Sofia
Моето мнение е подобно на твоето, Home raider.
Против ранното изучаване съм. Ако имах избор, бих го спестила на детето си поне до към 5 клас.

# 651
mimka_8, да ти е жива и здрава рожденичката!

Моят син през лятото ще си е вкъщи и със сигурност ще му е много скучно. Има деца, с които да играе, но три месеца с едни и същи деца, на една и съща бебешка площадка не знам как ще издържи. Предложих му да го запиша на занималня поне до обяд, но не иска, защото неговите приятелчета нямало да ходят. Евентуално ще ходим на почивка в началото на септември и това ще е единственото му разнообразие, но няма как, това лято ще е така.

За чуждоезиковото обучение- моят син ходи в школа тази година. Методите на учене са по-различни, отколкото, ако се учи от по-голяма възраст, резултатите се виждат по-късно или аз поне още не съм видяла такива. Факт е, обаче, че много му харесва и се забавлява. В първи клас пак ще го запиша- все нещо ще научи.

# 652
Моето мнение е, че чужд език се започва рано, към 3-4-5 години.
Моят син учи немски от 5-годишен, от първи клас ще бъде включен и английски.

# 653
  • София
И аз съм за ранно чуждоезиково обучение. Синът ми ходи от началото на миналата учебна година на английски в частна школа, като обучението е съобразено с възрастта им и са в групи по 4 деца. Наесен ще продължи. Виждам ефекта от това и за мен е само положителен.

mimka_8, честит рожден ден на девойката!

# 654
  • Варна
Да се включа и аз за чуждоезиковото обучение Simple Smile Според мен много зависи от детето - някои деца възприемат езика добре от много ранна възраст, на други им е по-лесно, когато могат вече уверено да четат и пишат на собствения си език и имат структурирана някаква граматика в главата си, за да правят паралели.
Сестра ми говори 7 чужди езика, на 4 от тях е преводач. Започна да учи руски в училище в 3-ти клас (като всички по онова време), а в 5-ти - английски. След това ЕГ и така... Аз не мога да се похваля с такова количество (и качество) на влаеене на езици, но пък съм и дислектик, така че ми е простено Wink От друга страна, имам пред себе си примера на моя близка, чийто син започна на 4 години да учи английски език. То не бяха езикови ваканции, то не бяха алианси, чудо! Еми - остана си само с него момчето. Така че си е много важно какво е детето и не винаги ранното обучение е гаранция за успех, както и не винаги по-късното започване е равно на фалстарт.

# 655
  • София (Възраждане)
Владеенето на чужд език според мен не е талант, който ако човек не развие у себе си като дете, ще загуби завинаги или ще усвои зле. Ако не се превръща в неприятно занимание, т.е. детето го възприема като забава с образователен елемент, съм за ранното обучение! 

# 656
По въпроса с чуждите езици...
За ранно обучение приемам такова от новородено. Децата до 3-4г. максимум имат шанса да научат, говорят и разбират чужд език като роден.
От там нататък възприемането на езика е като чужд.
Както и да го учат след 6годишна възраст вече не е същото.
В този смисъл не смятам, че едно дете в 1ви клас има нужда от чужд език.
Обучението съвсем спокойно може да започне от 4-5ти клас.
Дори тогава, деца които са учили до 7ми клас (преди гимназия) чужд език, сравнени с деца които не са...в една езикова гимназия само до 1вия срок вече са изравнили знанията си.

# 657
  • София
Мимка, чести ви празник! Да е много здрава и щастлива малката   bouquet

Аз нямам много време за форума, че много натоварено при нас...

По въпроса за чуждите езици: и аз не съм привърженик на ранното обучение, освен ако не е в естествено - говоряща среда (имам предвид чужбина). Както и не съм привърженик на многото езици, за да "ги има", освен ако детето няма огромно желание да учи езици (това базирано на моя си личен пример - преди 15 години знаех на ниво C 2 езика, единият го ползвам непрекъснато, другият - съвсем не. Познайте на какво ниво е днес втория? Simple Smile).

Всичко зависи от професията, а още не мога да кажа нищо по въпроса дори за големия си син (5 клас). Той учи английски само в училище (единствен и в стария клас, и в новия  Confused)
Скрит текст:
Що - годе разбира тук там, знае по някое и друго изречение.
На английски му се налага да общува по шахматните състезания и да ви кажа - оправя се, колкото знае, комбинирано с ръчно-крачната система Simple Smile   
Една весела история, от миналогодишното световно по шахмат: играе с едно ирландче, излиза победил и щастлив и коментира: " този Матю ... не го разбира много шаха. Ама е колкото мене, четвърти клас, а такъв добър английски има ... явно е учил английски за сметка на шаха ..." Joy
Но бяха успели да се разберат и да си разменят координати.

Предполагам след 7-ми клас ще го учат засилено, а тогава разликите се стопяват до края на първи срок, както казва Maryse.
Ако му се доиска на някой допълнителен немски - Гьоте институт за 1,5 - 2 години и е перфектен. Френски, испански, италиански и т.н. - пак съответния езиков институт.
Ако се наложи - може и по - интензивно. Ако иска пък немски/френски/испански ... - 8-ми клас си е ОК за започване от нулата, пък английски ще го добутаме.

Въобще - английски все ще научат, аз не бързам. А че ще бъдат със специфичен български акцент е ясно, но това е така и със започналите на 5-6 годинки. Освен това не прави впечатление на никой (нашият акцент е много разбираем според всички native speakers).

За Ивайло пък съвсем стрес ще бъде идната година - първи клас (и то със занималня най - вероятно), музикално училище. Остава и език да му закача допълнително ... не че не мога, но не искам Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 май 2014, 18:19 от rally

# 658
Честита ти рожденичка, Мимка 8! Да ти е здрава, много късмет, щастие и весел празник!
Аз съм за ранното обучение по език, но както е казал някой по-горе стига на детето да му е приятно и да му се отдава. Моето ходи на школа по английски, малка група, добър преподавател, доволна съм. Понеже е в началото на годината тръгна в група с набор 2006, вече са научили буквите на англ. азбука и пишат и четат думички и кратки изречения. Аз смятам, че английския като най-разпространен от езиците може да се научи по школи и т.н., като бих заложила на друг чужд език от първи клас - напр. руски, стига да ни приемат. Не мисля, че е излишно или натоварващо, още повече, че моята вече чете и пише / е, писането с грешки/ на български, дори си води дневник.
Dive, важното е да му харесва на детето. То като е паралелка с рисуване, да имат два-три часа повече от другите, не е кой знае каква разлика. Пожелавам наистина късмет с началната учителка, което е много по-важно.
Да помоля, ако желаете да подкрепите рисунката на моето дете в един конкурс, или да се включите. Срокът е до 31 май. Първо бях сложила друга, но се оказа, че героят трябва да е не само от разказвачите на ХХ век, а само от издадените от това издателство книги и по този повод девойката се сдоби с две нови книжки: Малкият мъж и Малкият мъж и малката мис на Е. Кестнер, които са много приятно четиво. https://www.facebook.com/emaspublishing?sk=app_1461632520740305& … chk-5374e33d767f5

# 659
  • София
Алекс приключи учебната година newsm44
За език - твърдо съм "за". Лично виждам ползите. Дъщеря ми ходи в школа на Хелън Дорон от 2,5-годишна. Учи се, както се учи майчин език - с много повторения, песни, играчки, демонстриране, движения, докато настъпи механично запаметяване. В началото е пасивно, да. Но не е въпросът в броя научени думи и дали детето ще проговори на 4-5 години. По-скоро езикът става близък. Може би това е думата. Запаметяват се фрази, звучене. Изключително важно е учителят да е добър и да има добро произношение. И заниманията да са системни. Аз също много се занимавах с Алекс. Не разчитах на пускане на дисковете по два пъти на ден само (което, казват, е единственото необходимо освен ходенето на уроците).
Принтирах цветни картинки, изобразяващи думите, измислях игри с всички играчки вкъщи... Да, не говори английски все още. Но разбира много, всичко минато досега. Може да отговаря на въпроси по материала. Играем театър, като тя има фразите на някой герой. Така се тренира. Произношението й е много добро.
Тази и миналата година като че ли не остава толкова време.
Но се забавлява и обича да ходи. Някои казват, че за половин година се наваксва това, което малките учат за 4-5, примерно. И да, и не.
Аз започнах да уча английски на 4г. И до днес помня стихчета и песни от школата, макар че ходих само година. И когато започнах по-сериозно учене в трети клас, ми трябваха буквално минути да схвана конструкциите в граматиката, докато децата се чудеха на словореда и грешаха доста време.
Зависи от детето, разбира се, но съм убедена, че някое, което по-принцип няма склонност да учи език, ще се справи по-добре, ако е започнало като по-малко. Ако пък има склонност, може би просто ще е по-спокойно и лесно за него.
За догодина се чудя дали да не запишем в Британски съвет, защото е точно до училището. Може би ще е по-интензивно, но пък още не съм проучвала методиката.
Със сигурност детето харесва такива занимания, когато са организирани приятно. Не се натоварва. Не случайно са казали, че колкото по-малък е човек, толкова по-голяма способност има да учи. Защото ако реша да отложа във времето, не се знае дали тогава няма да са други приоритетите. И със сигурност обучението на чин не предизвиква такова желание за учене.
Представете си цветна стая с мек мокет и възглавнички, на които сядат 4-8 деца. Учителката идва с коляма кутия-къща, пълна с играчки и игри. През цялото време играят, пляскат, получават награди. Така учат. И нещата се показват по всявъзможни начини. Няма как някой да не разбере за какво става въпрос  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт