6 годишните на предучилищна - 3та тема

• 43 568
  • 747
  •   1
Отговори
# 660
  • София (Възраждане)
Симантро, честито ви завършване, ама съвсем ли няма да ходите на училище вече?

# 661
  • София
Даааа  Simple Smile
Утре ще имат тържество в "Патиланци". Ще играят, ще изпеят 2-3 песнички (няма да е някакво сериозно представяне  Laughing ) и ще им дадат свидетелствата.
Учителката по пиано предложи да имаме час и понеделник, ако искаме. Но и там снощи им беше последният концерт.

# 662
  • В светлината на слънцето
И аз нямам много време за форума.
Мимка, честито и от мен на рожденичката.   bouquet
Днес бях на рс на бъдещия първокласник. Общо взето нещата са ясни.  Grinning
По въпроса за ранноезиковото обучение - с две ръце съм ЗА, но много зависи от начина на преподаване. Каката започна в първи клас с немски по системата на Гьоте институт. На края на годината всички деца можеха да водят елементарен свободен разговор. Но! Никакви учебници, никакво писане. Ученето е под формата на игри, песни, постоянно въртене на думи в разговор, докато ги запомнят - нещо средно между системата на Х.Дорон и сугестопедичното езиково обучение. Уникален метод.  Peace Бях свръх скептична, но с очите и ушите си видях резултатите. От втори клас учат и английски, тъй като училището им е с двуезично обучение. Но учат двата езика много интересно, използвайки в началото сравнителен метод - еднакви думи, различно произношение. Има ефект, разграничават двата езика. От тази година английският им ще бъде допълнен и с аво бел, които започват да преподават в училището.

# 663
Страхотно интересни неща споделяте за езиковото обучение! Аз съм на мнението на някои момичета по-горе - ако не натоварва детето и ако то проявява интерес и има желание да се започне от рано; аз бих записала децата си някъде около трети клас, както съм започнала и аз и от посещаваната тогава школа са ми повечето знания по английски, надграждани с годините, но не целенасочено, защото след това в езиковата гимназия ме приеха с друг език. Тогава мисля вече ще имат изградени навици за учене, заедно ще сме разпределили натовареността от деня правилно и ще има време и за извънкласни форми, като за мен те освен език, задължително включват и спорт.
Иначе, от опита си досега мога да твърдя със сигурност, че в ранна възраст попиват всичко, особено ако растат в страната на учения език: като дойдохме тук баткото беше на 4-ри и разбира се нямаше никаква представа от руски - сега говори като местно дете и само по-бедният речников запас го отличава от тях; дребната я дадохме на градина на 2г.5м. и по стечение на обстоятелствата е в румънска група (езикът няма нищо общо с нашия, както в началото се успокоявах за руския при баткото) - първата година е мълчала почти през цялото време, като чинно си наизустяваше стихчета и песни, без да ги разбира, но от есента насам вече си води разговор с децата, а у дома на куклите си говори само на румънски. Grinning За нея съм почти сигурна, че ще забрави почти всичко, но искрено се надявам да намерим начин да поддържаме руския на ученика.
Той самият е много мотивиран да учи английски, защото знае, че при любимите косатки в Северна Америка се говори, а той щял да ходи да живее там.... Laughing Те и сега учат в градината, но за него искрено се надявам да го забравят, защото произношението е... ooooh! Всички знаем как руснаците говорят английски! Wink

# 664
  • В светлината на слънцето
Наистина е много важен методът при ранното езиково обучение. Имаме комшийчета, които ходят на Британика още преди първи клас. Едното в момента е в пети клас, другото е втори. Ами никакъв ефект - две думи на кръст не могат да вържат, а по-голямото специално учи допълнително и у дома, тъй като майка му е преподавател по англ.език. Но са започнали по всички традиционни правила - с учебници, писане, домашни. Според мен при такъв начин ранното езиково обучение изобщо не върши работа. Та те в тази възраст още да четат и пишат не могат като хората, какво остава да го правят на друг, непознат за тях език. Животът в чужда езикова среда е съвсем друго нещо. Това е може би идеалният начин за едно дете да проговори езика, тъй като нещата се получават постепенно и неусетно. Другото са по-нестандартните методи на обучение, но те се броят на пръстите и много малко училища ги използват. Този вариант на Гьоте с немския го има само в 73-о и при нас (93-о). В американското са поставени в англоезична среда, но там е нормално - учат предимно деца на дипломати, не знам дали изобщо има българчета. Подобно е положението и в Дойче шуле, но там има и българчета. За други не се сещам. Х.Дорон пък изобщо не се практикува в училища. Всички останали я карат по стандартния начин още от самото начало. Не че съм против учебниците, но на един по-късен етап. При нас ги въведоха чак във втори клас и то без покриване на разни нормативи.

# 665
Благодаря ви момичета за хубавите пожелания към Стефи. Ще го празнуваме утре, снощи бяхме само семейно с импровизирана торта, малки подаръци. Въпреки това беше много щастлива, много се зарадва на брат и', че започна да пее Happy Birthday... , беше много смешен.
За чуждо езиковото обучение съм твърдо "ЗА", но подкрепям мнението за начина на преподаване, не чрез учебници ами по разбираем за тях начин. В училището, което ще учи след 2-ри клас имат изучаване на АЕ. Дано не им е трудно.

# 666
И при нас минаха тържествата. За завършването пяха песнички, сценки от стихчета, добре се справиха децата. Раздадоха ни и удостоверенията за завършване. Имахме и открит урок за завършване на английски в школата. Сега останаха два учебни дни и после ваканция.
Вие мислите ли да преговаряте нещо с децата през ваканцията и да ги подготвяте. Аз може би да, защото онзи ден ни върнаха останалите тетрадки от Моливко, по които следва да са работили цяла година в предучилищна, и познайте - половината - непопълнени. Тя вярно, че е отсъствала по болест, но не чак толкова, а и винаги съм питала какво да вземем, какво има на навакса - отговорът е нищо, а сега установявам, че точно най-важната според мен за тях - "Моториката" и е попълнена до 25-26 страница, т.е. около една трета. Девойката обяснява, че не им давали тази тетрадка последните месеци, тъй като другите деца само драскали и учителката не давала. newsm78.

# 667
  • Sofia
Мира, аз както писах как ще прекарваме лятото... няма да я занимавам много целенасочено, само колкото и когато тя иска. Във книжките обаче тя обича да пише, решава задачките. Та ще ползваме непопълнените Моливко, както и тези, които имаме от по миналогодишния ни 4дневен престой в ПГ в кварталното ни у-ще, те са "Приятели с..." на изд. Анубис. Точно моториката е много важна и според мен, за да са готови децата за ръкопсините букви особенно.
Нали бяха започнали да ги пишат за домашно по едно време, та говорих с госпожата и от тогава, не е писала моята. Simple Smile  Изобщо не и' беше времето, освен че това не е по програмата на  МОН.
Иначе и аз подозирам, че ще има непопълннени книжи, пък да видим.
Ще четем и кнжките "Математика за малчугани" и "Геометрия за малчуганите". Simple Smile

# 668
Другата седмица от сряда са неучебни дни. Нашите ще учат,но моята едва ли ще ходи.
През ваканцията не мисля да я занимавам много. Може би от време на време по нещо,когато има желание.
Моториката я свършиха при нас отдавна. Правихме доста неща вкъщи заради многото отсъствия втория срок. Вече са започнали да учат ръкописните букви. Сигурно ще минат азбуката,защото сега са до Л.
Днес й откриха гръбначно изкривяване Sad  Бях я водила на профилактичен преглед точно преди започването на учебната година и тогава нямаше нищо. За девет месеца се е получило.

# 669
Пролетен дъждец от какво се е получило? На какъв лекар я водиш и има ли причина, за да я водиш на профилактичен лекар?

# 670
Водих я на ортопед, защото е грацилна, а в тази възраст много деца имат неправилна стойка. Предполагам, че се е получило от това,че е грацилна и не е спортувала подходящи неща през този период. Спортове като тенис, карате и т.н. са по-скоро вредни за деца с неразвита мускулатура, отколкото полезни. В училище не спортуваха нищо подходящо,освен танците.

# 671
И нашето тържество мина - познайте дали не пуснах една сълза като почнаха да ги редят едни такива прочувствени и децата и възпитателките...Остават им още само три седмици тук...Дадоха ни албум със снимки на децата от групата и стенен часовник за подарък - да не закъсняват за училище! Ученикът ни беше много разочарован, че няма аларма и няма да го буди...
Пролетен дъждец Hug, вземете мерки  бързо - навреме е открито и шансът да остане в зародиш е добър. Аз самата съм с такова, но още от по-малка и в онези години не беше особено приятен процесът на овладяване на изкривяването, но е факт, че сега се вижда само от знаещи, че го имам, а и две деца износих...Не се притеснявайте, а предприемете бързи и адекватни действия. Аз също непрекъснато оглеждам децата ни, защото никак не ми се ще да имат моите изживявания!
И последно да питам: по нашите книжарници има ли подобни на тези тетрадки за трениране упоменатата моторика или в тези "Моливко" ги има: http://www.liveinternet.ru/users/galina_solovyeva_3568363/post244361968/#
Да знам, ако няма да се зареждам от тук за дребната, че баткото ги владее вече, но да съм готова и за нея! Wink

# 672
  • Sofia
Марини, в моториката за 6-7г има елементи от ръкописните букви вложени в някакви фигури и самостоятелно, ето тук малко странички, на 2ра се вижда. Но и другите книжки са хубави - Играй и мисли например..., та ги погледни.   "Приятели с..." също ти препоръчвам.

Виж и тези (аз съм ги набелязала за 1ви клас, както и не малко други):
1. http://www.book.store.bg/p36676/az-znam-nauchi-se-da-pishesh.html
2. http://www.book.store.bg/p85446/gramatika-uchebno-pomagalo-po-by … ina-jovcheva.html
3. http://www.book.store.bg/p73885/uprazhnenia-i-razvlechenia-s-bukvi.html
4. http://www.book.store.bg/p73886/uprazhnenia-i-razvlechenia-s-cifri.html

Ама съм и аз...
Дъждец, дано бързо се справите с изкривяването.  Embarassed

Последна редакция: нд, 18 май 2014, 21:49 от Morena

# 673
Пролетен дъждец дано щом сте го открили на време да се оправи както казва Марини.  Hug
Marini и аз подозирам, че на тържеството ще се просълзя, че съм от ревливите Simple Smile А вие как се чувствате като ще си идвате в БГ, радвате ли се?

# 674
  • Sofia
О, за реването... къде без мен.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт