На добър час в ПЪРВИ клас! - 7

• 44 968
  • 742
  •   1
Отговори
# 645
svetlaem, много хубаво пише този твой син  Simple Smile
Интересно, че в класа на сина ми също има едно момче левичар, което пише много красиво.
Моят син продължава с драскотенето и честичко има забележки от рода "пиши по-старателно", "изписвай правилно цифрите"  Sad А може да пише много хубаво, когато сам реши, ама пусти магарешки инат.

# 646
  • София
във връзка с размислите за тестовете преди няколко дни - една интересна статия по темата в Стандарт.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2014-04-15&article=489059

# 647
Детето ми е с 56 т. на ВМС. Чудесен резултат, предвид ранното напускане на състезанието и 4-те непрочетени задачи. Доскучало му и набързо приключил. В къщи брат му, му изнесе лекция "защо се използва цялото време на състезания и как по-трудните задачи се прочитат няколко пъти". Малчо го изслуша и заключи: "Живота си е мой и ще правя каквото си искам!!"  #Crazy  Joy Joy Joy

Ами през пубертета?... newsm78

# 648
: "Живота си е мой и ще правя каквото си искам!!"  #Crazy  Joy Joy Joy

Сладур Laughing
Нашите  няма да пишат с химикал до края на учебната година.

# 649
Според думите на дъщеря ми, тя последна в класа е получила привилегията да пише с химикал. Преди това ме уведомяваше кой още е с молив и кой не е. Сега пише доста по-сносно, но като сбърка и тръгне да поправя, става драсканица. Но пък има нужда и от такъв период, за да започне да мисли преди да е написала думата. Аз не държа да е красиво и непрекъснато и го повтарям. Грешката просто показва, че се учиш на нещо.
Преди с молив просто триеше, а сега като види, че не може да го изтрие, падаше голям рев, но с времето и с това свикна. Беше крайно време за химикала според мен.

# 650
На мен това ми се струва малко странно -едни да пишат с молив, други с химикал..
Подходът на учителката на сина  е да не напряга с такива съревнования децата. Мисля, че им се отразява добре, защото на децата им харесва в училище.
Мога да съпоставя с предучилищната - там учителката все държеше да ги конкурира помежду си, което на някои деца, които носят състезателен дух  /моето не е от тях Grinning/ се отразяваше на моменти зле.

# 651
При нас много ги състезават и то по всякакви поводи, не само учителката, главно по физическо. В началото се дразнех и виждах колко зле се отразява на дъщеря ми, докато учителят по физическо един ден не ми каза, че на тази възраст трябва да се научат да губят и конкретно моето дете има нужда от известна практика в това отношение, защото реагира много негативно.
След почти една година виждам, че има много добър резултат, защото вече приема загубите много по-спокойно, а за нещата, които са й важни, придоби хъс да се старае повече и наистина постига резултат, който иначе не би постигнала.
Но тези неща са страшно индивидуални. В класа имат едно дете, което, като започне някакво състезание и съответно напрежение кой ще спечели, тя казва "Аз ви отстъпвам моето място, не държа да печеля" и играе така, че да е последна, за да не се разстройва някой от другите, ако остане на последно място. За нея е по-важно да има мир и всички да са в добро настроение, отколкото да е по-напред в класирането.
Буквално няма две деца с еднакви реакции.

# 652
А те по физическо какво правят, че се състезават? Някакви нормативи ли покриват?
Нашият учител на мен ми изглежда доста амбициозен и сериозен, но не съм чула да има такъв елемент.
При нас май правят някакви упражнения, играят футбол, волейбол и баскетбол. Има една мечтана за катерене стена. Ама там още не им дава да се качват, защото по думите на сина ми все някой разваля дисциплината и затова стената си остава само желана...
Сигурно е опасна за първолаци и така им казва Grinning
като се размислих, може би наистина не е толкова зле в един момент да се вкара и състезателен елемент. Важното е да става постепенно .

# 653
  • София
При нас пишеха с молив в самото начало и за старание и хубаво писане наградата беше химикал, но това беше буквално първите няколко седмици най-много, от тогава всички са с химикал.
По физическо редовно имат турнири по народна топка и с другите класове, при което се радват ако бият или са натъжени ако паднат.
На тържеството на буквите имаха открит урок част от който беше на интерактивната дъска, където децата бяха на отбори по чинове. Всеки отбор има по една мишка мишка и на дъската има въпроси по български, на които те отговарят. След като всички отговорят веднага излиза статистика, кой отбор е бил най-бърз  и колко верни отговора има като цяло. Децата се забавляваха от това което видях особено когато се изпишат техните имена въпреки, че беше вкаран състезателен елемент.

# 654
Колко беше норматива за четене в 1 клас? Като брой думи в минута?

# 655
  • София
Колко беше норматива за четене в 1 клас? Като брой думи в минута?
Четене: 35 - 40 д/мин               
Писане: 12 - 16 д/мин

Дъщеря ми продължава да кашля вече 5 или 6 седмица. По едно време беше й попреминало, но пак започна силно да се "дере". Пила е и антибиотици, антибиотични капки, противоалергични, 3 вида сиропи, черна ряпа... Чувам, че и други деца кашлят по подобен начин. Някой ако може да сподели ефикасен лек, ще съм благодарна Simple Smile

# 656
  • София
Лекси, гърлен секрет пускали ли сте? Ако не сте и са минали поне 20 дни от последния прием на АБ, пусни да видите дали не си отглеждате някоя бактерия.

# 657
Здравейте!
Искам да попитам откъде правите диктовки на децата си? Видях на първа страница с линк с думи за диктовка, но на моето дете не му е интересно. Търся кратки смислени текстове, подходящи за първи клас.
Има ли из нета тестове по българси език? По математика сме затрупани, но по Българси изреши от всички състезания (стандартните), които намерих и сборник с тестове купих, но е към края си.
Ани, може ли да кажеш откъде в нета сте решавали?

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 13:06 от Сънчo

# 658
Сънчо, има безброй помагала. Всеки търси различно, не знам.... Аз не съм подбирала много.
Имаме тези :Това е с диктовки, тестове- http://www.book.store.bg/p26580/pomagalo-po-bylgarski-ezik-i-lit … nka-lazarova.html Има упражнения за предбуквен период, следбуквен, съчинения, преразкази, кратки диктовки. От картинките не става много ясно какви са текстовете, но според мен са приятни за децата.
Имаме и тези двете http://www.book.store.bg/p94586/diktovki-za-1-klas-zhanet-arie.html
http://www.book.store.bg/p10609/diktovki-za-razvitie-na-pismenat … na-dimitrova.html
Това вече е по-сложно, но също е хубаво http://www.emag.bg/trudnata-diktovka-za-nachalen-etap-na-obrazov … 800/pd/DB39SBBBM/ /но по-добре за втори, трети клас. И за първи става, но за предучилищна възраст е рано/.

Последна редакция: пт, 18 апр 2014, 13:21 от valerie

# 659
Аз съм му взела това помагало http://www.book.store.bg/p85446/gramatika-uchebno-pomagalo-po-by … ina-jovcheva.html
Лично на мен много ми харесва, защото има различни упражнения и обяснения на правописните правила. Взех същото и за догодина. Като се изключи фактът, че хартията е кофти, помагалото е страхотно като съдържание. Там има доста къси текстове от по няколко изречения, които са подходящи за диктовки.
По принцип имам намерение през лятото да му давам от време на време по някоя диктовка колкото да не забрави как се пише и тогава мисля просто да му чета подходящ откъс от някоя детска книга. В крайна сметка няма нужда да му търся някакви специални текстове.

Общи условия

Активация на акаунт