С какво ви дразнят свекървите?- 30 тема

• 57 579
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
  • София
   Вариолата, истинската едра шарка, я няма отдавна никъде. Дори и ваксини не се правят от доста години. Официално трябва да са минали 20 или 50 г. от последния случай на заболяване, за да препоръча СЗО да се спре ваксинацията. Не помня подробности.  Peace
   Масово обаче до преди 30-ина години в Бг шарките са били "едра" и "дребна", както посочи Как Сийка. Едра шарка са казвали на варицелата, а дребна-на морбили, в съответствие с размера на обрива. Другата "шарка"-скарлатината-всъщност е бактериално заболяване и е нещо съвсем различно, нищо, че протича пак с обрив.
   Та повечето в дискусията сте прави, но сте се загубили в превода.  Grinning  Peace
   Дайте сега по съществото на темата, моля.  Mr. Green

# 691
 Вариолата в България е ликвидирана през 1928 г. като с това страната се нарежда сред една от първите в световен мащаб справили се с изкореняването на коварното заболяване. На 8 май 1980 г. на ХХІІІ-тата Световна здравна асамблея е обявено, че вариолата е изкоренено заболяване в целия свят.
Уикипедия

# 692
  Вариолата, истинската едра шарка, я няма отдавна никъде. Дори и ваксини не се правят от доста години. Официално трябва да са минали 20 или 50 г. от последния случай на заболяване, за да препоръча СЗО да се спре ваксинацията. Не помня подробности.  Peace
   Масово обаче до преди 30-ина години в Бг шарките са били "едра" и "дребна", както посочи Как Сийка. Едра шарка са казвали на варицелата, а дребна-на морбили, в съответствие с размера на обрива. Другата "шарка"-скарлатината-всъщност е бактериално заболяване и е нещо съвсем различно, нищо, че протича пак с обрив.
   Та повечето в дискусията сте прави, но сте се загубили в превода.  Grinning  Peace
   Дайте сега по съществото на темата, моля.  Mr. Green

Joy Мерси за превода, лельо Ог, много смешно се е получило.

Тъй, поставихме диагноза на Как' Сийка - морбили.  Mr. Green

# 693
Ами май не ми остава друго, освен да благодаря за "диагнозата".  Whistling

Та не разбрах, защо на младите майки днес не им трябва да различават шарките, но при свекървите е тежък грях, че не помнят (или не знаят) каква точно шарка е карало детето им преди сума ти години?
Напишете в търсачката "едра шарка" и вижте колко много наши съфорумки са я прекарали или пък техните деца.  Laughing
Например:
Цитат
Ходила съм на работа с едра шарка и температура 41 градуса... Sick

Ох, да бе, ама че съм и аз!  ooooh!
Естествено, че на младите майки не им е нужно да са запознати с шарките. Нали и на тях трябва да има за какво да им се присмиват някой ден снахите.  Peace

# 694
Незнам дали е споменавано, но сега се сетих за едни виц, ако мога така да го нарека.

Една снаха много се ядосвала на свекърва си и решила да си записва всичко, което я дразни, та като стане и тя свекърва, да не прави такива неща.
Станала едни ден и тя свекърва, отворила тетрадката и казала: "Я, тя мама била права"  Mr. Green

# 695
  • Бургас
Предлагам целия форум да се изреди в темата да си каже каква шарка е карал, на колко години и колко тежко е преминала. Три страници нищим циреи и пъпки. Темата е за друг вид циреи, а именно - свекървите. Да пишем за тях  Peace

# 696
  • София
Те тия "циреи" сами излизат в темата и сами се пукат...

Че и не отбират от дума:
 - Но ти не си цирей!
 - Не и не. За мен говорите и това си е!
 - Но ние говорим за други обриви!
 - Не, за циреи говорите и това съм аз!

# 697
Ами май не ми остава друго, освен да благодаря за "диагнозата".  Whistling

Та не разбрах, защо на младите майки днес не им трябва да различават шарките, но при свекървите е тежък грях, че не помнят (или не знаят) каква точно шарка е карало детето им преди сума ти години?
Напишете в търсачката "едра шарка" и вижте колко много наши съфорумки са я прекарали или пък техните деца.  Laughing
Например:
Цитат
Ходила съм на работа с едра шарка и температура 41 градуса... Sick

Ох, да бе, ама че съм и аз!  ooooh!
Естествено, че на младите майки не им е нужно да са запознати с шарките. Нали и на тях трябва да има за какво да им се присмиват някой ден снахите.  Peace

Не им е необходимо да са запознати с вариолата. Да различават съществуващите шарки сигурно им е полезно.

Скрит текст:

Може, ако никой не я е информирал за името на шарката. Laughing
Едно време шарките се деляха на "едра" и "дребна". А каква точно е била... Никой не е считал за нужно да уведомява родителите. Или са забравили.
Когато синът ми се разболя от варицела, половин час обяснявах на моята майка по телефона как изглеждат пъпките, за да се сети дали е същото, което аз съм прекарала. Жената си знаеше, че съм карала "дребна шарка" и това е.
И сега има много млади майки, които не правят разлика между варицела и вариола.  Simple Smile

Офтопик, ама вариолата/ едра шарка в България е изчезнала още преди раждането на баба ми. Надали на младите майки им е необходимо да са подробно запознати с нея.

Не ги мисли снахите, те винаги ще намерят за какво.  Laughing

Последна редакция: пт, 11 апр 2014, 12:57 от Nickkie

# 698
  • София
То сега остава за ВАРИОЛА да спориш със свекърва!

Що ли не си избера една от тук, че поне да има за коя да пиша в темата, а не само да се забавлявам.

# 699
  • Варна
 ooooh! Божкееее, едно нагушкано и нацелувано дете, преди да разберем, че има варицела и колко страници в темата се изписаха...
Всъщност, когато писах първия пост, се бях изнервила, че пак си е зарязала телефона някъде, а не че не мога на секундата да я питам дали ММ е карал варицела... Жената звънна на другия ден и каза, ама тука темата продължава да се нищи... Явно са се кротнали съкровищата и няма какво да се пише друго...  Thinking

# 700
  • София
Явно са се кротнали съкровищата и няма какво да се пише друго...  Thinking

Събират сили за Великденското гостуване на снахите  Mr. Green

# 701
ooooh! Божкееее, едно нагушкано и нацелувано дете, преди да разберем, че има варицела и колко страници в темата се изписаха...
Всъщност, когато писах първия пост, се бях изнервила, че пак си е зарязала телефона някъде, а не че не мога на секундата да я питам дали ММ е карал варицела... Жената звънна на другия ден и каза, ама тука темата продължава да се нищи... Явно са се кротнали съкровищата и няма какво да се пише друго...  Thinking
Това си беше образователен, опреснителен курс.
Не се знае от коя тема, какво можеш да научиш. Peace

# 702
  • където ми харесва
Явно са се кротнали съкровищата и няма какво да се пише друго...  Thinking

Събират сили за Великденското гостуване на снахите  Mr. Green
Чак и аз съм шокирана Laughing

# 703
Хайде да я сложа моята на тепиха, че съм яхнала метлата тези дни, ще гледам накратко. Свекърва ми поискала пари от мъжа ми назам. Преди година пак така, даже тогава аз предложих да и помогнем, но до ден днешен не ни ги е върнала. Сега сумата е голяма, мъжа ми има един отворен кредит, държим го за всеки случай. Та поискала го е целият с уговорка тя да го плаща. Той естествено ок и ми го каза после. Ядосах се, че тя не говори с двамата, отговора, че и е неудобно, после с ядосах защо преди да и обещае не говори с мен и сега съм безсилна, че това "малко по малко" ще отнеме години. Как мислите вие? Какво мога да направя от моята позиция?

# 704
  • София
Е такова чудо не съм чувала.  #Crazy

Иначе от политическа гледна точка, единствения начин да откажете, е да се окаже че парите ви трябват на вас и то неотложно. Просто ТМ не е знаел, когато е обещавал... Иначе е хубаво с него да се изясните как ще се вземат такива решения занапред  Peace

Общи условия

Активация на акаунт