Майчинството счетоводно-59

• 37 161
  • 754
  •   1
Отговори
# 330
А къде да го видя това раб. време? В справката в НОИ никъде не го виждам това раб. време. Има само за отработеени дни в месеца на осигуряване...

# 331
Здравейте, малко съм объркана в мислите си и не знам дали ще мога да задам правилно въпросите си  Thinking Самоосигуряващо лице съм като собственик на ЕООД, ако осиновя дете на 7 месеца, как стои въпроса с майчинството, т.е. съпругът ми в момента е на борсата, може ли на него да го прехвърля, мога ли аз да продължа да си работя и да вземам майчинство и това майчинство като времетраене от датата на осиновяването ли е или от датата на раждане на детето newsm78 Кой вариант е най-добър да предпочета, ако и аз спра да работя, то...... не знам, объркана съм-При осиновяване на дете под 2г. имате права като всички останали от датата на влизане в сила на съдебното решение. За да имате право Вие и съпругът Ви на парични обезщетения по Кодекса за социално осигуряване трябва да сте осигурени за всички осигурени социални рискове, т.е. "борсата" не Ви устройва. Татковците имат право да ползват вторите 6 месеца от обезщетението до 410 календарни дни чл.40, ал.7 от КСО.

# 332
  • В полите на Пирин планина
А къде да го видя това раб. време? В справката в НОИ никъде не го виждам това раб. време. Има само за отработеени дни в месеца на осигуряване...

В трудовия си договор и/или трудовата книжка.

# 333
Добър вечер Simple Smile Имам един въпрос. Надявам се някой да може да ми отговори.
Още не знам да съм бременна, правим опити. От една година обаче живеем в англия. Май месец се връщаме в България. Преди това съм работела в България постоянно. Тук също работя постоянно, но като самоосигуряваща се, не плащам никакви данъци.
Питахме тук една счетоводителка и пак ще я питам,но да се консултирам и с вас.
Какво майчинство ще взимам в БГ? Жената каза, че не знае как се пренасят нещата от тук там и сиг ще взимам минимално майчинство. Дали изобщо имам право на минимално майчинство?

От толкова време искам бебе, че общо взето ми е все тая за майчинството, само бебето да стане Simple Smile , но все пак, ако някой е бил в същата ситуация, моля да сподели. - При паричните обезщетения за временна неработоспособност няма "износ" на обезщетения, т.е. доходите от други държави членки на Европейския съюз не участват в изчислението. За тези периоди участва минималната работна заплата.

Здравейте. Предполагам, че въпросът, който ще задам е дискутиран, но ако ме насочите ще съм благодарна. Прекъснах майчинството и започнах работа, сега детето е на 3 месеца. Ако реша да прекратя с работата и отново само да отглеждам детето - имам ли право да получавам пак обезщетението? И ако да - в предишния размер или ще има значение и доходът, получаван след прекъсването?

Аз си повтарям въпроса, но ако има кой да ми помогне... Rolling Eyes-Има, има. Не мога точно да си представя как се прекъсва "майчинство" с дете на 3 месеца, предвид 135-те календарни дни за бременност и раждане с болнични листове. Принципно ако те са отминали имате право да получавате обезщетение и ще бъде изчислено наново от доходите 18 месеца назад.

Последна редакция: вт, 25 мар 2014, 02:22 от AnMary

# 334
Здравейте!

Имам следния казус :
В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2г. , който изтича октомври 2014. Май месец очаквам бебче. Проблема е, че се налага да спрем дейността на фирмата, в която се водя на работа. Какво трябва да направя: Да ме освободят от фирмата и веднага да бъда назначена на нова работа ли? И мога ли на на новата работа да изляза в 45 дневния още с постъпването?
Благодаря предварително, за отделеното време Simple Smile

# 335
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

Имам следния казус :
В момента съм в отпуск за гледане на дете до 2г. , който изтича октомври 2014. Май месец очаквам бебче. Проблема е, че се налага да спрем дейността на фирмата, в която се водя на работа. Какво трябва да направя: Да ме освободят от фирмата и веднага да бъда назначена на нова работа ли? И мога ли на на новата работа да изляза в 45 дневния още с постъпването?
Благодаря предварително, за отделеното време Simple Smile

Да, трябва да бъдеш назначена на друго място. Обаче, ако искаш да се възползваш от застъпеното майчинство трябва това да стане преди да излезеш в отпуск за бременност и раждане за второто дете.

# 336
Благодаря за бързия отговор!!! Значи ли, че ако ме освободят от едното място на 5 април и на другото ме назначат на 6ти, от 6ти мога направо да изляза в 45 дневния ?

# 337
Здравейте и от мен!
Имам следния въпрос от две го.съм безработна .Имам 5 г.и 8м. трудов стаж ,казаха ми че да вземам 2 г.майчинство можело преди първия болничен да се водя във някоя фирма на тр.договор .Били нужни и 2 дни само.Но в момента внасям здравни осиг.16.80 .Докато започна да се водя във някоя фирма само тези 16.80 ли трябва да внасям.

# 338
Благодаря за бързия отговор!!! Значи ли, че ако ме освободят от едното място на 5 април и на другото ме назначат на 6ти, от 6ти мога направо да изляза в 45 дневния ?

Трудовият договор влиза в сила след 1 отработен ден, т.е. освобождават те от 5.04 (последният ти работен ден е 4.04), назначават те от 5.04, който ти се води работен ден, и от 6.04 излизаш в 45-дн.болн.

Здравейте и от мен!
Имам следния въпрос от две го.съм безработна .Имам 5 г.и 8м. трудов стаж ,казаха ми че да вземам 2 г.майчинство можело преди първия болничен да се водя във някоя фирма на тр.договор .Били нужни и 2 дни само.Но в момента внасям здравни осиг.16.80 .Докато започна да се водя във някоя фирма само тези 16.80 ли трябва да внасям. Да.

# 339
Благодарско, Шана!!! Т. е трябва ми един отработен ден! Разбрах!  Hug

# 340
Здравейтеее !
Имам болничен 10 дни, но ще използвам само 8. ( за 2 път през живота ми излизам болничен и изобщо не разбирам)
При това положение, ще ме водят ли счетоводно и в НОЙ че ме е нямало 8 дни, или 10.
Благодаря предварително !

# 341
  • Пловдив
Здравейтеее !
Имам болничен 10 дни, но ще използвам само 8. ( за 2 път през живота ми излизам болничен и изобщо не разбирам)
При това положение, ще ме водят ли счетоводно и в НОЙ че ме е нямало 8 дни, или 10.
Благодаря предварително !

Кой реши,че ще ползваш само 8 дни?Ти сама не може да решиш.Само органът,издал болничния може да го прекрати.В НОИ ще ти се води целия болничен.

# 342
Имам едно малко питане. Гледам си фиша и нищо не разбирам:
ФРЗ.......лв
Данъчна основа......лв
База ЗО облагаем доход....лв
Кое от тези се взема за определяне на майчинството?  newsm78

# 343

полага ли се някакво парично обезщетение ако майката се върне на работа в началото на първата година от майчинството?

Не

А може ли след като вече се е върнала на работа майката и измине първата година, да прехвърли майчинството за втората година на бабата, която е пенсионирана, но все още работи на трудов договор?   newsm78
[/quote]

Благодаря за отговора, че може бабата да поаема майчиството за 2-та година. А има ли изискване бабата да е на трудов договор напр. мин. 6 месеца преди поемането на майчиството или може почти веднага след назначаването си да го поеме? Благодаря.   bouquet

# 344
  • София-Младост
Няма такова изискване, просто към момента на прехвърляне трябва да е на ТД.

Общи условия

Активация на акаунт