Майчинството счетоводно-59

• 37 121
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
Например:

80% * брутен осигурителен доход = 10лв/д

нетен осигурителен доход = 9,50 лв/д

Обезщетението ще бъде 9,50 лв/д

п.с. примерът е с произволни суми

# 361
  • София
Здравейте. Предварително се извинявам ако въпросът ми присъства някъде из темите, нямам възможност да прегледам  Embarassed
1-ви въпрос - водя се в неплатен отпуск по чл.167а. Пуснаха ми болничен и не ми е много ясно - неплатеният автоматично ли се прекъсва или трябва да пускам някакви документи? И въобще може ли да се използва болничен по време на такъв отпуск?
2-ри въпрос - тук става дума за мъжа ми, кажете ако трябва да го задам на друго място. Мъж ми има проблеми в настоящата си фирма, дойде му в повече и си пусна дълъг болничен. Междувременно му се обадиха от друга фирма, че го искат на работа при тях. Те ще го изчакат, докато му изтече предизвестието, проблемът е, че той няма да издържи 30 дни...Можете ли да ми предложите някакъв вариант за тази ситуация, като не ни се иска да се налага да им плаща неустойка? Четох нещо за право на напускане без предизвестие по здравословни причини - той сега е в болнични за дископатия, а работата им е тежка физическа. Предполагам трябва някакъв протокол от ЛКК да се издаде, което няма да е проблем. Но той после ще постъпи на същата длъжност в другата фирма, което вече предполагам ще е проблем...
Много Ви моля за съвет, съжалявам, че стана толкова дълго...

# 362
Сетих се да попитам дали след като спечеля делото срещу работодателя си, върна парите на борсата, които съм получила и напусна по свое желание имам право отново на борса и каква? След уволнението имах право на 6 месеца? Благодаря предварително   bouquet
Може ли някой да ми каже ще имам ли право на борса отново?-Май е най-добре да си питаш в НОИ, защото когато си възстановен на работа, мисля, че няма да отговаряш на условието през последните 15 месеца да имаш поне 9 в осигуряване за безработица. В сайта на НОИ има форма за контакт с ПИК код, където данните и отговорите се водят лични.

# 363
Сетих се да попитам дали след като спечеля делото срещу работодателя си, върна парите на борсата, които съм получила и напусна по свое желание имам право отново на борса и каква? След уволнението имах право на 6 месеца? Благодаря предварително   bouquet
Може ли някой да ми каже ще имам ли право на борса отново?-Май е най-добре да си питаш в НОИ, защото когато си възстановен на работа, мисля, че няма да отговаряш на условието през последните 15 месеца да имаш поне 9 в осигуряване за безработица. В сайта на НОИ има форма за контакт с ПИК код, където данните и отговорите се водят лични.

НЕ, няма да имаш право!!!
Когато те възстановят на работа не се внасят осигуровки във фонд Безработица!

# 364
Здравейте. Предварително се извинявам ако въпросът ми присъства някъде из темите, нямам възможност да прегледам  Embarassed
1-ви въпрос - водя се в неплатен отпуск по чл.167а. Пуснаха ми болничен и не ми е много ясно - неплатеният автоматично ли се прекъсва или трябва да пускам някакви документи? И въобще може ли да се използва болничен по време на такъв отпуск? Болн.лист трябва да занесеш на работодателя си (по наредба в срок до 2 дни от издаването му). Болничният прекъсва отпускът, като за целта сигурно ще поискат от теб да попълниш заявление за прекратяване на отпуска, според вътрешната организация в счетоводството.
2-ри въпрос - тук става дума за мъжа ми, кажете ако трябва да го задам на друго място. Мъж ми има проблеми в настоящата си фирма, дойде му в повече и си пусна дълъг болничен. Междувременно му се обадиха от друга фирма, че го искат на работа при тях. Те ще го изчакат, докато му изтече предизвестието, проблемът е, че той няма да издържи 30 дни...Можете ли да ми предложите някакъв вариант за тази ситуация, като не ни се иска да се налага да им плаща неустойка? Четох нещо за право на напускане без предизвестие по здравословни причини - той сега е в болнични за дископатия, а работата им е тежка физическа. Предполагам трябва някакъв протокол от ЛКК да се издаде, което няма да е проблем. Но той после ще постъпи на същата длъжност в другата фирма, което вече предполагам ще е проблем... Може да пробвате с твоето предложение
(чл.325 ал.1 т.9 КТ), но ще трябва да уведомите и новият работодател, за който може да се окаже проблем. Друг вариант е докато е в болничен да си пусне заявление за напускане с предизвестие, може и по пощата или с куриер с обратна разписка, като в товарителницата се впише какво съдържа писмото. Може и да го предаде лично, като задължително иска да му дадат входящ номер и дата.

# 365
Здравейте и от мене !Имам един въпрос в момента съм безработна от 2 г..Имам 5г.и8м. трудов стаж .Ако ме назначат на тр.договор да се водя че съм на работа ще взимам ли 2 год.майчинство.И кога трябва да ме назначат....благодаря хубав и лек ден.

# 366
Имам едно малко питане. Гледам си фиша и нищо не разбирам:
ФРЗ.......лв
Данъчна основа......лв
База ЗО облагаем доход....лв
Кое от тези се взема за определяне на майчинството?  newsm78
Побут.. Whistling
И друго...Гледам за моята фирма пише един адрес със седалище и управление, и друг за  кореспонденция. За яслите и детските градини, кой ще се вземе впредвид? newsm78

# 367
  • В полите на Пирин планина
Здравейте и от мене !Имам един въпрос в момента съм безработна от 2 г..Имам 5г.и8м. трудов стаж .Ако ме назначат на тр.договор да се водя че съм на работа ще взимам ли 2 год.майчинство.И кога трябва да ме назначат....благодаря хубав и лек ден.

Да, ще вземаш, ако си осигурено лице. Ако идеята е да се получава минимално обезщетение е достатъчно да има един отработен ден преди болничният 45 дни преди термин. Но може и по-рано, ако гинекологът дава болнични листове по време на бременността. Дължи се само здравна вноска 20.16 лв.

Имам едно малко питане. Гледам си фиша и нищо не разбирам:
ФРЗ.......лв
Данъчна основа......лв
База ЗО облагаем доход....лв
Кое от тези се взема за определяне на майчинството?  newsm78
Побут.. Whistling
И друго...Гледам за моята фирма пише един адрес със седалище и управление, и друг за  кореспонденция. За яслите и детските градини, кой ще се вземе впредвид? newsm78

Предполагам ФРЗ, ако това са всички означения по фиша. По КСО - брутният осигурителен доход - 80% или 90%, според вида болничен лист, който се сравнява с нетния такъв. По-горе / няколко поста / Шана беше обяснила нагледно как става това сравнение.

За яслите не съм на ясно ...

Последна редакция: нд, 30 мар 2014, 04:22 от AnMary

# 368
Аз в момента внасям само 16.80 .А колко е мин.обещетение.

# 369
  • В полите на Пирин планина
Аз в момента внасям само 16.80 .А колко е мин.обещетение.

За бременност и раждане - в момента - 340 лв.

# 370
Значи за да вземам 340 лв. са нужни и 2 дена само за да вземам 2 г. така ли .И през тези месеци само тези 16.80 ли трябва да внасям .Благодаря ти много за отговорите...лек ден Wink

# 371
Благодаря за бързия отговор!!! Значи ли, че ако ме освободят от едното място на 5 април и на другото ме назначат на 6ти, от 6ти мога направо да изляза в 45 дневния ?

Трудовият договор влиза в сила след 1 отработен ден, т.е. освобождават те от 5.04 (последният ти работен ден е 4.04), назначават те от 5.04, който ти се води работен ден, и от 6.04 излизаш в 45-дн.болн.

[/quote]

Изскочи още един въпрос  newsm78 Сменяйки работата трябва ли да уведомя НОИ с някакъв документ или направо нося 45 дневния от новата работа?
Благодаря предварително за отделеното време  Hug

# 372
  • София
1-ви въпрос - водя се в неплатен отпуск по чл.167а. Пуснаха ми болничен и не ми е много ясно - неплатеният автоматично ли се прекъсва или трябва да пускам някакви документи? И въобще може ли да се използва болничен по време на такъв отпуск? Болн.лист трябва да занесеш на работодателя си (по наредба в срок до 2 дни от издаването му). Болничният прекъсва отпускът, като за целта сигурно ще поискат от теб да попълниш заявление за прекратяване на отпуска, според вътрешната организация в счетоводството.
2-ри въпрос - тук става дума за мъжа ми, кажете ако трябва да го задам на друго място. Мъж ми има проблеми в настоящата си фирма, дойде му в повече и си пусна дълъг болничен. Междувременно му се обадиха от друга фирма, че го искат на работа при тях. Те ще го изчакат, докато му изтече предизвестието, проблемът е, че той няма да издържи 30 дни...Можете ли да ми предложите някакъв вариант за тази ситуация, като не ни се иска да се налага да им плаща неустойка? Четох нещо за право на напускане без предизвестие по здравословни причини - той сега е в болнични за дископатия, а работата им е тежка физическа. Предполагам трябва някакъв протокол от ЛКК да се издаде, което няма да е проблем. Но той после ще постъпи на същата длъжност в другата фирма, което вече предполагам ще е проблем... Може да пробвате с твоето предложение
(чл.325 ал.1 т.9 КТ), но ще трябва да уведомите и новият работодател, за който може да се окаже проблем. Друг вариант е докато е в болничен да си пусне заявление за напускане с предизвестие, може и по пощата или с куриер с обратна разписка, като в товарителницата се впише какво съдържа писмото. Може и да го предаде лично, като задължително иска да му дадат входящ номер и дата.

Много благодаря! Той в понеделник е на работа, ще трябва май да се опита да издържи... Не знаех, че може да пусне предизвестието и по време на болничен, иначе щяхме да спестим поне малко време. А докато тече предизвестието може ли да се излезе в болничен? Броят ли си се дните за отработени, или като се върне ще трябва пак да доработва? Като цяло той се притеснява, че ще си бачка, но няма да му се плати после, тъй като не го осигуряват на пълната заплата и той смята, че накрая няма да му дадат паричките...Пак благодаря  Hug

# 373
Здравейте,имам въпрос и се надявам да можете да ми отговорите.Работя във хранителен магазин.Във нашия град има общо три магазина.Има много голяма вероятност след празниците магазина във който работя да бъде затворен.Предполагам,че част от персонала ще бъде разпределен във другите магазини,но и това не е сигурно.Във момента аз съм в болничен поради бременност и до края мисля да съм в болничен.Въпроса ми е следния- какво ще се случи с мен ако в действителност затворят магазина? Имат ли право да ме съкратят или уволнят.Управителите ми са уведомени за бременността ми ,но само устно.Не съм представяла писмен документ.Мисля,началото на април когато трябва да си взема следващия болничен да говоря с лекаря за този документ.Нямам никаква представа какво трябва да пише във него.Благодаря ви предварително. smile3525

# 374
След като се върне да си подаде заявление за напускане, повтарям се - задължително да иска входящ номер, и след това може отново да излезе в болничен по време на предизвестието. Болничният не прекъсва, нито удължава предизвестието.

п.с. В заявлението за напускане може да посочи, че иска трудовото му правоотношение да бъде прекратено по взаимно съгласие считано от определена дата и в случай, че работодателят не е съгласен, да се счита за отправено предизвестие. Все пак могат да се съгласят да го освободят от по-ранна дата.

Общи условия

Активация на акаунт