Майчинството счетоводно-59

• 37 094
  • 754
  •   1
Отговори
# 420
Освен това моля за насоки какви са недостатъците на работа по заместване /на майка в майчинство/.
Благодаря предварително!   bouquet договорът се прекратява автоматично при връщане на титуляра
Благодаря за бързия отговор.   bouquet
А има ли предизвестие преди връщането на титуляра?

# 421
  • В полите на Пирин планина
Освен това моля за насоки какви са недостатъците на работа по заместване /на майка в майчинство/.
Благодаря предварително!   bouquet договорът се прекратява автоматично при връщане на титуляра
Благодаря за бързия отговор.   bouquet
А има ли предизвестие преди връщането на титуляра?

Не.

# 422

Здравейте,
аз пак ще досаждам с въпрос за болничните  Embarassed
Въпросът е за застъпване на болничните- 45 дневният ми беше от 02.02- 19.03, изплатиха ми го миналата седмица и за двата месеца. Аз родих на 12.03, съответно новия болничен, който ми издадоха от болницата е 12.03- 22.04, интересува ме с тези 7 дни, които се застъпват двата болнични листа какво трябва да правя като подам новия болничен в НОИ. Само в декларация 15 където са работните дни трябва да напиша 12.03-19.03- 0 работни дни ли? И после да си продължа 19.03- 31.03- еди си колко работни дни...01.04- 22.04- еди си колко работни дни или нещо друго трябва да се пише някъде  Thinking
Благодаря предварително!

Щом не са за един и същи месец двата болнични листа и първия предполагам вече е подаден в НОИ, то за втория се попълват всички дни, независимо от застъпването, а се приспадат по служебен път в НОИ.
Да, 45 дневният е подаден в НОИ и вече е изплатен, затова исках да попитам да не ми направят проблем след като са ми изплатили вече дните, пък аз нося нов болничен със застъпващи се дни.
Благодаря за отговора   bouquet

# 423
Здравейте,
моля да ми помогнете за следния казус: ще ме назначат фиктивно на работа за да мога да ползвам болничен до майчинството, но ми предложиха временна работа - почасова мога ли да работя почасово или на хонорар докато съм болнични, или на граждански договор трябва да съм, или не може така.
Благодаря Ви предварително.

# 424
Здравейте момичета,

Не ми се искаше да се повтарям и за това изчетох доста темички назад, но за да съм сигурна, че съм разбрала реших и аз да се включа  Simple Smile. Бременна съм в 11гс и обмислям варианта да изляза в болнични от май месец. До колкото разбрах мога да използвам до 180 дни /общо заболяване/ и 45дни /бременност и майчинство/. Майчинството ми ще се формира на база дохода за 18 месеца назад, които ще включват и тези 180 дни, нали така?

Благодаря предварително и се извинявам за потенциално "русия" ми въпрос  Embarassed

# 425
Здравейте,
Трябва да подам данъчна декларация за изминалата година. По принцип работя по трудов договор, но от април месец бях в болничен, след което от средата на май излезнах в 45 дневния болничен преди раждане, а след това и в майчинство.
Та въпросът е дали и как точно се декларират доходите от болничен и майчинство? Прилага ли се някакъв документ и откъде се взима той???

Благодаря на отзовалите се   bouquet

# 426
Здравейте,
моля да ми помогнете за следния казус: ще ме назначат фиктивно на работа за да мога да ползвам болничен до майчинството, но ми предложиха временна работа - почасова мога ли да работя почасово или на хонорар докато съм болнични, или на граждански договор трябва да съм, или не може така.
Благодаря Ви предварително.

Не може на единия трудов договор да си в болничен, а на другия - не. На граждански може.

Здравейте момичета,

Не ми се искаше да се повтарям и за това изчетох доста темички назад, но за да съм сигурна, че съм разбрала реших и аз да се включа  Simple Smile. Бременна съм в 11гс и обмислям варианта да изляза в болнични от май месец. До колкото разбрах мога да използвам до 180 дни /общо заболяване/ и 45дни /бременност и майчинство/. Майчинството ми ще се формира на база дохода за 18 месеца назад, които ще включват и тези 180 дни, нали така?

Благодаря предварително и се извинявам за потенциално "русия" ми въпрос  Embarassed

Да, всичко е така.

Здравейте,
Трябва да подам данъчна декларация за изминалата година. По принцип работя по трудов договор, но от април месец бях в болничен, след което от средата на май излезнах в 45 дневния болничен преди раждане, а след това и в майчинство.
Та въпросът е дали и как точно се декларират доходите от болничен и майчинство? Прилага ли се някакъв документ и откъде се взима той???

Благодаря на отзовалите се   bouquet

Обезщетенията са необлагаеми. Не се включват в данъчната декларация. Декларира се само дохода от реално отработеното време.

# 427
Здравейте! Много полезен форум, научих доста и си мислех, че съм добре ориентирана, но ..... промяна в обстоятелствата и имам нужда от съвет.

На 20 юни трябва да се върна на работа (изтича първата година). Планувах да влезна във 2рата година за 2-3 седмици и да прехвърля майчинството на майка ми, а аз да изляза в платен отпуск до края на септември (влизането ми във втората година за кратко бе продиктувано от желанието ми да съм свободна до края на септември). Майка ми е пенсионер, но е на постоянен трудов договор. Четох, че ако е на трудов договор, не е проблем факта, че е пенсионер за да поеме майчинството ми. Това така ли е?

Обаче днес и връчиха заповед с 1 месечно предизвестие и от 1 май е пенсионер без работа.
1- Какви са ми опциите за да и прехвърля майчинството в края на юни (май ще се лиша от лукса да почивам лятото) или началото на юли? - ако майка ти не е на трудов договор няма как да й прехвърлиш майчинството; щом са й връчили предизвестие дори и да й го прехвърлиш, то след изтичане на срока на предизвестието и прекратяване на договора тя вече няма да има право на отпуск за гледане на детето ти
2- Може ли да я назначим фиктивно в друга фирма? - да
3-  Трябва ли да се застъпват договорите, т.е. да я назначим на нова работа от деня след като е прекратен договора с сегашният работодател? - не е задължителноМоже ли да я назначим една седмица преди прехвърлянето? - достатъчен е един отработен ден, за да влезе договорът в сила
4- Ако може и я назначим фиктивно в друга фирма, знам, че закона задължава да е на изпитателен срок, нали? - няма такова нещо - това е опция на работодателя Може ли да прехвърля майчинството когато е в изпитателен срок? - да
5- Разговаряла е с работодателя си и ще проверят дали има вариант да я отложат за малко предвид обстоятелствата покрай мен. Ако има тази опция, най-късно 1 юни трябва да си подаде предизвестие и от 1 юли е безработна. Моето майчинство изтича на 20 юни. Мога ли да прехвърля майчинството на нея ПРИ УСЛОВИЕ че тя е в предизвестие месец юни? Освобождават я по член 328, ал.1, т. 10А - ПО-ГОРЕ ПИСАХ, НО ПАК - няма значение дали е в предизвестие - важното е, че изтече ли договорът й тя няма право на отпуск за гледане на детето ти

Много ще съм благодарна ако можете да ми помогнете с отговори! Simple Smile

Lady Brinne, много ми помогна. Огромно благодаря за отговорите  Hug

Ами тогава да действаме да я назначаваме в друга фирма и след това да прехвърляме майчинство.

Баща ми днес е ходил до НОЙ да провери и с тях. Казали са му, че може да прехвърлим майчинството докато е в предизвестие, но не са уточнили че ще го загуби след прекратяване на договора. Също са казали, че бабата трябва да има 12 месеца непрекъсваем осигурителен стаж за да мога да и прехвърля майчинството. Това нова промяна ли е или липса на компетентност на служител в НОЙ?

Имам още 2 въпроса. Какви декларации трябва да подам аз и майка ми в следните 2 случая?
1 - Да изляза в отпуск за гледане на дете и две седмици по-късно да го прехвърля на майка ми
2 - Да прехвърля отпуска за гледане на дете на майка ми директно след изтичането на 410 дни

Какви са сроковете, колко време преди датата трябва да се подадат декларациите?

Предварително благодаря!

# 428
sunny12 , за да ползваш ти отпуск за гледане на дете се подава в НОИ Приложение 3.

Документите за прехвърляне на майчинство ги има подробно на първа страница на темата в линк.

За мен е значително по-просто да прехвърлиш направо майчинството на майка ти - ще си спестиш една бумащина, но ти си преценяваш.

Лицето / майката или на когото се прехвърля / трябва да има 12 месеца опсигурителен стаж изобщо през живота си, а не непосредствено преди прехвърлянето. Не е новост.

Документите трябва да се представят при работодателя няколко дни по-раюно, няма конкретен срок, но уговорете всичко предварително, макар че прехвърлянето не може да бъде отказано от работодателя.

# 429
Здравейте, бременна съм в 12 г.с. искам да изляза в болничен. Знам, че за година имам право на 180дни, като в тях не влизат 45дена преди термин. Мога ли да си взема болнични без прекъсване, кой ги издава и трябва ли да лежа в болница?
Благодаря ви!
Да можеш,стига да се договориш с гинеколга ти и фиктивно да лежиш в болница мисля,че бяха 5 дни,но си ги сметни хубаво дали ще ти стигнат,имаш право на 180 дни без значение от какъв доктор са

# 430
Здравейте, бременна съм в 12 г.с. искам да изляза в болничен. Знам, че за година имам право на 180дни, като в тях не влизат 45дена преди термин. Мога ли да си взема болнични без прекъсване, кой ги издава и трябва ли да лежа в болница?
Благодаря ви!
Да можеш,стига да се договориш с гинеколга ти и фиктивно да лежиш в болница мисля,че бяха 5 дни,но си ги сметни хубаво дали ще ти стигнат,имаш право на 180 дни без значение от какъв доктор са

180 дни непрекъснат болничен се дава от ЛКК, а не от един лекар.

# 431
Благодаря ви!

180 дни непрекъснат болничен се дава от ЛКК, а не от един лекар.
Да точно така е неправилно се изразих,при мен просто си ми ги даваха болничните уж минали през комисия,имах предвид за друг доктор защото не ми стигнаха 5 дни и си мислех,че имам право да взема от личен доктор ама нямах  Laughing и пуснах отпуска

# 432
Здравейте,
Дали може да попитам нещо и аз - самоосигуряващо се лице съм - за цялата 2013 година съм плащала вноски за всички рискове на база 420 лв., сега се оказва, че имам да доплащам доста. Въпросът ми е като ги доплатя върху по - високия доход, кой осигурителен доход ще ми се зачита при обезщетение за майчинство и има ли вариант чрез някакви коригиращи документи да ми се зачете по - големия доход, върху който реално съм платила вноските. В крайна сметка нали това е идеята на авансовите вноски - не мога да знам какъв точно доход ще получавам през месеца и за това накрая се изравнява. Ще е много тъпо хем да си доплатиш, хем да ти отрежат обезщетението.  #2gunfire

И още един въпрос - мога ли да си внасям само осигурителни вноски за фонд майчинство  на по - висок размер своевременно ежемесечно, а за останалите осигуровки да доплащам в последствие, тъй като нямам представа какъв ще ми е месечния доход през тази година, така или иначе накрая се изравнява и довнася, но ако това за обезщетението за майчинство и болничен е вярно,просто се обезсмисля цялото внасяне на осигуровки на реален доход, макар и в последващ момент.

И закъснението с няколко дни след 25 число влияе ли върху размера на зачитания осигурителен доход? Знам, че има решение на Административен съд в тази посока, като тази разпоредба е обявена за нищожна, но се чудех НОИ как го разбира?

Благодаря на всички Ви предварително Simple Smile и Ви желая хубав ден!

# 433
  • Пловдив
Здравейте,
 Почетох из темата, но май съвсем се ошашавих и бих се радвала на вашата помощ. Моя случай е следния:
 От края на ноември съм в неплатено майчинство за отглеждане на дете след 2г. възраст.  След като разбрах ще съм бременна се върнах на работа от началото на март, но само фиктивно т.е аз си плащам осигуровките на работодателя. Осигуровките ми са 150лв. на месец и докато изляза в 45 дневния болничен ще дам около 900лв. Въпроса ми е струва ли си да си ги плащам осигуровките или мога да си вземам болнични. Все ми се струва, че тези пари не биха ми се възвърнали. Осигуряват ме на минималната работна заплата.
 Отделно се водя на работа и в още една фирма на два часа и там съм се върнала на работа след като ми свърши платеното майчинство т.е там не ползвах неплатено майчинство.
 Гинеколога ми е готов да ми дава болнични, но  ще  окажат ли голямо влияние върху новото ми майчинство или ще е по- добре отколкото сама да си плащам осигуровките.

# 434
  • номад в БГ
Ето моят необичаен казус Rolling Eyes
Преди една година излязох в отпуск за бременност и раждане,започна изплащането на обезщетението от Нои. Скоро след това работодателят ми (ЕТ) почина ,след мое запитване в Нои ми бе обяснено,че щом вече е започнал отпускът,плащанията ще си вървят-така и стана,всеки месец до 1 годинка на детето си получавах обезщетението. Сега ми се наложи да ползвам медицинска помощ и шоуто започна. Нямам здравни осигуровки за този период. Инспекцията по труда автоматично ми е прекратила тр.договор от деня на смъртта на работодателя ми. ЕТ е в процес на заличаване,вс.ведомости били предадени в НОИ,т.е наследниците няма как да ми дължат здр.осигуровки. Реших сама да ги платя,но служителката ми каза,че не мога аз да ги плащам,"щом съм в майчинство-не съм се водела безработна, който ми плащал майчинството и подавал инфо за мен-той трябвало да плаща" ,да съм вземела документ от Нои. В Нои съответно твърдят,че те със здравни осигуровки не се занимават. Вече не знам към кого да се обърна и кой е прав в случая.
Идеи?

От момента на прекратяване на договора ти / със смъртта на ЕТ / ти дължиш здравните вноски. В НАП, когато отидеш за справка обясняваш, че договорът ти е прекратен от еди-кога си, независимо, че си получаваш обезщетението за бременност и раждане до изтичане на 410 дни.

Сега вече съвсем се втрещих :
За всеки случай минах и през ИТ (според тях след автоматичното прекратяване на тр.договор нямам никаква закрила, нищо че съм майка Sad )
Ходих и до НАП, този път говорих с мн.разбрана служителка, платих си ги тия пусти здравни, но ново двайсет- служителката със съжаление ме уведоми,че тази година нямало да ми се зачете като трудов стаж Shocked Shocked Shocked Да й вярвам ли, има ли нещо такова, как мислите,пак ли трябва да се разправям в НОИ?  Днес мъкнах детето с мен, горкото, вместо да играе - по учреждения Sad

Общи условия

Активация на акаунт