Майчинството счетоводно-59

• 37 082
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
  • Sofia
Здравейте,

мен ме интересува нещо за детските - трябва ли да се декларират и опишат доходи от чужбина в молбата. Къде и по кой закон е написано това?
Мъжа ми работи в Англия 3 месеца през миналата година и има доходи от там, които са облагани с данъци и съответно са му удържали данаци и осигуровки. Имаме и една бележка за доходите, ако се прилага - копие ли да приложа? и по какъв курс лева - британска лира да опиша парите в бг молбата. Предварително благодаря за отговора.

Последна редакция: сб, 05 апр 2014, 13:00 от angala

# 451
Мога ли да ползвам неплатен отпуск, преди да съм използвала платения?

# 452
Ще постна тук една справка от нои и ще помоля някой да ми обясни някой неяснотии:
http://prikachi.com/images.php?images/658/7229658J.png
1. Aко правилно съм разбрала, за майчинството се взема последната графа: осигурителен доход?
2. Ако т.1. е така, тогава за периода 04-08 осиг.доход 0 ли е? Не трябваше ли да се вземе мин.заплата за този период?
3. В месеците не виждам март месец. Гледах си трудовата книжка и там пише, че съм на бюрото по труда от 01.03....а тук го дават от април... newsm78 Това какво може да значи-че нямам внесени осигуровки ли за този месец? Ако отговора е да-това не е ли било работа на предишния ми работодател? Какво следва да се направи сега-разиграване от нои? Outta Joint Tired
Надявам се да не ви подразнят глупавите ми въпроси. Tired

# 453
Здравейте
Записвам се в темета (макар,че съм към края на майчинството си)интересна е има какво да се научи. Peace
Имам и едно питане-след изтичането на майчинството ми искам да напусна работата си,но имам не използвана платена отпуска преди раждането,а разбрах,че имам и за периода на майчинсвто право на отпуска.Ако е така  горе долу се събират около 50,60 дни отпуск.Въпроса ми е дали ще ми бъде изплатен целя по някакъв начин при положение,че напускам?

# 454
  • В полите на Пирин планина
Привет , искам да попитам - детето става на 2 години декември месец . Ако го приемат на ясла още сега на септемврийския прием и аз го запиша трябва да се върна на работа , ок . Ще си пусна платения годишен отпуск и след това малко неплатена до навършване на 2те годинки - подчертаното не може; неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст се ползва след като детето стане на 2 години. Въпроса ми е по време на отпуската - платена - да и неплатена ще получавам ли половината майчинство? И платения отпуск на база брутната раб.заплата ли се изплаща? - да, но се удържат осиг. вноски и ДДФЛ

Здравейте,

мен ме интересува нещо за детските - трябва ли да се декларират и опишат доходи от чужбина в молбата. Къде и по кой закон е написано това?
Мъжа ми работи в Англия 3 месеца през миналата година и има доходи от там, които са облагани с данъци и съответно са му удържали данаци и осигуровки. Имаме и една бележка за доходите, ако се прилага - копие ли да приложа? и по какъв курс лева - британска лира да опиша парите в бг молбата. Предварително благодаря за отговора.

Това е доста специфично и е добре да попиташ в Социално подпомагане.

Мога ли да ползвам неплатен отпуск, преди да съм използвала платения?

Да

Ще постна тук една справка от нои и ще помоля някой да ми обясни някой неяснотии:
1. Aко правилно съм разбрала, за майчинството се взема последната графа: осигурителен доход?
2. Ако т.1. е така, тогава за периода 04-08 осиг.доход 0 ли е? Не трябваше ли да се вземе мин.заплата за този период? - да - като брутен и нетен осиг. доход
3. В месеците не виждам март месец. Гледах си трудовата книжка и там пише, че съм на бюрото по труда от 01.03....а тук го дават от април... newsm78 Това какво може да значи-че нямам внесени осигуровки ли за този месец? - щом го няма - значи си без осигуряване; да не си освободена по чл 328? Ако отговора е да-това не е ли било работа на предишния ми работодател? Какво следва да се направи сега-разиграване от нои? Outta Joint Tired

Здравейте
Записвам се в темета (макар,че съм към края на майчинството си)интересна е има какво да се научи. Peace
Имам и едно питане-след изтичането на майчинството ми искам да напусна работата си,но имам не използвана платена отпуска преди раждането,а разбрах,че имам и за периода на майчинсвто право на отпуска.Ако е така  горе долу се събират около 50,60 дни отпуск.Въпроса ми е дали ще ми бъде изплатен целя по някакъв начин при положение,че напускам?

Или го ползваш ефективно след майчинството или получаваш обезщетение за неизползван отпуск при напускането.

Последна редакция: сб, 05 апр 2014, 22:57 от AnMary

# 455
2. Ако т.1. е така, тогава за периода 04-08 осиг.доход 0 ли е? Не трябваше ли да се вземе мин.заплата за този период? - да - като брутен и нетен осиг. доход
3. В месеците не виждам март месец. Гледах си трудовата книжка и там пише, че съм на бюрото по труда от 01.03....а тук го дават от април... newsm78 Това какво може да значи-че нямам внесени осигуровки ли за този месец? - щом го няма - значи си без осигуряване; да не си освободена по чл 328? Ако отговора е да-това не е ли било работа на предишния ми работодател? Какво следва да се направи сега-разиграване от нои? Outta Joint Tired
Мда, точно по същия член ме освободи. Но ми каза, че ми е платила осигуровките за този месец. Сега трябва да ида до нои да си внеса за този месец, нали-21,60 ли беше? После за майч.дохода какъв ще се вземе-340лв?
Дали ще има някой така любезен от нои да ми ги разясни всички тия неща? newsm78

# 456
Мда, точно по същия член ме освободи. Но ми каза, че ми е платила осигуровките за този месец. Сега трябва да ида до нои да си внеса за този месец, нали-21,60 ли беше? После за майч.дохода какъв ще се вземе-340лв?

Какво ще внасяш в НОИ? Там нищо не се внася. Ако нямаш здравна вноска за един месец не е фатално. Щом месецът е без осигуряване се взема МРЗ.

# 457
Lady Brinne благодаря . И още един въпрос - платения отпуск за двете години е в размер на 40 раб.дни общо . А съботите и неделите отделно ли се смятат , т.е. ще съм в отпуск общо 2 месеца ? Дано не ми е смешен въпроса .

# 458
Lady Brinne благодаря . И още един въпрос - платения отпуск за двете години е в размер на 40 раб.дни общо . А съботите и неделите отделно ли се смятат , т.е. ще съм в отпуск общо 2 месеца ? Дано не ми е смешен въпроса .

Платеният отпуск се брои в работни дни. Приблизително 2 месеца са 40 дни отпуск, зависи колко са работните дни в месеца.

# 459

Какво ще внасяш в НОИ? Там нищо не се внася. Ако нямаш здравна вноска за един месец не е фатално. Щом месецът е без осигуряване се взема МРЗ.
Oх...отдъхнах си.. Благодаря Lady Brinne   bouquet

# 460
искам някой кратко и ясно да ми каже дали мога да се осигурявам на повече пари (2400лв мисля,че е максимума) за да мога да взимам повече пари от майчинство. проблема ми е в това,че се занимавам с много неща..работя и помагам и на двамата си родители,но мин.год. завърших и никъде не се водя на работа ..помогнете ми защото няма с кого друг да говоря ..Sad((

# 461
zdr iskam da popitam imam dete na 1 godinka 2 meseca za mesec fevruari poluchih 250 lv maychenski a za mesec mart vse oshte ne sim poluchila kazaha mi che maichenski te sa 340 lv a az poluchih 250 i za mesec mart vse oshte gi nqmam prevedeni parite zashto mojeli nqkoi da mi otgovori?

Последна редакция: нд, 06 апр 2014, 23:40 от AnMary

# 462
  • Пловдив
искам някой кратко и ясно да ми каже дали мога да се осигурявам на повече пари (2400лв мисля,че е максимума) за да мога да взимам повече пари от майчинство.

Можеш,но трябва да се водиш на работа.Другото е,че не си струва да наливаш толкова за осигуровки щом ти ще ги плащаш

zdr iskam da popitam imam dete na 1 godinka 2 meseca za mesec fevruari poluchih 250 lv maychenski a za mesec mart vse oshte ne sim poluchila kazaha mi che maichenski te sa 340 lv a az poluchih 250 i za mesec mart vse oshte gi nqmam prevedeni parite zashto mojeli nqkoi da mi otgovori?

Около 10 то число пускат майчинство.А си получила 250 лв,защото сигурно не ти е бил пълен месеца.Кога са ти изтекли 410 те дни?Извади си ПИК код от НОИ,за да си следиш нещата на сайта на НОИ

# 463
Така и аз влизам с питане.

Вече съм в 45 дневния, но май месец ми свършва договора. Какво стана след това, какво се прави ...
А и от началото на годината до май ще се събере отпуска, тя как ще се използва, нали съм в майчинство при приключване на договора с работодателя. ( ако има значение, на държавна работа съм)

Има и някакъв минимален шанс да ми продължат договора, но не ми се вярва.

# 464
Така и аз влизам с питане.

Вече съм в 45 дневния, но май месец ми свършва договора. Какво стана след това, какво се прави ...
А и от началото на годината до май ще се събере отпуска, тя как ще се използва, нали съм в майчинство при приключване на договора с работодателя. ( ако има значение, на държавна работа съм)

Има и някакъв минимален шанс да ми продължат договора, но не ми се вярва.

Ще си получаваш обезщетението от НОИ до изтичане на 410 дни. Обаче имай предвид, че след прекратяване на договора ти вече няма да си здравно осигурена и ти дължиш сама здравни вноски. Подай Декларация 7 в НАП. Също няма да ти се зачита осигурителен стаж за това време. За да вземаш майчинство до навършване на 2 години от детето е нужно да помислиш за някой фиктивен работодател.

Общи условия

Активация на акаунт