Скандинавска литература

• 148 713
  • 814
  •   1
Отговори
# 570
  • Ænima/Albuquerque
Благодаря! В Замунда гледах, нямаше.

И също, "Пациент 64" за Киндъл дали се намира някъде?

# 571
Пациентът - само на хартия

# 572
  • Ænima/Albuquerque
Пфт. Не ща да им давам повече пари на Емас.  Crossing Arms

# 573
Мен по-скоро друг въпрос ме занимава...

Скрит текст:
Наскоро гледах един шведски филм The New Man (2007) / Den nya människan. И там, и в книгата "Пациент 64" на Юси Адлер-Улсен се третират проблемите на насилствената стерилизация на жени, провеждана като държавна политика до към 70-те години на XX век. Този филм направо ме потресе! Та , чудя се как са извървели скандинавските държави пътя от буквален геноцид над народите си /защото това да стерилизираш насилствено жени само защото са бедни са мен си е чист геноцид!!/ до това да са считани като едни от най-социалните в момента? Ето това се чудя ...
[/b]
Наскоро гледах подобен филм , но не се сещам заглавието за жалост.Точно за насилствената стерилизация .. newsm78

# 574
Сетих се за една на Манкел, която много харесах от край до край . Май единствената която ми хареса до края .
https://de.wikipedia.org/wiki/Mittsommermord

# 575
  • в сърцето на държавата
Търся  онлайн -Укротителят на лъвовете-  от Камила лекберг
         di_t@abv.bg

# 576
Търся  онлайн -Укротителят на лъвовете-  от Камила лекберг
         di_t@abv.bg
И аз така Simple Smile
А ако ви попадне и нещо на Юрт и Русенфелт, пращайте и него Simple Smile
Скрит текст:
Много благодаря! Simple Smile

# 577
Някой да е успял да прочете "Времето на меча" от Ян Уве Екеберг? От няколко дни я заглеждам, ще има още две книги от поредицата, които пише, че ще излязат следващите месеци. Чудя и се, не си падам много по историческите книги, а и издателството ме притеснява.

# 578
И тук да пусна ревюто си:

Прочетох "Черни секунди" на Карин Фосум - 4*/5*

Още една чудесна скандинавска книга!  Peace
Много ми хареса историята, атмосферата, героите.... Напоследък съм много чувствителна , когато чета или гледам филми за изчезнали малки деца и затова тази книга много ме разтърси и я съ-преживях.
Не си спомням и откога не съм чувствала истинска жал и съчувствие към някой герой, както това се случи в тази книга с един от героите - умствено изостанал мъж.
Типичното за скандинавските романи - социалният елемент - не липсваше и тук.
Изобщо, само суперлативи мога да кажа за тази книга и да я препоръчам на всички любители на жанра!  Simple Smile

И до тук с положителните неща!
Сега искам да сложа една ОГРОМНА черна точна на изд.ЕМАС и по-точно на коректорите им!!!
Необяснимо ЗАЩО и необяснимо КАК към 240 стр. леонбергерът на главния инспектор Сайер от Колберг става Колбасар?!?!! А героинята Елса Морк - Елса Корк. Ако за кучето имам някакво предположение - куче-любител на колбаси или коректор по време на пости и мечтаещ за колбас, то за Елса нямам обяснение.
Това е и причината да сложа 4* на книгата, която сама по себе си е за пълни 5*!!
ЕМАС , вземете се в ръце, ако обичате!!! Кучетата може и да обичат колбаси, но това не означава да им променяте имената, нали така??!!! ЧЕРНА точка за вас , без колбас! Не го заслужавате!!! Или по-скоро заслужавате колбас, но от онези, соевите!!!  Wink

# 579
Как съм пропуснала тази тема! Фенставам на добрата скандинавска литература, примерно Кнут Хамсун - "Виктория", да не говоря за любимите Астрид Линдгрен (след или може би наравно с "Пипи" ми е "на сърце" "Роня, дъщерята на разбойника" Simple Smile ) или Андерсен Simple Smile

# 580
Прочетох "Черни секунди" на Карин Фосум
Имаш ли я в електронен вид? Или каквото и да е от нея от номер 4 (включително) в поредицата нататък? Ако да, сподели, моля... Simple Smile
Скрит текст:
Благодаря!

Последна редакция: вт, 28 мар 2017, 10:56 от WizardBGR

# 581
WizardBGR , на хартия я четох. Мисля, че още я няма в ел.вариант.

# 582
И тук да пусна мнението си за "Индийската съпруга" (Карин Фосум) - оценка 5*/5*
Тази авторка определено ми се утвърждава като любима!  Grinning
Книгата е много добре написана, в типичната скандинавска атмосфера. Чете се леко и приятно. Тук не е наблегнато на социалния елемент, както в другите подобни книги, а по-скоро на ролята на случайността в живота.
Краят е доста отворен, кара те да мислиш и да разсъждавваш относно убиеца, да не кажа, че направо се учудих как свърши и дали не липсват страници накрая ...   Laughing
Този път, слава Богу, нямаше изцепки и коректорски бисИри   Crazy
Препоръчвам книгата! Много съм доволна, че я прочетох и съм благодарна на съфорумката, която ми я даде за прочит   Heart Eyes

# 583
  • Бургас
Има ли филми на Юрт и Русенфелт някъде из нета,че аз не намирам?

# 584
Има ли филми на Юрт и Русенфелт някъде из нета,че аз не намирам?
книги има тук: http://www.rulit.me/author/yurt-mikael
на английски и руски
намират се и на немски и френски, на български засега не съм срещала.

Последна редакция: сб, 29 апр 2017, 15:23 от alvelly

Общи условия

Активация на акаунт