Скандинавска литература

• 148 621
  • 814
  •   1
Отговори
# 90
Аз пък мисля за следващата ми книга,защото тази е на свършване .Дотегна ми вече от нея. Grinning newsm44
Ама не съм решила коя.Разгледах засега няколко автора ,но не мога да се реша коя книга да купя,а и ми се чете някакво криминале.Кое ви е любимото скандинавско криминале или трилър? Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 яну 2015, 20:32 от cooxixx

# 91
  • София
Аз пък мисля за следващата ми книга,защото тази е на свършване .Дотегна ми вече от нея. Grinning newsm44
Ама не съм решила коя.Разгледах засега няколко автора ,но не мога да се реша коя книга да купя,а и ми се чете някакво криминале.Кое ви е любимото скандинавско криминале? Simple Smile

Трилогията МИЛЕНИУМ на Стиг Ларшон!!!!! Сбор от криминале, трилър, корпоративни игри, човешки отношения...

# 92
Ама не съм решила коя.Разгледах засега няколко автора ,но не мога да се реша коя книга да купя,а и ми се чете някакво криминале.Кое ви е любимото скандинавско криминале? Simple Smile

Трилогията МИЛЕНИУМ на Стиг Ларшон!!!!! Сбор от криминале, трилър, корпоративни игри, човешки отношения...
Оо,не съм го чела /гледала съм филма/ и наистина ми хареса.
Странно ми беше обаче как Лисбет оживя след края на втората част ,но това е друг въпрос.А и филма много не можах да го разбера,поради многото имена и личности,а и изгледах и трите части на един дъх. Simple Smile newsm78

Послепис: ще редактирам поста си и освен криминале ще добавя и трилър,защото го бях забравила ,а и обичам "по-тежките" /не знам дали мога да се изразя,не намирам точната дума/ романи.  Simple Smile
Лека вечер на всички от мен. Simple Smile

# 93

Послепис: ще редактирам поста си и освен криминале ще добавя и трилър,защото го бях забравила ,а и обичам "по-тежките" /не знам дали мога да се изразя,не намирам точната дума/ романи.  Simple Smile

Е, щом обичаш "по-тежките" - тогава Ю Несбьо  Crazy И Хенинг Манкел - "Петата жена" и "Защитна стена"  Mr. Green
Камила Лекберг е по-лека, също пише интересно, но романите са й по-женски, ако мога така да се изразя...
Ане Холт - също препоръчвам.
Карин Алвтеген - особено романа "Сянка"  Peace  "Дълг" още не съм я чела, но и тя, казват, е добра...
Карин Фосум - "Не поглеждай назад" много ми беше харесала! "Окото на Ева" - също, но една идея по-малко, по-слаба беше ...
Третата Карен /Герхардсен/ също не пише лошо, но пак по женски  Simple Smile
Гюнар Столесен - една негова четох - "Докато смъртта ни раздели" - там нещата бяха горе-долу...

В момента чета "Пепеляшките" на Кристина Улсон - доста добра се оказа също  Grinning

Ред чакат при мен: "Мнима смърт" , "Фантомна болка" и "Убийци на фазани" /BTW, преди малко мернах филма, качен в Замунда  Grinning /

Последна редакция: пт, 16 яну 2015, 14:52 от mijjjka

# 94

Послепис: ще редактирам поста си и освен криминале ще добавя и трилър,защото го бях забравила ,а и обичам "по-тежките" /не знам дали мога да се изразя,не намирам точната дума/ романи.  Simple Smile

Е, щом обичаш "по-тежките" - тогава Ю Несбьо  Crazy И Хенинг Манкел - "Петата жена" и "Защитна стена"  Mr. Green
Камила Лекберг е по-лека, също пише интересно, но романите са й по-женски, ако мога така да се изразя...
Ане Холт - също препоръчвам.
Карин Алвтеген - особено романа "Сянка"  Peace  "Дълг" още не съм я чела, но и тя, казват, е добра...
Карин Фосум - "Не поглеждай назад" много ми беше харесала! "Окото на Ева" - също, но една идея по-малко, по-слаба беше ...
Третата Карен /Герхардсен/ също не пише лошо, но пак по женски  Simple Smile
Гюнар Столесен - една негова четох - "Докато смъртта ни раздели" - там нещата бяха горе-долу...

В момента чета "Пепеляшките" на Кристина Улсон - доста добра се оказа също  Grinning

Ред чакат при мен: "Мнима смърт" , "Фантомна болка" и "Убийци на фазани" /BTW, преди малко мернах филма, качен в Замунда  Grinning /
Мерси за мнението,някой автори обезателно ще ги пробвам.   bouquet Hug newsm53
Между другото сега разбирам,че някои от филмите,които съм гледала,са създадени по романите на някои от тези автори. Grinning

Последна редакция: пт, 16 яну 2015, 18:38 от cooxixx

# 95
  • София
Завърших "Червеношийката", много ми хареса! Така се случи, че и предишната книга, която четох, засягаше ІІ СВ. Изобщо Несбьо е успял отново да засегне интересни и актуални теми под формата на отличен криминален роман.

# 96
Нали?  Grinning Страхотна е! Стори ли ти се "различна" от другите Несбьови?
Радвам се, че и на теб ти хареса!  Heart Eyes

# 97
  • София
Да, Миж, стори ми се! В чисто емоционален аспект ми се видя по-различна, по-добра. Дали защото съм попрочела вече и други романи на Несбьо, дали защото тематиката за войната така и така ми беше в главата заради друга книга, дали заради интересните образи... Не знам, но книгата е страхотна! Даже се разтърсих за информация и четох, че Несбьо е писал книгата в памет на своя баща, който е бил участник във ІІ СВ. Може би е вложил нещо повече в този роман и това личи  Sunglasses.

# 98
Да, и аз я усетих много по-емоционална и дори романтична  /доколкото може Несбьо да е романтичен  Laughing /.  Hug

Да не забравя да ви препоръчам "Пепеляшките" /Кристина Улсон/. Добро книжле се оказа, типично скандинавско. Дано да публикуват и следващите книги от поредицата  Peace

# 99
  • София
Миж, оказа се, че може да е романтичен! Веднага ми изниква сцената, в която Даниел и Хелена вечеряха в ресторант по време на бомбардировка. Имаше и още едно описание за спомен от музика, въпреки че не е имало музика, а се оказали кристалните полилеи (така ли се пишеше таз дума или да бях я заменила с "лампи"  hahaha).
Забравих да напиша, въпреки че ти със сигурност го знаеш, но норвежците са определили "Червеношийката" за най-добър криминален роман евър.

# 100
Миж, оказа се, че може да е романтичен! Веднага ми изниква сцената, в която Даниел и Хелена вечеряха в ресторант по време на бомбардировка. Имаше и още едно описание за спомен от музика, въпреки че не е имало музика, а се оказали кристалните полилеи (така ли се пишеше таз дума или да бях я заменила с "лампи"  hahaha).
Забравих да напиша, въпреки че ти със сигурност го знаеш, но норвежците са определили "Червеношийката" за най-добър криминален роман евър.

Да, спомням си я тази сцена!  Heart Eyes

Като стана въпрос за класации , ето тази е интересна - https://www.goodreads.com/list/show/7904.Scandinavian_Nordic_Mysteries#7896271

Снежко е на четвърто място  Thinking
А аз Ларшон още не съм го чела  Party Пробвах, но ми дойде много лек след всичко, прочетено до сега  Laughing

# 101
  • София
Брей, чела съм 15 книги от тази класация!
Трилогията Милениум е хубава, особено първата книга. Пробвай я пак по-нататък. Казваш, че ти е дошъл лек, но просто предполагам, че не си стигнала до тежкия момент в книгата. Млъквам, защото всичко друго ще е спойлер  Crazy.

# 102
Трилогията Милениум е хубава, особено първата книга.
А на мен ми хареса много повече втората част. Всъщност толкова много ми хареса, че не издържах повече от един ден, преди да започна с третата част (между първата и втората направих пауза от няколко месеца Simple Smile). Не са типично криминални романи, че напоследък бруталността ми идва в повече (визирам Макдърмид, нищо, че не е скандинавка, но ми е съвсем прясна  Crazy).

# 103
О, Макдърмидката   по стил на писане си е баш скандинавка!  Peace
То е обяснимо - нали е шотландка, те там са си близо  Laughing

# 104
  • София
Прохождам в скандинавската литература, но вече има автори и книги, които са ми харесали много. В последните 1-2 години съм прочела и са ми харесали следните книги:

Трилогията "Милениум" - Стиг Ларшон  Heart Eyes (тази я четох май по-отдавна)
"Кристин, дъщерята на Лавранс" - Сигрид Ундсет  Heart Eyes
"Куклената къща" - Туве Янсон  Heart Eyes
"Снежният човек" - Ю Несбьо  Heart Eyes

Започнах и никак не харесах, поради коео оставих "Полубрат" на Ларс Кристенсън  Sick

В момента чета успоредно две книги на скандинавски автори. И двете много ми харесват!  Heart Eyes

"Аленото цвете и бялото" на Мишел Фейбър
Трилогията "Бьорндал" на Тиргве Гюлбрансен.

Общи условия

Активация на акаунт