ИСТАНБУЛ и лалетата [тема 29]

• 59 466
  • 742
  •   1
Отговори
# 45
Хаха, Бялк, кефиш! Ти си ходи за празненствата, пък дамите тук ще си ходят за цветята. То и нашто метро Бойко го "направи", ма не виждам да си го е взел в Банкя откакто не е кмет!  Wink

Не бъркайте политиката в България с тази в Турция, защото изобщо не знаете какво е политически реваншизъм. Аз съм свидетел на това как дом за сватбени тържества в турска община, за който са прахосани милиони, остава неизползваем, само защото следващия кмет на общината решава да не го използва, понеже е изграден от предшественика му.

Както и да е. Говорехме за Фестивала на лалето. Аз казвам, че съществува вероятност традицията на този Фестивал да бъде прекратена поради прословутият турски политически реваншизъм, което съвсем не означава, че лалетата в града ще изчезнат. Но със смяната на администрацията вече няма да е същото.

И нека момичетата от форума да си разглеждат лалетата, само да се замислят дали е разумно да го правят в края на март и първата седмица на април тази година.

# 46
Не знам дали някой вече не е написал тази информация , но да си кажа и аз поне да съм с нещо полезна Simple Smile От 1 април ще има промени във входовете на някои места до колкото разбрах .

# 47
  • Варна
Никой не говори за края на март и началото на април, bialk. Посъветвахме момичето да изтегли пътуването си със седмица напред, т.е. да отиде за уикенда 10-12 април, в разгара на фестивала и седмица след евентуалния втори тур. Предвид ситуацията от миналата година и обявените дати, тези дни изглежда да са оптимален вариант.

Реваншизма може да се отрази на засаждането на лалета догодина, но сега те вече ще са засадени, та поне цвят ще има, за програма не говорим, а и не търсим.
Ако има размирици, може не седмица, а месеци да не може да се пътува, та и ти, и аз, и много други, планиращи по-късни пътувания, да не помиришем босфорски въздух тази година. Да се надяваме, че всичко ще е наред и съседите ще направят най-добрия избор.

fluffy1244, благодаря! Нещо по-конкретно знаеш ли?

По повод топлата зима/пролет... имайте предвид, че около границата и особено към Лозенград бадемите бяха напълно разцъфнали още миналия уикенд. #Crazy

Последна редакция: ср, 26 фев 2014, 11:25 от beljata

# 48
Министерството на културата и туризма в Турция обявява следните цени на входове за периода април 2014 - април 2015 година:

http://www.gunaydingezginler.com/genel-bilgiler/turkiye-cumhuriy … -giris-ucretleri/

1   Arkeoloji Müzeleri   15 TL
2   Ayasofya Müzesi ve Galeri Katı   30 TL
3   Kariye Müzesi   15 TL
4   Büyük Saray Mozaikleri Müzesi   10 TL
5   Fethiye Müzesi   5 TL
6   Topkapı Sarayı Müzesi   30 TL
7   Topkapı Sarayı Müzesi Harem Bölümü   15 TL
8   Galata Mevlevihanesi (Divan Ed. Müz.) (ziyarete kapalı)   5 TL
9   Türk ve İslam Eserleri Müzesi   10 TL
10   Adam Mickeiewic Müzesi   ÜCRETSİZ
11   Hisarlar Müzesi (Rumeli Hisarı)   3 TL
12   Yıldız Sarayı Müzesi   5 TL
13   Türbeler Müzesi   ÜCRETSİZ
14   Cihannüma Köşkü   3 TL
15   İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi   5 TL

ПС - Има завишение: Археологическия музей става 15 лири, досега бе 10 лири. Топкапъ и Св. София от 25 на 30 лири...

Последна редакция: ср, 26 фев 2014, 11:35 от bialk

# 49
Мдам. Политики разни. Да де, ма го има и момента, че тъй наречения Фестивал на лалето е измислен за да има туризъм! Щото съм убедена, че на 15 милионен Истанбул последната им грижа е лалето! Пък де да знаеш, те за този неугледен Гези парк кво направиха, пък ако им отменят фестивала на лалето току виж верно вземат, че го свалят най-накрая този башбаканин гаден!   

# 50
  • Казанлък of all places
В момента в Турция тече политически скандал свързан с подслушан и записан разговор между Ердоан и сина му, в който той го инструктира буквално да скрие останалите у дома 30 милиона... А изборите са съвсем скоо и аз си стискам всичките палци, белким , санким и др. подобни.

Впрочем, прословутото засаждане на толкова броя лалета, колкото са жителите на Истанбул пак е по роднинска линия, само не мога да си спомня племеник или друга рода на истанбулския кмет беше доставчик на посадъчния материал. Значение в случая наистина няма. Турция е родината на лалето и този факт я прави по-популярна от всякакви нарочни събития.

# 51
Още малко факти. Когато Топбаш постъпва като кмет на Истанбул през пролетта на 2004 година,  в града са засадени едва 600 000 лалета. През неговото управление лалетата достигат 14 милиона.

http://www.ibb.gov.tr/sites/istanbuldalalezamani/Pages/LaleSayilari.aspx

# 52
Бихте ли ми прпоръчали и дриги фирми за Истанбул за Великден, освен Емералд -интересувам се повече от забележителностите и затова искам добър екскурзовод. И какъв хотел е за предпочитане -този GOLD HOTEL 3*  на снимки изглежда добреhttp://www.emeraldbg.com/hotel/62000/2/232/62219/75592/GOLD-HOTEL-3*.html, но дали  така newsm78

Последна редакция: ср, 26 фев 2014, 12:05 от сиси

# 53
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Принципно много харесвАХ кмета, но откакто се подложи на Ердоган по време на протестите  #2gunfire #2gunfire #2gunfire  Надявам се и двамата да ги отняма и да се спрат тея диктаторски истории. Мир и свобода навсякъде  Praynig

Миналата година публикуваните дати на фестивала бяха 7-21 април със съпътстващи събития през целия април, а на 7 вече имаше прецъфтяващи лалета
 http://www.beyazgazete.com/video/anahaber/kanal-d-31/2013/04/07/ … sladi-396418.html

Всичко си е късмет, а лалетата са живи съществя и не става по поръчка.

Сиси, екскурзовода не зависи от фирмата - българските екскурзоводи нямат право да работят на турска територия, там работят само местни такива. Всички фирми използват едни и същи 5-6 изселници, взели лиценз за екскурзовод.

# 54
Обърнете внимание на това заглавие (лозунг на симпатизантите на кандидата за кмет от Народно-републиканската партия и настоящ кмет на район Шишли  - Мустафа Саръгюл) :

"Времето на лалетата в Истанбул свърши, да живее времето на Саръгюл!"

# 55
  • Казанлък of all places
Ох, не мога! Simple Smile Хем саръ, хем гюл! Simple Smile )))

# 56
Ох, не мога! Simple Smile Хем саръ, хем гюл! Simple Smile )))

Joy Joy Joy Това щЪ додат некви чаени рози, джанъм !  Joy Joy Joy

# 57
Хахаааа,  Joy!

Бялк, разбрахме те! Възможно ли е да престанеш да ровиш и човъркаш с тия лалета! Разбрахме, ще ходим на Фестивал, ще слушаме песни, ще гледаме танци, ще празнуваме! Край с лалетата, повече няма да ги има изобщо никога!

# 58
  • Варна
Но ще има жълти рози! Joy Joy Joy

# 59
Е тука вече много ще се караме, щото пък розата си е наш патент!

Общи условия

Активация на акаунт