Частни училища - информативна тема 3

• 67 554
  • 762
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Зависи кой какво  определя като предни и задни позиции..Оспорвах най-вече  твърдението, че  в училище към 20 позиция ( а 19-тата е точно такава), а защо не и надолу, не се обучават деца, които да стигнат до елитните гимназии.  Peace
Е, той Мецан е малко краен.... аз като родител на по-голямо дете (нищо че  още сме далече от седмокласните трепети) щедро отпускам до топ 30 и дори 40  Wink с уговорката че това важи само за държавните училища с големите випуски

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 15:51 от Onna-bugeisha

# 511
Aз пък видях едно нещо у цялата класация. Че образованието ни в държавните училища запада. На фона на частните. Не твърдя, че и те са с най-невероятното образование. Но е факт.
Че МОН май не изнесоха класация, че като гракнат родителите спасение няма....та извода, за по-нормално образование си плащаме без децата ни да получат и лев от държавата.
Пък държавното се срива все повече и повече.

И да вметна. За съжаление или за щастие матурите съществуват. Колкото и да не са критерии за измерване на знанията и уменията на децата, все пак ги има. Та класацията, хубава, лоша, некоректна или каквато и да била е това което ни дава представа за образованието.

# 512
ПП - 19 място по математика  и 12 по  БЕЛ според  класацията, направена от Жасмин по двата предмета.

E та, виждаш ли? Не е на 50 място, нали.

Е, той Мецан е малко краен.... аз като родител на по-голямо дете (нищо че  още сме дълече от седмокласните трепети) щедро отпускам до топ 30 и дори 40  Wink с уговорката че това важи само за държавните училища с големите випуски

Добре, така да е - аз нали три пъти писах думата "примерно", писах примерно първата 20-тица, може да се приеме и първата 30-тица, добре. Никъде не съм писал, че само първите 10 стават, както русалката казва. Не е въпроса за конкретната бройка да се хващаме, а идеята ми беше, че от определено място нататък - примерно от 35-то или 40-то нататък, не стават - шансът за прием е малък.

Разбира се, сигурно и от училища към 100-тното място ще има приети деца в елитните гимназии, но мисля идеята е ясна - който се чуди къде да си даде детето и гони прием там, рискува много, ако избере училище на 50-то място НАПРИМЕР.

Ето училището на Русалката е 36-то в общата класация, а по БЕЛ, както тя самата е писала, е 12-то , а по МАТ - 19-то! Това доказва моята теза, а не нейната, че класацията не показвала нищо.

Даже май доста обективно показва, защото колко ще е общият брой приети деца в елитните гимназии от 120-то училище - нямам идея, но примерно около 50% ще е, т.е. половината не влизат, затова местата са 12-то и 19-то, а не са първо и второ.

От СМГ всички деца влизат, ама всички до едно - ето и мястото му съответно е първо по МАТ и второ по БЕЛ. Т.е. прием в 5 клас в СМГ практически гарантира прием в 8 клас в НЕГ или където си поискаш. Същото важи и за Света София и ПЧМГ.

# 513
  • В офиса
Цитат
Колкото и да е "усреднено усредняването" явно е достатъчно добър индикатор
Усредняването не е "усреднено". Репликата на hatred се отнасяше за формулата на Мецан за "средно на средното на средното"  Grinning

За връзката на броя деца със средното. Кога и до каква степен броят има значение? Тук ние търсим "достоверност" на средното, т.е. искаме да знаем, че с достатъчно добра точност всички деца от дадено у-ще попадат в някакви прилични интервали около средното. Има си формула по въпроса, която е ф-я на броя, вероятността с която търсим тази точност, доверителния интервал, който сме избрали и т.н. И тази формула за сравнително еднородни групи деца - т.е. класове, където няма много слаби и много силни ученици, а при средна оценка 5.5, да кажем няма деца с под 5, ще покаже минимални разлики при 15 и при 120. Т.е. ако СМГ-ейците ги разбием на произволни групи от по 15, или 30 деца, то техните средни ще са достатъчно близо до средното на СМГ общо. Т.е. статистически абсолютно релевантно е да се сравняват резултатите на Св. София, Веда, ПЧМГ и СМГ. Няма изкривяване от бройката.

Отделен е въпросът за това, което спомена Русалката. Ако се преписва.... Аз съм склонна да мисля, че при външните квестори в ЧУ не се преписва. По една много проста причина - най-вероятно квесторите са учители от ДУ. И като такива, те най-вероятно имат негативно отношение към ЧУ и децата в ЧУ. Т.е. обективно имат стимул да следят строго за спазването на правилата Simple Smile
Забелязах, че 3 у-ща с немски - Веда, Увекинд и Ерих Кестнер, имат изключително силни резултати на предметите с вътрешни квестори. Нищо не казвам, нищо не предполагам. Само отбелязвам, че докато при другите у-ща в топ 10-20 има флуктуации по различните предмети, то тези 3-те са в топ 5 по всички от тях. Може би наистина имат много стабилна общообразователна подготовка, което е страхотно. Но ако ми бяха таргет, щях за всеки случай да проверя имат ли и колко, деца класирани на олимпиадите по химия, физика, география, лингв. кенгуру и т.н.

По повод тезата на Мецан. Емпирично - познавам деца, учещи в у-ще, което даже не е в топ 30, но приети по първо желание в СМГ, или езикови. Изводът... Единственото, което "гарантира" в достатъчна степен едно у-ще в топ Х, е унифицираност, т.е. че и най-голямата издънка, ще е изкарала достатъчно висока оценка за горе-долу прилично у-ще. Добри, упорити, умни деца иначе има навсякъде.

# 514
Увекинд са били с външни квестори....така че предполагам и другите частни училища също.

# 515
Добре, де, по БЕЛ и математика усилията са относително индивидуални - курсове, школи, самостоятелна работа. Как преценяваме в този случай училището?
Причината едно училище да не е в челните места може да бъде всякаква:
- многоброен випуск - 120+ деца, няма как всички да са отличници, но очевидно училището е желано, щом паралелките преливат - не се борят нито за субсидия, нито за ученици;
- училището си има гимназия с прием и иска да задържи по възможност отличниците си, защото напливът към него в гимназиалната му част не е много голям и обира децата с по-нисък бал - педантична строгост на изпитите, без никакъв шанс за подсказване и преписване;
- пак по горната причина учителите по разказвателните предмети са взискателни и не се съобразяват, че някой щял да кандидатства - пишат реални и незавишени оценки; по БЕЛ и мат. се покрива минимумът, а който ще кандидатства, се готви отделно и ходи по олимпиади и състезания (в този случай учителите дават допълнителни насоки).

От такова училище всяко дете може да влезе в топ гимназиите, стига да иска, никой не му пречи. И което е по-важно, никой не го осакатява откъм обща култура в името на два изпита, за които така или иначе всеки си взема самостоятелни мерки.

# 516

По повод тезата на Мецан. Емпирично - познавам деца, учещи в у-ще, което даже не е в топ 30, но приети по първо желание в СМГ, или езикови. Изводът... Единственото, което "гарантира" в достатъчна степен едно у-ще в топ Х, е унифицираност, т.е. че и най-голямата издънка, ще е изкарала достатъчно висока оценка за горе-долу прилично у-ще. Добри, упорити, умни деца иначе има навсякъде.

Това е така и не твърдя обратното. Може и от най-калпавото училище да има деца влезли и в най-елитната гимназия, а може и от най-елитното училище да има деца, невлезли никъде. Само че няма аз да избера кварталното ми училище, което е на 66-то място, това имам предвид, нито пък сравнително близкото до нас 18 СОУ, което минава за елитно, а пък е на 75-то място! Ако я нямаше тази класация, щях да си кажа - всички говорят за 18-то, че е елитно, дай него ще избера. Ама като видя че е на 75 място, е колкото и да не е обективна класацията, няма как да ме устройва!

Горе писах, че училището на Русалката било на 36-то място. Ами това не е вярно, заблудих се от това, че класацията започва от номер 9, незнайно защо. Поправих си последователността да започва от 1 и какво излиза - училището на Русалката е на 28 място.

Ами това е съвсем хубаво място! По приблизителния критерий, който приемаме с Онна-бугейша, до около 40-то място, въпросното 120то училище се вписва съвсем добре, т.е. то е подходящо за деца с високи цели.

Моите квартални училища обаче не са подходящи за деца с такива цели, а ако я нямаше класацията, нямаше да го знам. Ето това имах предвид и нищо повече.

# 517
  • София
Ама, Мецане,  нали вчера уточнихме, че не бараме първите три училища. Те и извън тази пародия НВО  са се доказали като водачи на олимпиади и състезания, на които преписване и подсказване няма. Говорим за училищата след тях. И не, не се ловя за поредността, упомената от теб като допустима (въпреки че тя беше в началото  съвсем различна от тази, към която се присъедини сега), няма особена  разлика дали си казал 15 или 20-та,  а говоря за твърдението ти, че от един момент нататък  шансът за прием в елитни гимназии на деца от задни в класацията училища е нулев. Не е..  Дори и за училища след 40-та позиция, но с големи випуски. И не става дума  въобще за единици успели. Не съм погледнала  например на коя позиция е 51 СОУ, сега ще го направя. Но миналата година само от един негов клас около  20 деца бяха приети в първите езикови и СМГ.

Тинкърбел, хубаво допускане , но  за жалост неправилно. Учителите от частните училища също са квестори. И само РИО може да ни каже къде какъв квестор е разпределен. Но няма да ни каже, така че ще си останем с гаданията... По твоята логика, както държавен учител, квестор в ЧУ, може да бъде строг, за да не позволи   ЧУ да изпреварва осезателно ДУ, така и квестор от ЧУ, попаднал в друго ЧУ, може да "съдейства" за  по-добри резултати, желаейки така да изтегли частното като цяло напред.... Всичко е в сферата на допусканията. И при квесторите е просто въпрос на съвест, разбиране и възпитание как действат, а не дали са попаднали в ЧУ или ДУ по разпределение.

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 16:21 от пенсионирана русалка

# 518
а говоря за твърдението ти, че от един момент нататък  шансът за прием в елитни гимназии на деца от задни в класацията училища е нулев.

Е чак нулев не съм казал, казах малък шанс. Ето класацията показва, че вашето училище става, как да не е полезна. С предния пост надявам се достатъчно изясних какво имам предвид, може от някое училище, което е назад в таблицата, да има 2 или 3 приети деца в НЕГ и други елитни, но аз например не бих рискувал да приема, че от 100 деца точно моето ще бъде от тези 2 или 3. Друго си е например вашето училище, където сигурно повече от половината деца са приети - ами то точно класацията показва, че си е "друго" - то е на 28-мо място, но като махнеш частните, значи от държавните то е на 12-то място, ако правилно съм преброил.

П.П. Децата ти влязоха в НЕГ, нали? И то без частни уроци. Значи и уроците не са критерий.

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 16:20 от Татко Мецан

# 519
а говоря за твърдението ти, че от един момент нататък  шансът за прием в елитни гимназии на деца от задни в класацията училища е нулев.

Е чак нулев не съм казал, казах малък шанс. Ето класацията показва, че вашето училище става, как да не е полезна. С предния пост надявам се достатъчно изясних какво имам предвид, може от някое училище, което е назад в таблицата, да има 2 или 3 приети деца в НЕГ и други елитни, но аз например не бих рискувал да приема, че от 100 деца точно моето ще бъде от тези 2 или 3. Друго си е например вашето училище, където сигурно повече от половината деца са приети - ами то точно класацията показва, че си е "друго" - то е на 28-мо място, но като махнеш частните, значи от държавните то е на 12-то място, ако правилно съм преброил.

Аз мисля, че ти не би рискувал и да се предовериш на което и да е училище, когато става въпрос за важно кандидатстване, и ще следиш нещата отблизо. А ако го правиш, детето ти ще е точно от тези 2-3-ма или 20-ма приети в хубави училища, независимо колко още деца от същото училище са приети.  Simple Smile

# 520
  • София
Аз много добре разбирам какво казва Мецан и мисля че и останалите го разбирате чудесно. А то е, че да, изключения винаги има, възможно е дори и дете от 89-то училище (едно от последните в класацията ако не се лъжа) да я влязло в елитна гимназия, но това ще е въпреки училището и въпреки средата в него. И аз също като Мецан, ако живея до въпросното училище, въпреки че би ми било под носа, нямаше да запиша детето си в него, а щях да потърся друг вариант.

# 521
Аз много добре разбирам какво казва Мецан и мисля че и останалите го разбирате чудесно.

Благодаря!

Скрит текст:
Разбират, но само като ми видят ника и се заяждат Mr. Green

# 522
  • София
Децата ми, Мецане,  имаха добра база от училище (поне по единия предмет), но работиха и навън допълнително. Така че И уроците са  солиден критерий, както за ДУ, така и за много ЧУ. В школата по БЕЛ имаше и деца от ЧУ. Peace Така че и този факт изкривява  допълнително класациите. Забележете нещо: Който е чел седмокласните теми, ще знае, че в нашето училище нещата по БЕЛ бяха меко казано зле, не съм се  и срамувала да го пиша многократно. Е да де, ама училището е с 12 резултат, нали? Показател за какво е позицията му по точно този предмет, Мецане? С какво ти помага?

И не, не се заяждам като ти видя ника..Но щом ти е угодно да е така, мисли си го. Просто ти пиша нещата така, както изглеждат през погледа на десетки родители на седмокласници.

# 523
Meцане извинявай, че ще отговоря вместо теб Grinning
Децата са осъзнали, че не се справят по БЕЛ.
Учителите не са крили че е така.
Родителите са взели решение да запишат децата на частни уроци за да имат по-добър резултата.

Та информацията...в училището децата са съвестни, учителите пресъздават ясно ситуацията, родители и деца са амбицирани да постигнат добри резултати.....та лично аз получавам информация за добра среда за детето ми.

# 524
  • София
Нищо подобно, но няма да споря.. Peace Как ще си направиш тези изводи, ако не бяха написала как са постигнати тези резултати по БЕЛ и имаше само класацията? Нямаше ли да мислиш, че  обученито по БЕЛ е наистина  ниво? И съответно да сгрешиш тотално? Хайде , нека не се лъжем..

ПП Учителите не само, че са крили проблема , потушавали  са всеки опит за подобряване на нещата и  са се опитвали да заблудят "загубените" родители, че всичко е наред,  ами сега се кичат с упехите на децата, постигнати на 100% с работа другаде.  Ето това е класацията...

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 16:45 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт