Частни училища - информативна тема 3

• 67 554
  • 762
  •   1
Отговори
# 525
  • Sf
И сега според класацията, родителите ще престанат да висят на опашки пред 18-то, понеже е на 75 място и ще се наредят пред Св. Наум, защото е на 6-то, изпреварило дори НУКК.

# 526
  • София
И сега според класацията, родителите ще престанат да висят на опашки пред 18-то, понеже е на 75 място и ще се наредят пред Св. Наум, защото е на 6-то, изпреварило дори НУКК.

Именно.. Joy Право в десятката. Simple Smile

# 527
  • София
Спокойно няма да престанат да висят на опашки пред 18-то.... Класацията няма широка популярност в медиите и няма и да има тъй като МОН би трябвало да отговори на някои неприятни въпроси

# 528
Eми как да не ми помага класацията. Има доста родители като мен, които до вчера нищо не са знаели за училищата просто защото не ги е интересувало, нямали са дете. Ето най-близкото училище до нас, виждал съм го отвътре като ходя да гласувам. Аз най-редовно ходя да гласувам, защото считам, че трябва да сме граждани. Дори и на референдума ходих. Та значи ен на брой пъти съм влизал вътре - по изборите, ходил съм и до тоалетните и какво - училището изглежда прилично, тоалетните са чисти, имат даже плочки и нови мивки. Класните стаи са приветливи, не са супер лукс, но са в добро състояние. Има голям двор с много дървета. На 1 минута пеш от блока е. Друго нищо не знам. Отварям класацията и какво да видя - то е на 174 място!!! Shocked Mr. Green

Е ако не беше тази класация, аз откъде щях да знам, че това училище ИЗОБЩО НЕ СТАВА? Ама изобщо не става. Хм, казвам си, другото близко, което е малко по-далеч, също има страхотен двор, сградата е прилична, има засилено изучаване на език от 1 клас....поглеждам класацията и що да видя? 66-то място.
Eми - не става и тва е. Да беше, да беше, примерно 30-то, 40-то място, щях да се замисля, хайде ясно е, че не е супер, ама пък не е и за изхвърляне и ако например нямам кинти за частно, а това е на 34-то място и ми е близо....ето дава база за размисъл. Но 66-то място - не, благодаря.
Не познавам нито учители, нито някой от МОН, повечето родители и те са като мен. И откъде да вземем информация?

А тази класация - ето, дава информация. Пък ти си твърди, че нищо не показвала. Може вашето училище да е било зле по БЕЛ по твоите критерии, които естествено са много високи с оглед високите цели. Класацията показва, че училището - 120-то СТАВА, и че МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗБРАНО от дете с високи цели, а вече в процеса на обучение си преценила, че трябва да ходят на курсове по БЕЛ - ОК, но като цяло изборът на това училище не е грешен.

Аз нали още от началото това писах - че тя показва кои училища не стават, а не толкова тези, които стават. Действително съгласен съм, че тези, които стават, е без значение дали са на пето, осмо, четеринайсто или седемнайсто място.

Именно.. Joy Право в десятката. Simple Smile

Ами няма да се наредят пред Св. Наум, защото родителите, които се редят на опашка пред 18-то, не си мислят изобщо за частно училище. Но някой, който като мен има възможност и за ЧУ, и за ДУ, ще се откаже от 18-то, да. Редят се щото друго добро държавно в района няма освен 32-ро и 134-то. Освен това, Свети Наум като училище само с 2 ученика изобщо не може да бъде критерий. Ама разбира се, че такива репликирания са си чисто заяждане. Казах каквото имам да казвам, дотук съм.

Точно така, Онна-бугейша го е написала, каквото и аз имам предвид.

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 16:52 от Татко Мецан

# 529
  • София
Не съм го решила аз само, целият випуск ходеше на уроци по БЕЛ, дори и децата без високи цели. Сред девойките в класа на дъщерите ми само едно момиче беше без уроци по БЕЛ, но не му пукаше, тъй като кандидатства  в училище с отделен прием, в който НВО не важи. И то има по-малко от 4 по БЕЛ на двата модула заедно.Лично аз, ако сега ми предстоеше избор на училище за периода 5-7  клас, щях да гледам съвсем други неща, не резултатите от НВО като знам как са постигнати - с уроци, с подсказвания..Но всеки е различен.

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 16:57 от пенсионирана русалка

# 530
Понеже всеки се е вторачил в това НВО, да приемем, че не се преписва (което не е вярно, но да приемем). Но не ми е приятна тенденцията училищата да се превръщат в школи за подготовка за НВО. Това е безумно, не знам дали го осъзнавате.

Разсъжденията на Мецан не са неправилни, но самата ситуация е лишена от логика. От едно училище до седми клас аз очаквам солидна общообразователна подготовка - не да ми усъвършенства детето в преразкази и засукани задачи. А да има максимума знания, предвидени за възрастта му. Ако се бори за още нещо (кандидатстване, спорт, изкуства), нека го прави самостоятелно и ако се налага - има хиляди извънучилищни начини. Не искам и последният двойкаджия в училището да има шест накрая - това е адски демотивиращо. Не знам защо се прехласвате по такива училища, в които всички имат шест, като е очевидно, че децата изобщо не са еднакви. Дори и ако тези деца са 15. Не искам в часовете, предвидени за география, да се учи БЕЛ, не искам ваканцията на детето ми да е разпределена по седмици и три години от живота му да се въртят около БЕЛ и математика.
Влизане в най-желаните гимназии може да се постигне без всичко това.

То бележкарството е неизкоренимо, особено сега, когато с тези шестици се замазват толкова несъвършенства. Затова търсете училища, които не са заинтересовани да са в челните класации, но не са и много накрая. Това е реалната и нормална картина: отличници, средна хубост, слаби.  Да кажем, че в СМГ (5-7-ми клас) може да е различно, защото са подбирани децата. Но и там, при толкова засилена математика, масовите шестици по всичко останало също будят съмнение.

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 17:50 от Химикал

# 531
  • София
Химикал, аз не разбрах какво ни казваш с последния си пост. Че в първите в класацията училища куцат останалите предмети, извън БЕЛ и математика? Или че пишат шестици и на двойкаджиите?
Или нещо съвсем трето, което, поне за мен, не става ясно от написаното?

# 532
Уж сте интелигентни хора тук, а какви щуротии се пишат, не е истина.

Не гледайте местата в класирането, а точните резултати. Едно училище може да е на 50-то място, но това е защото нивото му е същото като на други 20 училища (просто училищата са много, няма как всички да са в челната десятка, дори да са на едно ниво) и резултатите им се различават с по 20-30 стотни, просто заради броя на учениците и как конкретните резултатите се отразяват на общия.

И освен това, ако искате да знаете вашето дете дали ще влезе някъде, най-добре работете конкретно с него.
Иска ми се да знам кое е това дете, което влиза в СМГ, НЕГ или АК, без да е ходило на нито един частен урок, а само със знанията си от училище.
А вие си правите генерални изводи, стъпвайки на базата, че всички деца са такива. Но аз се съмнявам, че и едно такова има.

Класацията дава добра представа за нивото на децата, които са се явили на изпита, но не дава гаранции какво ще направи вашето дете на същия изпит след n на брой години, независимо къде учи.

# 533
Химикал, аз не разбрах какво ни казваш с последния си пост. Че в първите в класацията училища куцат останалите предмети, извън БЕЛ и математика? Или че пишат шестици и на двойкаджиите?
Или нещо съвсем трето, което, поне за мен, не става ясно от написаното?

Да, набляга се на БЕЛ и математика, другото се занемарява, но въпреки това шестиците са факт и там. И то масово.

# 534
Да, набляга се на БЕЛ и математика, другото се занемарява, но въпреки това шестиците са факт и там. И то масово.

Хайде стига с тези глупости. Нищо не се занемарява, а шестиците са факт, защото децата са подбрани, амбициозни и умни. Материалът съвсем не е непостижим и за едно умно дете изобщо не е кой знае какво постижение да има шестици по всичко до 7 клас. Може да има отделни преподаватели в отделни випуски, които да не са на ниво, но като цяло не може да се каже, че изискванията или преподаването са на по-ниско ниво, отколкото където и да е другаде.
Що се отнася до наблягането - по математика се набляга на задълбочаване и разширяване на знанията, а не на подготовка за НВО, както в други училища. За НВО-то общо взети никой не го е грижа. На школите съвсем ясно се казва, че там се упражнява съвсем различна математика и ако някой ходи за да се подготвя за НВО, по-добре да не го прави.  И по БЕЛ е подобно - не се работи целенасочено за подготовка за НВО, а за овладяване на материала. Поне в нашия випуск беше така и имаше недоволни родители, но сега вече няма такива.

Впрочем имаш ли някакви доказателства, че в СМГ куцат останалите предмети, или си говориш ей така, по усет?

# 535
  • на път
.....
Впрочем имаш ли някакви доказателства, че в СМГ куцат останалите предмети, или си говориш ей така, по усет?

СМГ е специален случай и ще е срамота да нямат тези високи резултати след тежките приемни изпити за 5 клас - обират меко казано най-доброто от всички училища. И там обаче децата тръгват на уроци още от 6 клас за да се справят с външното оценяване в 7-ми.

# 536
  • В офиса
Цитат
Но не ми е приятна тенденцията училищата да се превръщат в школи за подготовка за НВО.

И аз това се чудя...Навъдили са се някакви училища, които подготвят за НВО, моля ви ти се. Вместо да тънат в безхаберие и да оставят всичко в ръцете на частните школи. Ми какво ще стане, ако всички у-ща започнат да го правят. Това е безумно, не знам дали го осъзнавате....

За какво било измислено НВО  (освен за да се усвоят 4 500 000 лв.) Grinning От тук: http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&f … bv.70138588,d.bGQ

Цитат
Гарантирането на равен достъп и на качествено образование за децата е възможно
чрез осигуряване на условия за развитие на системата на училищното образование. Едно от
най-важните от тях е функционирането на модерна, ефективна и обективна система за
контрол и оценка на качеството на постигнатите в образователния процес резултати.
Цитат
Наличието на национална система за външно оценяване позволява да се съизмерват
постиженията на учениците от един випуск в различните училища, да се правят изводи за
качеството на преподаването в училището и за качеството на работата на отделния учител,
Цитат
Системата за национално стандартизирано външно оценяване ще гарантира
постигането на следните резултати:
• Обществото ще се информира за състоянието на образователната система и ще
може да постави нови изисквания към нея;
• Държавата ще установява актуалното състояние на училищното образование, ще
проследява тенденциите в неговото развитие и така контролът ще се превръща в
коректив на провежданата образователната политика;
• Учителите ще получат възможност за обективна оценка на работата си въз
основа на резултатите на учениците;
• Родителите ще имат реална представа за равнището на подготовка на своите деца;
• Учениците ще бъдат в условия на равнопоставеност при провеждането на
стандартизирано обективно оценяване.

# 537
СМГ е специален случай и ще е срамота да нямат тези високи резултати след тежките приемни изпити за 5 клас - обират меко казано най-доброто от всички училища. И там обаче децата тръгват на уроци още от 6 клас за да се справят с външното оценяване в 7-ми.

Какво значи "децата тръгват на уроци"? Така обобщено излиза, че всички тръгват.
И как да ти повярвам, като само преди 3 години и моето дете беше там в 7 клас. От шести клас почти никой не е тръгвал. Или са били толкова малко, че не се е забелязвало. В 7 клас повечето ходиха на уроци по БЕЛ, но пак не всички. На урок по математика пък практически не ходят даже и в 7 клас. Освен евентуално някои, на които не им е там мястото.  Та стига с това обобщение за уроците от шести клас.

# 538
  • София
Съгласна съм с Черна Станция. Как с подценяване и занемаряване на учебния процес  примерно в СМГ по разказвателните  се стига до призови  места в класирането  на олимпиади по химия, физика и астрономия, биология?

И за уроците съм съгласна. В обикновено ОУ като нашето масово се тръгна на школи в 7 клас, не още от 6-ти, въпреки скапаното обучение по БЕЛ. Единици са  били тези от 6-ти. Какво остава за СМГ, където децата по принцип са амбициозни, съвестни и редовно учещи, тоест без съществени пропуски? Същото важи и за ЧУ. Ако дете от частно училище ходи на уроци, то това е в 7 клас, не преди това. Не правете от изключението правило.

# 539
  • на път
Имам 2 приятелки с деца на които им предстои да са в 6 клас в СМГ и търсят активно частен учител по български в момента.

Общи условия

Активация на акаунт