Частни училища - информативна тема 3

• 67 554
  • 762
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Цитат
Но не ми е приятна тенденцията училищата да се превръщат в школи за подготовка за НВО.

И аз това се чудя...Навъдили са се някакви училища, които подготвят за НВО, моля ви ти се. Вместо да тънат в безхаберие и да оставят всичко в ръцете на частните школи. Ми какво ще стане, ако всички у-ща започнат да го правят. Това е безумно, не знам дали го осъзнавате....

Всъщност, в горното твърдение има логика. Ще говоря за математиката, тъй като там съм компетентна. Има два начина /изключвайки този с преписването, който е ясен/ да се изкара хубаа оценка на НВО:
1. чрез целенасочено "напомпване" по формата на изпита с формални, краткотрайни знания;
2. като страничен ефект на задълбочена, системна и качествена подготовка по предмета.

Обучението в школите следва по-скоро първия модел и това е обяснимо, имайки предвид, че в школата родителят си плаща със съвсем конкретна цел и времето е ограничено. Работи се по формата на изпита, който все пак е основно тестови. Неглижират се някои моменти от материала, които трудно могат да се атакуват сериозно с тест - например разлагане, някои видове геометрични задачи, построителните задачи пък изобщо не се коментират. И така остават някои ненаучени неща, които по-късно зейват като кратери; зазубрят се алгоритми, които не са добре осмислени и са много нетрайно знание. Ако човек действа на този принцип, ще изкара изпита, но няма да е формирал типа мислене, който ще му трябва нататък.
Та в този контекст не е хубаво училищното образование да е прицелено само в резултата от НВО като някаква фикс-идея.

# 541
Цитат
Но не ми е приятна тенденцията училищата да се превръщат в школи за подготовка за НВО.

И аз това се чудя...Навъдили са се някакви училища, които подготвят за НВО, моля ви ти се. Вместо да тънат в безхаберие и да оставят всичко в ръцете на частните школи. Ми какво ще стане, ако всички у-ща започнат да го правят. Това е безумно, не знам дали го осъзнавате....

Всъщност, в горното твърдение има логика. Ще говоря за математиката, тъй като там съм компетентна. Има два начина /изключвайки този с преписването, който е ясен/ да се изкара хубаа оценка на НВО:
1. чрез целенасочено "напомпване" по формата на изпита с формални, краткотрайни знания;
2. като страничен ефект на задълбочена, системна и качествена подготовка по предмета.

Обучението в школите следва по-скоро първия модел и това е обяснимо, имайки предвид, че в школата родителят си плаща със съвсем конкретна цел и времето е ограничено. Работи се по формата на изпита, който все пак е основно тестови. Неглижират се някои моменти от материала, които трудно могат да се атакуват сериозно с тест - например разлагане, някои видове геометрични задачи, построителните задачи пък изобщо не се коментират. И така остават някои ненаучени неща, които по-късно зейват като кратери; зазубрят се алгоритми, които не са добре осмислени и са много нетрайно знание. Ако човек действа на този принцип, ще изкара изпита, но няма да е формирал типа мислене, който ще му трябва нататък.
Та в този контекст не е хубаво училищното образование да е прицелено само в резултата от НВО като някаква фикс-идея.

Точно това имах предвид  Peace

# 542
  • София
Съгласна съм с написаното от hatred по принцип. Но не и с обобщението, че школите непременно процедират по първия модел. Peace Ако човек е наясно какво да търси, намира правилното. PeaceОще от сега мога да изброя 2-3 места, на които всичко упоменато се прави,при това задълбочено, независимо дали ще се падне на НВО или не. А преценката ми следва да е обективна, тъй като мат ми е слабост и  в свободното си време се боря с по-завързани задачи. Голямата ми дъщеря  ще е 12 клас, но и до ден днешен, въпреки многото други научени методи за разлагане (  по формула за разлагане на квадратен тричлен, по схема на Хорнер, по метода на неопределените коефициенти и т.н), се обляга често  на седмокласни методи за разлагане и усвоените тогава хитринки..

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 19:29 от пенсионирана русалка

# 543
  • София
За мен тези статистика имат значение за първоначалното отсяване на училищата.
И ще дам пример малко далеч от темата 7-ми клас за моята стратегия при кандидатстване за университети. Предстои ни идващата учебна година и целта е Великобритания. Известни са ни 2-3 световноизвестни и за другите никаква информация. Порових по класации и сайтове. Отново се оспорваше, че тези класации нямат много стойност, защото като показател може да бъде включено напри на колко студента се пада 1 комп. и разни подобни, които нямат никакво значение. Да но трябваше от някъде да се почне да се плува в морето от над 100 университета. Направих екселска таблица с класиранията им по предмет, добавих резултатите и в общото класиране по университети и това за няколко години назад. Очерта се някаква тенденция и можах да ги сведа до 20-ина, които вече може да се разгледат по-обстойно - по това какво и как го преподават, проучване на мнения във форумите. Иначе можеше и да се удавя в тази информация. И това ми беше базата за начало. По същия начин и родителите на бъдещи първокласници или ПУК-чета или 4-токласници могат да си направят справка през годините и да отсеят няколко училища, които после да проучат по-подробно. За това и в някаква степен има смисъл от тази класация. А че не е гаранция, че като детето учи в дадено училище ще го приемат в елитно училище и това е вярно, но в по-добрите училища се увеличава вероятността.

# 544
  • София
Съгласна съм с написаното от hatred по принцип. Но не и с обобщението, че всички школи процедират по първия модел. Peace Ако човек е наясно какво да търси, намира правилното. Peace

В много от школите, в които има разделение по нива, с най-силните ученици обикновено се работи по същество, абсолютно съм съгласна. С по-слабите обаче няма време за изчистване на пропуските и обикновено се прибягва до форсираната подготовка по формата на изпита.

Дефектът на "напомпването" може лесно да се избегне с изпит, в който повечето задачи да са за разписване на решението; да има по-леки, средни, по-труднички. Например, изпитът на НПМГ, без задачите за делимост и тези по комбинаторика /които са си СИП/, би бил по-надежден. Но тогава двойките ще скочат до небето и ще стане ясно това, за което твърде много хора се правят на слепи   Joy

Аз обаче зверски се отклоних от темата  Embarassed

# 545
  • София
 С написаното и със съответните доуточнения съм вече съгласна на 100%. Peace

# 546
  • В офиса
И аз съм 100% съгласна. Бях написала пространен отговор, но той повтаря последния пост на hatred. Ама това означава, че трябва да недоволстваме срещу формата на НВО и срещу това той да се ползва като критерий за прием в специализирани училища, а не срещу у-щата, които подготвят за него.

# 547
  • София
За мен тези статистика имат значение за първоначалното отсяване на училищата.
....
zuri, много хубав пост! Облякла си мислите ми с думи!

# 548
  • София
...... Ако човек действа на този принцип, ще изкара изпита, но няма да е формирал типа мислене, който ще му трябва нататък.

thumbsup

# 549
  • София
Конфликтът в темата според мен е породен от различните очаквания, които 2-те големи групи имат спрямо резултатите от НВО. Едните се интересуват от тях като източник на информация за подбор на бъдещо училище. А другите очакват от тях да показват нивото на знания, преподаване в съответните училища(групата на родители с по-големи 7-мокласни деца).

# 550
  • В офиса
Кварталното ни начално училище е на около 100-тно място. Няма да имам грам колебание да си запиша децата там, ако нямам възможност да покривам таксата за сегашното ни у-ще. Ще го направя с ясното съзнание, че ще се налага активно да участвам в образователния процес, попълвайки дупки, но ще го предпочета пред което и да е "елитно" ДУ на майната си, за което се виси на опашка, дават се пари под масата, или се търсят дебели връзки.
Бих избрала кварталното у-ще и пред едни П. Берон, Меридиан 22, или Евростар, да кажем...

А конфликт в темата аз не виждам. по-скоро паралелни разсъждения по 2 теми.  Резултатите и класацията имат значение, но не трябва да се абсолютизират, а да се гледат според особеностите на конкретното дете и дали пасва на профила на у-щето. Щото иначе рискуваме да повторим 7-мокласната истерия на много по-ранен етап. 1-2 години 5 годишни дечица да се "напомпват" за изпита в Шилер, Питагор, или Света София, да заемат място на неподготвено дете с по-голям потенциал и в 3-и клас да се играе сценката с търсене на ново у-ще, защото детето е стигнало предела си на "помпане", вече не се справя на натоварването, от което страда самото то. И това няма да значи, че детето е тъпо, неспособно, или че се е провалило, а само че на този етап от развитието му даденото у-ще не е било за него, защото не сме се водили по него, а по класацията за НВО  Grinning

# 551
  • София
Специално за избор на училище в периода 1-4 клас тези резултати нямат голямо значение. Моето дете учеше в училище Х което е доста напред в класацията. Обаче не бях доволна от учителката му. Тази на предния випуск пък много ми харесваше, методът й на преподаване беше съвсем различен. По английски ситуацията беше сходна - не одобрявах подхода конкретно на "нашата", другата имаше съвсем различен начин на поднасяне на материала и бих се радвала да преподава на детето ми... Поне в бившото ни училище нямаше един общ стандарт и се оказа, че е много важно конкретно кой учител ще се падне... Преместих детето си в училище У. Рейтингът му по матури за 7 клас не е много добър, но пък аз съм много доволна от учителите, които преподават на дъщеря ми и смятам, че там ще научи повече...

# 552
Преди години, когато избирахме училище за първи клас, се спряхме на нашето, защото според някаква класация беше сред първите 20 в София и най-доброто в района (сега, предвид изписаното на последните страници, ме е срам да кажа на кое място е Laughing Не е западнало училището, просто класациите са се видоизменили.). Освен това се водеше с ранно чуждоезиково обучение. Гимназията също я избрахме според рейтинга й. Та много добре разбирам родителите, които се хващат за класации. Все пак това е единственият им източник на информация.

# 553
  • София
Ами ето, че хората сме различни..Основното училище дори не съм го избирала, то ни е квартално. Направих обаче максимално въможното децата ми да са при определен начален учител. И когато това стана, нямах притеснения. За мен в периода 1-4 клас това е най-удачното решение. И гимназията не сме я избирали по рейтинг или поне не  като водещ показател, а по ред  други причини. Примерно децата са учили английски  до 7 клас,  за предпочитане е след  това да продължат с друг език. Ако беше единият рейтинг  водещ при избора и детето преди това е учило 7-8 години немски, пак ли там да го натикам? Като ще е друг език обаче , кой да е... Опции много, но търсихме този, научаването на който един ден, при евентуално  желание от страна на децата, да позволи   хем следването в  добър университет навън, хем  това да стане  при сносни разходи за издръжка, език, който би имал приложение дори и у нас, предвид наличието на такива фирми на нашия пазар.. Изключително натежа в избора ни  фактът, че  това е ДУ с най-много преподаватели-носители на езика, че  има доста проекти и програми с опознавателна цел на култура, бит, политика, образование на съответната страна, че на олимпиади през целия курс на обучение  децата стигат масово до следващи етапи, че при нужда има кой да помага и у дома.. И едва тогава се спряхме  на матурите, защото и при тях, подобно на НВО, резултатите са показателни само дотолкова, че в училищата в челото учат съвестни и амбициозни  деца. Но  и тук факторът  уроци и школи важи с пълна сила при подредбата. Peace

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 22:14 от пенсионирана русалка

# 554
  • София
Дефектът на "напомпването" може лесно да се избегне с изпит, в който повечето задачи да са за разписване на решението; да има по-леки, средни, по-труднички. Например, изпитът на НПМГ, без задачите за делимост и тези по комбинаторика /които са си СИП/, би бил по-надежден. Но тогава двойките ще скочат до небето и ще стане ясно това, за което твърде много хора се правят на слепи   Joy

Аз обаче зверски се отклоних от темата  Embarassed
Изобщо не си се отклонила от темата. Това е и моето мнение от много време. Изпитите трябва да бъдат по-трудни, ако ще се отсяват деца. В сегашната ситуация се подлудяваме деца и родители с относително лек изпит и гонитба на почти максимални резултати. Поне в Сф това е ситуацията. Знам, че в другите големи градове баловете за елитните езикови и математически гимназии не хвърчат толкова до небето.

И двете ми деца са учили в квартални основни училища. Напълно спокойна съм била за бъдещото им развитие. Синът ми вече е в средата на гимназиалния курс и мога да споделя следното:
- Всички деца от стария му клас от ОУ, които се справяха отлично до 4-ти клас влязоха в елитни гимназии. Парадокс е, че от основното му училище има повече деца в 1 НЕГ отколкото от класа му в СМГ. С което не искам да кажа, че основното му училище е било по-силно от СМГ - просто училището е в тази част на София и отличниците по традиция се борят за места там. Съответно децата се бореха за пълни шестици по БЕЛ и докарваха висок бал. Убедена съм, че от същия този клас в основното му училище сигурно вече има 3-4 деца отпаднали от образователната система.
- Дъщеря ми също учи в обикновено начално училище. Погрижила съм се и тя и брат и да бъдат от 1-ви до 4-ти клас при най-предпочитаните начални учителки. Съответно децата в класа са доста подбрани. Освен класациите, които осредняват нивото на целия випуск не бива да се забравя, че разликите от клас до клас често са драстични в "неелитните" ДУ.

Синът ми ходеше на уроци по БЕЛ от 6-ти клас, тъй като не бях доволна от подготовката в СМГ. За съжаление учителката, при която ходеше на уроци и която преподава в доста голяма школа и елитно училище не си вършеше работата. Случайно установих, че готви докато "преподава". Спряхме уроците. В 7-ми клас ходеше при друга учителка. Отново имам резерви и към нея. Друг е въпросът какъв литератор е той  Embarassed
Истината е, че без школи/уроци нещата не се получават.
Резултатите от първия модул на НВО изобщо не ги броя за критерий за нищо. Жалко е и че все повече се подсказва.
Не бих си причинила втори път детето ми да учи в елитно държавно или частно училище до 7-ми клас, което евентуално не ми се пада под прозореца. Цялата логистика изтощава. Много по-лесно е да се следи нивото на детето и своевременно да се помага при нужда. Истинското учене започва след подготвителен клас в гимназията. До 9-10 клас материалът не е тежък за умно дете и престараването на цялото семейство в обучителния процес често не добавя стойност.

Общи условия

Активация на акаунт