Частни училища - информативна тема 3

• 67 554
  • 762
  •   1
Отговори
# 555
  • София
Към русалката:
Добре де, аз пак да се върна на онова 89-то училище, което споменах и по-рано.... и ако това беше кварталното ти училище там ли щеше да си търсиш учител?
Или говорим за сравнително добре "поставен" квартал..... да речем Младост (просто защото там съм що-годе наясно с училищата) и ти сега се "хвалиш" че не си се подлъгала да се буташ в така хваленото 125-то, а вместо това си се спряла на 10, 145 или 88-мо?

А след това ей така "щрак" избрахте немска гимназия, ако правилно се ориентирам? Вместо като разни други да се подлъжете по това, че дават добро образование добре котиращо се и у нас и в чужбина?!

# 556
  • София
Ами да, точно така го разбирай... Кварталът е  НДК и до нас съвсем  близо е  20 ОУ, спрягано за далеч  по- елитно. Но дори не съм си правила труда да подавам документи там, нито за голямата, нито за малките. Относително близко до нас е 133-то - същата работа. И двата пъти съм подала документи единствено за кварталното училище.
Колкото до НЕГ - какъв щрак, напълно обмислен и гонен  избор, обоснавах го горе детайлно,  но не преоритетно с рейтинга от матурите...

# 557
  • София
Кое "скапано" училище около НДК избра? Вместо елитното 20-то?

# 558
  • София
Повярвай ми, около НДК има доста училища с много, много кусури. Включително и нашето 120-то. Кварталът не оправя нещата.  И 35-то е такова, и 127-мо, и 22-ро.

# 559
  • Sofia
В 89-то учениците са предимно "тъмнокожи" , така че изобщо не се учудвам къде е в класацията.

# 560
Това с правенето на всичко възможно да попаднеш при избрания начален учител е малко като игра на руска рулетка. Живеем квартала ни от 2-3 години. Блока ни е нов. Повечето деца на съседи (които са на училищна възраст) учат в Горна  Баня или Света София. За училищата в квартала само знам че не са ОК, а какво да кажем за задълбаването в проучването на конкретни учители. Няма кого да попитам, а и да има пак не бих се доверила на 100%. Хората сме различни и имаме различни критерии.

Затова изобщо не смятам да я играя тази игра. Я уцелим, я не уцелим правилния учител.

# 561
  • София
E,това няма как да го знам за 89-то, не познавам квартала. Въпросът е принципен. Но ако е едно съвсем нормално квартално училище, да, до 4 клас ще търся учител  именно в него, а няма да карам децата си да пътуват или да пресичат големи булеварди заради пишман елитността на  друго, в което е въпрос на късмет при кого ще попаднат..

Биб.биб е изразила изцяло и точно позицията ми по въпроса.

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 22:42 от пенсионирана русалка

# 562
  • София
Както се вижда и 120-то е добре поставено в класацията.... 22-ро и 35 също са с добра слава (в момента не мога да погледна класацията, пиша през таблет и трудно се справям с него), но съм сигурна че държат сравнително добре позиции..... хайде да си признаем, че има значение и то огромно квартала (ако ще подбираме квартално училище) защото не е без значение дали си "около НДК" или в Обеля

89-то просто го запомних като номер и като място в класацията..... дори не го знам къде е....
Независимо дали е циганско училище от Факултета или не е очевидно че там учат деца без желание за развитие, с родители, които не се интересуват от учебния процес и в подобна среда дори и дете с потенциал и амбиции не би могло да се развие адекватно..... та дори и там да преподава най-невероятния учител, което съм сигурна, че не е така

# 563
Ами ето, че хората сме различни..Основното училище дори не съм го избирала, то ни е квартално. Направих обаче максимално въможното децата ми да са при определен начален учител. И когато това стана, нямах притеснения. За мен в периода 1-4 клас това е най-удачното решение. И гимназията не сме я избирали по рейтинг или поне не  като водещ показател, а по ред  други причини. Примерно децата са учили английски  до 7 клас,  за предпочитане е след  това да продължат с друг език. Ако беше единият рейтинг  водещ при избора и детето преди това е учило 7-8 години немски, пак ли там да го натикам? Като ще е друг език обаче , кой да е... Опции много, но търсихме този, научаването на който един ден, при евентуално  желание от страна на децата, да позволи   хем следването в  добър университет навън, хем  това да стане  при сносни разходи за издръжка, език, който би имал приложение дори и у нас, предвид наличието на такива фирми на нашия пазар.. Изключително натежа в избора ни  фактът, че  това е ДУ с най-много преподаватели-носители на езика, че  има доста проекти и програми с опознавателна цел на култура, бит, политика, образование на съответната страна, че на олимпиади през целия курс на обучение  децата стигат масово до следващи етапи, че при нужда има кой да помага и у дома.. И едва тогава се спряхме  на матурите, защото и при тях, подобно на НВО, резултатите са показателни само дотолкова, че в училищата в челото учат съвестни и амбициозни  деца. Но  и тук факторът  уроци и школи важи с пълна сила при подредбата. Peace
Аз под рейтинг имах предвид най-високия бал за прием, при това от няколко поредни години. Матурите не съм ги гледала. Разсъждавах така - най-висок бал, най-силни деца, най-високо ниво на преподаване. Simple Smile
А изборът на училище за първи клас съвпадна с избора ни на жилище и първото беше определящо за второто Simple Smile Имахме 2-3 години на разположение да се ослушваме за отзиви. Училището е квартално.

# 564
  • София
Не намирам в момента на коя страница е линкът към страницата на Данибон, но далеч не съм убедена, че централното 127-мо СОУ, та дори и 35 СОУ са напред в класацията, като имам предвид какво движение на ученици има от последното  към останалите училища в района. За 22 -ро съм по-склонна да го допусна. Както и за 41-во. Thinking А кварталът е все  "Център"...

ПП Намерих файла. Направо "чудесно" класиране със сборно от всички НВО  над 60-то място и за  централното 35-то, и за 41-во, само съвсем неочаквано за мен 127-мо е що-годе напред...Та дотук с квартала и "елитността" на училищата в него. Да не говорим, че се втрещих  в тази класация къде е  73-то СОУ като цялостно представяне - училище, за което  всеки е чувал..Намиращо се в определено хубав квартал, с деца на амбициозни родители, с хубава база, в близост до  друго добро училище - 104-то.Едното някъде едва на 75-то място, другото към 60-то.Просто не знам номерациите на училищата по кварталите, но гарантирано преди това 75 място на спряганото за едно от най-елитните  училища,  има такива  в Люлин, Обеля или Надежда, при това вероятно с участие  на описания като "цветнокож" по-горе контингент.. И сега излиза, че те са по-добри от 73-то, в тях учат по-заинтересовани деца, нали така? Позоваваме се на класацията просто..Ама надали е така.

Последна редакция: ср, 02 юли 2014, 23:34 от пенсионирана русалка

# 565
Русалке, защо се учудваш? Точно там е мястото на училища, които не се борят за ученици, където тече нормален учебен процес (с цялата строгост по отделните предмети) и има най-нормално разслоение на учениците. Това са училища, създаващи условия за успеваемост (от които всеки се възползва, ако иска), без да подават патерици (преписване, подсказване). Ако сега трябва да избирам училище на база тази класация, бих избрала точно училищата в този диапазон (и нашето е в него  Sunglasses ), защото те дават всичко, а всеки си взема толкова, колкото може да носи главата му.

# 566
  • София
Да... Намекът  на писанието ми беше за спорната  обективност на тази класация Wink Както и  за незадължително наличната обвързаност на квартал с успеваемост на училищата в него. Peace

# 567
  • София
Да не говорим, че се втрещих  в тази класация къде е  73-то СОУ като цялостно представяне - училище, за което  всеки е чувал..Намиращо се в определено хубав квартал, с деца на амбициозни родители, с хубава база, в близост до  друго добро училище - 104-то.Едното някъде едва на 75-то място, другото към 60-то.
Конкретно за тези две училища, понеже криво-ляво са в района, където живеем. Според мен и в двете не се е подсказвало, което в някаква степен обяснява резултата. Другата част от обяснението е ясна - ми училище като училище с деца като деца. Претрупването на 73-то според мен не идва от старата част на кварталите наоколо, а от новопостроеното море отвъд Тодор Каблешков...

Не съм подавала документи и за двете училища. 104-то дълго време ми беше фаворит за малката, докато не натрупах достатъчно жизнен опит и увереност в децата си, за да се отправя твърдо към най-близкото добро квартално ОУ.

Затова изобщо не смятам да я играя тази игра. Я уцелим, я не уцелим правилния учител.
Това важи и за избора на частно училище. Идеята не е да уцелваш, а да бъдеш в състояние да направиш своето проучване, от своята камбанария, преди да се хвърлиш в дълбокото с 6 000 евро годишно, които често осигуряваш трудно. Защото истината около мен е такава - огромната част от родителите на деца в частни училища, които са направили емоционално избора си не са преценили колко дългосрочен ангажимент поемат.

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 07:20 от bib.bib

# 568
Аз ли гледам друга класация или всъщност 73-то е на 22-а позиция, а 104-то е на 52-ра?

bib.bib да важи, но в много по малка степен. И лично моя избор е много лесен с много повече достъпна информация (от множество канали) при избор на ЧУ. Нямам достъп до инфо за подходящите учителки в района. Да не говорим, че не смятам, че една "подходяща" учителка, каквито и усилия да прави, би могла да се справи и да изолира детето от кофти среда (съученици, съседни класове, навлеци в училищния двор, инфраструктура и т.н.) Освен това предпочитам детето да отиде на входящ тест, вместо да ми се налага да давам рушвети и да се моля на директор Х да го сложи при избраната преподавателка. Да не говорим, че не виждам никакъв смисъл да се бутам и да вися по нощите пред заветните уж елитни ДУ. Пример 32-ро (което ни е в района). Сега сме в държавно ОДЗ (уж елитно, уж в сравнение с другите гледат добре децата) и виждам какво е нивото на "правилните" учителки. След като мога да си го позволя (говоря от моята си капандура), ще плащам ....естествено след като много внимателно съм преценила кое да е ЧУ ....

Русалке не обобщавай. В Люлин има 2-3 ДУ училища(след 7 кл.), които слагат в малкия си джоб много централни. И това с присъствие на контингента. Има не малко случаи деца от центъра да пътуват до Люлин.

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 09:41 от Анонимен

# 569
А да попитам по просветените за инфо относно ЧСОУ"Пр. Иван Апостолов" на матурите ДЗИ по БЕЛ успеха е : 5,20 което не е връх , но определено е добре. Имате ли наблюдения гледам , че училището е от 1991г. да не реши някой че е реклама
Скрит текст:
, а досега не съм го мяркала из коментарите по форумите newsm78
Имат нова база ; детска градина ; начално и гимназиално обучение. Странното е че едва от около 3 месеца разбрах за него  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт