Частни училища - информативна тема 3

• 67 555
  • 762
  •   1
Отговори
# 375
ibm, ще им пиша и аз. Моля те, кажи ми позоваваш ли се на някакви Закони и членове, та да знам и аз да го напиша в мейла за по-голяма тежест.

В сайтовете им има бланки, но изискванията за заявлението ги пише в закона:

"Чл. 25. (1) Заявлението за предоставяне на достъп до обществена информация съдържа:
1. трите имена, съответно наименованието и седалището на заявителя;
2. описание на исканата информация;
3. предпочитаната форма за предоставяне на достъп до исканата информация;
4. адреса за кореспонденция със заявителя.
(2) Ако в заявлението не се съдържат данните по ал. 1, т. 1, 2 и 4, то се оставя без разглеждане.
(3) Заявленията за достъп до обществена информация подлежат на задължителна регистрация по ред, определен от съответния орган."
http://lex.bg/laws/ldoc/2134929408

Няма нужда да се позоваваш на каквото и да било или да обясняваш защо искаш тази информация; ако не ти я дадат, те трябва да обяснят защо ти я отказват.

# 376
  • на път
Ще си позволя да се изкажа и да се опитам да направя аналог между Шилер, НУ-София и Увекинд.

За Увекинд знам най-малко (макар голамото ми момче да е там от последната седмица на април). Досега бяхме в НУ-София с 2 деца - едно в 3 клас и едно в подготвителна група.

Децата мигрират между тези 3 у-ща по различни причини...

Шилер е прекрасно у-ще до 4 клас. Децата имат сериозна общообразователна подготовка по всички предмети. Немският им е на много добро граматическо ниво в 3 клас, на посредствено ниво на четене и ужасно на говорене. Децата обаче се справят много добре на финалните тестове по езика. Наблюденията ми са от детенце дошло от Шилер тази година в класа намоето дете (и май родителите са решили да го връщат обратно  newsm78) и две деца от съседния клас в НУ-София, които се преместиха в Шилер тази година - наваксаха бързо и нямат конкуренция в познанията по немски. След 4 клас Шилер става едно редово квартално у-ще - часовете по чужд език намаляват драстично заради програмата на МОН от 5 клас. Особено важно е при кой преподавател по немски ще се паднат децата - кадрите естествено не са равностойни.

НУ-София -  е за хората които имат връзка с немскоезични държави и смятат децата им да продължат образованието си на определен етап там. За българчетата без странична "немска среда" и немско бъдеще това образование създава огромни препятствия и усилия. Децата се прибират вечер и продължават да учат в къщи ... Оценките са ниски - тестовете,  програмите и учебниците идват от Тюринген, а децата живеят в българска среда мислейки на немски.
Средата е прекрасна и мила, но много строга. Палавите деца се отстраняват своевременно дори и да са умни. До 4 клас основният преподавател е от огромно значение, което ми се вижда неуместно за частно у-ще. Децата обожават у-щето си. Няма лафка, няма дрога, няма алкохол ...

Уве Кинд - нямам задълбочено мнение все още. Наложи се да се преместим баткото първи заради малката - палава е и не се вписва в немските стандарти макар и да е умница (проговори немски прекрасно за 1 година). Отидохме там пак заради немския - за нашето семейство е важен. Хареса ми, че се чете много, че попаднахме в "академичен клас" (4 деца са с много добри резултати от Кенгурото), че класната е невероятна, че има индивидуален подход в усвояването на пропуснаните знания. Децата ходят с удоволствие на у-ще.

Базата е най-добра в НУ-София, но това след 2 клас не е най-важно ...

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 15:36 от Д_Ива

# 377
  • София
В сайтовете им има бланки, но изискванията за заявлението ги пише в закона: ......
Няма нужда да се позоваваш на каквото и да било или да обясняваш защо искаш тази информация; ако не ти я дадат, те трябва да обяснят защо ти я отказват.

Благодаря ти. Открих и бланките - ето ги, в случай че и някой друг реши да им пише.

# 378
Д_Ива, мерси, много важна информация. Значи в Шилер нивото на говорене е ужасно? А нещо за Веда и Е. Кестнер можеш ли да кажеш? Ще бъде много ценно.

За Увекинд, известни са ми суперлативите, които се пишат за тях тук в този форум, известно ми е и мнението на Rila, също доста хвалебствено /която е писала подробно за Френския лицей/, но бях на посещение в детската градина. Е, не ми хареса. Нито базата, нито преподавателите, нито това, което ми отговориха на въпросите. За училището не знам нищо. Обаче - в класациите по НВО е доста назад. В олимпиади и други състезания не съм срещал техни деца по призовите места.

Специално за немските градини, това, което съм видял с очите си и чул с ушите си, като че ли най-добре с немския са в Е. Кестнер. В Киндеоазе не съм ги чул как говорят, там се видяхме само с директорката, и то с преводач, защото тя говори български колкото аз говоря немски:)

Хайде дано урусите да бият, никога не мога да съм за италианците откакто на световното в САЩ ни лишиха от финал, чиста дузпа не ни дадоха за играта на Костакурта като волейболист в наказателното поле, ако бяха ни дали, сигурен съм, че щяхме да ги обърнем и да играем финал. Стискам палци на Уругвай.

Последна редакция: вт, 24 юни 2014, 19:24 от Татко Мецан

# 379
Черна станция теза не съм изказала или бъркам....
Човека който ми даде съвета - да си опазим децата - е дядо на дете 7 клас от най-елитното държавно училище. Защо ли?
В ЧУ детето е под абсолютен контрол през цялото време. Сутрин се качва на буса след училище обратно у дома.
Къде продават наркотиците в ДУ - не мога да твърдя на 100% но след като границата е станала 12 години мисля че е доста притеснително.

Тези деца, които са на режим "от училище на буса, от буса в училище и от училище пак на буса, а от там вкъщи" са на възраст, в която наркотици не се употребяват. Като станат на 14 и нагоре вече не можеш да ги вържеш за полата си и тогава почват рисковете. И тогава ЧУ не те спасява. Все едно в най-елитния АК не се пуши трева. Ама щом искаш вярвай си. Нямам против Peace

# 380
  • на път
Д_Ива, мерси, много важна информация. Значи в Шилер нивото на говорене е ужасно? А нещо за Веда и Е. Кестнер можеш ли да кажеш? Ще бъде много ценно.

Веда както знаем има много добра общообразователна подготовка до 4 клас. Приятелско дете влезе в СМГ от там. Целият клас се реализира много добре също. После децата се разбягват. Не знам защо. Базата е подтискаща, заобиколена от панелките и съпътстващите екстри на Банишора.

Гимназията на Ерих Кестнер е с най-много часове по немски от всички "български - немски" частни гимназии в София. Много български и немски деца от ДС се местят там за гимназиалната степен за да вземат по-прилична диплома за средно образование със хубава оценка по немски.

Киндер Оазе е с най-прекрасната немска подготовка по немски както знаем. Подготвителният им клас посещава държавното у-ще в Бояна - българският им е добър също. Подочух, че се канят да правят начално немско у-ще до 2 години.

# 381
Веда както знаем има много добра общообразователна подготовка до 4 клас. Приятелско дете влезе в СМГ от там. Целият клас се реализира много добре също. После децата се разбягват.

Кога после? След 4 клас ли? А училището не е в Банишора, то е в Триъгълника, под надлез Надежда. А градината и гимназията и те не са точно в Банишора, а на границата между Света Троица и Фондови жилища.

# 382
  • на път

Кога после? След 4 клас ли? А училището не е в Банишора, то е в Триъгълника, под надлез Надежда. А градината и гимназията и те не са точно в Банишора, а на границата между Света Троица и Фондови жилища.

да - намаляват наполовина след 4 клас (СМГ, 73-то и др.)
За квартала е вярно - тази зона ми е мътна, но определено ме притесни като ходих на разговор с директорката (много симпатична ми се видя).

# 383
  • Sofia
British school of Sofia също е вариант за детска градина + училище , за тези , за които липсата на българска диплома не представлява проблем.

# 384
да - намаляват наполовина след 4 клас (СМГ, 73-то и др.)
За квартала е вярно - тази зона ми е мътна, но определено ме притесни като ходих на разговор с директорката (много симпатична ми се видя).

Ох, съжалявам, че на нещо като чат го обръщам, но определено въпросът ме интересува. Какво те притесни? Как хем ти се е видяла симпатична, хем те притесни.

Или квартала имаш предвид? Нищо му няма на района, определено е много по-хубав от доста други, но да не спорим сега и за квартали, че малко ли теми има такива. Мен ме интересува училището. А че вкарват деца в СМГ е много добър атестат, стига да не е някое изключение, разбира се.

# 385
  • на път

Ох, съжалявам, че на нещо като чат го обръщам, но определено въпросът ме интересува. Какво те притесни? Как хем ти се е видяла симпатична, хем те притесни.

... не ми хареса и вътре и вън. Не залитам по лукс, но влизайки се натъкваш вместо на коридор на маси за хранене и миризма на столова. В тази детска градина ходеше моят племенник преди около 25 години и мога да каже, че всичко е същото. Разделили са пространствата на клетки ...
- наоколо районът мръсен, опърпан. Учениците от близкото у-ще пушеха и пиеха бири до оградата на Веда.

В СМГ се влиза както знаем с ходене на курсове там и с много допълнителни занимания. Но госпожата от Веда знаеше за наклонностите на детето и му обръщаше специално внимание.

# 386
Бихте ли споделили на каква база оценяте нивото на говорене в Шилер като 'Ужасно"? Имате преки впечатления от някой от изпитите им, или как?
Питам, защото детето ми беше 8 години там и взе три сертификата, втория и третия пред комисия от Гьоте институт и оценките именно за разговор (знаете те са различни в различните области - граматика, писане и разговор) не бих казал, че са ужасни, тъкмо напротив, а все пак изпитващите не са преподаватели на Шилер...
Не че има, за мен специално, особено значение и не че Шилер е най-върховното немско училище в София, но все пак задавам въпрос от позицията на родител на дете, завършило пълния му курс и взело всички изпити там и с нивото на подготовка на кварталното училище (подплатено с курсове, както всички останали искащи да успеят деца днес) , в каквото се превръща след седми клас според поста Ви, влязло в топ 5 на Софийските училища.
Не друго, но смятам, че оценката Ви не е коректна, или поне не би могла да се приложи за всички деца от Шилер.

# 387
  • на път
Бихте ли споделили на каква база оценяте нивото на говорене в Шилер като 'Ужасно"? Имате преки впечатления от някой от изпитите им, или как?

Извинявайте ако съм Ви засегнала. Наблюденията ми както споменах по-горе са свързани с:
- момченце отличник дошло от Шилер в класа на сина ми - прекрасна граматика, базова комуникация на езика в сравнение с другите деца (ниво предучилищна)
- момченце от 2 клас учило в Шилер 2 години, отличник. Ходи цяла година на частни уроци и все още не е наваксал разликите
- две деца от съседния клас се преместиха в началото на 3 клас в Шилер. Близка съм и със двете майки. В първия учебен ден децата е трябвало да разкажат как са прекарали лятната ваканция и им е било изключително трудно. Успяли са криво-ляво с по 2-3 изречения, беден речников запас ... Децата от 2 клас на НУ-София не само говорят свободно езика, те пишат дълги съчинения, четат по една немска книжка на седмица и я обсъждат в клас. Тези от НУ-София пък е трябвало да наваксват цялата общообразователна програма по другите предмети.

И така - пълно щастие няма ....

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 15:35 от Д_Ива

# 388
A, чак пък засегнала... Ни най-малко, просто реагирах, защото казвате нещо, което ми се стори невярно... Всъщност вероятно програмите им са различни,  часовете, средата, методиките, много неща. Но все пак затова и попитах по какво съдите.
Не зная какво е било нивото на децата във 2 и 3 клас, казвам само факта, че в седми имат (поне голяма част от тях) Б1 от Гьоте, е, едва ли за ужасно ниво на разговорен немски биха им го дали.
Това казах, нищо повече.
А какво е шилер, има отделна тема, да не спамим тук.
Реагирах, пак казвам, само защото за мен не е вярно твърдението, че нивото на децата от Шилер е ужасно.
Да, може да е такова в сравнение с децата от другото училище, ДС казвате, не го зная. Тогава те би трябвало да защитават поне Б2 в седми клас...или Ц1, не зная...

А колкото до общообразователната програма, която се е налагало да се наваксва, ами ако едно дете до 7-ми клас учи един език и го овладее на прилично ниво и не прави планове семейството му да учи някъде в чужбина, не е ли най-естествено да иска да продължи образованието си в друга езикова гимназия или математическа, или професионална. Там обаче приемат с български и математика, НВО и освен това искат българско свидетелство за завършен 7-ми класм каквото от училището на посолството не дават както и от френския лицей.... Е, ако имаш проблем с документа или не си силен с българския и математиката в коя езикова гимназия ще отидете? Изключвам Златарски, гимназията на Иванов, Банкя и още няколко частни които приемат (почти )всеки, готов да си плати таксата...
Права сте, че няма пълно щастие...

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 15:33 от StefanB

# 389
  • на път

Да, може да е такова в сравнение с децата от другото училище, ДС казвате, не го зная. Тогава те би трябвало да защитават поне Б2 в седми клас...или Ц1, не зная...

в НУ-София всичко се учи на немски освен български и българска история. Там сертификати не взимат - завършват с немски матури и диплома.

Последна редакция: ср, 25 юни 2014, 15:34 от Д_Ива

Общи условия

Активация на акаунт