Частни училища - информативна тема 3

• 67 555
  • 762
  •   1
Отговори
# 390
ДС казвате, не го зная.

Мисля, че тя под ДС разбира Дойче шуле...щото на немски първата буква на Шуле е S...ама на български не е удачно такова съкращение, защото прилича на Държавна Сигурност и защото първият звук е Ш, на немски са три букви, sch... Grinning Това е училище към Немското посолство, което си е немско училище, за немски деца и по изключение приемат и българчета...учат по немска учебна програма и таксата също доста си я бива.

# 391
  • на път
ей сега ще се поправя ...

# 392
Ясно, но в такъв случай има ли особена разлика формално в ценза на дете завършило лайстунг паралелка на държавната немска езикова гимназия (91) в София (което също излиза с немска матура и диплом, но и български освен немския и често ползва българската диплома само за да кандидатства в Германия за някои специалности - по лесно е от квотата на чужденците)  и това от ДС ?

И дали не е по-добре на финала на средното образование да имаш два добри езика вместо един перфектен и един добър (трети в базов вариант винаги се учи)...
Не знам, само си разсъждавам, всеки си знае детето и прави планове за него, а често на края тези планове не се сбъдват, защото децата порастват и правят свои собствени....
Поне моят опит това показва, човек предполага, друг разполага... Покрай голямата 24 годишна щерка...

# 393
А какво е НУ-София?

# 394
E стига се ядохте с жената де, сигурен съм, че се сещате, че НУ значи Немско Училище, в превод от Дойче шуле. Аз съм й благодарен, ценна информация даде, поне на мен ми беше полезна.

# 395
Ни най-малко не се заяждам. Помислих,че пише за училището, в което е детето й и ми стана интересно кое е.

# 396
Не мога да се редактирам по-горе. Сега чак разбрах,че Ива сравнява училището към посолството с Шилер. Права ли съм? Ако е така, нищо чудно говоренето да е на много по-високо ниво.

# 397
Еми да, тях сравнява. Точно каквото бях прочел за Шилер и много ми беше харесало и тя пусна един студен душ:) а и нивото във Веда и Е. Кестнер и Увекинд по немски не е по-високо от това в Шилер, това ми е казала преподавателка в Шилер по немски, която преди това е била в друго немско училище. Явно няма как хем математика и български, хем и немски на страхотно ниво, трябва да се прецени кое е по-важно. За мен е важно детето да е добре с българския, все пак е българче, а и математиката е изключително важна, така че ДШ или ДС или НУ, както и да го кръстим, няма да избера Grinning

# 398
Много сте смешни с тези нива, дето били много ниски. Особено тези, които си признаха, че не знаят немски, но това не пречи да преценяват кое ниво е високо и кое ниско Simple Smile

Ако мен ме интересуваше какво е говоримото ниво в някое училище, бих отишла на място и бих говорила с децата, за да добия лични впечатления. Така някой във форума да ми казва, че нещо според него е високо или ниско и аз да го приемам за чиста монета.... Несериозно е.

# 399
  • София
Според мен освен с отлично владеене на немски език децата в НУ не излизат с НИЩО друго. Дори за немската образователна система (която като цяло е зле) тези са мега зле. Да не говорим че няма как да кандидатстват в което и да е българско училище защото материала който "учат" по математика в 7клас не отговаря дори на материала от 5клас на българско училище, за българския език да не говоря. Това училище според мен става ако искате да ходите в Германия и за по-лесно адаптиране на децата или ако искате немска диплома и детето остане там до 12 клас. Ако искате детето да получи качествено образование то това не е мястото, а немска диплома се получава и в първа немска гимназия при това съвсем безплатно, но с много труд и пот на челото. И ви гарантирам че децата излезли от там имат невероятно ниво на владеене на езика, доста от тях успяват да вземат дори стипендии от DAAD (което си е цяло постижение предвид колко рядко дават такива). 

# 400
  • София
За Увекинд, известни са ми суперлативите, които се пишат за тях тук в този форум, известно ми е и мнението на Rila, също доста хвалебствено /която е писала подробно за Френския лицей/, но бях на посещение в детската градина. Е, не ми хареса. Нито базата, нито преподавателите, нито това, което ми отговориха на въпросите. За училището не знам нищо. Обаче - в класациите по НВО е доста назад. В олимпиади и други състезания не съм срещал техни деца по призовите места.
понеже и аз се интересувах от началното училище Увекинд си говорих с две мои приятелки германки - едната е преподавала там преди години. Еми бяха на мнение че училището е зле, постоянно се въртят някакви интриги, децата не получават качествено образование. Друга моя позната българка беше там преподавател по немски език 2 години. След което напусна и се лекува от депресия доста дълго време, досега не иска да каже какво се е случвало в училището, само каза че не било хубаво училище. Та на мен това ми стига да го зачеркна от списъка си и да продължа търсенето. Само не знам с кое да направя компромис - с немския език и да заложа на Св.София и наистина доброто образование или да направя компромис с частното училище и да се пробваме в 73 СОУ, 20 СОУ или Шилер. Имам още време да мисля и вътрешно се лутам и не зная с кое да направя компромис. В едно обаче съм сигурно - добро частно училище с немски език в София няма!

# 401
Според мен освен с отлично владеене на немски език децата в НУ не излизат с НИЩО друго. Дори за немската образователна система (която като цяло е зле) тези са мега зле. Да не говорим че няма как да кандидатстват в което и да е българско училище защото материала който "учат" по математика в 7клас не отговаря дори на материала от 5клас на българско училище, за българския език да не говоря. Това училище според мен става ако искате да ходите в Германия и за по-лесно адаптиране на децата или ако искате немска диплома и детето остане там до 12 клас. Ако искате детето да получи качествено образование то това не е мястото, а немска диплома се получава и в първа немска гимназия при това съвсем безплатно, но с много труд и пот на челото. И ви гарантирам че децата излезли от там имат невероятно ниво на владеене на езика, доста от тях успяват да вземат дори стипендии от DAAD (което си е цяло постижение предвид колко рядко дават такива). 

Дано има повече хора, които мислят като Вас, за да е по-малък напливът към НУ. Както ме посъветваха от тяхната канцелария добре е преди да си запиша детето там да направя информиран и аргументиран избор, защото в противен случай ще се наслушам на такива мнения от близки и познати, които постоянно сравняват бълг. система с немската. Това, че немското образование не струва ще го подмина с ехидна усмивка, а от знанията на завършили 91 НЕГ, имам лични впечатления. В университета не блестяха с нищо повече от всички останали, които сме завършили други немски езикови гимназии. И как точно го гарантирате това с невероятното владеене не ми е ясно просто. Поста ви като цяло звучи нелепо особено в частта, в която казвате как децата от НУ са мега зле. Имам две познати семейства, изключително интелигентни с деца там, едното от които е шампион по шахмат. Супер доволни са от всичко. Така че нека всеки сам прецени, но не слагайте подвеждащи коментари и не давайте гаранции за владеене на езика. Wink

# 402
  • София
Не знам вие в кой университет сте били но в моя уж елитен университет германците бяха супер зле по математика. 5 години давах уроци по математика на деца от едно от най-елитните берлински гимназии и за мен не е нормално дете в 6 клас да не може да разкрива скоби с минус или да не може да сметне 2/6 + 4/18 . Дотук ще спра с прехвалената ви немска система.
Аз лично в Германия съм се запознавала с иключителни хора завършили не само 91 СОУ ами и много други провинциални немски гимназии (от каквато идвам и аз), познавах лично двама стипендианти на ДААД по медицина, които бяха от България при положение че за Хумболд-Шарите Университет даваха само 3 стипендии за чуждестранни студенти, на година. Да може не всички да са с брилянтни знания - може вие да сте попаднали на такива, все пак има 3 вида паралелки там, но тези, които са си от лайстунг класа, ако щете дори и тези само със шпрахдиплом знаеха отлично немски. А с малко усилия, ограничаване на контактите с българи след 2-3 години дори и акцента изчезва. Така че не ми обяснявайте дали мога да различа отлично владеене на немски или не, защото аз владея отлично езика и мога да преценя.
А това че някакво дете било шампион по шах - ми хубаво ама то шампион по шах не е станало в часа по математика, това си е талант и в кварталното училище да го бяха пратили сигурно пак щеше шампион по шах да стане, не виждам връзката с НУ.

# 403
  • София
В поста на Adelina_bg  има доста истини.. PeaceНеточност е само наличието на 3 вида паралелки в НЕГ, информацията  в това отношение е стара. От години вече има само 2 типа паралелки - лайстунг и ДСД.

Нека  обаче allure отговори, ако има желание, разбира се, защо деца от гимназиален курс на DS се местят  в 91 НЕГ, ще ми е е наистина интересно да чуя мнението й. Само  нека не изтъкваме твърде изтърканата финансова страна като повод, защото става дума за ученици, чиито родители гарантирано нямат затруднения от това естество.  Имена не бих коментирала, тъй като някои  са познати в пространството. Аз лично знам за няколко такива през последните години, може да  има и още. Значи все пак нещо там  не им харесва.. Thinking Колкото до нивото на учениците в НЕГ - има деца всякакви. Има и владеещи наистина езика на ниво, има и много добре спрявящи се, има  и по-посредствени. То пък понеже в другите училища всички са с равни възможности.. Mr. Green
Щом знаете немски, значи ще разберете написаното тук:
http://da-galabov.eu/?p=5248
Ако езикът им не беше на ниво на тези деца, едва ли германците (преподавателите в немския отдел, действащи не по шуробаджанашкия бг модел) щяха да ги предложат за DAAD стипендии и да си намерят сами  белята...  Wink И не остават с предложенията само, има ежегодно одобрени деца.
Колкото до учениците  в Шилер, не е хубаво да се обобщава така. В НЕГ има деца, идващи от там. И въобще не ме интересува какви нива имат според взети сертификати. Факт е просто, че знаят... И говорят достатъчно свободно за възрастта си, и пишат правилно граматически. Peace Но един език никога не се знае перфектно, имат основата, над която за петте години да надграждат. И мерак ли им е немската диплома на учениците като цяло, без значение до 7 клас къде са учили, лайстунг ги чака желаещите и успели да се преборят. И същата немска диплома я взимат без пари, както е отбелязал СтефанБ. Фактите са си факти и не бива да се изкривяват.

Последна редакция: сб, 28 юни 2014, 00:27 от пенсионирана русалка

# 404
  • София
пенсионирана русалка ето и две деца от 73 СОУ с ДААД стипендии, както каза стига желание и мотивация да има всичко се постига
http://sou73.bg/2014/06/04/zwei-daad-nominierungen-%D0%B4%D0%B2% … 0%B0%D1%82%D0%B0/

В поста на Adelina_bg  има доста истини.. PeaceНеточност е само наличието на 3 вида паралелки в НЕГ, информацията  в това отношение е стара. От години вече има само 2 типа паралелки - лайстунг и ДСД.

хаха ми аз съм вече стара, та за това, стана време и аз да казвам "по мое време беше така"  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт