Частни училища - информативна тема 3

• 67 555
  • 762
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Не исках да прозвучи така... Simple Smile Затова променям думата "стара"  просто с неактуална. Peace

# 406
adelina_bg, пенсионирана русалка, виждам, че сте много по-навътре от мен в нещата, момичета, и не искам да търся конфликт, защото не за това съм тук. Тук съм, защото и аз отсега се чудя какво ще го правя моя син като дойде време за училище. Изобщо не искам да защитавам НУ, защото отзивите са противоречиви и сигурно има защо, но не одобрявам това да се правят такива генерални заключения за ниво по език или математика. Не може всички германци да са зле по математика и всички в 91 НЕГ да са невероятно добри по езика. Да ви кажа моите колеги германци на работа са си много добри по математика и не мога да кажа с такава прецизност като adelina_bg дали са по-зле от българите. Според мен всичко е строго индивидуално. Относно това защо много родители си отписват децата от НУ мога само да гадая. Едно логично обяснение е защото искат да вземат и българска диплома. Може наистина да не са доволни и от нивото на обучение, както казвате, но от кое училище човек може да бъде 100% доволен? Говорите тук за прием в 20 ОУ, 73-то и др. Аз лично не виждам как бихме се класирали там за прием в 1-ви клас (хем живеем наблизо, но не попадаме в микрорайона) и затова се чувствам в безизходица и се принудих да търся алтернативни варианти в лицето на частни градини и евентуално Deutsche Schule към посолството...

# 407
  • София
Малко да сменя темата от немските училища.
Понеже доста се обсъждат тук Св.София и Петър Берон. Та има родители на деца в по-горен клас в Петър Берон - примерно 6,7 клас. Интересува ме как е нивото по БЕЛ и математика, защото вече няколко мои познати си отписват децата в 6 клас защото децата им според тях нищо не знаели и оценките им се пишели просто ей така. Дали наистина се обръща внимание само на 1-2 деца, които ходят по олимпиади и да вярвам ли на тези впечатления. По принцип ПБ не ми е в списъка най-отгоре, ама има едно чудесно качество - граничи със задния ми двор, дето се вика по пантофи може да ходи до там. Не че това е определящо, нито прекрасната база, но пък и не е за пренебрегване. Досега тук в темата съм чела мнения на майки, чиито деца са в ПУК или 1 клас, искаше ми се да чуя мнение и за по-горните класове.  

# 408
В моята специалност се ползваше много висша математика и наблюденията ми бяха точно обратните. Повечето немци нямаха проблем с математиката, както и с типа задачи, които се изискваха на изпитите, за разлика от българските състуденти.
За езика в немските гимназия съм съгласна. Децата от там говореха много добре и за кратко време усъвършенстваха и произношението. Аз съм с английска гимназия и втори немски плюс Гьоте, но езикът никога не ми е бил пречка в следването.

# 409
  • София
Да, частта с математиката и на мен ми се стори малко странна. По немската система още  в средно образование се учат неща, които в  нашата не са заложени и с тях се срещаме едва във ВУЗ.

# 410
  • София
alllure изобщо не исках да се заяждам с теб, грешно е прозвучало, просто много хора имат някаква идиалистична представа за средното образование в Германия, която според мен не е такава. От години в Германия се говори за лошите резултати на Пиза изследванията, та затова нямам особено добро мнение. Разбира се винаги и навсякъде изключения има, не слагам всички ученици/студенти под един знаменател.
Така малко да обясня за немската образователна гимназиална система. В Германия образованието е разделено на:
- Primarstufe от 1–4 клас ,
- Sekundarstufe I от 5–10 клас
- Sekundarstufe II от 11–13клас
Тези, които искат да продължат в университет трябва да преминат Sekundarstufe II. На края на последната година имат 3-4 предмета за избор, по които държат матури - тези предмети може да са от музика и рисуване до география, история и математика. След това обаче НЯМА значение какво ще кандидатствате, взема се оценката от тези матури. И какво се получава - имах колеги състуденти които идват да учат информатика с матура по рисуване, география и биология. Екстра, по математика никакви ги няма ама се натикали в паралелка по информатика. Тези, които бяха минали матура по математика бяха що годе добри, но не бяха на нивото на една математическа гимназия например (аз съм завършила математическа гимназия и немска като частен ученик). Еми повечето не можеха да решат квадратно уравнение без калкулатор. На българите им беше трудно защото в университета се очаква да сме учили интерграли и матрици, нещо, което не е застъпено в българската образователна система, едно време се учеше в 12 клас в МГ-тата, но вече и там го махнаха. По немската система обаче се учи в 13 клас по математика. И при положение че те дефакто имат една година повече, са взели все едно материала от 1 курс в БГ университет.
Ама тези дето идват с рисуване и биология да не мислите че разбират матриците и интергралите - ами, научени са да ги въвеждат в скъпите си калкулатори и те да им ги смятат наготово. В Гемания  дори не се споменава думата дискриминанта, те смятат квадратно уравнение по някакъв метод на исключването, супер смахнат за мен. Професора ми по математика беше супер впечатлен как смятам аз квадратните уравнения и каза че според него източноевропейската математическа школа е невероятна. Да не говорим че ние българите зелената книжка с формулите я знаем наизуст. Те не знаят една формула, не им се и налага - нали имат Тексас инструментс.
Обаче има и нещо друго - има огромни различия в нивото на подготовка на студентите идващи от различните провинции, защото матурите са различни във всеки щат. Най-добрите са тези от Бавария, северните провинции са слаби по принцип.
Та в общи линии на това се базират моите впечатления.

# 411
Аделина, ти идваш от математическа гимназия и затова ти се е струвало елементарно. В езиковите гимназии не се учи толкова математика като в СМГ например.
Скрит текст:
При нас никой не е смятал матрици и интеграли с калкулатора. Квадратни уравнения се решаваха както ние сме учили. За Баден Вюртемберг говоря.
Аз зелената книжка съм я пропуснала. Даже не знам, че има такава, но все пак съм завършила средно много отдавна и може и да не помня  Simple Smile

... На българите им беше трудно защото в университета се очаква да сме учили интерграли и матрици...
Не само заради това. По мое време за много специалности в българските университети се влизаше с учене на теми. После на изпитите пак се развиваха теми, докато за същите специалности в Германия изпитите бяха задачи или казуси.
Извинете за оспамването на темата.

# 412
  • В офиса
Извинете за оспамването на темата.
Изобщо не е оспамване. Много ми беше интересно да прочета диалога ви, а предполагам не само на мен.

# 413
  • на път
Да не говорим че няма как да кандидатстват в което и да е българско училище защото материала който "учат" по математика в 7клас не отговаря дори на материала от 5клас на българско училище, за българския език да не говоря. Това училище според мен става ако искате да ходите в Германия и за по-лесно адаптиране на децата или ако искате немска диплома и детето остане там до 12 клас.
Peace точно така

Имам две познати семейства, изключително интелигентни с деца там, едното от които е шампион по шахмат. Супер доволни са от всичко. Така че нека всеки сам прецени, но не слагайте подвеждащи коментари и не давайте гаранции за владеене на езика. Wink

Има много хора, които са домолни от НУ - София. Не всеки е наясно какво точно у-ще е НУ-София и поради това освен големия наплив всяка година има "голямо напускане" в по-горните класове. Миналата година около 60 деца, тази - повече. Записвайки детето там трябва да имате мотивация да издържите докрай.
За това у-ще не е правилно да си мислите, че детето ще учи там временно - подготвителни класове, до 4  или 7 клас. Програмите, материалът, подходът са коренно различни от тези в българското образование.Трябва да сте сигурни, че детето ще учи там до края или ако го местите ще в Германия, Австрия или някое друго НУ училище по света от наличните над 100 такива. Самото НУ е създадено за немски или немскоезични деца чиито родители искат за тях немско образование в чужда държава.
Интригите между преподавателите си присъстват и в НУ с пълна сила ... къде ли пък ги няма (част от тях са породени от факта, че има дискриминация във възнаграждението на 3 нива от преподаватели) - дори по един случай викаха медиатор от Германия, един австриец си тръгна на втория месец .... има такива които не са съгласни с нещо и си тръгват преди да приключи ангажиментът им. Има и прекрасни педагози с интересен и иновативен подход в преподаването. Текучеството на кадри е заложено и в организацията на у-щето - процент от тях са командировани от Германия за определен период от време. Тези които са назначени оттук се задържат дълго с малки изключения, но и там има пропуски в професионализма - примерно нивото на резултатите по БГ зависи от качествата на конкретния преподавател.

Последна редакция: сб, 28 юни 2014, 08:24 от Д_Ива

# 414
  • София
Не само заради това. По мое време за много специалности в българските университети се влизаше с учене на теми. После на изпитите пак се развиваха теми, докато за същите специалности в Германия изпитите бяха задачи или казуси.
Възможно е, не зная. Аз в България съм кандидатствала само архитектура - там си беше яко рисуване и математика, не съм равивала теми през живота си отсвен след 7клас.
А за испитите в бг и немските университети нямам база за сравнение защото не съм учила в бг университет, но може би не всички специалности развиват теми, сигурно си зависи от специалността  newsm78

# 415
http://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/ … -14/world-ranking

Колко е добро немското образование, се вижда от този линк, че в първата стотица университети има само 4 немски и първият от тях е на 55-о място.

Разбира се, не става въпрос, че е много по-добро от българското - ние в първите 500 нямаме университет, но като за голяма държава, първа икономическа сила в Европа и трета в света, никак не им отива мисля първият им университет да е на 55-о място. И то даже са се подобрили, щото преди като бях гледал, имаха само 3 университета в топ 100, от който най-добрият май беше към 70-о място.

Интересно защо ли познавам доста много хора, завършили в Германия, които са се върнали тук и си работят най-обикновена работа, като възпитаници на БГ университети са им началници, докато нито един не познавам да е завършил Харвард или Оксфорд и да се е върнал тук, нито пък съм чувал за такива случаи.

Тоест завършването на немски университет не е никаква гаранция за кариерно развитие, нито за успех в живота, докато завършването на уни от Бръшляновата лига например гарантира моменталическо изстрелване в топ-елита на света. Дори обикновен университет в Англия или САЩ гарантира доста добро кариерно развитие, докато немски университет не гарантира абсолютно нищо, даже и в Германия, даже и в България.

Последна редакция: сб, 28 юни 2014, 15:24 от Татко Мецан

# 416
Доколкото знам на тези класации много влияе това колко пари съответният университет дава за research. То и затова американските са напред. Гледам, че лондоснкият UCL е "едва" на 21-во място Laughing, което не го прави лош в никакъв случай. В такива класации трябва да се гледа и не само цялостното място на университета, а по-скоро специалността, която те интересува, колко е добра и в кой университет е добра. Това е моят опит поне.

# 417
Че 21-во си е прекрасно място. Разбира се, че и специалността има значение, но значи като цяло немците не си плащат, затова им няма университетите в топ 50 ли?  Laughing Не ми се вярва. Във всеки случай аз от години работя с немци и досега немец компютърджия, както и негър скиор не съм виждал Joy IT специалистите им са изключително зле, ама изключително зле ти казвам. Не че и икономистите им са много добре.

# 418
Под това колко пари се дават за рисърч имах предвид колко пари самият университет инвестира в изследователска работа.

# 419
В едно обаче съм сигурно - добро частно училище с немски език в София няма!

И аз стигнах до същия извод. Макар че специално на Веда резултатите на НВО са много добри, в 4 клас са въобще на първо място, а в 7 клас са на ІV място, веднага след Света София, СМГ и ПЧМГ. Или ти тях въобще не си гледала, защото не те устройва локацията?

Общи условия

Активация на акаунт