Частни училища - информативна тема 3

• 67 553
  • 762
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Оф, Блис, наистина е досадно да  придаваш всеки път на казаното от мен друг смисъл...Просто търсиш под вола теле, съвсем преднамерено.

Цитат
Просто не знам номерациите на училищата по кварталите, но гарантирано преди това 75 място на спряганото за едно от най-елитните  училища,  има такива  в Люлин, Обеля или Надежда, при това вероятно с участие  на описания като "цветнокож" по-горе контингент.. И сега излиза, че те са по-добри от 73-то, в тях учат по-заинтересовани деца, нали така?

Такива не значи всички, вероятно не значи сигурно..Или не значи и в трите квартала.. И пак казвам, ако хора са запознати с номерата на училища по кварталите, ще намерят в по-предни позиции училища, които определено с много отстъпват като ниво на други, класирани по-назад. Уж ти не се облягаше на единични примери, а сега ми изтъкваш като свестни едикои си две люлински училища. Сигурно е така, като във всеки друг кавартал. Нали същото описах и вчера, в квартал като  Центъра има и такива, и онакива училища..И напред в класацията, и доста назад.С това си твърдение само подкрепяш моята теза, че кварталът няма чак толкова голямо значение, щом деца от центъра, видите ли,  пътуват за Люлин.. Защо не са си намерили добро училище в Центъра,  в който Онна Бугейша  казва, че изборът е що-годе равностоен и относително добър? А сред големите деца, Люлински училища избират предимно  онези, на които балът не е стигнал за други. Чистата истина, пък ти си я отричай. Изключение прави НГДЕК, близко до Люлин, което си е единствено по рода си училище и който иска да учи това като профил, няма избор и пътува...Би ли казала номерата на двете-трите училища, та да видим с какъв минимален бал се е влизало в тях тази година?И да сравним едва ли не с всички централни, та да направим съпоставка поне за средата, в която попадат тези деца...Защото на гимназиално ниво картинката е друга.

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 10:20 от пенсионирана русалка

# 571
Оф наистина е много досадно, когато някой се вземе за капацитет по всичко. Хем не говориш конкретно, хем говориш.

Определено обаче подкрепям тезата на Онна, че в някои квартали на София има повече струпване на добри ДУ. В други квартали има единици добри. Просто не трябва да говориш неопределено (като цитираната от теб реплика), а да сравняваш конкретни училища.  Защото както за центъра, така и за крайните квартали винаги има изключения в едната или другата посока. И говорейки по принцип, на практика не казваш нищо.

Разбрахме, че класацията за теб е безсмислена.
За мен лично има някакъв смисъл (при липса на каквато и да била официална статистика) и ми дава някаква отправна точка от която да започна да проучвам. Напълно подкрепям това мнение(автора му ще ме извини, че буквално го преписвам  Grinning):

http://alekdimitrov.com/comment.asp?NID=243

# 572
  • София
Че аз  теб помолих за конкретика, ти не я даде...Твърдиш нещо  за 3 люлински училища, подкрепи го това  поне с доказателство някакво.Иначе правиш това, в което обвиняваш другите. Тоест говориш наизуст.

# 573
Това с правенето на всичко възможно да попаднеш при избрания начален учител е малко като игра на руска рулетка. Живеем квартала ни от 2-3 години. Блока ни е нов. Повечето деца на съседи (които са на училищна възраст) учат в Горна  Баня или Света София. За училищата в квартала само знам че не са ОК, а какво да кажем за задълбаването в проучването на конкретни учители. Няма кого да попитам, а и да има пак не бих се доверила на 100%. Хората сме различни и имаме различни критерии.

Затова изобщо не смятам да я играя тази игра. Я уцелим, я не уцелим правилния учител.

Абсолютно е така. Откъде да знам кой учител е добър и кой не? Кого да разпитвам? Да отида в училището и да почна наред - добър ден, аз съм вашта леля Joy я ми кажете кой учител е добър и кой -лош. И кой ще ми каже - откъде да знам какви са му критериите и доколко обективни са му преценките. То да не сме в Долно Нанагорнище, където всички се познават от години и се знае кой колко струва. По-сигурно е добро училище, в което просто се знае, че няма слаби учители.

и Zuri изключително добре е обяснила точно каквото мисля и аз.

ми дава някаква отправна точка от която да започна да проучвам. Напълно подкрепям това мнение(автора му ще ме извини, че буквално го преписвам  Grinning):

Точно така. Подкрепям.

# 574
  • София
Аз пък се изненадвам, че някой твърди, че в Люлин има добри училища. И като гледам класацията съм направо потресена - най-доброто място е 77. Останалите гравитарат около упоменатото по-горе 89-о училище, т.е. са на дъното на таблицата. Ето защо родителите от Люлин масово се мъчат да избягат от там и да карат децата си да пътуват из София. Ами то разликата е огромна - резултатите по БЕЛ и МАТ примерно са наполовина на тези от първите 35 училища от таблицата. Така, че който каквото ще да казва от квартал до квартал има разлика, така че в някои случаи кварталното училище не е най-добрия вариант май.

# 575
Цитат на: пенсионирана русалка link=topic=768091.msg28543931#msg28543931
Да не говорим, че се втрещих  в тази класация къде е  73-то СОУ като цялостно представяне - училище, за което  всеки е чувал..Намиращо се в определено хубав квартал, с деца на амбициозни родители, с хубава база, в близост до  друго добро училище - 104-то.Едното някъде едва на 75-то място, другото към 60-то.

Аз ли гледам друга класация или всъщност 73-то е на 22-а позиция, а 104-то е на 52-ра?

Хаха, елитното 73-то училище е на 76-то място! Егати.  По БЕЛ и МАТ има горе-долу прилични резултати, 56 и нещо и 55 и нещо, но доста по-лоши от тези на първата петица, с цели 7-8 точки назад от Св. София и ПЧМГ, но по останалите предмети не е добре положението.

Е как да не ме кефи тази класация? Тя ми показва, че няма никакъв смисъл да търся връзки и да си ходя по главата, за да се мъча да си уредя детето в 73-то например, което е далеч и неудобно, след като кварталното ми е на 66-то място, т.е. то е по-напред, а аз го имам за лошо,

и още показва, че в елитното 73-то общата подготовка по повечето предмети не е достатъчно добра сигурно именно за сметка на фокусирането върху БЕЛ и МАТ,

т.е. както казва и Zuri, и други форумци - тя е ориентир за кои изобщо училища да мисли човек, когато прави избор.

И показва доста от елитните ДУ колко са елитни всъщност.

Макар че все пак, кварталното училище, макар и с 10 места напред от 73-то, има много по-ниски оценки по БЕЛ и МАТ - цели 8 точки разлика. Т.е. кварталното ни училище е с толкова по-зле от 73-то, с колкото 73-то е по-зле от Св. София. Ами за мен са полезни тези работи.

Аз пък се изненадвам, че някой твърди, че в Люлин има добри училища. И като гледам класацията съм направо потресена - най-доброто място е 77. Останалите гравитарат около упоменатото по-горе 89-о училище, т.е. са на дъното на таблицата. Ето защо родителите от Люлин масово се мъчат да избягат от там и да карат децата си да пътуват из София.

Ерих Кестнер е в Люлин, на мен то ми е един от вариантите. Simple Smile

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 10:57 от Татко Мецан

# 576
  • Sf
Наистина ли имаме два броя частни училища за танцово изкуство "Уланова"? Според "класацията" е така, но вярно ли е?

# 577
Аз пък се изненадвам, че някой твърди, че в Люлин има добри училища. И като гледам класацията съм направо потресена - най-доброто място е 77. Останалите гравитарат около упоменатото по-горе 89-о училище, т.е. са на дъното на таблицата. Ето защо родителите от Люлин масово се мъчат да избягат от там и да карат децата си да пътуват из София. Ами то разликата е огромна - резултатите по БЕЛ и МАТ примерно са наполовина на тези от първите 35 училища от таблицата. Така, че който каквото ще да казва от квартал до квартал има разлика, така че в някои случаи кварталното училище не е най-добрия вариант май.

Не твърдя такова нещо. А това:

Русалке не обобщавай. В Люлин има 2-3 ДУ училища(след 7 кл.), които слагат в малкия си джоб много централни. И това с присъствие на контингента. Има не малко случаи деца от центъра да пътуват до Люлин.

Изобщо не става въпрос за училища в първата част на класацията. Ясно е че никой от пишещите тук родители не гледа натам.

Но например в 33-то има деца от центъра, които не са успели в по елитните английски. Т.е. са избрали кварталната езикова, пред някое уж добро (напред в класациите - малки и големи матури) централно без профилиране.  Чувала съм за подобни случаи и в 79-то. И случаите не са единици. Разбира се не е масово, но се случва доста често. И класацията не показва точно тази тенденция. Но пък показва, че масово училищата в центъра са по добри от тези в Люлин като среден резултат. Ето това е тенденцията.

Класацията просто показва тенденция, от там насетне си трябва сериозно проучване и най-вече съобразяване с особеностите на детето. Не твърдя, че ЧУ са панацея, нито пък съм съгласна, че подходяща учителка в ДУ е правилния подход (това за началния етап до 4 кл.). Всеки трябва да избира според собствените си критерии без да се обобщава. Аз примерно бих предпочела добро ДУ пред някое ЧУ назад в класацията. Но като първа цел биха ми били Света София или ПЧМГ вместо някое добро ДУ.

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 11:26 от Анонимен

# 578
  • София
А да попитам по просветените за инфо относно ЧСОУ"Пр. Иван Апостолов" на матурите ДЗИ по БЕЛ успеха е : 5,20 което не е връх , но определено е добре. Имате ли наблюдения гледам , че училището е от 1991г. да не реши някой че е реклама
Скрит текст:
, а досега не съм го мяркала из коментарите по форумите newsm78
Имат нова база ; детска градина ; начално и гимназиално обучение. Странното е че едва от около 3 месеца разбрах за него  Thinking
Говориле сме за училището. По-назад в темата е писано за него. Не е от най-популярните училища. Гимназията им съществува от доста време, а началното училище стартира преди 2 години, т.е. още нямат завършили 4-ти клас  Peace
В новата им база за сега е само детската градина, но се строи усилено и другата част. Мисля че амбициите им са да се преместят там от септември.

# 579
  • София

Русалке не обобщавай. В Люлин има 2-3 ДУ училища(след 7 кл.), които слагат в малкия си джоб много централни. И това с присъствие на контингента. Има не малко случаи деца от центъра да пътуват до Люлин.

И как точно ги слагат в джоба си..В следващ пост вече си се измъкнала с доста  по-различно твърдение, а именно, че ходят  в тези две училища ( 33 ЕГ и 79 СОУ), защото за добрите не им е стигнало, което си е вече истината. Как става слагането в джоба,  с  минимален бал за прием  23 при максимално възможен 36 ли?Ти имаш ли  ориентировъчна идея зад бал 23 какви оценки от изпитите стоят? При това това е балът на 33 ЕГ в Люлин. На 79 СОУ "Индира Ганди" не го намирам засега  в таблицата на РИО.  Подозирам, че е още по-нисък.Та едва ли някой доброволно пътува до тези училища. Прави го по принуда , защото не му стигнало за другите, при това не само за наистина  добрите, а и за тези от втория и третия  ешелон, с бал около 28-30.

Пак повторих търсенето за 79-то. Няма го в листата за 1 класиране. Единственото обяснение, за което се сещам за момента, е че е нямало достатъчно желаещи за паралелка 8 клас в него, дори и сред тези с ниските балове..Много е търсено явно Simple Smile.Поправих и бала на 33 ЕГ - 23 е.Даже има паралелка и с бал 21.

Последна редакция: чт, 03 юли 2014, 12:26 от пенсионирана русалка

# 580
  • Sf
Аз примерно бих предпочела добро ДУ пред някое ЧУ назад в класацията. Но като първа цел биха ми били Света София или ПЧМГ вместо някое добро ДУ.

Примерно. Няколко пъти ми се случва да разговарям с майки, които избират ЧУ за детето си, да споделят, че дилемата им е между Питагор и Образователни технологии. Отваряме класацията - нерде Питагор, нерде ОТ - едните горе, другите долу. Да си зададем въпроса обаче, защо изборът е точно такъв?
Питагор е ясно.
Отиваме в ОТ:
1. Деца не липсват. Седмокласниците тази година са 18 бр., 12 клас завършват 25 бр.
2. База - добра. Големи тревни площи, сянка, физическото е навън. Лего клас.
3. Подход - индивидуален. С всяко дете се работи отделно. Ако е надарено - занимават се допълнително, ако изостава - пак така. Не е нужно да ходиш и да им обръщаш внимание, правят го сами.
4. Приемат всякакви деца, имат деца със СОП. Да, това дърпа класацията назад, но те не ги връщат. И тези деца съм ги наблюдавала лично - развиват се добре, щастливи и доволни са всички.

Ако гледам класацията, ще гледам само първите 20 училища и ще избирам между (примерно) 18-то, на което паралелките са повече от буквите или Св. Наум, дето я има 2 деца на клас, я няма. И очевидно има защо.

# 581
Onna-bugeisha
емии не намерих Embarassed може ли да ми сложиш линк  Praynig

# 582
  • София
Onna-bugeisha
емии не намерих Embarassed може ли да ми сложиш линк  Praynig
Всъщност е било в предишната тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=745834.msg27442999#msg27442999.
Аз мисля, че точно на теб ти бях казвала че имам приятелка, която е завършила гимназията.... преди вече повече от 10 години... Даже бях обещала да я поразпитам, но ми се е изплъзнало от ума  Embarassed  сега се присетих чак

# 583
Ако позволите, ще се включа във вашия разговор като родител, който не търси ЧУ, защото вече 8 години бяхме в ЧУ и мисля, че ни е достатъчно засега. Причините да избера ЧУ беше, първо близо до дома, второ целодневно обучение и добро изучаване на английски език. След седми клас синът ми е приет в СМГ немската паралелка. Искам да кажа, че подготовката на децата беше отлична, в класа имаха приятелски отношения, нямаше проблеми с дисциплината и изобщо отрицателните неща бяха много по-малко от положителните. Винаги може да се критикуват отделни страни от обучението, но това е валидно за всички училища. Препоръчвам частното обучение като вариант за основно образование, разбира се, за тези който могат да издържат финансово.

# 584
Morna аз съм силно скептична към формулировката "индивидуален подход" независимо дали става въпрос за ДУ или ЧУ. Още повече когато се говори за училище с не много добри общи резултати. Това вероятно не е проблем за много родители, но аз лично освен доброто образование, много държа на средата, конкуренцията (моето дете е будно, но мързеливо; обаче когато забележи конкуренция се преобразява и не допуска да не е първа; за което също трябва да работим, разбира се), на общото добро ниво.

Аз лично търся училище с добри общи резултати, и едва след това да е наличен и индивидуален подход към по изявените деца.

Бих плащала не малките суми за ЧУ само ако видя смисъла. А за мен той е точно този описан в горните редове. Ако не намеря такова училище или не ни приемат (недай си боже) не бих плащала, при условие че в някои ДУ ( + добри школи или частни учители) детето би постигнало после същото като в някое ЧУ под определената от мен черта.

Мецане един път да сме на едно мнение.  Mr. Green Харесах ти мнението на предните страници.

Общи условия

Активация на акаунт