Частни училища - информативна тема 3

• 66 435
  • 762
  •   1
Отговори
# 615
  • Sf
Повечето учителки в начален курс са добри, а и да не са, не е фатално.

Не съм съгласна. Една такава съсипа самочувствието на детето ми и желанието му за учене. В "елитно" ДУ, с родители нощуващи под вратите за записване.
И нещата се оправиха чак към 10 клас, доста след като се бяхме махнали от училището.
Може да е частен случай, но това бяха 10 години борба и си мисля, че пак ще останат последствия.

# 616
 Химикал aз пък изобщо не съм съгласна че най-доброто за детето ми е кварталното училище.
Това с времето и отнемането хептем не го разбирам. Сина ми е на 4,5 години и има изминати километри в пътуване в пъти повече от някои мои колеги. Света е толкова космополитен, че варианта да учили и работи на съседната пряка отдавна не е актуален.

Средата е изключително важна дали на 5 или на 15 все тая.

# 617
Химикал aз пък изобщо не съм съгласна че най-доброто за детето ми е кварталното училище.
Това с времето и отнемането хептем не го разбирам. Сина ми е на 4,5 години и има изминати километри в пътуване в пъти повече от някои мои колеги. Света е толкова космополитен, че варианта да учили и работи на съседната пряка отдавна не е актуален.

Средата е изключително важна дали на 5 или на 15 все тая.

Абсолютно подкрепям и аз. Естествено, ще гледам от добрите кое е най-лесно достъпно, но от добрите, а не кварталното. Химикал, ако кварталното ти училище е на сто трийсе и нам кое си място, ще си дадеш ли детето там, въпреки че класацията нищо не показвала? И не е само класацията, разбира се. И средата е много важна.

# 618
Изобщо не е така. "В толкова космополитния" днешен свят е по-важно отвсякога дали прекарваш допълнително 2 часа в път към работния ден (учебният също е работен, дори по-дълъг понякога от този на възрастните) - час сутрин, час вечер, или весело подскачаш 5-10 минути пеша и след това имаш време за почивка, време на открито и хайлаз. Ежедневният комютинг е изтощителен и животоскапващ и за възрастните, какво остава за дете. Да, то може и да няма нищо против наглед, да не се оплаква Simple Smile но имам прекрасен, дългогодишен опит с учене/работене/живеене на пешеходно разстояние и дълго пътуване - и вече винаги, абсолютно винаги, при всякакви обстоятелства краткият път и лесна достъпност ще ми бъде сред факторите №1 дали да предприема нещо.
Сменяла съм жилища заради близост до работа и заради близост на детето ми до детска градина.
За късмет, едно от добрите и отговарящи на семейния ни профил частни училища се оказа най-близкото до сегашното ни жилище - по-близко от всички държавни. Така че наесен дъщеря ми ще ходи 300 метра до него, пък дано и останалите фактори се окажат в нейна полза...

# 619
Преди време в сп. "Родители" или някое подобно прочетох следното: "Най-доброто училище за малкото дете е кварталното училище." Тогава детето ми беше още на детска градина, но това изречение ми се запечата и държах да се спазва като първо и базово условие. Наистина в мига, в който изберете по-отдалечено училище, вие отнемате най-важното за детето в тази възраст - времето. Повечето учителки в начален курс са добри, а и да не са, не е фатално. Детето ще се научи да чете, да пише и да смята, ако вкъщи чете, пише и смята. Относно средата, до четвърти клас средата навсякъде е добра. Или поне на повечето места. Голямата дилема е за 5-7-ми клас. Тогава трябва да се избира - ДУ предлагат силна общообразователна подготовка, но по БЕЛ и мат. се оправяш почти сам, ЧУ предлагат мощна инжекция по БЕЛ и мат., но това е за сметка на другите предмети. Разбира се, има и нюанси. Гимназиите - уж там средата в ДУ е по-добра, но ако са влезли деца с преписване, това със средата си остава уж. Затова се гледат възможностите, които предлага училището, и учителите, които преподават.

Абсолютно не съм съгласна. В периода на началното училище се формират основни навици - прилежност, ученолюбивост, дисциплина и т.н. Не е само четенето и смятането. Да не говорим, че има безброй примери за деца, които не ги могат тези неща след 4 кл. Ако още тогава детето е изпуснато, няма как да се опитваш 3-4 години по късно да му обясняваш колко е важно да си учи уроците.
Началната учителка за мен е един от най-важните хора в живота на човека. Тя е тази, която трябва да стимулира, хване вниманието на детето и го накара да обикне училището.... Ако родителят е сам в тази борба, няма никакъв шанс. Особено в момента когато се налага от безметежното детство да започнат лека полека да навлизат в света на по възрастните.
И изобщо не е вярно, че до 4 кл. средата навсякъде е добра. Тази реплика, че кварталното е най-добро е смехотворна. Да, за незаинтересован родител е ОК, но ако критерия е само да е близко училището.... абе няма какво повече да коментирам.

След 7 кл. до 12-ти съм пътувала по 1.30 мин. на отиване и връщане. Не ми е било кеф да ставам рано, но и изобщо не ми е пречело да си уча уроците и да играя достатъчно. Стига целта да си заслужава, подобни компромиси са неизбежни в днешния свят.

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 13:38 от Анонимен

# 620
Разбира се, изброените фактори също са важни (и аз не съм съгласна с някои от точките в поста на Химикал), но точно затова човек трябва да слага на кантара и едното, и другото, и да мисли конкретно за своя случай и своите деца.

Пътуване на 5-6 години и пътуване на 15-16 е различно, а има значение и продължителността - ако го правиш година-две-три, може да се понесе. Ако е за постоянно, отива си яко към понижаване качеството на живота.
Компромиси няма как да не се правят, но е важно да се слагат на везните всички съществени тежести, не само родителската амбиция.

# 621

Абсолютно не съм съгласна. В периода на началното училище се формират основни навици - прилежност, ученолюбивост, дисциплина и т.н. Не е само четенето и смятането. Да не говорим, че има безброй примери за деца, които не ги могат тези неща след 4 кл. Ако още тогава детето е изпуснато, няма как да се опитваш 3-4 години по късно да му обясняваш колко е важно да си учи уроците.
Началната учителка за мен е един от най-важните хора в живота на човека. Тя е тази, която трябва да стимулира, хване вниманието на детето и го накара да обикне училището.... Ако родителя е сам в тази борба, няма никакъв шанс. Особено в момента когато се налага от безметежното детство да започнат лека полека да навлизат в света на по възрастните.
И изобщо не е вярно, че до 4 кл. средата навсякъде е добра. Тази реплика, че кварталното е най-добро е смехотворна. Да, за незаинтересован родител е ОК, но ако критерия е само да е близко училището.... абе няма какво повече да коментирам.

Е няма как да не кажа, че подкрепям на 100% всяка дума от това.

# 622
Ами понякога чисто логистично и организационно е по-лесно да стинеш до точка Х на 5 км. отколкото до точка Y на 1 км. Или пък да се налага детето само да ходи до близкото училище, но да пресича 2 булеварда, вместо да се качи на училищния автобус и след 20-30 мин. да е в училищния двор.

Та това са примери, колко е несъстоятелна лигиката - кварталното е най-добро. Всеки случай си е индивидуален и трябва да се преценява спрямо обстоятелствата, семейната ангажираност, логистика и т.н.

# 623
Изобщо не ме притеснява времето за пътуване.
Ако искам детето ми да не пътува...премествам се на село...детето ми учи на 1 минута от вкъщи и цял ден тича босо по улицата. Но не искам.  Peace

Мъжа ми работи 6 месеца в годината на 150 км. от дома. Пътува всеки ден.
Три месеца в годината пътувам всяка сряда до Европа и се прибирам всеки петък.
Детето ми пътува лятото всеки петък до морето и се прибираме в неделя. Днес е на ДГ, утре ще играе в Дисни ленд.

Няма качество което да пренебрегна за сметка на едни 2 часа. Но всеки знае сам за себе си.
И дали не трябва да си сменяме жилището за 7 години щото детето ще ходи в кварталното.

# 624
  • София
И аз подкрепям поста на Bliss!  Peace

# 625
Именно, за всеки влак си има пътници Simple Smile

# 626
И дали не трябва да си сменяме жилището за 7 години щото детето ще ходи в кварталното.

Под квартално имах предвид най-близкото до вас. Ако живеете в центъра, естествено че някое централно е по-добрият вариант. Ако частното е най-близо, и то е добър вариант.

Може би не съм чувала за чак толкова лоши квартални училища и не мога да си представя чак толкова лоша среда в периода 1-4-ти клас. По мои наблюдения, децата се изкалпазаняват от пети клас. И то главно пътуващите от другия край на София деца или тези, които живеят с бабите и дядовците си заради близостта им до желаното училище и в петък родителите им си ги вземат (липса на достатъчно контрол). В начален курс децата са добрички в по-голямата си част, старателни, умни, а родителите - амбициозни и с големи очаквания. Нещата се поразвалят чак в пети клас. Може би не издържат на натоварването. Както казах, в ДУ всеки си държи на предмета, а програмите и учебниците са смотани и някои деца и родители вдигат ръце. Това се отразява на дисциплината и така до седми клас.

Последна редакция: пт, 04 юли 2014, 13:53 от Химикал

# 627

Под квартално имах предвид най-близкото до вас. Ако живеете в центъра, естествено че някое централно е по-добрият вариант.

Може би не съм чувала за чак толкова лоши квартални училища и не мога да си представя чак толкова лоша среда в периода 1-4-ти клас. По мои наблюдения, децата се изкалпазаняват от пети клас. И то главно пътуващите от другия край на София деца или тези, които живеят с бабите и дядовците си заради близостта им до желаното училище и в петък родителите им си ги вземат (липса на достатъчно контрол). В начален курс децата са добрички в по-голямата си част, старателни, умни, а родителите - амбициозни и с големи очаквания. Нещата се поразвалят чак в пети клас.

Явно не си виждала умни, но дивички деца. Тези са най-опасни. Истински дяволи  Mr. Green Шегувам се.

# 628
  • София
Наистина в мига, в който изберете по-отдалечено училище, вие отнемате най-важното за детето в тази възраст - времето.
Съгласна съм, но още по-важното нещо, което вероятно му отнемате е средата... И двете ми деца не са били в кварталното училище. В резултат на това през лятото голямата често скучаеше - приятелите й живееха далече, а с децата от квартала, така и не стана близка. Сега се опитвам да създам среда на малката там, където живеем, но не е лесно. Ако имах трето дете, без колебание бих го записала в най-близкото училище в периода 1- 4 клас стига да няма лоши отзиви за учителката. В началния курс тя е най-важната, а дори и детето да отиде в някое добро ЧУ, пак няма гаранция, че учителката ще има добър подход (както лично се убедихме).
И да, до 4-ти клас болшинството деца наистина са добри и най-вече от класната зависи какви ще са отношенията в класа.

# 629
На фона на всички критерии, които имам за училището и учителите, не мога да си позволя да гледам и къде му е местоположението. Освен това пътят с колата при нас в повечето случаи се оползотворява чудесно в разговори - понякога с  отпочиваща, друг път с възпитателна или учебна цел Simple Smile  Изобщо не го намирам за загубено време.

Общи условия

Активация на акаунт