СЕДМИ КЛАС - чувства се вече напрежение у нас - тема № 42

• 53 347
  • 728
  •   1
Отговори
# 90
  • София
E, Лана, чак пък толкова.. Laughing Нито връзки сме ползвали, нито принтер у дома имаме (ползваме услугите на книжарницата), нито пари за уроци сме потрошили, нито всяка година е имало поне  един  учител, който да вгорчи живота на учениците.. Който си учи, се справя.  А вече 4-та година дъщеря ми  е в описаното от Лидка училище. Далеч съм от захаросаната идея, че всичко в него  е наред, още повече, че го сравнявам  критично с това, което беше по времето, когато аз учех в него.. Но чак пък такива кардинални обобщения.  И мотивация на децата съвсем  не липсва.  Класът й е пълен с амбициозни деца.  Напоследък темите им на раговор все се въртят около бъдещи варианти за следване тук и в чужбина , разменят се открити в нета или другаде информации по въпроса,  полагат се усилия в посока  учене, а оттам и гонене на висока диплома.  Да, има слаби "попадения" сред учителите,  но нима в останалите училища, елитни или не, е иначе.. И  един-два или пет елемента в такъв  клас да са  само амбициозни, ориентирани и мотивирани за учене ( а те са доста повече) , те дърпат  малко или много и по-апатичната част - нещо, което по-трудно ще се случи в  клас, където децата са незаинтересовани като цяло.Peace  В един клас от  около тридесетина деца, две трети завършват със сертификати за владеене на два езика на ниво С1.  Тоест по трасето не са загубили мотивацията си за учене както за самото училище, така и за допълнителна подготовка по втория език.  Масово се явяват на олимпиади... Имат редовно класирани ученици за втори и терти кръгове. Немотивирани деца не отиват и на  1 кръг даже. Да, има още какво да се желае от учители и организация, но  въпреки всички недостатъци на "елитните " училища, определено бих препочела  някое  от тях и за малките си дъщери  пред останалите гимназии, пък били те и с млади директори...  Но не е  какво предпочитам аз, а какво искат те и за къде ще им стига балът , разбира се..

Последна редакция: сб, 01 мар 2014, 19:12 от пенсионирана русалка

# 91
  • Русе
Русалка   bouquet  Peace

Последна редакция: сб, 01 мар 2014, 20:46 от elan

# 92
Цитат
Интересно ми е какъв е средният успех на неелитните. Ако се окаже, че е около 5,50, ще достигна до извода, че елитни гимназии няма.
.
 Lana26 ,по мое скромно и некомпетентно мнение,много трудно може да се намери такава статистика.Може би ще ти е интересно да видиш резултатите от матурите от последните 4 години по БЕЛ,МАТ,английски,немски.... и да си направиш изводите за различните училища - http://rezultati.zamaturite.bg/uspeh123/index.php

# 93
Резултатите от ЗИ са доста несъпоставими, предвид това, че има огромна разлика в бройките, явили се на матури по различните предмети, но все пак могат да се направят някои изводи  Peace. Би било интересно да се знае реализацията и по-нататъчното развитие на децата (след завършване на средно), но такава статистика не съм чувала да има. Можем да даваме само отделни примери за деца, продължили обучението си в чужбина или тук, но толкова. Така или иначе, топ 10-15 са ясни. И да, със сигурност във всяко училище си има елементи-учители, които да вгорчават живота на децата, както е вярно, че директорът е този, който може да съсипе или издигне училището, но не тези фактори са основни при избора на училище  Peace.

# 94
  • София
Абсолютно. Та там където са се явили 5-6 деца, много ясно, че са били най-подготвените. Я гледайте Американския колеж и 1ва АЕГ.

Последна редакция: нд, 02 мар 2014, 10:30 от Грета Ей

# 95
  • София - Рим и обратно
Аз намерих една интересна класация, търсейки информация за 133то и 7мо СОУ, която обаче е старичка...от 2008. Но все пак е малко странна... Според резултатите от матурите по БЕЛ в 12 клас е.

http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2008/08/07/535270_ist … skite_uchilishta/

# 96
Пенсионирана русалка,

Ясно ми е че в елитните има плюсове и минуси. Лесно е приемането на плюсовете, но тук идеята ми е да се очертаят и минусите. Процесът на обучение е двустранен. Аз лично не приемам налагането на стил на обучение от позиция на силата. Именно директорът е този, който трябва да контролира процеса на обучение, който би трябвало да е двустранен. Пенсионирана русалка, сигурна ли сте, че пълният с амбициозни деца клас, не е плод на родителски амбиции? Сертификатът за език не е мерило за владеене на езика, а мотивацията за един сертификат може да е много различна. В никакъв случай сертификатът не трябва да е самоцел, особено ако е свързан с неприятни емоции.
Личността на директора е много важна – той трябва да осигури съвременна материална база, да осигури стипендии и стимули за добрите ученици, да се интересува от съвременни методики за обучение, да отстранява слабостите в учебния процес и т.н.
И когато една такава директорска личност е консервативна.....Спирам до тук.

# 97
  • Банкя
Здравейте, изчетох горе долу две теми назад , но намерих коментари за професионални гимназии.Например мнение за "Попов", Дж.Атанасов И още нещо за не така старателните момчета. Интересува ме дали имате познати от които да сте чули каква е после възможноста з реализация.

# 98
  • София - Рим и обратно
За реализация не знам, но понеже Джон Атанасов е на съседната улица... Гледката е потресаваща, засядат от 7.30 сутрин по градинките с бира и цигари, ужас. Може да има и добри деца, но тези, които са по улиците... Crazy

# 99
  • София
Пенсионирана русалка,

Ясно ми е че в елитните има плюсове и минуси. Лесно е приемането на плюсовете, но тук идеята ми е да се очертаят и минусите. Процесът на обучение е двустранен. Аз лично не приемам налагането на стил на обучение от позиция на силата. Именно директорът е този, който трябва да контролира процеса на обучение, който би трябвало да е двустранен. Пенсионирана русалка, сигурна ли сте, че пълният с амбициозни деца клас, не е плод на родителски амбиции? Сертификатът за език не е мерило за владеене на езика, а мотивацията за един сертификат може да е много различна. В никакъв случай сертификатът не трябва да е самоцел, особено ако е свързан с неприятни емоции.
Личността на директора е много важна – той трябва да осигури съвременна материална база, да осигури стипендии и стимули за добрите ученици, да се интересува от съвременни методики за обучение, да отстранява слабостите в учебния процес и т.н.
И когато една такава директорска личност е консервативна.....Спирам до тук.

Лана, аз някъде да отрекох наличието на минуси... Thinking  Те са неоспорим  факт, но лично  аз, сравнявайки ги с плюсовете, намирам, че последните надделяват . Но хората сме различни.. И за организацията казах ясно,че куца. Предвид казаното от Вас за стипендии, предполагам, че вероятно взизирате именно НЕГ, където  средствата са разпредлени съвсем неадекватно на фона на други училища...Колкото до класа, не знам дали обърнахте внимание, че в поста ми става дума за 11-класници, тоест за ученици на по 17-18 години  - какви родителски амбиции слагате в сметката при деца, които вече в огромната си част са  напълно наясно с желанията и целите си и гонят постигането им, без какъвто и да  е натиск от родители, независимо дали става дума за доучване  на втори език или нещо друго? Искате да ме убедите, че родителите стоят зад  18 годишни дангалаци  и ги ръгат да ходят по олимпиади и курсове  и горките безхарактерни деца просто поддават на  родителския напън и амбиции  и затова отиват.. Rolling Eyes Не допускате ли, че го правят по собствено желание? И Един съвсем логичен въпрос според мен.  Проследете постовете на не една, две , три или пет потребителки във форума. На редица от тях  и двете деца минават през едно и също училище. Защо ли се случва така? Нали не мислите, че родителите са толкова  слепи , та да не  видят негативите още първия път ? Нали не считате , че по-малкото дете няма отзивите  (съвсем честни и непрeувеличени) на брат си/сестра си, които да го посъветват да не се навира в  нещо  неструващо, а да се пробва другаде .. Не съм убедена, че и млад, гъвкав,  отворен за новото  директор може да направи чудеса от храброст, ако децата в училището му  са  немотивирани  и незаинтересовани.. Те нещата са обвързани. Директор-учители-деца..  И най-добрият учител губи мотивация за работа, когато насреща му стоят ученици, на които не им пука какво се случва и които карат на принципа  ден да мине, друг да дойде.... И във всякаквите варианти на училища  елемент или повече  от тази търсена  симбиоза куцат. Затова и казах, че за мен поне в нашите условия на образование  средата е по-важна.  Амбициозните и мотивирани деца се дърпат  взаимно.

Последна редакция: нд, 02 мар 2014, 14:40 от пенсионирана русалка

# 100
ако някоя пловдивска майка се реши да  пусне поробния по математика в ТГ ще съм безкрайно благодарна.   Praynig Praynig

# 101
  • в тристайна гарсониера :)
Нещо съм ви изпуснала. Саш, благодаря за темата, прекрасно оформена както винаги   bouquet Моето дете продължава с подготовката и мързелуването  ooooh! най-вече. Имаха РС миналата седмица, нищо ново и съществено не казаха. Предупредиха ни да не купуваме справочници за кандидатстване, защото още не е излезнала наредбата. Ще има РС, на която ще ни обяснят всичко. Браво на децата, които са се представили добре на ПИ и олимпиади!

# 102
  • Пловдив
ако някоя пловдивска майка се реши да  пусне поробния по математика в ТГ ще съм безкрайно благодарна.   Praynig Praynig

Нямаме го. Всичко са събрали на децата !

# 103
  • Пловдив

Ще се опитам, но не по-рано от вторник, тогава ще мога да го скенирам.
Only, резултатите са готови, можеш да вземеш изпита на детето си на място в ТГ.  Peace

# 104
  • sofia
Аз не разбрах - има ли вече обявен какъв ще е приемът за 2013/14?
Бях ви изпуснала от доста време, та четох по диагонал 30тина страници назад, видях за някакви допълнителни паралелки в 73то, намалени бройки в разни класове.. Има ли вече сборник за кандидатстване с инфо тази година?
Извинявайте, ако ви връщам на коментирани неща  Blush

Общи условия

Активация на акаунт