На море в Турция - тема 29

• 80 820
  • 755
  •   1
Отговори
# 390
Е, голям въпрос стана за 20 евро - с тях и без тях - все тая, те не могат да ви осигурят самолетните билети, нали? Ние даваме на камериерките 2 пъти по 5, а на сервитьорите - първата вечер си харесваме някой, или попадаме случайно, даваме му 2-3, 5 евро, и след това винаги имаме място на терасата, бързо ни се доливат чашите :, oops:, след това му даваме по 2 евро на вечер, на пиколото - 2 евро.... Разбира се, че не е задължително, но е прието. Те и затова са толкова любезни, защото разчитат на бакшишите, както навсякъде. Освен това, в много от чуждестранните сайтове съм виждала персонално споменаване на сервитьор, барман, аниматор, в хотелите се попълват анкети, където можеш да посочиш пак името на някой, от който си много доволен /това, че ние българите като цяло не го правим, е друг въпрос/ - това са плюсове за тях - я за нов договор, я за работа през зимата, когато капацитета е по-малък...

# 391
  • Бургас
По 1 долар/евро да се оставя всеки ден на камериерката не виждам при 7 дневен престой колко толкова това ще натежи на бюджета. След като си позволяваш почивка за четирицифрена сума, едни десетина долара/евра за целия престой, не би трябвало да е кой знае какъв разход или непосилна сума. Представям си за какви минимални пари работят от персонала /камериерки и сервитьори/, а всички са толкова отзивчиви и мили, че с кеф им оставям повечко бакшиш.

# 392
Защо изобщо, отивайки на почивка, за която си платил предварително
трябва да те занимава кой с какъв договор и заплащане е през сезона ?
Никой не го интересува ти дали си спестявал, взел си кредит и т.н. за да почиваш,
както възможностите с които разполагаш."Така е прието" - да, 20 евра , но това е
правото на лично решение.Давам за пример ОИ на "Албена", където българския
обслужващ персонал не получава и лев отгоре, от така желаните винаги западняци.

# 393
Направи ми впечатление, че българите са по-щедрите от останалите клиенти.

Това сериозно ли е  Shocked В сравнение с кои сме по-щедри  newsm78 със сигурност не в сравнение със западноевропейците и особено пък руснаците Wink Все още са малко българите, които оставят бакшиши за съжаление  Rolling Eyes Като студентка работих лятото доста по морето (от Бс съм), ММ също, та определено се поставяме на тяхно място и като се стараят естесвено ще им дадем на хората нещо, а колко ще е всеки сам ще си прецени според възможностите. И както е писала miss july щом имаш пари да почиваш там, а не например в някоя квартира с хазяйка в Поморие, значи можеш и да отделиш 20тина лв за бакшиши (ако си доволен от обслужването  Wink )  Sunglasses

# 394
"Ако си доволен и искаш" - това е правилото, а не щом си там.
Категорично - българите са най-добрите клиенти, не само в Турция.
Не се притесняват да влязат в заведение, да поръчват и да оставят бакшиш,
поне там, където съм била, за разлика от германците.Цяла вечер семейство изкара
с бутилка вино и вода и чинно си прибра рестото.

Последна редакция: чт, 27 мар 2014, 13:14 от Красива Белла

# 395
Е, как ще разбереш, че даден човек от персонала си заслужава бакшиша? Камериерката не е длъжна да ти прави красоти по леглото - не влиза в задължителните стандарти. Но, ако първия ден й оставиш бакшиш, след това ще си намериш леглото със слонче и посипано с розови листенца, например. Сервитьорът си е сервитьор - при обслужване на 100 и... човека, първата вечер няма да ти обърне по-голямо внимание. Но, ако му оставиш нещо, на следващите вечери ще бъде различно. Т.е. това не е като да отидеш един път на вечеря тук - доволен си, плащаш отгоре. Там се плаща в началото, за да останеш после доволен. Е, не е еднократно, но те са благодарни и на 2 евро.

# 396
"Ако си доволен и искаш" - това е правилото, а не щом си там.
Категорично - българите са най-добрите клиенти, не само в Турция.
Не се притесняват да влязат в заведение, да поръчват и да оставят бакшиш,
поне там, където съм била, за разлика от германците.Цяла вечер семейство изкара
с бутилка вино и вода и чинно си прибра рестото.

И от един случай стигаш до такива генерални изводи?  ooooh!  Или проверяваш в стаите кой колко е оставил на камериерките?  Crazy
Малко по-леко с етикетите  Peace

# 397
Алечка, с този бюджет ще си изберете класен 5 звезден хотел Peace
А по повод бакшишите,не ви ли става кофти,че персонала работи  за малко пари,а по цял ден са на крак и ви слугуват,толкова ли е трудно да заделиш 4-5 лв,не ви ли доставя удоволствие като ви глезят така,странно.

Да, за хората, работещи в България е трудно да отделят 4-5 лева на ден. Нима ние, които работим в провинцията получаваме по-високи заплати от тях.  Примерно ние, а предполагам, че не съм единствената-спестяваме цяла година, за да можем да си позволим такава почивка. Иначе нямаше да разчитам на ранни записвания.

Ако ти работеше като камериерка на много ниска заплата, разчитайки на бакшиш (или като сервитьорка, пиколо,...), как би ти звучало такова оправдание?

Ами нямам такова богато въображение за да си представя. Аз работя в сферата на образованието за доста по-ниска заплата. Което не означава, че съм казала, че няма да оставя бакшиш-просто изразих мнение....мисля, че имам това право  Grinning Друг е въпросът, че приятелката ми от години работи като сервитьорка /стюардеса/ на кораб и изобщо не се впечатлява, че не получава бакшиши от руснаците.....явно се свиква.  Wink ......... вероятно ако работех в тази сфера и на мен по подобен начин би ми звучало подобно оправдание.  Grinning

# 398
Татяна, не разбирам поста ти. Какви етикети ?
И от къде знаеш, че случаят е един ?
Това, че някой изказва различно мнение от твоето не мисля,че пречи,
както и ти живеейки в Германия не знаеш поведението на германците
почиващи по Черноморието, които не са пример за подражание.
Изключения винаги има.

# 399
За бакшишите...
Давам.
И в долмушките, и на сервитьорите, и на камериерките.
Обаче - хората си вършат работата и без това.
Миналата година не съм забелязала някаква промяна в обслужването от страна на камериерката.
Предишна година пък така и не взеха парите, и въпреки това си вършеха прекрасно работата.
Сервитьорите - никакви забележки към тях. На тях съм им давала преди да си тръгнем. Винаги нося и малки сувенирчета. И маса са ми запазвали, и са ме обслужвали прекрасно.

# 400
Според мен темата ненужно се разводнява и няма да е полезна за хората, които търсят нужната информация.

# 401
  • Русе
Замислих се за камериерките и затова, защо не вземат парите. Ами ако съм си оставила просто така 20 евро или лири неприбрани на леглото, от къде да знае камериерката, дали са и оставени като бакшиш или просто клиентите не са си ги прибрали в портмонето, да не я обвинят после, че краде пари.

# 402
За бакшишите...
Давам.
И в долмушките, и на сервитьорите, и на камериерките.
Обаче - хората си вършат работата и без това.
Миналата година не съм забелязала някаква промяна в обслужването от страна на камериерката.
Предишна година пък така и не взеха парите, и въпреки това си вършеха прекрасно работата.
Сервитьорите - никакви забележки към тях. На тях съм им давала преди да си тръгнем. Винаги нося и малки сувенирчета. И маса са ми запазвали, и са ме обслужвали прекрасно.

Моите впечатления на този етап са само от Истанбул, но действително забелязах, че независимо дали оставяш, или не бакшиш-турците са си еднакво любезни. Всеки си пази работата  Simple Smile

# 403
Според мен темата ненужно се разводнява и няма да е полезна за хората, които търсят нужната информация.
От бакшишите до тур операторите всичко е по темата,
колкото повече мнения и различни обсъждания, толкова повече информация.
Хората са различни, интересите също, но всички сме обединени около приятната
почивка в Турция.

# 404
  • София
Замислих се за камериерките и затова, защо не вземат парите. Ами ако съм си оставила просто така 20 евро или лири неприбрани на леглото, от къде да знае камериерката, дали са и оставени като бакшиш или просто клиентите не са си ги прибрали в портмонето, да не я обвинят после, че краде пари.

И аз това си помислих. Ние сме давали пари директно на камериерката. Не бих ги оставила на възглавницата или на друго място.

Общи условия

Активация на акаунт