МАШИНА ЗА ХЛЯБ-54-та тема

  • 68 830
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
# 541
  • София
  • Мнения: 15 829
   Супер е станал!

# 542
# 543
  • Мнения: 660
Честито Възкресение Христово! Да сме здрави!  bouquet

# 544
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Момичета не съм много убедена дали тук е правилната тема, но ще задам въпроса си тук.
И така....имам машина за хляб и съм си правила доста успешно бял хляб на основната програма. Ползвала съм я и за теста. От известно време бях минала само на купен хляб/по-лесно ни беше/, но май го развалиха повече от преди, защото ако преди се наяждах с 1 филийка, сега са ми необходими 4 филийки "Софийски типов хляб" за да се нахраня.....кошмар. Имам чувството, че ям въздух под налягане. Не искам да надебелявам, а ако се върна на старата си рецепта за хляб в хлебопекарната, пак ми става доста бухнал и пухкав. Слагам 1/2 пакет жива мая в него за 750гр.

       Може ли да ми помогнете с някоя рецепта за хляб с мая/не с квас, че кваса не винаги можеш да го докараш както трябва/, с която хляба да стане по-засищащ, по-дълготраен и по-полезен. Не ми трябва да е толкова бухнал. Искам да се засищам от малко. Знам, че в темата има много рецепти, но не мога да изчета 54 теми по въпроса.

Преди 2 седмици и половина си купих от БИЛА 1 хляб "Вита" май се казваше, тънък, мъничък и свит и си мислех, че за 3 дни ще го изям сама, но вече трета седмица си го ям. Филийките му са малки и засища много. Интересно но не съхне и не става на кора, обаче има много Е-та. А след като си имам хлебопекарна предпочитам аз да си го правя.
Моля ви, който знае рецепта за много плътен хляб да каже! Интересува ме по-универсален т.е. без добавки на маслини, домати, сирене и т.н. Нещо, което да върви на всичко.
Благодаря предварително!

# 545
  • София
  • Мнения: 46 975
Прави си с пълнозърнести брашна, на съответната програма. Доста по-плътен и засищащ е.

# 546
  • Мнения: 5 737
Маята ми се струва много за 750 гр. хляб. В 750 гр. хляб брашното е към 400 гр. някъде, а половин кубче мая се слага на килограм брашно, доколкото знам.
Аз правя пълнозърнест хляб с трици, който е много вкусен, засищащ и полезен. Брашното е пълнозърнесто на Файн фууд /марка на Метро, цената е около 80 ст. за килограм/. За 1 кг. хляб слагам 400-450 мл. вода, 650-700 гр. брашно, 2-3 супени лъжици трици, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. мед /става и със захар, но с мед е много по-вкусно/, 1 суп. л. зехтин и 1 пакетче от 7 гр. прясна мая. Грамажите са ориентировъчни, защото си следя тестото, имай предвид, че пълнозърнестото брашно "пие" повече вода и става една идея по-лепкаво и разлято от това от бяло брашно. Хляба става разкошен, особено, когато го препека повечко. Понякога му добавям сусам или ленено семе или вместо сол, слагам шарена сол, вариациите са доста, но винаги резултата е страхотен.

# 547
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Благодаря ви за идеите момичета!
Кати, да не би да имаш в предвид Суха мая/мая на прах?
Като 'пие' повече вода този хляб, добавяш ли му допълнително брашно, че да не е толкова лепкаво тестото? Горе-долу колко време издържа този хляб? Имам в предвид бързо ли съхне? Засищаш ли се с малко?

# 548
  • София
  • Мнения: 46 975
Докато не пробваш, няма как да установиш колко се засищаш ти Simple Smile
За ръжените и пълнозърнестите и мъжът ми трудно хапва повече от 1 много тънка филия(те поне на мен ми стават и доста по-ниски от белия, та филиите нае са много по-различни по размер от 1 филия от магазина).
Също много харесваме и хляб с елда. В последно време взех да правя най-малкия размер хлебчета, че средните не ги изяждаме Wink
Просто експериментиай с брашна, ядки, семки, не прави само бял хляб, той е най-пухкав и лек, особенно докато е пресен, човек лапа лесно по много от него (пък ако си правиш и френски съвсем)

# 549
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Е точно това ми е целта: по-нисък хляб, с по-бързо засищане.
А на коя програма ги правите пълнозърнестите: на основна/базова програма или мисля, че имаше 1 програма за пълнозърнести?
 newsm78  Поне нещо такова се сещам, че май имаше.

# 550
  • София
  • Мнения: 46 975
Не знам каква ти е машината, моята си има програма за пълнозърнести, на нея си пускам, ако е смес бяло с пълнозърнесто може и на основната, зависи от пропорциите и настроението ми, има и машини с програма за ръжени, моята няма и тях си ги пускам на пълнозърнести.(времето за втасване е повече на нея, отколкото за бял)

# 551
  • Бургас
  • Мнения: 641
Според мен се заблуждаваш зрително. Принципно пълнозърнесите не набухват много. Ако имаш теглилка по-добре следи колко грама хляб си изяла, а не колко филии - това е мнооого относително.
Програмите за пълнозърнест хляб обикновено имат предваретилно време на подгряване (мисля че на моята е 30 мин.) Но може да се получи и на основната програма.
По-плътен хляб се получава ако използваш само ръжено или пълнозърнесто брашно - не очаквай да бухне.
Ако все пак исакш да има порестост трябва да си нагодиш съотношението с бяло брашно докато ти хареса.

# 552
  • Мнения: 5 737
Благодаря ви за идеите момичета!
Кати, да не би да имаш в предвид Суха мая/мая на прах?
Като 'пие' повече вода този хляб, добавяш ли му допълнително брашно, че да не е толкова лепкаво тестото? Горе-долу колко време издържа този хляб? Имам в предвид бързо ли съхне? Засищаш ли се с малко?

Суха мая е мая на прах, да. Ако решиш да ползваш жива, слагай 10-12 гр. на 500 гр. брашно.
Не слагам повече брашно, то си поема и набъбва, просто тестото не става на такава стегната топка като това от бяло брашно. Обикновено го пускам на по-препечена степен, за да съм сигурна, че е изпечено добре, а и коричката е много вкусна. Хляба при нас се задържа 3-4 дни максимум, иначе се насищаме с по една филия, но тя си е голяма все пак.
Другото, което правя, е хляб от типово брашно с кисело мляко и става също много добре - вкусен и мек, но се насищаш с малко.
Според мен се заблуждаваш зрително. Принципно пълнозърнесите не набухват много. Ако имаш теглилка по-добре следи колко грама хляб си изяла, а не колко филии - това е мнооого относително.
Програмите за пълнозърнест хляб обикновено имат предваретилно време на подгряване (мисля че на моята е 30 мин.) Но може да се получи и на основната програма.
По-плътен хляб се получава ако използваш само ръжено или пълнозърнесто брашно - не очаквай да бухне.
Ако все пак исакш да има порестост трябва да си нагодиш съотношението с бяло брашно докато ти хареса.
Подкрепям това мнение - мери на теглилка, но при всяко положение с домашния хляб се насищаме с много по-малко количество, отколкото с купешкия.

# 553
  • Мнения: 7 779
според мен засищането с хляб е относителна величина. веднъж с 3 филии и 100 гр мърша не мога да се заситя , а друг път с 500 гр мърша и половин филийка ми е много.  така че няма база за сравнение.  hahaha

# 554
  • Пловдив
  • Мнения: 688
Добреее..... Значи, проба грешка.
Така ще действам. Пък да видим. Много ви благодаря за отзивите.   bouquet   bouquet   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт