МАШИНА ЗА ХЛЯБ-54-та тема

• 68 771
  • 736
  •   1
Отговори
# 675
Купих си ръжено-пшенична смес на София мел с изтичащ срок на 6.06 за 50 ст. Дали може да е нещо развалена?
за разваляне няма какво да се развали на брашното. виж , за разни животинки е възможно да намериш.  аз наскоро попаднах на пакет бяло брашно с няколко дупки по плика - изхода на пеперуди  Laughing  даже като разпечатвах плика  една вещерица (пеперуда) беше останала залепена в лепилото. очевидно в предприятието където се пакетира отглеждат разни твари  hahaha  става въпрос за Великотърновската мелница , брашно тип 500. просто си заслужават похвалата  Joy

# 676
  • Балчик
Бонго, как да няма какво да му се развали на брашното? Знаеш ли колко промени настъпват у него? Хайде аз пак да ви пратя да почетете малко учебници. smile3534

# 677
аз го приех в буквалния смисъл. като храната - да плесеняса,мухляса.
разбира се ,че щом има срок на годност значи ,че след тази дата би трябвало да се очаква нещо. не че и преди това не може да се случи ... но е така.  този срок на годност не е сложен за да ни праща да четем инфо за всеки продукт , а за да се спазва от този , който желае. поне аз така го разбирам.

# 678
За брашното и ядките най-опасно е развитието на афлатоксини, които са невидими. Дръж брашното в хладилника и го употреби за кратък срок. Все пак  още е в годност.

Между другото има продукти, които траят много повече от срока. Например всякакви обикновени макарони и спагети Peace

Дайте изпитана рецепта за многозърнест хляб със семена. Вчера правих една с лимец от темата с рецепти. Не се получи много добре.
Преди това пък правих друга, но беше със суха мая, а аз имах само жива. Смятах, смятах, накрая хлябът ми бухна и слегна посредата.Явно е дошла много. Установих, че на различни маи пише различни неща. Примерно на моята суха пише, че едно пакетче е за 500г брашно, а в рецептата трябваше да сложа 2 чл на 400г, а това беше само половината пакетче и по-малко. Хлябът ми не бухна добре.

# 679
Мога да дам предложение, миналата вечер направих един хляб, който беше малка импровизация от моя страна, една, всъщност 2 мацки от форума ми бяха дали рецепти за Селски типов хляб и за друг типов , аз малко комбинирах рецептите и малко от мен добавих и така се получи сполучлив Simple Smile   chef
Сложих: 150 мл. айрян
щипка захар
2-3 щипки сол (може да си сложиш и повече, зависи кой как обича, моят много леко сладни, но аз така го харесвам)
3-4 лъжици зехтин
360 гр. Типово брашно
150 гр. Пълнозърнесто с ленено семе и още нещо беше(взех си го от Кауфланд и много ми харесва между другото)
7 гр. суха мая в кладенче
Пуснах машината на Бърз пълнозърнест хляб, той започна да бърка, но понеже ми се стори малко количеството, реших да добавя още около 30 мл. вода и още брашно, докато стана хубава консистенцията на топката, не съм седяла над пекарната, добавих малко, после пак отворих след като беше побъркало малко, добавих още малко и си стана, добавката ми беше слънчогледово семе Simple Smile
Стана много много вкусен  Peace
Надявам се някой да пробва, въпреки че не е точно рецепта, а импровизация, без много много точни количества, но тъй като готвенето е като изкуството, трябва да има и такива неща   bouquet  bouquet

# 680
Правили ли сте тесто за бухти в машината за хляб Simple Smile

# 681
  • Сред мелниците
Много искам да направя франзели. Може ли някоя идея,по-скоро за самото оформяне на франзелата. Нямам форми,само тави. Примерно в голяма тава се чудя как да разделя една от друга франзелите,за да не се слепят.

http://www.youtube.com/watch?v=GYJU2CzdOGA след 50 секунда

или
http://www.youtube.com/watch?v=Idx4QJwcPHA
И много други в UTube

# 682
E то брашното няма да се развали, въпреки, че и то се разваля, но в това има и мая.

# 683
В (като Вятър),много ти благодаря,хич не се сетих за ютуб. Утре ще направя!:)

# 684
Купих си ръжено-пшенична смес на София мел с изтичащ срок на 6.06 за 50 ст. Дали може да е нещо развалена?
Не мисля. Може ли да споделиш от къде я купи?

От Стара Загора.
По точно....

# 685
Аскент в мола, но предполагам, че и в другите магазини Аскент го има.
Хляба стана доста сбит някак, но може би си е по принцип така. Плътен някак. Аз досега не бях правила такъв.

# 686

Моля, някой ако има  рецепта за хляб с червено цвекло, да я напише. 

Благодаря!

# 687
  • Балчик
Написах ти рецепта на лични. Peace

# 688
# 689
Здравейте!

имам хлебопекарна Finlux 1480. До скоро правеше перфектният хляб с пропорции: типово брашно 520 гр, вода 350 мл, захар 2 с.л., сол 1 ч.л., олио 2 с.л, мая- 1 ч.л. Всичко това печах на програма Френски хляб- 3.33 часа и хлябът ставаше огромен- въздушен, бухнал и прекрасно изпечен.

От известно време, обаче нещо не е както трябва. Отначало помислих, че проблемът е в добавките, които слагам-трици и/или овесени ядки, но всичко в количество не повече от 30-40 гр. Спрях ги, но и хлябът спря да бухва. Смених маята- пак не е същият хляб. Помислих, че е от брашното- и него смених, но все същият незадоволителен резултат. Вижда се, че тестото бухва и втасва добре, а сякаш при печенето нещо не се получава и хлябът не се надува, спада и  остава някак си сбит и недобре изпечен, а иначе много тежък и плътен...

Някой от вас имал ли е подобен проблем? Според мъжа ми може би количеството на водата идва в повече, но как преди се получаваше със същите пропорции? Дали затоплянето на времето би могло да влияе на крайния резултат? Или смяната на мястото на хлебопекарната?

Извинете ме за дългия пост и ще съм ви благодарна, ако споделите мнение и помогнете!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт