МАШИНА ЗА ХЛЯБ-54-та тема

• 68 763
  • 736
  •   1
Отговори
# 690
Аз също имам проблем с моята Горение. Досега всички рецепти, които пробвах от книгата й, не са с точни пропорции. Редовно се налага да слагам доста допълнително брашно, защото тестото е рядко и лепне. На какво може да се дължи това? Не вярвам в книжката да не са преценили пропорциите. Меря с електронна везна всичко.

Също на какво се дължи това, че хлябът става ронлив и как да го избегна?

# 691
брашното е с различна влажност през различните сезони. и извода е  ....
дядото го е казал/описал  някъде

# 692
Здравейте!

имам хлебопекарна Finlux 1480. До скоро правеше перфектният хляб с пропорции: типово брашно 520 гр, вода 350 мл, захар 2 с.л., сол 1 ч.л., олио 2 с.л, мая- 1 ч.л. Всичко това печах на програма Френски хляб- 3.33 часа и хлябът ставаше огромен- въздушен, бухнал и прекрасно изпечен.

От известно време, обаче нещо не е както трябва. Отначало помислих, че проблемът е в добавките, които слагам-трици и/или овесени ядки, но всичко в количество не повече от 30-40 гр. Спрях ги, но и хлябът спря да бухва. Смених маята- пак не е същият хляб. Помислих, че е от брашното- и него смених, но все същият незадоволителен резултат. Вижда се, че тестото бухва и втасва добре, а сякаш при печенето нещо не се получава и хлябът не се надува, спада и  остава някак си сбит и недобре изпечен, а иначе много тежък и плътен...

Някой от вас имал ли е подобен проблем? Според мъжа ми може би количеството на водата идва в повече, но как преди се получаваше със същите пропорции? Дали затоплянето на времето би могло да влияе на крайния резултат? Или смяната на мястото на хлебопекарната?

Извинете ме за дългия пост и ще съм ви благодарна, ако споделите мнение и помогнете!   bouquet

Според мен водата е много. Аз имам хлебопекарна "First" от 5 години и най-сполучливото съотношение вода:брашно за този модел е 1:2. В случая за 520 гр брашно бих сложила 260 мл вода. Пробвайте с намаляне количеството вода - може би най-много 300 мл. Или в процеса на месене наблюдавайте и добавете брашно (ако спазите предишното съотношение).

# 693
брашното е с различна влажност през различните сезони. и извода е  ....
дядото го е казал/описал  някъде

Колкото и да е голяма влажността, няма как да е толкова влажно, че да добавям по повече от половин чаша брашно.
Ще продължавам с експериментите. Целта ми е да докарам на консистенция хлябовете от Слънце и Луна.

# 694

Според мен водата е много. Аз имам хлебопекарна "First" от 5 години и най-сполучливото съотношение вода:брашно за този модел е 1:2. В случая за 520 гр брашно бих сложила 260 мл вода. Пробвайте с намаляне количеството вода - може би най-много 300 мл. Или в процеса на месене наблюдавайте и добавете брашно (ако спазите предишното съотношение).
[/quote]

Благодаря за съвета!

Смятам да намаля водата, да видим какво ще се получи. Лошото е, че в повечето случаи пускам машината на отложен старт (през деня съм на работа и разчитам на готовия резултат като се прибера) и няма как да следя тестото, но ще сложа 250-280 мл вода, да видим  Praynig

# 695

Благодаря за съвета!

Смятам да намаля водата, да видим какво ще се получи. Лошото е, че в повечето случаи пускам машината на отложен старт (през деня съм на работа и разчитам на готовия резултат като се прибера) и няма как да следя тестото, но ще сложа 250-280 мл вода, да видим  Praynig
Другият вариант е да преминеш на по-кратка програма, тъй като има вероятност от топлото време хлябът да превтасва на програмата за френски хляб. Успех!

# 696
При мен типовото и пълнозърнестото брашна поемат повече течност и обикновено слагам повече, отколкото за бяло брашно, но пробвай с по-малко течност, може и да се получи.

# 697
За пръв път направих хляб с прясна мая. Съвсееем лекичко е вдлъбнат отгоре. Дали е превтасал? За 500 грама сложих около четвърт кубче.

# 698
  • на Мелмак
За пръв път направих хляб с прясна мая. Съвсееем лекичко е вдлъбнат отгоре. Дали е превтасал? За 500 грама сложих около четвърт кубче.

Да, малко му е много  Peace
Аз слагам 5-6 гр. прясна мая на 500гр.брашно.
Смята се 1-1.5 гр. на 100гр. брашно.
Винаги става перфектен

# 699
Мерси! Значи около 1/8.

# 700
  • на Мелмак
Мерси! Значи около 1/8.

Да Hug
Аз режа, режа и накрая маята ми изсъхне Laughing

# 701
  • Пловдив
Аз маята си я режа на половинки и замразявам.

# 702
А като изсъхне, вече не може ли да се ползва? Аз я сложих в плик.

# 703
  • Sofia
Като изсъхне се размива с вода и пак може да се ползва. Само че ако не сте сигурни я активирайте отделно и после я добавете.

# 704
  • София/Варна
Аз режа маята на осминки, остатъка пъхвам в камерата. Като правя хляб следващия път, вадя едно кубче преди да подготвя останалите продукти и докато се мотая, то се размразява и е напълно свежо Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт