(Био)зеленчукова градина - тема 25

  • 68 599
  • 753
  •   1
Отговори
# 375
# 376
  • Мнения: 854
Оооо! Това е! Точно такава! С такава дръжка!
От там ти я купи някой ли - как я получи?

(Здрави ли са зъбите? Виждам, че си я ползвал добре. Да не се кривят? Изобщо - изглежда ли ти надеждна?)

п.п. Дължината й ок ли е, за да не се навежда много човек, когато вади пръстта?
Защо избра нея, а не тази: http://www.di-stroy.ru/catalog/vily/vily-4-rogie-200h300h1180mm- … cherenok-Palisad/

# 377
  • Мнения: 25
Днес реших да се запася със семена за градинката, но отзад на опаковката не е много ясно кое къде се сее, моля за съвет: моркови, магданоз , чубрица, зелен фасул, репички и чушки. Кои от тях да си ги гледам на топло у нас и кои да сложа в градината?

Благодаря предварително Simple Smile

# 378
  • Мнения: 2 342
Наскоро прочетох "Исмаил" на Дениъл Куин http://www.book.store.bg/p79037/ismail-deniyl-kuin.html Забележителна книга! Накратко, индустриялното земеделие е голямото зло, което обрича милиони на глад, а други милиони изхвърлят тонове храна.
Запитах се, как тогава! Толкова ли е пагубно обработването на земята! Отговорът ме намери в един стар брой на списание 8.
Биодинамично земеделие! Много съм ентусиазирана да приложа правилата му на моите няколко саксии, а дай Боже скоро да си имам и собствена градинка.

Та, някой от нас занимава ли се с биодинамично земеделие!

# 379
  • Мнения: 1 070
Статията в списание 8 и аз  я четох. Не разбрах защо обаче много го оплюха този земеделец в една фейсбукска група.

На мен ми се вижда супер сложно. Затова и се отказах от препарата Байкал,просто има много изисквания за спазване, които ме заробват към него.

Тази година смятам да опитам био, цяла зима се подготвям, разчитам на инфото от тук и от нета, особено рецептите за извлеците. Подготвих разсади на растения, които взаимно си помагат в зеленчуковата градина и няма да садя разхвърляно културите.
Ще садя на място, което не е било обработвано 10 години с никакви химикали.

# 380
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Днеска прогнозата за времето беше точно обратната на това, което се случи. Случва се, ама толкова планове ми обърка...


... Толкова ли е пагубно обработването на земята! ...

Най-пагубно е човек да го мързи да обработва земята.  Wink

Изначалната беда не е индустриалното земеделие, а потребителските навици, които го правят неизбежно. То е следствие, а не причина.

Днеска минах през пазар на производители. Продаваха отлична стока - салатки, лук, репички, краставици на съвсем прилични цени. Не видях тълпи от инак толкова жадуващи родно и свежо, непромишлено производство потребители. Вече се превърнаха в устойчиви словосъчетания поплаците , че нямало "чиста храна",  "родни сортове" и подобни, но всичко остава в сферата на оплакването. И то не е точно оплакване, а преповтаряне, вентилиране на клишета.

Свежа, родна и чиста продукция има точно толкова, колкото се търси. Като казвам търси имам предвид не да се приказва, че се търси, а да се отиде на сергията и се плати. Нужна са сравнително прости неща, например: да се поинтересуваме къде около града ни има производители. Да препоръчаме на познати, ако вече сме се свързали с такъв. Да не ядем домати преди 15 юни и круши през май. Да ценим здравето и вкуса си и да заплащаме труда и продукцията по достойнство.

Боклучави, "пластмасови" и "гумени" зеленчуци и плодове на пазара има точно толкова, колкото се търсят и купуват. И ще има, докато има клиенти за тях.

Тоест, за да променим начина за произвеждане на зеленчуци, не трябва да забраним юнашки големите площи, синтетичните торове и хибридните сортове, а да променим себе си, навиците си и тези на хората около нас. Няма да стане бързо, но иначе изобщо няма да стане.
Съзнавам, че в това, което казвам няма революционен плам и лоши корпорации, което силно намалява привлекателността на тезата ми, но аз съм убеден в правотата й.

Аз щях да пиша за проблеми с компостера, пък пак се отплеснах, да прощавате... Wink

Eva2010, за пипера е добре да се приготви разсад, у вас или в топло тунелче. Слагай семенцата веднага. Чубрицата също се отглежда чрез разсад, но може да пръснеш семенцата й навън или ви саксийка - тя не е претенциозна. За репичките по моему закъсняваш - сей веднага навън. Зеленият фасул се сее навън след отминаване на опасността от слани, та чак до към 5-10 юли. Морковите и магданозът се сеят навън, идеалният период за което при тях почти отмина.

# 381
  • Мнения: 77
Чета ви с интерес , но не мога да се включа много във вашите теми ,защото съм абсолютен новак. И така аз да се похваля - първият ми разсад ми стана около 12 см висок , вторият стана вече на 4 листенца - същински . Не знам дали е късно , но боднах и един друг сорт домати на , които пишеше ,че са средно късни и се сеят в парник март месец . Дано да не е късно . Пипера ми вече му излизат истинските листа - почти всички коренчета имат 2 истински листенца . Краставиците ми - бях засяла , около 40 семенца - само 18 ми останаха , но вървят добре , на 3-4 листенца са . Трябва да ги подпирам вече . И накрая да питам - късно ли е за копър и магданоз в саксии ?

# 382
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Само допреди седмица в компостера ми буквално гъмжеше от червеи - в единица обем може би 20% бяха червеи. Направо мърдаше, като се вгледа човек в разровеното. Днеска вадих за да закопая в лехите (почнах да култивирам профилирам лека -полека) - няма един червей. Къде отидоха тия друзя?

Турях по две 15 л кофи на леха от  7 кв. м. Като се има предвид, че наесен сложих и към 30-40 л овчи тор - убеден съм, че гладен зарзават няма да имам.

...И накрая да питам - късно ли е за копър и магданоз в саксии ?

Не е късно, но ти препоръчвам да ползваш сандъци (не сандъчета). Няма никаква полза да гледаш десет стръка магданоз в шепа пръст.

...Не знам дали е късно , но боднах и един друг сорт домати на , които пишеше ,че са средно късни и се сеят в парник март месец . Дано да не е късно . ...

Не е късно. Домати се сеят и засаждат понякога и през юни, само че от началото на май нататък не е нужно да се изготвя разсад.
Ч... Краставиците ми - бях засяла , около 40 семенца - само 18 ми останаха , но вървят добре , на 3-4 листенца са . Трябва да ги подпирам вече ....

Краставиците ще искат опорна конструкция за развитието си нататък. Ако не са на постоянното си място, имай предвид, че колкото по късно се пресаждат, толкова по-трудно понасят пресаждането.

# 383
  • Мнения: 4 587
Бушката, вилата я купих от магазин за инструменти в Разград, ул. "Грънчарска". И двете вили са от инструментална стомана, по-здрава няма. Поработих доста, камъни излизаха, много ми е удобна. Висок съм 180 см. Втората вила в профил рогата й са по-криви спрямо дръжката, в земята би се забивала не толкова право надолу, а под ъгъл напред. Би ми била удобна да рина говна на крави, телета и биволици.
  Ева, всичко е за градината. В саксии може чушки, ако става въпрос за дребни чушлета.

# 384
  • Мнения: 25
 Куркума - много  благодаря , утре се захващам   bouquet newsm20

# 385
  • Мнения: 25

Само допреди седмица в компостера ми буквално гъмжеше от червеи - в единица обем може би 20% бяха червеи. Направо мърдаше, като се вгледа човек в разровеното. Днеска вадих за да закопая в лехите (почнах да култивирам профилирам лека -полека) - няма един червей. Къде отидоха тия друзя?



 Joy Joy Joy

# 386
  • Мнения: 77
благодаря за отговорите!!!

# 387
  • Мнения: 854
Бушката, вилата я купих от магазин за инструменти в Разград, ул. "Грънчарска". И двете вили са от инструментална стомана, по-здрава няма. Поработих доста, камъни излизаха, много ми е удобна. Висок съм 180 см. Втората вила в профил рогата й са по-криви спрямо дръжката, в земята би се забивала не толкова право надолу, а под ъгъл напред. Би ми била удобна да рина говна на крави, телета и биволици.
  Ева, всичко е за градината. В саксии може чушки, ако става въпрос за дребни чушлета.
Благодаря ти! Много!
Започвам да търся някой от Разград, който би ми купил и пратил!
Хората се радват на обувки и рокли, аз тръпна от радост, че съм си намерила...вила.  Joy
Лесно ли ще е да се намери магазина, ако обяснявам на някого? Специално за инструменти ли е?

п.п. Куркума, да не би застудяването да ги е накрало да влязат по-надълбоко, за да се топлят?

Последна редакция: сб, 29 мар 2014, 00:28 от bushkata

# 388
  • Мнения: 4 587
Аз мога да я свърша тази работа, но по Еконта цената й ще набъбне.

# 389
  • Мнения: 1 273
Само допреди седмица в компостера ми буквално гъмжеше от червеи - в единица обем може би 20% бяха червеи. Направо мърдаше, като се вгледа човек в разровеното. Днеска вадих за да закопая в лехите (почнах да култивирам профилирам лека -полека) - няма един червей. Къде отидоха тия друзя?
В тази тема обсъждали ли сте правене на компост в домашни условия?

Общи условия

Активация на акаунт