(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 478
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
Викаш, Вълк, на Нихал розата ти счупи ножицата? Joy
До Великден ще приключа със салатите, епизод 1. Започвам втора серия - лятна къдрава. Специализирах се.
Лошото е, че постоянните зеленчуци като домати и пипери от Рорик претендират за постоянното си присъствие в лехите. Някак си ще съвместявам.

# 526
  • на брега на Дунава
разсад биволско сърце на един месец
Ана Иванова ,каква салата сееш през летните месеци.
До Великден ще приключа със салатите, епизод 1. Започвам втора серия - лятна къдрава. Специализирах се.

# 527
МХ,чУДЕСЕН разсад!

# 528
Нямаше ме седмица - разсадът ми дръпнал, заякнал. Голяма раодст! Малко са го преполяли от презастраховка, но ще го оставя да засъхне сега. Много бързо вървят доматите, дано се спрат малко, че още е рано за навън. На топло са, а това не е добре.

Да питам за една нектарина. Миналата година е садена - боледуваше, но върви добре. Тази година чак цъфти. Не я наблюдавам постоянно, но ми се струва, че болните листа опадват, а новите са здрави. Не знам така ли е или новите също се разболяват след време. След 20тина дена ще ида, да я видя пак и разбера. А до тогава, можете ли да ми кажете какво й е: от тук нататък http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32940288

# 529
Благодаря , ще изчакам още малко . Simple Smile

# 530
благодаря, Куркума! Босилекът ми е от бг семе, донесено преди три години и забравено в едно пакетче. Не очаквах изобщо да поникне, а той си върви свеж и едър.
и да питам - не-сухи, но пожълтели листа на домат от какво? Много слънце, поливане отгоре, малко влага или? Растението за разлика от другите е още без плодчета, последно изкара две цветчета и не знам дали ще вържат.
Тити, в Абу Даби ли гледаш домати? Уаааау!
Снимай и покажи.
Какви са дневните температури?

# 531
Jillian доматите ми се виждат издължени,може би са на по топло.

Ana.Ivanova живо ме интересува кога слагаш разсадите за марули.Аз тази година много късно май сложих разсада за пролетни марулки ,а есенните бяха малко и ги изядохме.
Само при мене ли есенния разсад  от марули и двата сорта ми е с по плътни листа.Чудя се  от сорта ли е или разсада посят есента става с по плътни листа.

# 532
  • Варна-София
Бушка, имаш къдравост по прасковата. В момента никакви третирания с химия няма да дадат ефект. Борбата на този етап е механична и е следната - всеки лист, който е с къдравост се маха и се изнася далеч от градината и така ден след ден, докато температурите се вдигнат над 28 градуса и болестта спре от само себе си. Подхрани дръвчето, за да се стимулира да дава нови листа. Прасковите бързо се самовъзстановяват.
Обаче наесен задължително ще трябва да направиш пръскане с 2% бордолезов разтвор, а напролет няма да бързаш да пръскаш с 1% бордолезов, а ще чакаш пъпките да набъбнат, чак да се покаже розовичкото и тогава пръскаш.
Така ти гарантирам био праскови.
Обикновено хората се плашат, почват да се щурат по агроаптеки, пръскат с всичко, което им продадат и общо взето вършат дивотии, докато времето се стопли и причинителите умрат от топлина.
Едно спокойно запознаване с болестта ще свърши по-добра работа и в бонус ще има био праскови.

Тити, при теб градинарстването трябва да е много по-различно от нашето. Без да се шегувам, ако бях в Абу Даби щях да пробвам хидропоника.

Последна редакция: пн, 07 апр 2014, 09:57 от amica1

# 533
  • ул. "Мечтание"
Амика, отговаряш ми на въпроса за прасковите, преди да съм го задала!  Hug Благодаря за информацията. Моята прасковка е болна от същото и се чудех какво да я правя.

# 534
Бушка, имаш къдравост по прасковата. В момента никакви третирания с химия няма да дадат ефект. Борбата на този етап е механична и е следната - всеки лист, който е с къдравост се маха и се изнася далеч от градината и така ден след ден, докато температурите се вдигнат над 28 градуса и болестта спре от само себе си. Подхрани дръвчето, за да се стимулира да дава нови листа. Прасковите бързо се самовъзстановяват.
Обаче наесен задължително ще трябва да направиш пръскане с 2% бордолезов разтвор, а напролет няма да бързаш да пръскаш с 1% бордолезов, а ще чакаш пъпките да набъбнат, чак да се покаже розовичкото и тогава пръскаш.
Така ти гарантирам био праскови.
Обикновено хората се плашат, почват да се щурат по агроаптеки, пръскат с всичко, което им продадат и общо взето вършат дивотии, докато времето се стопли и причинителите умрат от топлина.
Едно спокойно запознаване с болестта ще свърши по-добра работа и в бонус ще има био праскови.
Благодаря ти много, Амика! Записах си.  Hug

# 535
Амика,знам,че ти е писнало да пишеш по този въпрос,но моля те кажи как бяха пропорциите за пръскане едновременно със содата,за черните мушички и още нещо имаше newsm78.Убих се да търся поста,където беше обединила рецептата,но безуспешно!                                                                                                                                                                          И моля,един въпрос към всички!Когато се отглежда домати в оранжерия(то сега цъфти)трябва ли да се пръска с нещо за профилактика?Боледува ли пак от алтернария като не го вали дъжд?Сигурно е глуповат въпроса ми,но нямам грам опит с оранжерия.Благодаря Hug

# 536
  • Варна-София
Споко, не ми пречи, особено в началото на сезона, когато и аз си припомням рецептите.

СРЕЩУ АЛТЕРНАРИЯ, НО УБИВА И ВЪШКИ
1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. растително масло, 1 с.л. веро за миене на чинии, 4 литра вода

САМО СРЕЩУ ВЪШКИ
1 с.л. зехтин се размива с няколко капки течен сапун. Добавя се 1 л. вода. Да се използва до 30 мин., защото зехтинът започва да се отделя на капки.

Нямам оранжерия, но един ден, когато си направя ще се уча от вас.

# 537
Благодаря!Само останаха въпросите за пръскането в оранжерията!Който има опит в тази материя,моля да сподели! Praynig

# 538
Какво значи "пикиране"?

Относно кладницата има и безспоров щам, но е по-скъп от тези със спорите и българските бизнесмени не го купуват.
Аз препоръчвам всички гъби без печурките. Всички са полезни.

# 539
да, тук се гледат малко наобратно, аз вече съм закъсняла, сее се края на октомври - ноември, и продукцията вече приключва сега, че температурите минаха 30. Но имам един дядо съсед - има истински домати и патладжани, на колци, гледам има още да бере.
с вас изобщо не мога да меря сили нито сега, нито някога, но ми беше интересно да ви чета, днес ви отделих доста време. Тук май цялото местно производство е хидропонно - не знам това доколко е био? Не съм го виждала, синът ми ходи от училище на ферма. Ужасно скъпо е органик производството. Днес минах през един био маркет и гледам - буркани конфитюрени - вътре парче пчелна пита колкото дланта ми/без пръстите/ и колкото мед се процедил/мъж ми каза, че първо са изстискали каквото са можали/ - та това скромно количество местен био восък с малко мед е 100 дирхама, което е грубо пресметнато 38 лева  Rolling Eyes иначе чат-пат се появяват между къщите по дърветата пчелни семейства, правят набързо голяма пита, но в името на безопасността ги махат. Казват, че ги отнасят непокътнати, но като гледам как мятат цялата пита с пчелите в черни найлонови чували, ме съмнява....
иначе имам две чушки от йорданско семе, 4 корена чери доматчета и този босилек, който смятам много скоро да превърна в песто. Първата година в къщата сях пъпеш, върза, порасна колкото тенис топка - и мравките го изядоха  Twisted Evil
една французойка сега ми каза, че сади босилек и турта/marigold/ между другите растения, защото гонят някои насекоми, но не беше наясно кои точно насекоми.

Общи условия

Активация на акаунт