(Био)зеленчукова градина - тема 25

• 68 654
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
Ето и друг, доста неочакван проблем с разсадите...
Ето това се случи с моите разсади...

Сутринта бяха така: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32825043
А вечерта ги намерих така: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.32825040

Шкафа не е издържал тежестта и се е строшил. Щях да се гръмна.
Първо щях да се разрева от безсилие. После се стегнах и се хванах да спася какво мога. Около 60 домата не са смазани - утре ще се види дали ще оцелеят.
Проблема с чушките е по-голям, щото точно бяха се разпукали семките, но все още не поникнали.
Кво да правиш - случват се и такива неща.
Ще буча нови семена за чушки. Ще добавя и още някой домат, е така, да има.

Cry Cry Cry Няма голямо утешение,когато се случват разни неприятности,но дано спасиш повече растения! Hug                                                                                                                                                                          Куркума,пусни някоя снимка на твоите  доматки Wink                                                                                 

# 256
  • София/Варна
Да Ви се похваля с първата реколта гъби. Вече изядени. http://gerundiq.snimka.bg/flowers/gradina2014.808220.32826516
Моя домат "бонзай" на който вече се вижда втора китка. http://gerundiq.snimka.bg/flowers/gradina2014.808220.32826520
Сят е на 6.01 и ето снимка на същото растение с една кофичка домати Прекос сят на 09.01 за сравнение.
http://gerundiq.snimka.bg/flowers/gradina2014.808220.32826521
Прекоса естествено няма никакво намерение да прави китки,а този мъник втора китка. Ако накрая доматите са с размери годни за салата,ще станат любимия ми сорт.

# 257
Куркума, като си любител на зеления лук, не щеш ли да ти дам от този, дето е само за перца, станал ми е голям като храстче, не се грижа изобщо за него, не садя, не поливам, той сам се гледа  Laughing

# 258
  • Варна-София
Gerundiq, ЧЕСТИТО, чудни гъбки. Доматът бонзай дали не е чери? Те са ми първите, които цъфтят и връзват, макар че тази година пропуснах да ги посея навреме.

Куркума, каква беше сместа за почвата?
И според мен в нея е проблемът, защото тази година при мен доматките покълнаха още на четвъртия-петия ден и направо ме изненадаха (за малко да ги изпусна понеже никнат над хладилника, а там е тъмно).

Щеше да ми даваш адреса за ЧКЧ! Какво стана? Може вече да си се обзавел от някой източник по-наблизо.

Бушка не се съмнявам, че ще спасиш всичко, което може. При благоприятни температура и светлина доматите са много здрави растения. А пиперките - все едно си ги рътила.

Приятели, пишете си в профила откъде сте. Много ми е приятно като чета постовете да си ви представям кой от кой край е.

Последна редакция: чт, 20 мар 2014, 11:29 от amica1

# 259
Моля, разкажете за вашия опит с кладницата, върху какво я отглеждате,  и какви са препоръките ви.

# 260
  • София
Здравейте, отново, поздрави на всички и благодаря на тези, които ми отговориха за астрологията при зеленчукопроизводството.

Искам да помогна с личен опит на тези, които са нападнати от къртици и сляпо куче.
За мене, най-екологично чисто, и ефективно е това
http://vbox7.com/play:7bbe20ef

Спомням си как учудено и с недоумение гледахме клипа няколко пъти всички у дома, защото пострадаха и градината на баща ми и нашата. После баща ми каза: "Е, това е най-лесно и без пари, нищо не ми пречи да го пробвам" И набучи винкели и върху тях пластмасови туби. За по-голям ефект купихме и уреда с батериите, който от време на време издава леко жужене. Гадините изчезнаха. Това беше преди 2-3 години, но оттогава тези забучени железа с тубите върху тях си стоят профилактично в градините и гонят вредните плюшковци.

# 261
  • ул. "Мечтание"
Тук из село съм виждала градини с такава "система". Но не знам дали наистина е ефективна. Е, сигурно е, щом откакто сме тук (три години) си ги държат хората. Simple Smile

# 262
И аз есента сложих метални колчета и върху тях пластмасови туби, особено като духа има доста силна вибрация, засега нямам неканени гости в градинката.
Вероятно ще ги сменя с кенчета тези дни, за по-естетично.  Laughing

Уреди имам три, само единият е ефикасен, с батерии е.
При нас шета сляпо куче, когато  поливам, през някой тунел вода излиза в съседката през един двор.

# 263
  • Варна-София
Леле-е-е, какъв труд хвърля животинката.

http://www.youtube.com/watch?v=t_PybPFZZEY

Халал да й е топинамбура дето ми го отмъкна.

# 264
Леле-е-е, какъв труд хвърля животинката.

http://www.youtube.com/watch?v=t_PybPFZZEY

Халал да й е топинамбура дето ми го отмъкна.

Да й бяха дали една мотичка, че мъка измъчи, дорде изкопа тая дупка...  Crazy

# 265
  • София/Варна
Амика аз имам и разсад от чери, но той си върви на ръст с другите видове домати и още не е цъфнал.
За тези семенцата ми ги даде съседката и ги нарича джуджета, но скоро ще лъсне истината.
чоко и боко виж в последните ми публикации,аз не пиша често и ще видиш линка от къде съм взела мицел. С него вървеше и обяснение как се гледат. Ако имаш конкретни въпроси питай смело.

# 266
  • Етрополе, България
Gerundiq запали ни  #Crazy. Даже мъжо дава идеи, че можем да използваме мазето на вилата за гъби. То е толкова влажно, че за друго не става. Та доста се порових да прочета информация за гъбоотглеждането.  Доколкото разбрах реколтата се получава след около година след заразяването с мицел. Правилно ли съм разбрала? И като заразяваш триците, някаква предварителна обработка има ли и специален тип ли са или стават обикновените от рязането на дърва. Твоите пънчета и чували на открито ли са или в мазе? Ух, знам че съм ужасно невежа, не ми се смейте много  Joy.
Момичета (и момчета разбира се), имам въпрос относно пикирането на доматите? Има ли специална пропорция на тора и пръстта? Мога ли да  обеззаразя поне тази смес със син камък, като не го направих с посевната? Стискайте ми палци да не ги досъсипя. Това ще ми е първото пикиране baby_neutral.

# 267
  • София/Варна
d_penkova на кладницата и трябва светлина за да стане,т.е. ако мазето има прозорец е екстра. Аз ги държа в едно мокро с прозорче 60/60 и станаха. Използвах точно триците от рязането на дървата есента. Трябва да се залеят с вряла вода за да се обезаразят.И ако са в трици гъбките се показват след месец,месец и нещо и до 10 дни след като се появат стават за ядене. На пънчетата стават бавно,но дават по-дълго. За това заразих и трици и пънчета.Кладницата подправена със соев сос и запържена за 4-5 минути и после лимон е нещо върховно,поне според нас.
Моята смес за разсада е на око тор,пясък и глина-почва от двора. За сега да чукна на дърво върви екстра разсада.

# 268
Намерих различни неща по темата като този информация в която впечатление ми направи Подготовката  на субстрата:
Пастьоризация на дървесината или сламата: поддържане на температура в центъра на субстрата минимум за 4 часа при 62°C. Ето и цялата информация:

Кладница (Pleurotus ostreatus)

Щам: М2140

Качества:
Бързорастящ вид
Високодобивен щам
Отлично качество на гъбата

Произход
Европа

Препоръчителен субстрат
Отпадъци от широколистна дървесина / (пшенична) слама

Подготовка на субстрата
Пастьоризация на дървесината или сламата: поддържане на температура в центъра на субстрата минимум за 4 часа при 62°C

Посев
Смесване с 2 - 3% мицел към свеж компост

Препоръчителни торби
Полипропиленови или HDPE, перфорирани на през 10- 15 см

Размер на субстрата
Максимален диаметър 35 см и неограничена дължина

Инкубиране
Температура на въздуха: 20-22 °C
Температура на субстрата: 25-30 °C
Продължителност: 19- 22 дни

Индуциране на плодоотдаване
Температура: понижаване до 6-15 °C
Относителна влажност: 90- 95 %

Плодоотдаване
Температура на въздуха: (5-) 10-17 (-20) °C
Относителна влажност: 85%
Концентрация на CO2: по-малко от 1000 ppm
Светлина: 800- 1500 lux

Вълни
2 до 3 вълни
Интервал между вълните: 1-2 седмици
Относителна влажност между вълните: повишаване до 90%

Време за отглеждане
Около 3 месеца от посева до последната вълна

Среден добив
120 до 150 гр продаваеми гъби на килограм свеж субстрат

# 269
  • София/Варна
чоко и боко аз просто залях с вряла вода стърготините,които останаха от рязането на дървата есента.Като изстина го поотцедих,т.е. мъжа ми го изстиска. Разбърках с мицела и намятах с уплътняване в тубите. Държах ги в дневнат,че в останалата част на къщата беше откровенно студено,с изключение на спалните,но там според мен е неразумно да се държат гъби,защото май са алергени. Пръскаш,поливам и изненадващо след месец се показват топлийките. Тогава вече им трябва светлина и растат наистина като гъби,с часове.
Не знам какъв щам е този който са ми докарали.
Нашето май се води инкубиране. В началото трябва да са на по-топло.

Общи условия

Активация на акаунт